2017
2

C3A Wijzerartikel

Dit artikel verscheen in de C3A wijzer

Architect at Work 2017 verslag

mei 2017

Dit twee-jaarlijkse totaalevenement voor (interieur)architecten en voorschrijvers met focus op productinnovaties ging voor de achtste keer door in Kortrijk Xpo op donderdag 27 en vrijdag 28 april 2017, beide dagen van 10u. tot 20u. Ook al voor de achtste keer nam C3A tenvolle deel aan deze unieke beurs, als hoofdsponsor en met Cluster BIM partners N² ’t Kwadraat en BIMplan én specifieke acties zoals een BIM-wedstrijd. Voor deze editie organiseerde C3A, ism N² ’t Kwadraat en BIMplan, een BIM-wedstrijd met als thema "Hoe BIMt U het via de Cloud?" waar professionals in de bouwsector mochten uitpakken met hun architectuur-realisaties. Het team van organisatoren zorgde voor een mooie prijzenpot en de beste inzendingen voor de BIM-wedstrijd werden tentoongesteld op Architect_at_Work in Xpo Kortrijk. Op die manier komen de genomineerde projecten op een leuke manier in de picture bij collega-ontwerpers én professionele bouwheren.

De “noviteit” waar C3A expliciet aandacht aan gaf op deze Architect_at_Work zijn BIM 360 samenwerkingsfaciliteiten via de Cloud . Lees er meer over verder in dit artikel.

We ontvingen een reeks BIM-via-de-Cloud voorbeelden uit de Vlaamse bouw-praktijk, als inzendingen voor de BIM-Wedstrijd op deze beurs. C3A, N² ’t Kwadraat en BIMplan hadden een reeks prijzen in petto voor de beste inzendingen: als eerste prijs een Fujitsu LIFEBOOK U757 (ter waarde van 1400 €), als tweede en derde prijs een BONGO-waardebon van 200€, maar voor alle overige genomineerden een BONGO-waardebon van 140€. 

Zie voor meer details ivm de genomineerde projecten én de winnaars verder in dit verslag.


Concept

Dit totaalevenement voor (interieur)architecten en voorschrijvers, met focus op productinnovaties, blijft de meest innoverende beurs van de afgelopen jaren. De unieke beurslay-out van ARCHITECT_at_WORK werd ontworpen door C4 - Creative Fo(u)r. Om het contact tussen standhouder en bezoeker te optimaliseren worden de bezoekers automatisch door kleine, uniforme modules geleid. Het eerste contact gebeurt in de stand. De innovatieve producten van de standhouders worden voorgesteld in de exporuimte (driehoek) en via de wanden. In elke box met vier modules staat centraal een multimediaconsole (bestemd voor pc / laptop). In wat op een traditionele beurs als wandelgang wordt beschouwd, kan u in een loungesfeer bij een hapje en een drankje verder praten. U kunt er meer gedetailleerde technische informatie over uw innovatieve producten, toepassingen en diensten geven. Er is doorlopend gratis catering en hapjes voorzien in de lounge en in de wandelgangen.

via deze korte filmreportage van Architect_at_Work 2017 kan u even proeven van de sfeer

 

Succesfactoren

Standhouders focussen op innovatieve producten, materialen, toepassingen en diensten, die worden voorgesteld aan een commissie van architecten, en interieurarchitecten. Deze commissie beoordeelt het innovatieve karakter van elk tentoongesteld product. Dé garantie voor een interessant bezoek aan ARCHITECT_at_WORK! Op elke stand zijn technische specialisten aanwezig om architecten, interieurarchitecten, ingenieurs en andere voorschrijvers alle nodig informatie te bezorgen over de tentoongestelde producten. 

De toegang is vrij exclusief: alleen architecten, interieurarchitecten, ingenieurs en andere voorschrijvers worden uitgenodigd via een op maat geschreven registratiesysteem (met persoonlijke code ontvangen van een exposant of van de organisatie). Op slechts twee namiddagen tijd ontmoet u vele geïnteresseerde architecten, interieurarchitecten en andere voorschrijvers, en kan u kennis maken met tal van innovaties.

Voor C3A en zijn partners is de BIM-Wedstrijd met Revit-realisaties ook zeker een succesfactor: het is niet evident om op zo'n tweedaagse Architect at Work méér dan 360 goede contacten te hebben, contacten de tijd genomen hebben om eens aandachtig naar de mogelijke resultaten van de voorgestelde noviteit te kijken, en die effectief een stem-formulier ingevuld hebben. 

 

C3A-Noviteiten op Architect_at_Work: BIM360

Ter voorbereiding werd al een en ander hieromtrent op de C3A-Website gepubliceerd: lees er meer over in dit artikel c3a-wijzer/autodesk-cloud-met-a360-en-bim-360 en c3a-wijzer/a360-cloud-rendering-en-autodesk-revit-live 

 

Expo-deelnemers op deze Architect_at_Work moeten absoluut focussen op vernieuwing in hun aanbod. Niet moeilijk voor C3A, met de snel evoluerende software ... De “noviteit” waar C3A expliciet aandacht aan geeft op deze Architect_at_Work zijn de  BIM 360 samenwerkingsfaciliteiten via de Cloud. De “cloud” staat voor het internet en de delen en acties van de applicaties die niet op de machine van de gebruiker plaatsvinden. De gebruiker hoeft op deze manier geen eigenaar meer te zijn van de gebruikte hard- en software en is niet verantwoordelijk voor het onderhoud. De details van de informatietechnologische infrastructuur worden aan het oog onttrokken en de gebruiker beschikt over een “eigen”, in omvang en mogelijkheden schaalbare, virtuele infrastructuur. Autodesk BIM 360 is een cloud-based platform dat u toegang geeft tot opslag op het web, een samenwerkings-werkruimte op het web, en cloud services om de manier waarop je ontwerpt, visualiseert, analyseert en simuleert te optimaliseren, en om uw werk met anderen te kunnen delen, altijd en overal.

