2015
2

C3A Wijzerartikel

Dit artikel verscheen in de C3A wijzer

Architect at Work 2015 verslag

april 2015

Dit twee-jaarlijkse totaalevenement voor (interieur)architecten en voorschrijvers met focus op productinnovaties ging voor de zevende keer door in Kortrijk Xpo op donderdag 23 en vrijdag 24 april 2015. Ook al voor de zevende keer nam C3A tenvolle deel aan deze unieke beurs.

Voor deze editie organiseerde C3A, ism Mikada, ASSA ABLOY, VELUX en Canon, een geslaagde BIM-met-Revit-wedstrijd, waar professionals in de bouwsector kunnen uitpakken met hun architectuur-realisaties. Het team van organisatoren heeft een mooie prijzenpot voorzien en de beste inzendingen voor de BIM-wedstrijd werden tentoongesteld op Architect_at_Work in Xpo Kortrijk. Noviteit waar C3A expliciet aandacht aan gaf op deze Architect_at_Work zijn de C3A-Extensies voor MS-Office en Autodesk Revit release 2016. Lees er meer over verder in dit artikel, maar bekijk vooral eens de ingestuurde Revit-realisaties via deze BIM-Wedstrijd, verder in dit artikel!

C3A, Mikada, ASSA ABLOY, VELUX en Canon zorgden voor een reeks prijzen: als eerste prijs een Fujitsu LIFEBOOK T935  (ter waarde van 2600€), als tweede en derde prijs een Mikada-waardebon van 300€ samen met een tweedaagse C3A-Revit-vervolmakingscursus (ter waarde van 400€) en dan nog een reeks BONGO-bonnen ter waarde van 200€ ... Zeker een stimulans voor allen die een inzending hebben ingestuurd, maar eens in de picture komen bij collega's en professionele bouwheren is ook een goede motivatie om aan deze wedstrijd deel te nemen. 


Eerste prijs is de nieuwste Fujitsu LIFEBOOK T935 (ter waarde van 2600€):
de krachtigste Tablet-PC waar ook REVIT uitstekend op draait ! 

Concept

Dit totaalevenement voor (interieur)architecten en voorschrijvers, met focus op productinnovaties, blijft de meest innoverende beurs van de afgelopen jaren. De unieke beurslay-out van ARCHITECT_at_WORK werd ontworpen door C4 - Creative Fo(u)r. Om het contact tussen standhouder en bezoeker te optimaliseren worden de bezoekers automatisch door kleine, uniforme modules geleid. Het eerste contact gebeurt in de stand. De innovatieve producten van de standhouders worden voorgesteld in de exporuimte (driehoek) en via de wanden. In elke box met vier modules staat centraal een multimediaconsole (bestemd voor pc / laptop). In wat op een traditionele beurs als wandelgang wordt beschouwd, kan u in een loungesfeer bij een hapje en een drankje verder praten. U kunt er meer gedetailleerde technische informatie over uw innovatieve producten, toepassingen en diensten geven. Er is doorlopend gratis catering en hapjes voorzien in de lounge en in de wandelgangen.

via deze reportages van een voorgaande Architect_at_Work kan u even proeven van de sfeer
en horen wat de bezoekers van deze innoverende beursaanpak vinden ...

 

Succesfactoren

Standhouders focussen op innovatieve producten, materialen, toepassingen en diensten, die worden voorgesteld aan een commissie van architecten, en interieurarchitecten. Deze commissie beoordeelt het innovatieve karakter van elk tentoongesteld product. Dé garantie voor een interessant bezoek aan ARCHITECT_at_WORK! Op elke stand zijn technische specialisten aanwezig om architecten, interieurarchitecten, ingenieurs en andere voorschrijvers alle nodig informatie te bezorgen over de tentoongestelde producten. 

De toegang is vrij exclusief: alleen architecten, inteieurarchitecten, ingenieurs en andere voorschrijvers worden uitgenodigd via een op maat geschreven registratiesysteem (met persoonlijke code ontvangen van een exposant of van de organisatie). Op slechts twee namiddagen tijd ontmoet u vele geïnteresseerde architecten, interieurarchitecten en andere voorschrijvers, en kan u kennis maken met tal van innovaties.

