2019
1

C3A Wijzerartikel

Dit artikel verscheen in de C3A wijzer

Architect at Work 2019

maart 2019

Dit twee-jaarlijkse totaalevenement voor (interieur)architecten en voorschrijvers met focus op productinnovaties gaat voor de negende keer door in Kortrijk Xpo op donderdag 9 en vrijdag 10 mei 2019  telkens van 10.00 tot 20.00. Ook al voor de negende keer neemt C3A tenvolle deel aan deze unieke beurs, als hoofdsponsor en met partners ArchitectAssistentie en  N² 't Kwadraat. Het is al een jarenlange traditie dat C3A op deze beurs heel succesvol een BIM-wedstrijd organiseert om via realisaties uit de Vlaamse Bouwpraktijk de resultaten van onze IT-oplossing te illustreren, en dit herhalen we daarom nog eens. 

Voor deze editie organiseert C3A, ism ArchitectAssistentie en N² Kwadraat, een BIM-wedstrijd met als thema "BIM-bouwdata extractie", waar professionals in de bouwsector kunnen uitpakken met hun architectuur-realisaties. Het team van organisatoren voorziet een mooie prijzenpot en de beste inzendingen voor de BIM-wedstrijd worden tentoongesteld op Architect_at_Work in Xpo Kortrijk én op de partner websites. Op die manier komt u ook op een leuke manier in de picture bij collega-ontwerpers én professionele bouwheren.

De “noviteit” waar C3A expliciet aandacht aan geeft op deze Architect_at_Work zijn de C3A-Extensies 2020, met steeds verder geoptimaliseerde faciliteiten voor o.a. de bouwdata-extractie uit BIM-modellen met Revit. Lees er meer over verder in deze aankondiging.


Eerste prijs is de nieuwste Fujitsu Curved Widescreen 34" samen met een Enscape 3D Subscription 
(waarde samen 1260€), uitstekende tools
om BIM-met-Revit te ondersteunen ! 
Wat doet Enscape, denkt u misschien ?
Zie dit artikel in C3A-Wijzer !

We verwachten een reeks BIM-voorbeelden uit de Vlaamse bouw-praktijk, als inzendingen voor de BIM-Wedstrijd op deze beurs. C3A, ArchitectAssistentie en N² ’t Kwadraat geven een aantal prijzen weg voor de beste inzendingen: als eerste een Fujitsu Curved Widescreen (34”, met een resolutie van 3,440 x 1,440 pixel) samen met een Enscape 3D subscr. (waarde samen 1260€), als tweede een Oculus Rift VR Headset samen met een Enscape 3D subscr. (waarde samen 860€), als derde prijs een Enscape 3D subscr. samen met een C3A-cursusdag Enscape (waarde samen 660€), Ook volgende drie genomineerde inzendingen bekomen een prijs, namelijk een BONGO-waardebon van 200€. Neem deel aan deze BIM-wedstrijd en trakteer uzelf op een leuke verrassing! 

Zin in de nieuwste Fujitsu Widescreen, een Oculus Rift VR-Headset , een gastronomisch weekendje, een wellness-arrangement? Neem deel aan deze BIM-wedstrijd en trakteer uzelf op een leuke verrassing!

 

Concept

Dit totaalevenement voor (interieur)architecten en voorschrijvers, met focus op productinnovaties, blijft de meest innoverende beurs van de afgelopen jaren. De unieke beurslay-out van ARCHITECT_at_WORK werd ontworpen door C4 - Creative Fo(u)r. Om het contact tussen standhouder en bezoeker te optimaliseren worden de bezoekers automatisch door kleine, uniforme modules geleid. Het eerste contact gebeurt in de stand. De innovatieve producten van de standhouders worden voorgesteld in de exporuimte (driehoek) en via de wanden. In elke box met vier modules staat centraal een multimediaconsole (bestemd voor pc / laptop). In wat op een traditionele beurs als wandelgang wordt beschouwd, kan u in een loungesfeer bij een hapje en een drankje verder praten. U kunt er meer gedetailleerde technische informatie over uw innovatieve producten, toepassingen en diensten geven. Er is doorlopend gratis catering en hapjes voorzien in de lounge en in de wandelgangen.

via deze reportages van een voorgaande Architect_at_Work kan u al even proeven van de sfeer
en horen wat de bezoekers van deze innoverende beursaanpak vinden ...