Specifiek voor de AEC sector heeft Autodesk een reeks BIM 360 faciliteiten uitgewerkt om bestanden te delen in een projectteam (BIM 360 team , BIM 360 docs , BIM 360 Field, BIM 360 Glue …) maar er zijn ook enkele heel specifieke faciliteiten voor REVIT beschikbaar, zoals C4R of Collaboration Worksharing in Revit overheen de Cloud, Insight 360 om de energie- en milieuprestaties van een gebouw te analyseren en te beheren, en Revit LIVE om de virtuele gebouwenmodellen interactief beschikbaar te maken voor analyse en visualisatie overheen de Cloud.

Nieuw tov de markt:

Ontsluiten van Internet-Cloudfaciliteiten voor de bouwsect

Nieuw tov voorgaande:

Geavanceerde samenwerkingsfaciliteiten, visualisatie- én analysemogelijkheden.

 


Overzicht van mogelijke cloud-thema's toegepast voor deze wedstrijdprojecten:

Buzzsaw

BIM 360 Team

BIM 360 Docs

 

BIM 360 Glue

BIM 360 Field

BIM 360 Plan

 

Collaboration 4 Revit

Recap 360

Insight 360

 

PANO-Rendering in de Cloud of een REVIT GO LIVE presentatie.
Zie o.a. deze webpagina c3a-wijzer/a360-cloud-rendering-en-autodesk-revit-live met meer details
ivm deze Render in the Cloud technieken.

Zie ook deze webpagina autodesk-bim360 met meer details ivm deze oplossingen. Iedere Revit-user, zowel via de Revit Full als Revit LT, zou een aantrekkelijk project via Revit LIVE in de cloud kunnen laten renderen tot een interactieve "Virtual Reality" en dit als project indienen (zie c3a-wijzer/autodesk-revit-live voor alle details), maar we keken ook uit naar projecten waar nieuwe faciliteiten zoals C4R, Recap 360 of Insight 360 bij toegepast werden !


BIM-Wedstrijd: "hoe BIMt u het via de Cloud" ?

Deze BIM-wedstrijd op Architect at Work 2017 focust op BIM-projecten dia o.a. uitgewerkt zijn met Autodesk REVIT, waar specifiek de Autodesk Cloud-faciliteiten bij te pas gekomen zijn. Uiteraard komen speciale architecturale ontwerpen graag in de kijker, maar ook eventuele ingenieuse technische (BIM-) oplossingen. Zie o.a. deze C3A-workshop BIM 360 met een opsomming van typische Cloud-faciliteiten die ingezet werden:

Bijv. : Cloudrendering / Revit Live / Recap 360 / Insight 360 / BIM 360 Team / C4R / … 
zie o.a. deze webpagina http://www.c3a.be/software/autodesk-bim360 met meer details ivm deze oplossingen

 

De Architect at Work bezoekers vormen de jury !

De organisatie selecteerde vooraf negen inzendingen als nominatie voor de prijzen, er was ook maar plaats voor zoveel inzendingen op de gemeenschappelijk stand van C3A, N² ’t Kwadraat en BIMplan. Deze realisaties werden afgedrukt op A1 gepresenteerd op de stand, zodat de bezoekers op Architect at Work snel een overzicht konden krijgen op deze inzendingen. De drie finale hoofdwinnaars werden pas bekend gemaakt na Architect at Work, want de uiteindelijke winnaars worden gestemd op Architect at Work zelf: alle bezoekers aan de stand tijdens Architect at Work 2017 kregen de mogelijkheid hun stem uit te brengen op de beste inzendingen. Stemmen deden de bezoekers trouwens niet zomaar, want voor de bezoekers die stemden op de stand werd per dag een CANON EOS 1300D (kit met lens) verloot.

 

 

 

 

voor de bezoekers die stemden op de stand werd per dag een professionele CANON EOS 1300D (kit met lens) verloot

 

 

De winnaars van deze camera's zijn:

dag 1: Gwendoline Demeyere

dag 2: Hugo Snoeck

 

 

KLIK HIER voor een PDF-versie op A4-formaat van het stemformulier.


De stemming gebeurde via het stemformulier zoals hierboven afgebeeld, waarop je een overzicht van de genomineerde inzendingen ziet. De projecten werden ook in dezelfde volgorde op A1-prints gepresenteerd op Architect at Work 2017.

 


De inzendingen met vermelding van de winnaars

Hierna volgen de inzendingen: eerst de drie winnaars, daarna de overige genomineerden. Telkens hebben we de A1-inzending beknopt afgebeeld (maar klik op de afbeelding voor een grotere weergave via een A1 pdf), gevolgd door een beknopte beschrijving (er was gevraagd om iedere inzending te begeleiden met een korte nota van max. een A4, dit zijn die nota's). Via dit artikel kan je de inzendingen ook downloaden in een gedetailleerder PDF-formaat  (iets compacter dan ingestuurd, want sommige inzendingen waren oorspronkelijk +100Mb in PDF-formaat), zodat je de inzending echt in detail kan bekijken!  

Ook voor deze achtste editie te Kortrijk was er weer heel veel interesse, weeral méér dan bij de voorgaande edities. De eerste dag, donderdag 27 april  begon wat kalmer (zoals voorgaande jaren), maar de tweede dag, op vrijdag 24 april, kwam er quasi dubbel zoveel volk over de vloer tov de eerste dag. Dat hebben we ook gemerkt via de stemformulieren voor de BIM-wedstrijd:  totaal hebben we 133 stemformulieren op dag 1, en 229 op dag 2  ... totaal 362 stemmers  (met 536 "gekleurde bolletjes" of nominaties ), weer net iets meer dan op de vorige editie Architect at Work 2015. De lat werd weeral hoger gelegd voor de volgende editie ...