Voor C3A en zijn partners is de BIM-Wedstrijd met Revit-realisaties ook zeker een succesfactor: het is niet evident om op zo'n tweedaagse Architect at Work méér dan 350 goede contacten te hebben, contacten die effectief een stem-formulier ingevuld hebben én de tijd genomen hebben om eens aandachtig naar de mogelijke resultaten van de voorgestelde noviteit te kijken.

 

C3A-Noviteit op Architect_at_Work 2015 

Ter voorbereiding werd al in sept. 2014 de aanzet hiervan gepubliceerd, met Revit 2015. Lees er meer over in dit artikel c3a-wijzer/c3admin2015-met-word-excel-en-revit

Expo-deelnemers op deze Architect_at_Work moeten absoluut focussen op vernieuwing in hun aanbod. Niet moeilijk voor C3A, met de snel evoluerende software ... De “noviteit” waar C3A expliciet aandacht aan geeft op deze Architect_at_Work 2015 zijn de  C3A-Extensies voor MS-Office en Autodesk Revit release 2016 :

Met deze nieuwste C3Admin-modules wordt vooral de synergie tussen het BIM-model in Revit 2016 en de meetstaten en bestekteksten met Excel en Word geoptimaliseerd, volledig conform de meest toegepaste werkmethodiek in Vlaanderen (met o.a. de codering conform de VMSW en/of de RG904 bestekteksten).

Al meer dan 25 jaar wordt bij C3A een specifieke C3A-lastenboek-werkmethodiek toegepast met MS-Office (sterk ondersteund door een reeks automatismen of C3A-Extensies), en de afgelopen jaren slagen we er steeds beter in om via BIM met Revit goed bruikbare meetstaat-tabellen mee op te bouwen in de virtuele gebouwen-modellen. Met een voortschrijdend inzicht streven we steeds beter op ons doel af, ondersteund door de wereldwijd meest gebruikte en best evoluerende basissoftware.

Een goed voorbereide Revit-template, met alle materialen en objecten gecodeerd via keynotes conform de meest toegepaste bestektekst-codering in Vlaanderen, is voorzien van een reeks passende Schedule-meetstaat-tabellen. Via het C3A-lint in Revit kunnen deze meettabellen volautomatisch geëxporteerd worden, om via het C3A-lint in Excel automatisch geimporteerd te worden in een detail-meetstaat die volledig past in de C3A-werkmethodiek in Office. Vanaf de eerste Revit2016-update-workshops op 5 mei 2015 in een verder uitgewerkte versie ook beschikbaar voor Revit release 2016 !

Nieuw tov de markt:

De vloeiende synergie tussen het BIM-model in Revit 2016 en de meetstaten en bestekteksten met Excel en Word, conform de meest gebruikte werkmethodiek in Vlaanderen.

Nieuw tov voorgaande:

De automatische export vanuit Revit + de automatische import in Excel, met de vernieuwde artikelcodering conform de recentste VMSW-bestekcodering, t.e.m. update-mogelijkheden van de BIM-bouwdata tussen Revit en Excel.

Ook nieuw: een nieuw set “Vlaamse” Doors en Windows voor Revit (met nog betere meetstaat-extractie-faciliteiten) – vandaar ook het thema van de BIM-wedstrijd.

C3A-Revit 2016 update-workshops:

Voor meer uitleg over deze nieuwe C3A-Revit-Extensies verwijzen we graag naar de reeks Revit 2016 update-workshops. De eerste, voorzien op dinsdagnamiddag en dinsdagavond 5 mei waren al volzet voor de start van Architect at Work, maar deze workshops worden op woensdag 3 juni (en ongetwijfeld ook nog een paar keer daarna) herhaald. Voor alle C3A-Revit-users: aarzel niet om u op tijd voor één van deze sessies in te schrijven: KLIK HIER !  


BIM-met-Revit-Wedstrijd: 

Deze wedstrijd was dus bedoeld om liefhebbers de kans te bieden eens te laten zien wat ze met de meest geavanceerde software aankunnen, maar ook om via voorbeeelden uit de praktijk te kunnen evalueren wat ondertussen allemaal mogelijk is met deze software !  

