2018
4

C3A Wijzerartikel

Dit artikel verscheen in de C3A wijzer

Enscape: Real-Time Rendering en Virtual Reality

dec 2018

Op de C3A-Workshops rond Revit Render-faciliteiten op 12 dec. 2018, werd aanvullend op Revit LIVE 2 ook Enscape 3D geïntroduceerd: een Real-Time Rendering Plugin voor zowel SketchUp PRO als REVIT, met de snelste renderings én de meest eenvoudige, interactieve en gebruiksvriendelijke besturing.

Vanaf 2019 ook te bekomen via C3A !


Enscape 3D

SUPERSNEL, GEBRUIKSVRIENDELIJK en INTERACTIEF

Met deze real-time renderingtechnologie kan uw project vanuit elke hoek indruk maken, op verschillende dagtijden. Het is niet nodig om je perspectief zorgvuldig aan te passen voordat je het rendert, begin Enscape en vlieg naar de plekken die je leuk vindt. Het is volledig dynamisch en: heel veel plezier! Verras je klanten na het zien van hun project!

ONE CLICK TO VIRTUELE REALITEIT

Geef uw klanten de VR-ervaring alsof uw architectuur al is opgebouwd: met Oculus Rift / HTC VIVE en Enscape is een virtuele doorloop van uw gebouw slechts één klik verwijderd. Stop met het uitleggen van je tekeningen - verwonder mensen met je ideeën en bied ze een virtual reality-ervaring van hun architecturaal project.

DEEL JE WALKTHROUGH

Enscape wordt meestal vanuit en naast Revit of SketchUp uitgevoerd en weerspiegelt alle wijzigingen in uw constructie via realtime rendering. Bovendien kunt u de Enscape-walkthrough exporteren als een zelfstandig uitvoerbaar bestand om te distribueren naar uw klanten of collega's. Ze kunnen uw werk verkennen en zelfs het tijdstip van de dag veranderen.

PANORAMA & CARDBOARD

Deel meeslepende 360°-panorama's met collega's en klanten binnen enkele seconden! Met Enscape kunt u panorama's genereren in zowel stereo als mono. Ze kunnen worden opgeslagen in een bestand of worden geüpload naar de cloud, waar ze toegankelijk zijn via een link. Er is geen speciale app nodig, zelfs niet voor Cardboard!

Voor een snelle kennismaking: zie deze YouTube introductie,


ENSCAPE  - praktisch, met het C3A-gebouw.rvt als voorbeeld.

Eens Enscape geïnstalleerd, is in Revit een extra Enscape Ribbon beschikbaar. Na het selecteren linksboven van een 3D View en de Start-knop , wordt binnen de 15 seconden een Enscape RenderView geopend :

  

Daarbij kom je terecht in FLYmode  …  De “Instruction” shortcuts onderin het Enscape RenderWindow kan je met H al of niet zichtbaar maken.  Veel command’s zijn er niet, niet moeilijk om de tiental keyboard-shortcuts te onthouden. Via de pijltjes op het toestenbord en de linkermuis aanwijsknop kan je vlot navigeren in het model, de Space bar is de toggle tussen Fly en Walk mode …

Op het eerste zicht ontbreken besturings-opties, tot je door hebt dat je voor heel wat faciliteiten rechtstreeks vanuit Revit ( of SketchUp PRO) interactief de 3D Render kan aansturen.  Let bijv. op de reeks Enscape Settings.

Met de Rechtermuisknop en de Shift-toets ingedrukt kan je de belichting tijdens de dag interactief laten variëren in een rendered view , maar je kan evengoed via de SunSettings in Revit zelf de rendering dynamisch laten aanpassen:

Via de Visibility Graphics kan je de zichtbaarheid van Revit Categoriën aanpassen, wat meteen interactief in de rendering aangepast wordt :

En een aanpassing in de scene (zoals in bovenstaand voorbeeld, het verplaatsen van elementen zoals de personen of meubels) , maar ook materiaal-aanpassingen, worden meteen doorgevoerd in de render-view.

Via de Enscape Tools kan je een Current RenderView als een Revit View opslaan in uw project, en via Render Image kan je meteen een Rendering als een Rendered Image in uw Revit Project opslaan. Via Export kan je een StandALone Executable bestand aanmaken met de Enscape 3D-versie van uw project, zodat je deze Virtual Reality kan delen met anderen (dit bestand bevat dan zowel de viewer als de 3D Enscape versie van uw Revit-file). Dit kan ook via een Export naar een web-bestand, zodat je zo’n presentatie via de Cloud kan delen met anderen.