Hierbij de eerste drie winnaars, zoals gestemd door de bezoekers op Architect at Work 2017:

  • 1. O’Sea Oostende en London Tower Antwerpen - CONIX RDBM Architects met 105 nominaties
  • 2. Kunstlaan Brussel - POLO Architects met 99 nominaties
  • 3. Maenhout M & C eengezinswoning - HULPIA Dirk architectenburo met 70 nominaties

gevolgd door de overige inzendingen zoals hieronder opgenomen. Alle hieronder vermelde en genomineerde inzendingen hebben prijs !


O’Sea Oostende en London Tower - CONIX RDBM Architects: 1e prijs !


Klik op de figuur hierboven of KLIK HIER voor een PDF-versie op A1-formaat;
Op de website van CONIX RDBM Architects 
http://conixrdbm.com/ én
op deze website van het O-Sea project te Oostende kan je heel wat meer zien van dit project:  zie http://www.o-sea.be/ 

CONIX RDBM architects wint hiermee de eerste prijs, de Fujitsu LIFEBOOK !

O’Sea  Oostende: project waar Rendering 360 en A360 toegepast werd.

Korte omschrijving: O’Sea Charme (Fase I) maakt deel uit van een gemengd kustproject bestaande uit 168 wooneenheden en een bijhorend programma. Het programma bestaat hier uit 10 rijwoningen, 18 studio’s, 51 assistentiewoningen, 89 appartementen, kinderopvang, horeca- en commerciële ruimtes met ondergrondse parking.

Rendering 360: Sinds de opmars van de virtual reality brillen die in combinatie met een smart phone gebruikt kunnen worden, heeft Autodesk de stereo panorama cloud render service in het leven geroepen. Deze cloud render service maakte het voor ons erg gemakkelijk om in een snel tempo beelden van een project te produceren, die met behulp van een Google Cardboard en een smartphone in virtual reality bekeken kunnen worden. De kwaliteit is hoog en de render-tijd relatief kort. Als de camera en het zonlicht juist gepositioneerd zijn, is het beeldresultaat vrij mooi. Doordat het beeld met het hoofd synchroon mee beweegt, wordt het diepte- en realiteitsgevoel opgewekt. Hierdoor krijgt de ontwerper en opdrachtgever meteen een goed beeld van hoe het eindresultaat eruit zal zien.

A360: A360 is erg gebruiksvriendelijk, zeker in vergelijking met het minder open karakter en toegankelijkheid van het programma Design Review van Autodesk, dat DWFX bestanden kan openen en 3D beelden en plattegronden afkomstig van Revit kan inladen. Een RVT file kan vlot op de cloud van A360 geplaatst worden waarna de file met anderen kan worden gedeeld. Hierin kunnen 3D beelden en plannen bekeken worden. Het handmatig meten en het plaatsen van mark-ups behoren ook tot de mogelijkheden. Een andere, mooie functionaliteit is het wandelen en het bewegen doorheen het gebouw. Eigenschappen van de elementen kunnen ook bekeken worden.

London Tower Antwerpen: project waar Recap 360 toegepast werd.

Recap 360: Voor de ontwerp- en de beginfase is het erg handig om beelden van de omgeving en van de locatie van het te creëren ontwerp te bezitten. De foto’s die door de ontwerper op de locatie gemaakt zijn, kunnen niet in Revit gebruikt worden. 3D beelden in Google Earth of Maps dan weer wel. Als de locatie in 3D in Google Earth of Maps zichtbaar is, kan aan de hand van screenshots en Recap 360 een point cloud gemaakt worden. De screenshots van de omgeving rondom het object dienen vanuit verschillende hoeken genomen te worden. Het is belangrijk dat de muiscursor, Google Earth of Maps via de internet browser en teksten niet op het beeld staan. Om dit proces te vergemakkelijken, zijn verschillende programma’s gratis te downloaden. De beelden kunnen tegelijk naar de Recap 360 cloud geüpload worden waarna na het kiezen van enkele opties, de cloud service het 3D model gaat opbouwen. Als het model gereed en naar wens is, kan die als RCS-file gedownload en geïmporteerd worden in Revit. Momenteel kan Revit enkel nog maar RCS files van Recap  inladen. Als de OBJ-files ook in Revit geladen kunnen worden, dan zou er de mogelijkheid ontstaan dat de puntjes van de point cloud een geheel vlak kunnen vormen, maar dat is enkel nog toekomst muziek.

CONIX RDBM Architects. 
Het architectenbureau CONIX RDBM Architects neemt een belangrijke plaats in in de architectenwereld in België en Nederland. Het bureau bestaat uit een multidisciplinair team van 65 medewerkers die grensoverschrijdend werken vanuit vestigingen in Antwerpen, Brussel, Rabat, Rotterdam en Terneuzen. De organisatie kan terugblikken op een lange bedrijfsgeschiedenis waarin constante vernieuwing, uitbreiding en waardecreatie centraal staan. CONIX RDBM Architects toetst elk architecturaal ontwerp aan de volgende parameters: context, duurzaamheid en de maatschappelijke impact.

2017_06_29_FrederikJacobs_JosVandamme_GertSlootmaekers_overhandiging1eprijs_AW2017

De 1ste prijs voor deze BIM-wedstrijd werd achteraf door C3A aan CONIX RDBM Architects overhandigd. Foto (van links naar rechts): Fredrik Jacobs (CEO, CONIX RDBM Architects), Jos Vandamme (manager C3A), Gert Slootmaekers (BIM manager).




Kunstlaan Brussel - POLO Architects: 2e prijs !


Klik op de figuur hierboven of KLIK HIER voor een PDF-versie op A1-formaat;
Op de website van  
http://www.polo-architects.be  kan je heel wat meer zien van dit buro...