Deze BIM-wedstrijd focust op projecten uitgewerkt met Autodesk REVIT, met specifiek als thema Deuren / Ramen / Vliesgevels / Dakvlakramen / Modulaire Lichtstraten …  Uiteraard komen speciale architecturale ontwerpen graag in de kijker, maar ook eventuele ingenieuse technische (Revit-) oplossingen.  Voor elke inzending werd een synthese-beeld op één blad A1 (horizontaal of vertikaal naar wens) verwacht, aangevuld met een korte tekst (beschrijving project, gebruikte CAD-techniek e.d. ) van maximum 1 blad A4.   Het indienen kan digitaal via de portaalsite C3A.net , het C3A Buzzsaw-platform, maar kon ook gewoon via een email ... Alle deelnemende projecten worden dus enkel digitaal ingediend, C3A print en plot alles dan ter voorbereiding van de presentatie met de nieuwste printer/plotters van Canon die bij C3A toch opgesteld staan als demo-machines.

 

De Architect_at_Work bezoekers vormen de jury !

We kregen meer inzendingen binnen dan de beschikbare plaats om op Architect at Work te kunnen afficheren, maar de organisatie selecteert vooraf een reeks inzendingen als nominatie voor de prijzen. Deze realisaties komen afgedrukt op de stands van C3A, Mikada, AssaAbloy  en Canon terecht op Architect_at_Work. De drie finale hoofdwinnaars werden pas bekend gemaakt na Architect_at_Work, want de uiteindelijke winnaars worden gestemd op Architect_at_Work. Immers, alle bezoekers aan de stand tijdens Architect_at_Work 2015 krijgen de mogelijkheid hun stem uit te brengen op de beste inzendingen. Stemmen doen de bezoekers trouwens niet zomaar, want voor de bezoekers die stemmen op de stand verloten we per dag een CANON EOS 1200D (kit met lens).

voor de bezoekers die stemmen op de stand verloten we
per dag een professionele CANON EOS 1200D (kit met lens)

 

 

De winnaars van deze camera's zijn:

dag 1: Guy De Muynck

dag 2: Camille Degroote

 

 

KLIK HIER voor een PDF-versie op A4-formaat van het stemformulier.

De stemming gebeurde via het stemformulier zoals hierboven afgebeeld, waarop je meteen al een overzicht van de genomineerde inzendingen ziet. De projecten werden ook in dezelfde alfabetische volgorde op A1-prints gepresenteerd op Architect at Work 2015.

 


De inzendingen met vermelding van de winnaars

Hierna volgen de inzendingen: eerst de drie winnaars, daarna (in alfabetische volgorde) de overige genomineerden. Telkens hebben we de A1-inzending beknopt afgebeeld, samen met de ingestuurde beschrijving (maar klik op de afbeelding voor een iets grotere weergave). Via dit artikel kan je de inzendingen ook downloaden in een gedetailleerder PDF-formaat  (iets compacter dan ingestuurd, want sommige inzendingen waren oorspronkelijk +100Mb in PDF-formaat), zodat je de inzending echt in detail kan bekijken! Probeer ze echter niet te printen, dat is niet de bedoeling. 

Ook voor deze zevende editie te Kortrijk was er weer heel veel interesse, zelfs méér dan bij de voorgaande edities. De eerste dag, donderdag 23 april  begon weer wat kalmer, maar de tweede dag, op vrijdag 24 april, kwam er quasi dubbel zoveel volk over de vloer tov de eerste dag. Dat hebben we ook gemerkt via de stemformulieren voor de BIM-wedstrijd:  totaal hebben we 123 stemformulieren op dag 1, en 227 op dag 2  ... totaal 350 stemmers  (met 630 "gekleurde bolletjes" of nominaties ), net weer iets meer dan op Architect at Work 2013. De lat werd weeral hoger gelegd, ook qua kwaliteit van de ingezonden projecten !

Hierbij al meteen de eerste drie winnaars, zoals gestemd door de bezoekers op Architect at Work 2015:

  • 1. BureauBouwtechniek_Havenhuis_Antwerpen met 121 nominaties
  • 2. Abscis_Faculteit_Rechten_Fribourg_CH met 97 nominaties
  • 3. Boeckx_Project_Veurne met 74 nominaties

gevolgd door de overige inzendingen, verder vermeld in alfabetische volgorde.
Alle hier vermelde en genomineerde inzendingen hebben prijs !

 

BureauBouwtechniek_Havenhuis_Antwerpen: 1e prijs !