 

Succesfactoren

Standhouders focussen op innovatieve producten, materialen, toepassingen en diensten, die worden voorgesteld aan een commissie van architecten, en interieurarchitecten. Deze commissie beoordeelt het innovatieve karakter van elk tentoongesteld product. Dé garantie voor een interessant bezoek aan ARCHITECT_at_WORK! Op elke stand zijn technische specialisten aanwezig om architecten, interieurarchitecten, ingenieurs en andere voorschrijvers alle nodig informatie te bezorgen over de tentoongestelde producten. 

De toegang is vrij exclusief: alleen architecten, interieurarchitecten, ingenieurs en andere voorschrijvers worden uitgenodigd via een op maat geschreven registratiesysteem (met persoonlijke code ontvangen van een exposant of van de organisatie). Op slechts twee namiddagen tijd ontmoet u vele geïnteresseerde architecten, interieurarchitecten en andere voorschrijvers, en kan u kennis maken met tal van innovaties.

 


C3A-Noviteit op Architect_at_Work: C3A-Extensies 2020

Ter voorbereiding werd al een en ander hieromtrent op de C3A-Website gepubliceerd: lees er meer over in dit artikel  c3a-wijzer/ar-vo-bim-award-voor-residentie-vanille : een voorbeeld van het soort projecten waar we naar op zoek zijn in het kader van deze wedstrijd.

 

Expo-deelnemers op deze Architect_at_Work moeten absoluut focussen op vernieuwing in hun aanbod. Niet moeilijk voor C3A, met de snel evoluerende software ... De “noviteit” waar C3A expliciet aandacht aan geeft op deze Architect_at_Work zijn de  C3A-Extensies 2020: geoptimaliseerde BIM opbouw met Revit 2020 in synergie met de Bouwdata Extractie en Analyse in Office, t.e.m.  interactieve Virtual Reality presentaties.

De virtuele BIM gebouwmodellen met Revit worden steeds gedetailleerder uitgewerkt, niet enkel voor de grafische voorstellingen maar vooral ook met goed bruikbare BIM-informatie voor allerlei analyse-doeleinden. De opbouw in Revit werd verder verfijnd om te modelleren conform de bestek- en meetstaat-afspraken en EPB-berekeningen.  Ondertussen werd al het nodige voorbereid om alle te meten objecten en materialen van de bestek-codering in de BIM-template te voorzien om zo volautomatisch uitstekende meetstaat-tabellen met codering van de lastenboeken automatisch mee op te bouwen én automatisch te laten bijwerken bij aanpassingen.  De C3A-Extensies vormen de meest toegepaste BIM-werkmethodiek in Vlaanderen en evolueren met sprongen vooruit.

De C3A-Extensies vormen een werkmethodiek gebaseerd op templates en bibliotheken voor het BIM-modelleren in Revit en de analyse-faciliteiten in Word en Excel. Deze plugins volgen de nieuwste versies van Autodesk Revit en Microsoft Office op de voet, en worden bij iedere nieuwe release verder geoptimaliseerd.

Nieuw tov de markt:

C3A is partner en voortrekker bij de Belgische Revit Standards groep en de Cluster BIM WTCB.  Daar waar het Belgische BIM protocol software-onafhankelijk en vrij algemeen blijft, worden vanuit de Revit Standards beweging en nog verder binnen de C3A-Userclub de werkmethodes en de afsprakenstelsels ingevuld met specifieke plugins, templates en bibliotheken met concrete afspraken die leiden tot heel praktische resultaten. Zie ook de uitleg zoals beschreven in dit C3A-Wijzer artikel onder "Relatie met het Belgische BIM-protocol".

Nieuw tov voorgaande:

De plugins aangepast voor de nieuwste Office en Revit 2020 release, met diverse optimalisaties. Integratie van meerdere bestek-systematieken, waaronder de VMSW-besteksystematiek voor Vlaanderen, de CCTB2022 besteksystematiek van de Waalse Overheid en de STABU-besteksystematiek voor Nederland. 

De objecten en materialen werden niet enkel via een codering gekoppeld aan de bestekteksten en meetstaten, maar zijn ook al vooringesteld voor geavanceerde interactieve Virtual Reality presentaties met aanvullende plugins.