Project details:

  • locatie: Kunstlaan, Brussel
  • programma: Nieuwbouw kantoren op bestaande parkeerkelder
  • client: Cofinimmo
  • partners: VK Architects & Engineers, D-Studio, BIMplan
  • realisatie datum: Start afbraak en nieuwbouw 2017
  • oppervlakte: c.a. 10.000m2

Welke partijen waren betrokken bij het BIM-proces?

De BIM-manager van het ontwerpteam (Bimplan) heeft i.s.m. alle partijen een BIM-protocol opgesteld en vervolgens de virtuele modelopbouw en -coördinatie van het ontwerpteam in de praktijk begeleid. De BIM-procesmanager van de opdrachtgever (D-Studio) heeft tijdens validatiemomenten de kwaliteit van de modellen beoordeeld. Alle partijen hebben samengewerkt in een zogenaamde Closed BIM-omgeving.

Voor welke onderdelen werd BIM wel/niet toegepast?

Een essentieel basisonderdeel van een BIM-samenwerking is het centraliseren van alle relevante projectinformatie en dus ook de communicatie. Alle projectdeelnemers wisselden daarom de aspectmodellen en -documenten uit via een cloudplatform (Chapoo). Bij de opbouw van modellen lag de focus op uniformiteit in de naamgeving van objectdefinities en parameters en op het scheiden van disciplines. De Revit Standards-richtlijnen werden zo goed mogelijk toegepast. Alle projectpartners extraheerden de tekeningen en meetstaten uit hun modellen. Conflicten tussen aspectmodellen werden gedetecteerd met Solibri en gecommuniceerd via het Bimcollab-cloudplatform.

Waarom en door wie werd beslist om dit project uit te voeren met BIM?

In dit geval had de opdrachtgever zelf geëist dat er met BIM zou worden gewerkt. Bimplan werd, als bouwkundig adviesbureau dat zich specialiseert in het leveren van diensten en strategisch advies rond het gebruik van BIM, gecontracteerd voor interne begeleiding en als BIM-Manager.

Hoe is het BIM-proces verlopen? Liep het vlot? Waren er bepaalde knelpunten?

Zowel voor ons als voor Cofinimmo was dit het eerste BIM-project. Wij hebben ons dan ook terecht laten begeleiden door BIM-experten (respectievelijk D-Studio en Bimplan). VK Architects & Engineers had wel al ervaring in BIM-samenwerking. De partijen pasten de bepalingen uit het BIM-protocol zo goed als integraal toe zonder al te veel discussie. Wekelijks werden drie aspectmodellen uitgewisseld en aan elkaar gelinkt en waren er modelcontroles. De teamleden losten issues zo goed als onmiddellijk op. Tijdens BIM-meetings bespraken we de voortgang van het proces en hielden we de modellen tegen het licht. Het was niet voor alle bouwpartners evident om gelijke tred te houden, hetgeen wel essentieel is, waardoor het dossier net iets later gereed was.

In hoeverre vormde BIM voor dit project een meerwaarde?

De meerwaarde van BIM is vooral dat er meer vat is op de ontwerpcoördinatie, dankzij goede afspraken, gecentraliseerde communicatie en een verbeterd inzicht. De conflicten tussen aspectmodellen zijn direct en zeer goed inzichtelijk. Daarnaast zijn de conflicten tussen aspectmodellen direct zichtbaar en inzichtelijk en heeft de BIMende aannemer een uitgewerkt en gecoordineerd 3D beeld van het gebouw. Specifiek voor dit project wil de opdrachtgever na de oplevering met het BIM dossier zijn exploitatie uitvoeren.


Maenhout M & C eengezinswoning - HULPIA Dirk architectenburo: 3e prijs !


Klik op de figuur hierboven of KLIK HIER voor een PDF-versie op A1-formaat;
Op de website
http://hulpia.be/index.php?id=2  kan je meer zien van dit project ...

Architectenburo Dirk Hulpia levert een bouwoplossing voor zowel residentiële als openbare projecten: van woningen tot bedrijfsgebouwen. Hierbij leggen ze de nadruk op het creëren van een hedendaags en uniek project dat beantwoord aan de wensen van de klant.

De projecten worden steeds uitgewerkt in REVIT dat zowel een driedimensionaal inzicht geeft aan de klant, maar ook technisch een ondersteuning vormt voor de uitvoering van het project. Ook de interieurafdeling bij Dirk Hulpia kan de klant ondersteunen tijdens de zoektocht naar materialen, kleuradviezen, inbouw meubilair en sferen. Architectenburo Dirk Hulpia streeft naar de architecturale en technische meerwaarde in gebouwen met een wisselwerking tussen architectuur en interieur.

Dit ingestuurde project Maenhout M&C eengezinswoning was begin 2017 ook al genomineerd als project in "Buitengewoon Belgisch Bouwen", en door de Architect-at-Work BIM-wedstrijd was dit voor Architectenburo Dirk Hulpia ook de eerste kennismaking met Autodesk REVIT LIVE: in 1-2-3 was een interactieve virtuele LIVE-presentatie van dit project beschikbaar. Maar ook de gedetailleerde opbouw van de BIM-met-Revit modellen, zoals systematisch uitgewerkt voor alle projecten bij Architectenburo Dirk Hulpia, hebben ervoor gezorgd dat dit project naar de 3e plaats gestemd werd. Let maar eens op de degelijk uitgewerkte details op de inzendings-A1-tekening, die eigenlijk gewoon de afdruk is van het bouwaanvraagplan van dit project ...



Woning Thomas & Annika - SheCi.be architecten


Klik op de figuur hierboven of KLIK HIER voor een PDF-versie op A1-formaat;
Op de website http://www.sheci.be/ kan je heel wat meer zien van dit buro ...

het project: de bouwplaats is gelegen in de Alkenstraat , te 3512 Stevoort (een deelgemeente ten zuidwesten van Hasselt). Het terrein van 35a 73ca (3 573,75m2) is gelegen in het Hof Veld. Het T- vormige terrein bestaat uit een deel bouwgrond ( 1307,8m2) gelegen aan de Alkenstraat en een achterliggende zone dat bestaat uit weiland (nummers 642/A en 642/B tesamen 2265,95m2)

Het perceel is toegankelijk vanuit de Alkenstraat, een gewestweg. De nieuwbouw eengezinswoning, met een gevelbreedte van ca. 8,39m wordt in het verlengde van de aanpalende geburen, langs de Alkenstraat uitgezet.