Via de Asset Library zijn een reeks Enscape Accessoires, Furniture, People en Vegetation beschikbaar, geoptimaliseerd voor een snelle Render-weergave, die je als “Entourage” in uw Revit bestand kan plaatsen en die dan ook meteen in de Rendered View mee verschijnen.

Via de Render Panorama button kan je 360° panorama-views laten renderen, of een 360° Stereo Image voor een Google Cardboard  …


Via de Video Editor kan je in 1-2-3 een Camera Path instellen door gewoon doorheen het Virtueel Model te wandelen en Keyframes in te stellen:

 

Na een reeks Keyframes kan je dan uw Camera Path opslaan als een XML-bestand, en via Render Video kan je uw wandeling als een StandAlone MP4-video opslaan …    Kinderspel, eigenlijk …  probeer maar zelf eens : via onderstaande links kan je dit zelf eens bekijken, probeer zelf maar eens die wandeling doorheen het gebouw te maken in het Enscape-model (ALS uw systeem en vooral grafische kaart dit toelaat ...) !

fig.: via DEZE LINK kan je een Enscape Video Render doorheen het C3A-gebouw downloaden (opgelet : 123Mb, met muzief van Ravel ! geef uw Internet-connectie wat tijd om dit te kunnen laten downloaden ... én om dit dan helemaal te laten afspelen)

fig. via DEZE LINK kan je dit Enscape StandAlone LIVE-model én de mp4-video downloaden, om zelf eens doorheen het C3A-gebouw te wandelen (opgelet : 290Mb ... en de EXE moet je na downloaden uitvoeren op uw toestel ...)

Als je over een iets groter display beschikt (zoals deze FUJITSU Display B34-9 UE met een resolutie van 3,440 x 1,440 pixel ), dan krijg je gemakkelijk Revit én het Enscape Renderview samen op één display … om interactief in te spelen, maar je kan natuurlijk ook op twee schermen werken …

Het wordt helemaal leuk en interactief als je over een Virtual Reality Headset ( zoals een VR, HTC Vive, Oculus Rift, en/of  Windows Mixed Reality device) beschikt, en vanuit Revit via “Enable” uw headset kan activeren om Virtueel in uw project rond te wandelen. 

Tijdens de C3A-Workshops op 12 dec. 2018 hadden we zo'n Fujitsu-uitvoering van een HTC Mixed Reality set opgesteld in de hal, aan een krachtig uitgeruste Fujitsu W580 workstation met Nvidia Quadro P4000 én zo'n FUJITSU Display B34-9 UE (zoals hierboven en hiernaast afgebeeld)  waarmee liefhebbers dit zelf “LIVE” mochten ervaren bij het afsluiten van deze workshops ... ook meteen met hun eigen projecten!

Ter info: zie ook dit artikel in C3A-Wijzer  waar de impakt van dergelijke grafische uitrusting voor zo'n Virtual Reality toepassingen verduidelijkt wordt. 




Meer details ivm Enscape en Revit Render faciliteiten
via de C3A-Workshop-bundel

Deze Enscape valt prijs/kwaliteit ontzettend mee, vooral als je in aanmerking neemt hoe snel en eenvoudig je toch uitstekende VR-presentaties kan beleven vanuit Revit ! 

prijs jan. 2019, excl. BTW, 
Subscription te bekomen via C3A.

Toch nog deze opmerking: deze ENSCAPE is een oplossing om supersnel, zonder veel tijd en inspanning, een interactieve VR-presentatie van uw Revit-model te bekomen ... zonder daarom de Super High Quality renderings te beogen. Wens je dit, dan moet u zeker eens de resultaten met V-Ray en 3ds MAX Interactive bekijken, maar ook rekening houden met de extra benodigde tijd en energie ...

 

 

Alle deelnemers aan de C3A-Workshops in dec. hebben een geprinte versie van deze infobundel meegekregen op de workshop zelf,  in deze infobundel zijn hyperlinks voorzien naar meer info op het web. Op aanvraag kunnen we deze workshop voor een groep C3A-Userclubleden nog wel herhalen. Laat maar weten of daar interesse voor is !