Klik op de figuur voor een iets grotere weergave, maar KLIK HIER voor een PDF-versie op A1-formaat; zie ook het artikel in een voorgaande C3A-Wijzer met nog wat extra details, en als je de 5-minuten animatiefilm in 3ds MAX van dit Revit-model nog niet zou gezien hebben, dan moet je dit nu toch zeker eens bekijken. Op de website van Bureau Bouwtechniek kan je trouwens ook de uitvoering van dit project op de voet volgen:  zie http://b-b.be/nl/portfolio/nieuw-havenhuis/ 

Ir. Arch. Paulus Present, projectarchitect en technisch ontwerper, de revit-auteur van dit project, wint hiermee de eerste prijs, de Fujitsu LIFEBOOK T935 !

Bureau Bouwtechniek is een toonaangevend studie- en adviesbureau gespecialiseerd in bouwtechniek. Het bureau met vestiging in Antwerpen behoort tot de top van België op gebied van technisch advies, projectondersteuning, veiligheidscoördinatie, energie & comfort, audits en procesregie. BB maakt zijn reputatie waar door te excelleren in een doorgedreven technische expertise en gretig te investeren in de kennisontwikkeling van zijn werknemers. Ir. Arch. Paulus Present, projectarchitect en technisch ontwerper, is bij BB auteur van deze Revit-creatie. 

Het project

De Britse toparchitecte Zaha Hadid heeft in oktober 2012 het startsein gegeven voor de realisatie van het Havenhuis, de nieuwe hoofdzetel van het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen aan het Kattendijkdok. Met dit nieuwe hoofdkantoor, dat in 2015 wordt opgeleverd, komt het Havenbedrijf tegemoet aan het nijpende plaatsgebrek in zijn huidige hoofdzetel. Daarnaast zal het nieuwe Havenhuis een symbolische toegangspoort vormen tot het havengebied.  Het nieuwe gebouw wordt de werkplek van zo’n 500 medewerkers van het Havenbedrijf. Een gedeelte van de landschapskantoren en vergaderzalen wordt voorzien in het bestaande gebouw, de voormalige brandweerkazerne. Deze ruimtes zullen toegankelijk zijn vanuit het centrale atrium. In het nieuwe volume zijn niet alleen landschapskantoren en vergaderzalen voorzien, maar ook een auditorium en panoramisch bedrijfsrestaurant. Dit gedeelte is bereikbaar voor medewerkers en bezoekers via panoramische liften. 

Het ontwerp

Zaha Hadid wordt wereldwijd erkend als een invloedrijke architecte. De voorbije 30 jaar werden al heel wat opmerkelijke gebouwen aan het palmares van haar architectenbureau toegevoegd. Hadid streeft ernaar om in haar ontwerpen de verbondenheid tussen architectuur, landschap en geologie weer te geven. Dat resulteert vaak in onverwachte en dynamische architecturale vormen. In het sensueel lijnenspel in haar ontwerpen herkennen we de persoonlijke handtekening van de architecte.  Het nieuwe Havenhuis is een tweeledig ontwerp: een dynamisch balkvormig volume  van ongeveer 105m lang en 4 bouwlagen hoog wordt opgetild boven de voormalige brandweerkazerne, waardoor dit beschermde gebouw – dat bovendien gerestaureerd wordt - een nieuw elan krijgt. Deze twee onderdelen maken van het Havenhuis een nieuwe volumetrische constellatie die indrukwekkende vergezichten biedt over stad en haven. De nieuwbouwgevels zijn opgebouwd uit glazen driehoeken, die lichtjes roteren ten opzichte van elkaar zodat de lichtinval steeds veranderende reflecties oplevert. De nieuwe vorm doet denken aan een schip dat de haven binnenvaart, maar verwijst anderzijds ook naar diamanten en appelleert daarmee aan het imago van Antwerpen als haven- en diamantstad!

De uitvoering

Het bijzondere ontwerp stelt ook de aannemers die het Havenhuis zullen bouwen voor een uitdaging. De ervaren algemene aannemer Interbuild NV, deel van de Koninklijke BAM-groep zal ook zijn Revit-specialisten inzetten op dit project.  Ze hebben ervoor gekozen om een samenwerking met BIM Plan op te starten tijdens de uitvoeringsfase van dit prestigieuze project. BIM Plan (ook aangesloten bij de C3A-Userclub) wordt ingeschakeld voor het detecteren, signaleren en communiceren van potentiële conflicten in de BIM modellen van de deelnemende partijen.  Onderaannemer Victor Buyck Steel Construction, die de stalen constructie van 1500 ton voor zijn rekening neemt, heeft er voor gekozen om de constructie modulair te bouwen met 6 grote stukken. De staalstructuur van het bovenvolume bestaat uit drie vakwerkspanten die drie bouwlagen hoog zijn. Het middelste spant is vlak, terwijl de twee gevelspanten geplooid zijn rond één van de diagonalen. 