Het betrokken terrein wordt begrensd door:

  • Aan de noordoostzijde: landbouwgrond - wijnranken
  • Aan de zuidoostzijde (rechts nieuwbouw): buur nr . 120 (halfopen bebouwing, 2 bouwlagen + hellend dak)
  • Aan de zuidwestzijde: De Alkenstraat, een gewestweg
  • Aan de noordwestzijde: (links nieuwbouw) : buur nr 116 (vrijstaande woning, 2 bouwlagen + bouwlaag onder hellend dak)

Nieuwbouw van een ééngezinswoning met plat dak.

Het project met een gevelbreedte van 8,39m en een totale bebouwde grondoppervlakte van 167m2 omvat de vrijstaande ééngezinswoning . Een aantal bindende voorwaarden, opgelegd vanuit de verordening Woonkwaliteit Hasselt (bijlage bij het gemeenteraadsbesluit van 26 april 2011), verantwoorden de inplanting van het woonvolume. Zo wordt het hoofdvolume ingeplant op dezelfde bouwlijn als de aangrenzende bestaande bebouwing; ten opzichte van de zijperceelsgrenzen wordt de minimum opgelegde 3m gerespecteerd. Het volume strekt zich uit over 2 verdiepingen, het bovenliggend verdiep wordt gelijk gelegd met de bouwlijn van de aangrenzende buren; het onderliggend gelijkvloers nivo wordt teruggetrokken voorzien ten opzichte van het bovenliggend zodat vooraan een overdekte carport kan voorzien worden. Het nieuwbouwvolume is visueel gericht naar het prachtig achterliggende uitgestrekte landschap met de wijnranken. Op het gelijkvloers manifesteert zich dat door de achtergevel open te trekken naar het landschap toe met maximale lichtinval. Ook op de verdieping wenst de bouwheer een inpandig dakterras te voorzien met zicht op de achterliggende weilanden. De woonfunctie wordt verder aangevuld met een beperkte ruimte voor bureel en een zone om klanten te ontvangen of als studieruimte.

Via de overdekte carport, die plaats geeft aan twee autostaanplaatsen, wordt de prive inkom voorzien. Zijdelings het volume wordt een bijkomende inkom voorzien voor deze bureelfunctie. Via schuifwanden kan het bureel en/of studieruimte volledig één worden met de leefzone zodat ook vanuit deze ruimte mee kan genoten worden van het uitgestrekte landschap. De technische berging / inkom worden vooraan het volume gesitueerd telkens met aparte toegang / mogelijkheid tot onderhoud tuin. De tuin is noordoostgelegen, de inkom aan straatzijde bevindt zich zuidwest. Via een half open trap komt men op het bovenliggend verdiep waar zich 3 slaapkamers bevinden, 2 badkamers en een wasplaats. Een dakterras vanuit de ouderslaapkamer, gevat tussen 2 bepleisterde afgeschuinde wanden, versterkt het doorzicht naar buiten toe en die de bewoners ook op dit nivo in maximaal contact brengen met de tuin en het weidse landschap. De raamopeningen werden zo veel mogelijk gebundeld enerzijds om de woning de nodige privacy te geven ten opzichte van de buren, anderzijds om maximale lichtinval binnen te brengen.

Voor de gevelafwerking werd voor het volledige volume gekozen voor witte gevelbepleistering op isolatie. Op deze manier wordt extra aandacht gegeven aan de vormentaal en straalt het geheel een zekere rust en harmonie uit. De woning wordt traditioneel opgebouwd met snelbouwbakstenen voorzien van noodzakelijke structerele betonelementen, alles afgewerkt met sierpleister op isolatie. De platte dakopbouw wordt uitgevoerd als warm dak. Een doorlopend zwart alu dakrandprofiel over alle vrijstaande gevels markeert de horizontaliteit van het project. De gevelopeningen worden ingevuld met gelakt zwart aluminium schrijnwerk met glas. Onderaan de carport wordt een verticale houten gevelbekleding voorzien die om de hoek doorloopt en de 3 glazen ramen/deuren met elkaar verbindt.

Ten opzichte van de binnenvloerafwerking ligt de buitenpas 2cm lager zodat drempelloos de woning kan betreden worden. Vanaf de inkomdorpel wordt een helling van 1,5% voorzien (rolstoeltoegankelijk).

Toepassing van Revit LIVE.
Ook voor Sheci was de deelname aan deze wedstrijd een unieke gelegenheid om Revit LIVE te leren kennen, dit smaakte meteen naar meer. Ook in de toekomst zal deze Revit LIVE voor volgende projecten toegepast worden!



van BIM naar 3D-Citygame - Stad Gent


Klik op de figuur hierboven of KLIK HIER voor een PDF-versie op A1-formaat;
Op deze website van Stad Gent kan je meer zien ivm de aanpak van Stad Gent rond dit project ...