BIM voor gebouwen zorgt voor een belangrijk ecologisch aspect: de reële prestaties van gebouwen simuleren om belangrijke kenmerken als invloed op het milieu beter te begrijpen kunnen belangrijke ontwerpbeslissingen begeleiden.

 

BIM-Wedstrijd: "BIM met bouwdata extractie" !

Deze BIM-wedstrijd focust op BIM-projecten die uitgewerkt zijn met Autodesk REVIT, waar specifiek de BIM-bouwdata extractie via de C3A-Werkmethodiek bij toegepast is. Uiteraard komen speciale architecturale ontwerpen graag in de kijker, ook eventuele ingenieuse technische (BIM-) oplossingen.

Zie o.a. het fragment “bouwdata-extractie” op deze C3A-website-pagina voor de C3A-Werkmethodiek.

zie o.a. deze webpagina c3a-wijzer/ar-vo-bim-award-voor-residentie-vanille :
een voorbeeld van het soort projecten waar we naar op zoek zijn in het kader van deze wedstrijd.

Nog ivm de de BIM-bouwdata extractie via de C3A-Werkmethodiek:  zoals beschreven in dit C3A-Wijzer artikel onder "Relatie met het Belgische BIM-protocol" , is dit conform de richtlijnen van het Belgische BIM-protocol:


In de template "BELGISCH_BIM-PROTOCOL_NL_v1802.docx" en "BELGISCH_BIM-PROTOCOL_NL_v1802.pdf" staat o.a. in verband met meetstaat-extractie voor kostenraming en budgetbeheersing het volgende vermeld:

4.4.4 Gebruik van het model om hoeveelheden af te leiden

Indien het mogelijk en zinvol is, worden hoeveelheden (meetstaat, prijscalculatie) uit de BIM-modellen afgeleid, zodat de coherentie gegarandeerd is.

en 

5.2.3.3 5D-BIM (kostenraming en budgetbeheersing)

Een kostenraming voor het budgetbeheer, gekoppeld aan de bouwinformatiemodellen, vindt plaats door de modelhoeveelheden van elementen en/of materialen via een codering of classificatie (<naam codering/classificatie>) samen te brengen met eenheidsprijzen.

HOE dit dan heel specifiek moet gebeuren is nog een ander aspect, daar wordt in dit ""BELGISCH_BIM-PROTOCOL_NL_v1802" niet over gerept. Maar ... vanuit de Revit Standards groepering en vanuit de C3A-Userclub kunnen we met betrekking tot de praktische aanpak gelukkig heel wat verder gaan en de werkmethodiek heel praktisch invullen met specifieke software, werkmethodiek, templates en bibliotheken met heel concrete afspraken die leiden tot heel praktische resultaten. Wat we nu via de C3A-Extensies, via de C3Admin-tools in synergie met de Revit-invulling, realiseren is daar een voorbeeld van: daar kan en mag men vanuit de Cluster BIM van het WTCB zeker naar verwijzen als "best practice" in onze regio !



Inzendingen worden verwacht tegen UITERLIJK vr. 30 april 2019 !

Voor elke inzending verwachten we minstens één synthese-beeld op één blad A1, samen met een beknopte omschrijving en verduidelijking van het project met specifiek wat uitleg ivm de toegepaste bouwdata-extractie (max. één blad A4). Aanvullend kunnen uiteraard ook 3D-bestanden (t.e.m. Pano-beelden en LIVE-animaties) ingestuurd worden, die kunnen gepresenteerd worden op Architect at Work en/of op de websites van de organisatoren van deze wedstrijd.

Het indienen zelf mag gewoon per email en/of WeTransfer toegestuurd worden naar info@c3a.be

Alle deelnemende projecten worden enkel digitaal ingediend. U hoeft geen plots te versturen of verzenden, enkel een digitale PDF op A1 en A4 (en/of andere digitale bestanden, zoals een pano-rendering of een LIVE-bestand, het native RVT-bestand mag ook). Aanvullend wordt ook een korte tekst (beschrijving project, gebruikte bouwdata-extractie methode en resultaat e.d. ) van maximum 1 blad A4 erbij verwacht, dit mag in Word of in PDF-formaat.