Groven+ uit Puurs ontwikkelt de aluminium en glazen gevels en staat ook in voor de realisatie ervan. Ook Groven+ is een ervaren aannemer, maar geeft toch aan dat dit veruit het moeilijkste project is dat ze tot nu toe aanpakten.

Revit-realisatie door BB

Het BIM model, de grafische uitwerking en voorstelling van de glasgevels werden in Revit ontwikkeld door gebruik te maken van adaptive components. De adaptive referencepoints werden eerst in Excel berekend en daarna als adaptive components in Revit - families uitgewerkt.  Het nieuwe Havenhuis in Antwerpen was het eerste project dat BB ontwikkelde met de Revit Architecture software. Sinds versie 2010 maakt de massing environment met bijhorende adaptive component family templates een integraal deel uit van de Revit-software. Deze adaptive component families werden intensief gebruikt bij de opbouw van de complexe glasgevels van de bovenbouw. In het nieuwbouwgedeelte bevinden zich talrijke wand- en raamgehelen die zowel schuin als gebogen staan. Een grote uitdaging in dit project was bijgevolg om werkwijzen in Revit te ontwikkelen die het tekenen en modelleren van dergelijke complexe geometrieën mogelijk maakten.

Fragment uit c3a-wijzer/bureau-bouwtechniek-pakt-uit-met-eerste-revit-realisaties 


Abscis_Faculteit_Rechten_Fribourg_CH: 2e prijs

Klik op de figuur voor een iets grotere weergave, maar KLIK HIER voor een PDF-versie op A1-formaat;  Zie ook de website van Abscis Architecten ivm dit project:  http://abscis-architecten.be/projects/faculteit-van-de-rechten-fribourg/ 

Het project: ontwerp met Revit!

De campus van de Université de Fribourg waarbinnen de nieuwe faculteit rechten zich situeert, wordt gekenmerkt door grote niveauverschillen, het station en de spoorweg die rakelings aan de site passeert, een gedeeltelijke overkapping van die spoorweg en de sterk aanwezige Tour Henri. Door deze topografie en het complexe programma werd het snel duidelijk dat een overzichtelijke driedimensionale weergave dit ontwerpproces verregaand zou vereenvoudigen. Tijdens deze fase was onze Revit-cursus net gestart en zijn wij heel vroeg – voornamelijk vanwege de ‘topografie’-tool – in dit onderzoeks- en ontwerpproces overgeschakeld op Revit. 

De bergflank waarop het gebouw is ingeplant zorgt voor hoogteverschil van ca. 7 meter tussen het station en de bestaande universiteitscampus. Door gebruik te maken van hellingen en grastrappen doorheen het gehele gebouw overbruggen we dit reliëf. De functies binnen het programma worden aangewend als elementen om de bestaande topografie en de morfologie te structureren. Hiervoor zijn zowel verticale als horizontale relaties bijzonder belangrijk. De mogelijkheid om op elk moment een doorsnede te maken en alles meteen in drie dimensies te onderzoeken, wordt dan een essentiële ontwerptool.

Aan beide zijden van een centrale landschappelijke trap voorzien patio’s de leeszalen van de bibliotheek van voldoende daglicht. Via eenvoudige schaduwstudies konden we dit tijdens het ontwerpproces reeds testen en optimaliseren. Deze centrale bibliotheek, onder de landschappelijke trap, verbindt de twee bovengrondse volumes en wordt zo als hart van de faculteit gezien. Aan de straatzijde staat een laag kantoorvolume in relatie tot de meersgezinswoningen op de bergflank en aan de spoorweg staat een gebouw met leslokalen en aula’s, die met zijn grotere korrel in relatie staat tot de schaal van de spoorweg en het postgebouw aan de overzijde van de sporen. Dit laatste gebouw fungeert ook als poortgebouw. Hier wordt de gehele campus ontsloten naar het station en de stad. De perspectieven van de stad op het gebouw en de bewaring van alle licht en zichten vanuit de omgevende bewoning kon ondanks de complexe topografie ten aller tijde worden gecontroleerd aan de hand van de cameraperspectieven in het model. 

In het concept wordt gestreefd naar eenheid en samenhang tussen de gebruikte materialen.