Stad Gent zet in op BIM

Het project GEO-BIM-GAM onderzoekt de link en integratie tussen BIM, 3D-GEO en GAMe engines. Er is een samenwerking tussen Stad Gent (3D-team) en Universiteit Gent:

  • Vakgroep Geografie
  • Vakgroep Ir-Arch
  • Vakgroep Communicatiewetenschappen
  • Howest Game development

De uitwerking van een bestaand stadsgebouw in BIM is in de Gentse stadsdiensten operationeel uitgevoerd door Architect-stagiaire Elien Neyens. Dit gebeurde in samenwerking met Ir.Arch. Michael Arens van het Departement FM. Integratie BIM en 3D-GEO-data gebeurde door het 3D-team Stad Gent en dit alles komt er op initiatief van en gecoördineerd door Arch.Stedenbouwkundige Mario Matthys, 3d-coördinatie, Dienst Data en Informatie, Bedrijfsvoering, Stad Gent. Bij de inpassing van een bestaand gebouw in BIM werd gebruik gemaakt van 3D-scans en bestaande toestands-plannen in 2D. Daarvoor werd het programma Revit gebruikt. Het begeleidingsteam gebruikte de 360°-software voor de bijstelling en het formuleren van opmerkingen. Vervolgens wordt het BIM-model verder gebruikt bij de verbouwingen in het gebouw.

De vertaling van de BIM-bestanden naar een 3D-game engine Unity gebeurde via een *.FBX conversie. De 3D-game engine bestanden worden er gecombineerd met 3D-GEO data en de digitale omgevingsmaquette. Animatie is voorzien door wandelende mensen, passerende auto’s, varende boten, vliegende ballons, enz. In het tijdsvenster “Times of Ghent” kan ook teruggekeken worden naar de site zoals ze 100 jaar geleden was, met ondermeer het oude Zuid-station en het Wintercircus. Een evocatie daarvan werkt met VR-bril gebracht tijdens de opening van de nieuwe Stadsbib, De Krook, begin maart 2017. Het geheel wordt niet alleen gebruikt voor Facilitair Management van het gebouw, maar ook via de 3D-game engine, voor duiding van de toegankelijkheid van het gebouw, én voor indoor-navigation.

De inzet van die 3D-game engine vertrekkende van BIM en GEO-data, zorgen voor nieuwe ongekende toepassingsmogelijkheden. Bijvoorbeeld ook de inpassing van de resultaten in een 3D-citygame-Ghent concept waarbij Gentse bewoners in co-creatie een 3D-citygame maken. De professionele tekeningen vormen dan meteen een decor om op zoek te gaan naar Draken en/of historische feiten… Maar het grootste gebruik is natuurlijk voorzien voor facilitair management bij het gebruik van het gebouw de komende 30 jaar.



Postgebouw Groenplaats Antwerpen
8 office architects / veelaert architecten / hc demyttenaere


Klik op de figuur hierboven of KLIK HIER voor een PDF-versie op A1-formaat;
Op de website c3a-wijzer/nx2-scan-bim-service kan je  meer lezen over deze Scan-to-Bim aanpak bij dit project ...

Het project: In 2015 werd het sorteercentrum van de post aangekocht door FICO. Het gebouwencomplex bestaat uit een historisch waardevol bouwdeel aan de groenplaats met een typerende lokettenzaal. Het bouwdeel aan de Lombardenvest is een postmodern volume uit de jaren ’90 met weinig kwaliteiten. Het ontwerpteam 8office architects / veelaert architecten / hc demyttenaere werkt momenteel aan een ambitieus residentieel / commercieel project.

Van Scan to BIM: Het volledige gebouwencomplex werd opgemeten aan de hand van 3D laserscanning technologie. Na 7 dagen scannen vanop 965 scanposities werd een gedetailleerde puntenwolk bekomen van de hele site, zowel interieur als exterieur. Via Autodesk Recap 360 werd de puntenwolk geïmporteerd in Revit. De 360° beelden uit Recap zijn een extra hulp om het Revit model te kunnen definiëren. Het uitwerken van het model werd uitgevoerd met een LOD300 voor de gevelaanzichten en een LOD200 voor het interieur. Het interieur werd opgemaakt met de fasering “bestaande toestand” zodat er verder kan gewerkt worden in het model. Voor de opmaak van het Revit BIM-model werd de C3A-werkmethodiek gehanteerd.

De scandata werd gekoppeld aan (door de landmeters ingemeten) targets in Lambertcoördinaten. Dit werd ingesteld als TrueNorth in Revit. Om het model verder te kunnen verfijnen werd een hanteerbare en uitgezuiverde puntenwolk gemaakt en werden in Recap 360 verschillende regions gecreëerd. Vanuit het model kan de puntenwolk nu makkelijk gevisualiseerd worden.



Faculteit Industriële en Biowetenschappen Brugge en
Gents Universitair Museum door ABSCIS architecten


Klik op de figuur hierboven of KLIK HIER voor een PDF-versie op A1-formaat;
Op de website van http://www.abscis-architecten.be kan je heel wat meer zo'n projecten zien.

Eén van beide ingestuurde projecten is de KUL Campus Brugge, faculteit-industriele-en-biowetenschappen-brugge , waar momenteel de laatste hand aan gelegd wordt. Dit project werd al eens uitvoerig toegelicht als "eerste BIM-project in de echte zin van het woord", zie c3a-wijzer/bim-met-revit-infoavond-met-getuigenissen-donderdagavond-29-sept-2016 voor meer details.

Het tweede project dat ingestuurd werd betreft het Gents Universitair Museum, onderdeel van de totaalrenovatie van het complex Ledeganck. Het scenario van de renovatie van dit complex wordt voorzien in 5 stappen: LEDSTAP 1 t.e.m. 5, waarvan LEDSTAP 1 de renovatie van de laagbouw in het noord oosten inhield, LEDSTAP 2 de renovatie van de hoogbouw, LEDSTAP 3 en 4 zijn de langse gebouwen aan de Ledegankstraat en de Kraaistraat die nu worden gebouwd en LEDSTAP 5 is de renovatie van de middelhoogbouw aan de Plantentuin waarin het nieuwe universitair museum wordt gehuisvest. Alle gebouwen van LEDSTAP 1 tot en met 4 werden gestript tot op het ruwbouwniveau en heringericht om te voldoen aan de huidige eisen van de onderzoeksgroepen en aan eisen qua veiligheid, energieprestatie, brandevacuatie, enz. Om continuïteit van gebruik te kunnen garanderen, was een flexibele planindeling nodig: een zo groot mogelijke uniformiteit moest het als het ware mogelijk maken om een specifieke onderzoeksgroep te huisvesten op een willekeurige verdieping van een willekeurige vleugel van het gebouw. Hiervoor is een typeverdieping ontworpen en werken we met type labomodules.