Om een goede plot van de A1 te garanderen (zeker voor de genomineerden op Architect at Work) vragen wij u uw 2D-plotfile aan te maken met 300 dpi. Als papierformaat definiëren we een A1 die zowel liggend als staand volgens uw voorkeur kan ingediend worden. 

 

De Architect_at_Work bezoekers vormen de jury !

De organisatie selecteert minstens ZES inzendingen als nominatie voor de prijzen, deze zes hebben sowieso prijs. Deze realisaties komen afgedrukt op de stands van C3A, ArchitectAssistentie en N² ’t Kwadraat terecht op Architect_at_Work. De indieners van de genomineerde plotlayouts worden voor de aanvang van de beurs via email op de hoogte gebracht. De drie finale hoofdwinnaars worden pas bekend gemaakt na Architect_at_Work.

De uiteindelijke hoofdwinnaars (nr. 1, 2 en 3 )  zullen gestemd worden op Architect at Work. Immers, alle bezoekers aan de stand van C3A, ArchitectAssistentie en N² ’t Kwadraat tijdens Architect at Work 2019 krijgen de mogelijkheid hun stem uit te brengen op de beste inzendingen. Stemmen doet u trouwens niet zomaar, want voor elke bezoeker op de stand die zijn stem uitbrengt, is nog iets extra’s voorzien. Kom dus zeker langs op de C3A-stand nr. 5, 6 en 7 om de genomineerde projecten te bekijken én te beoordelen !


voor de bezoekers die stemmen op de stand verloten we
per dag een professionele CANON EOS 2000D , prijs beschikbaar gesteld door CANON

 

Uw inzending ?

fig.: het C3A-gebouw  ... op een A1 gepresenteerd.

Wat verwachten we van uw inzending ? Een synthese-presentatie van een architectuurontwerp, bouwproject of realisatie, waarbij "BIM-bouwdata extractie" gerealiseerd werd. Niet enkel de architecturale kwaliteit maar uiteraard ook de softwaretechnische en presentatie-vaardigheden vormen belangrijke criteria bij de beoordeling door de jury en de bezoekers van Architect_at_Work. 

Dit (goed gekend) voorbeeld van een mogelijke inzending (zie figuur hiernaast) illustreert wat mogelijk is: C3A-gebouw uitgewerkt met REVIT Arch. (plan, doorsnede en 3D zichten) afgewerkt met 3ds MAX Design+Photoshop op één synthese-beeld A1. Maar ... zie ook de realisaties uit voorgaande dergelijke wedstrijden …:


Uw prijs ?

C3A, ArchitectAssistentie en N² ’t Kwadraat geven een aantal prijzen weg voor de beste zes inzendingen: als eerste een Fujitsu Curved Widescreen (34”, met een resolutie van 3,440 x 1,440 pixel) samen met een Enscape 3D subscr. (waarde samen 1260€), als tweede een Oculus Rift VR Headset samen met een Enscape 3D subscr. (waarde samen 860€), als derde prijs een Enscape 3D subscr. samen met een C3A-cursusdag Enscape (waarde samen 660€), Ook volgende drie genomineerde inzendingen bekomen een prijs, namelijk een BONGO-waardebon van 200€.

Kortom: alle genomineerden die gepresenteerd worden op de Architect at Work beurs hebben prijs, en komen vooral ook met hun realisatie in de kijker !

Een meer gedetailleerd wedstrijdreglement kan je HIER nalezen.

 

 

BIM-Wedstrijd in samenwerking met

Met deze wedstrijd-formule is C3A niet aan z'n proefstuk toe. Ook al bij voorgaande edities bleek dit een uitstekende formule om uit te pakken met wat er met de nieuwste software bij C3A-Userclubleden uitgewerkt wordt. Bij deze editie is het thema afgestemd op een deelaspect bij de BIM-software, vandaar ook de participatie van ArchitectAssistentie en N² ’t Kwadraat …

Voor meer info ivm. ArchitectAssistentie: zie deze website https://architectassistentie.be/ 

Voor meer info ivm. N² 't Kwadraat: zie deze website https://nx2.be/


In een volgende C3A-Wijzer-artikel publiceren we uiteraard de genomineerde projecten en de winnaars !