Ledstap 5 is de 5e en laatste verbouwingsfase van de volledige campus. Hierbij wordt de westelijke vleugel van de campus volledig gestript, met uitzondering van de natuursteen gevel. Het schrijnwerk en de binnenafwerking worden volledig vernieuwd. De voormalige laboratoriumfuncties verdwijnen, in plaats daarvan komt het Gents Universitair museum of “GUM”, waarin een algemene collectie van waardevolle stukken van de universiteit zal tentoongesteld worden. De foyer van het museum bevindt zich op het gelijkvloers, en de tentoonstellingszalen op de 2e, 3e en 4e verdieping. Een nieuwe binnentrap verbindt deze verdiepingen onderling, alsook het bestaande museum plant- en dierkunde dat zich in de kelders van het gebouw bevindt. Op het gelijkvloers en de 1e verdieping worden nieuwe leslokalen en studentenfuncties ingericht. De 5e verdieping bevat bestaande kantoren, deze blijven behouden.

De westvleugel (ook wel “FASE 3 genoemd) maakt deel uit van een groter architecturaal geheel van hoge en lagere volumes, bekleed in witte natuursteen of aluminium gordijngevels. Uit respect voor de oorspronkelijke architectuur wordt de bestaande gevelbekleding behouden en gereinigd. Het schrijnwerk wordt vernieuwd, zo veel mogelijk naar bestaand model. Er wordt veelvuldig gebruik gemaakt van ondoorzichtig, geëmailleerd glas, omwille van de donkere museumzalen. Met dit glas worden een aantal subtiele kleurtinten toegevoegd, die ook terugkomen in de aanpalende volumes. Aan de binnenzijde van het gebouw werd een nieuwe thermische isolatieschil toegevoegd. De elektrische, sanitaire, verwarmings- en verluchtingsinstallaties worden volledig vernieuwd. Omwille van de hedendaagse hogere ventilatie-eisen worden een aantal nieuwe schachten gemaakt in het gebouw, waarin de ventilatiekanalen verlopen. De technische ruimte met de luchtgroepen wordt op het dak ingericht. Hiervoor wordt een nieuw volume op het bestaande dak gemaakt, dat aan de westzijde wordt bekleed met translucente panelen in polycarbonaat. ’s Avonds wordt dit volume uitgelicht door middel van LED-strips, zodat het een lichtbaken vormt naar de stad.

REVIT toepassing: Vanaf het voorontwerp is dit project uitgewerkt in Revit. Door Revit is BIM intussen goed ingeburgerd in onze interne werking van Abscis Architecten, alsook in onze samenwerking met de studiebureaus stabiliteit en technieken. De bestaande toestand van de gebouwen werd ver uitgewerkt in Revit om de stabiliteit te bestuderen en de technieken te integreren. Met het bureau technieken werden de modellen vervolgens uitgewisseld via een gedeelde server en in elkaar gelinkt. Voor de technieken had het 3Dmodel als voordeel dat alle gewenste openingen in de bestaande wanden konden bekeken en berekend worden. Voor de beeldbundel wordt binnen ons bureau nog dikwijls met schetsen gewerkt om sferen te creëren. Ook hier bleek Revit in ons voordeel te spelen: er werden met camerastandpunten zichten gemaakt die als onderlegger konden dienen voor de schetsen. Zo hadden we meteen de juiste perspectieven en details. Hierdoor kon het Revit-model ook gehanteerd woorden in de communicatie met de scenograaf. Voor de meetstaat van het architectuurgedeelte is voor dit project ongeveer 95% van de metingen uit Revit gevloeid. Opmerkingen gemaakt door aannemers bij aanbesteding konden ook snel opgezocht worden en door middel van een screenshot gestaafd worden.



Villa Bloemenbos 69 assistentiewoningen - AIKO architecten en ingenieurs


Klik op de figuur hierboven of KLIK HIER voor een PDF-versie op A1-formaat;
Op de website  http://www.aiko.be/ kan je heel wat meer zien van dit buro ...

CONCEPT: Uitgangspunt van dit project is de koppeling van de huiselijke sfeer van een eigen woonst met de verder gelegen zorgcampus. Het concept van wonen in een park wordt gecreeërd door middel van twee belangrijke handelingen op de site. Enerzijds het verdichten van de site zelf en anderzijds het doorbreken van het gesloten gevoel in de straat waaraan het terrein is gelegen. Inplanting: het terrein maakt deel uit van een grotere zorgcampus die wordt opgedeeld door verschillende wegen. Er wordt geopteerd deze site in te delen in 3 zones, centraal het inkomgebouw waaruit je via twee verbindingsgangen naar de flats kan bereiken, links en rechts van dit inkomgebouw, zo ontstaat er een spreiding van de bebouwing wat het parkgevoel versterkt.

Cloud-toepassing: BIM 360 TEAM

Voor het project werd geopteerd voor een integrale BIM aanpak. Hierbij was een cruciale eis de mogelijkheid om vanop verschillende locaties aan de verschillende aspect modellen te kunnen werken, raadplegen en bekijken door de verschillende partners. Door deze eisen te combineren werd er gekozen voor het gebruik van de BIM 360 Team. Op het 360 Team platform werden verschillende Revit Cloud aspect modellen gemaakt en aan elkaar gekoppeld. Ook de ontwerp info werd gedeeld op het Cloud platform zodat dit voor de verschillende partijen te raadplegen was. Het geïntegreerde versiebeheer en flexibele raadplegen van Revit modellen werd door de verschillende partijen heel erg gesmaakt. Dit zorgde voor een zeer snelle respons tijd van de verschillende partners. De mogelijkheid van documenten uitwisseling en het bekijken van de verschillende output rechtstreeks op het BIM 360 Cloud platform zorgde ervoor dat er maar een beperkt software pakket diende geïnstalleerd te worden bij de partners.

Het communiceren “rechtstreeks” en op basis van de modellen leidde tot een vereenvoudigde en duidelijkere communicatie. Door de mogelijkheid van het geven van commentaren op object niveau hadden de verschillende partijen een goede visuele duidelijkheid van de situatie en gegeven opmerkingen. De Revit samenwerkingsmonitor bij het werken in één van de Cloud modellen werd minder handig ervaren. Dankzij de eenvoudige opzet en met enkele afspraken omtrent het werken met de BIM 360 Team heeft deze zijn ingang gevonden in verschillende van onze projecten en is niet meer weg te denken bij onze samenwerkingsverbanden.



Nieuw Hoofdkantoor Cordeel Temse - Crepain Binst architecture


Klik op de figuur hierboven of KLIK HIER voor een PDF-versie op A1-formaat;
Op de website http://www.crepainbinst.be/ kan je heel wat meer zien van dit buro ...

OPDRACHT: Nieuwbouw van het hoofdkantoor Cordeel Zetel Temse

TEAM:

  • Architecten: Crepain Binst Architecture nv
  • Stabiliteit: Ney & Partners
  • Technieken: T.E.E.nv - Arch & Teco Engineering (studiefase)
  • Akoestisch advies: Daidalos Peutz bouwfysisch ingenieursbureau

OMSCHRIJVING

Op het terrein van de voormalige Boelwerf bevinden zich momenteel reeds 2 gebouwen van de firma Cordeel (metaal- en prefabafdeling). De bedoeling is in de nabije toekomst alle afdelingen die momenteel gevestigd zijn op de Eurolaan naar de site van de Boelwerf te verhuizen. Het hoofdkantoor is ontworpen als een waardevolle, frisse toevoeging aan het bedrijventerrein van Cordeel en biedt overzicht op de gehele bedrijfssite enerzijds en op het centrum van Temse en de Schelde anderzijds.

Het bestaande droogdok wordt in de breedte overspannen door een staalstructuur van 2 dubbelhoge vakwerken met tussenliggende dwarsliggers. Deze wordt op 2 betonnen volumes geplaatst die 73m uit elkaar liggen en die tevens de toegangen tot het kantoor bevatten met telkens 2 liften en 2 trappen. De 2 kantoorlagen van elk 2300 m2 zijn volledig beglaasd van vloer tot plafond en zijn rondom rond omringd door terrassen. Het structureel raster van 3m60 maakt een flexibele indeling van de kantoorruimte mogelijk, zodat een mix bekomen wordt van landschapskantoren, vergaderzalen en kantoren voor projectleiders en directie. De polyvalente ruimtes met ruim aangrenzend terras op de zuidelijke kop van het gebouw bieden een fantastisch panoramisch zicht op de omgeving.

BIM-toepassing:

Gezien de complexiteit van het project is al snel beslist om het project uit te werken in BIM. Alle disciplines werden reeds in ontwerpfase virtueel op elkaar afgestemd om een performant model te bekomen dat in uitvoeringsfase verder verfijnt kan worden door de aannemers. Door deze integrale benadering worden vroeg in het proces potentiële conflicten duidelijk voor alle bouwpartners en kunnen deze zonder veel impact opgelost worden.

Doordat zowel architectuur, interieur, technieken en stabiliteit in 3D zijn uitgewerkt is het redelijk gemakkelijk om uit het BIM model visualisaties te genereren die een totaaloverzicht geven van het project. Waar vroeger de plannen als onderlegger gebruikt werden om een volledig losgekoppeld 3D model op te bouwen, is met BIM het model reeds beschikbaar zodat in no-time exploded views kunnen gerenderd worden in de cloud.




Met bijzondere dank aan alle C3A-Userclubleden die deze projecten in Revit hebben gerealiseerd, en de moeite genomen hebben om deze gepresenteerd op A1, samen met een korte beschrijving, in te sturen voor deze wedstrijd !





Prijzen ?

C3A, N² ’t Kwadraat en BIMplan geven een aantal prijzen weg voor de beste inzendingen: als eerste prijs een Fujitsu LIFEBOOK U757 (ter waarde van 1400 €), als tweede en derde prijs een BONGO-waardebon van 200€, maar ook de volgende genomineerden bekomen een BONGO-waardebon van 140€.

Kortom: alle genomineerden die gepresenteerd werden op de Architect at Work beurs hebben prijs !

Eerste prijs is de nieuwste Fujitsu LIFEBOOK U757 (klik HIER voor een technische brochure)
Fujitsu biedt een brede combinatie van geavanceerde processoren en grafische performance om de efficiëntie van toepassingen te verhogen. Deze hoogwaardige en modulaire producten in meerdere vormfactoren zijn configureerbaar voor de specifieke behoeften van uw organisatie. Best-in-class geluidsemissies helpen maximaliseren van de productiviteit door bij te dragen aan een rustiger werkomgeving. Zie de Fujitsu-website en de C3A-Hardware-webpagina voor meer info.

 

 

BIM-Wedstrijd in samenwerking met
 

Met deze wedstrijd-formule is C3A niet aan z'n proefstuk toe. Ook al bij voorgaande edities bleek dit een uitstekende formule om uit te pakken met wat er met de nieuwste software bij C3A-Userclubleden uitgewerkt wordt. Bij deze editie is het thema afgestemd op een deelaspect bij de BIM-software, vandaar ook de participatie van N² ’t Kwadraat en BIMplan …

 


Deze realisaties blijven nog een tijdje beschikbaar in de centrale hal van het C3A-gebouw, zodat de cursisten tijdens de opleidingen Revit deze realisaties nog eens van dichtbij kunnen bekijken !