Het gebouw wordt opgetrokken in een betonstructuur, de gevels die uitgeven op de binnenzijde worden afgewerkt met gladde transparante aluminium gordijngevel. De gevels aan de buitenzijde van het gebouw worden opgevuld met transparante en gesloten delen en overtrokken met een grootschalig wit aluminium maaswerk, om een zeker intimiteit te creëren en om het thermisch comfort van het gebouw te verzekeren. De profielafstand van de gordijngevel en de grootte en verhoudingen van het maaswerk konden aan de hand van vele variaties eenvoudig worden onderzocht en gevisualiseerd, om zo efficiënt tot het gewenste resultaat te komen. Hiervoor was het gebruik van design options in combinatie met parametrische families, aangestuurd door schedules, een efficiënte ontwerptool. Het gesloten overhangende aula-volume wordt bekleed met ruitvormige aluminium panelen, die vorm en de grootte van het maaswerk van de buitengevels overneemt en refereert naar de gestructureerde gevelelementen aan het hoofdgebouw van de campus.

Met weinig ervaring, maar ...

Wanneer we besloten om voor dit project op Revit over te stappen was onze kennis rond de grafische output van Revit nog bijzonder beperkt. Wij hadden nog zeer weinig ervaring met Revit, vooral in de ontwerpfases als wedstrijd- en schetsontwerp hadden we nog geen know how. Heel snel konden we echter aantonen dat Revit-plannen geen Photoshop meer vereisen en rechtstreeks kunnen worden afgedrukt. De mogelijkheden voor een mooie grafische voorstelling bleken na enig onderzoek bijzonder uitgebreid en gemakkelijk te implementeren. 


Boeckx_Project_Veurne: 3e prijs

Klik op de figuur voor een iets grotere weergave, maar KLIK HIER voor een PDF-versie op A1-formaat;

Vanaf het ontwerp in Revit

Het project is door de ontwerpers als schetsontwerp meteen in Revit opgebouwd, met vormgeving en bouwprogramma als eerste leidraad. Vanaf het begin werd het model als “shared model” gebruikt, zodat met verschillende personen tegelijk in het model gewerkt kon worden. Ook de studiebureaus stabiliteit en technieken werden hierin betrokken.

Voor de presentatie naar de bouwheer werden vanuit het Revit-model plannen gegenereerd, waarbij colorschemes toegepast werden om het gebruik visueel weer te geven. De gevels werden in Revit gerenderd. Voor de 3D-beelden werd het model geëxporteerd naar een 3D-renderprogramma. Alle bouwaanvraagtekeningen zijn in Revit gemaakt.

Het model is opgebouwd in 3 bouwfasen : bestaand, ruwbouw en afwerking. 

Deze verschillende fasen worden dan ook in verschillende plannen geplot, wat nodig is voor projecten, waarvan de uitvoering door verschillende aannemingen zal gebeuren.   Voor de uitvoeringstekeningen hebben de assistent-architecten het model verder verfijnd en ontbrekende BIM-informatie aangevuld, om zodoende de uitvoeringsplannen voor de ruwbouw en voor de afwerking te produceren. Ondertussen zijn de interieurarchitecten ook bezig om de binneninrichting in het model verder uit te werken.

Alle materialen en bouwelementen van het Revit-model zijn met keynotes gebonden aan onze bestekartikels zodat teksten op de tekeningen steeds gelijklopen met het bestek.   De uitvoeringsdetails op grotere schaal zijn in AutoCAD getekend (deze komen grotendeels uit een jarenlang opgebouwde detailbibliotheek). 

Er werd bijzondere aandacht besteed aan de EPB-voorschriften. In het Revit-model zijn alle EPB-bouwknooppunten al verzorgd, zodat in iedere doorsnede (zelfs doorsneden die niet geplot worden) deze knooppunten opgelost zijn.

De Revit-families zijn in ons bureau ontwikkeld om te voldoen aan de eisen van ons tekenprotocol. Ze bevatten ondermeer de BIM-informatie die gebruikt wordt in de opmeting.  Met schedules zijn o.a. rioleringsmeting, deurenlijsten, ramenlijsten en afwerkingslijsten gegenereerd. Deze dienen ofwel als basis voor de opmeting ofwel als afgewerkt document van het aanbestedingsdossier.

Ook bij Boeckx is BIM met Revit aan het groeien !

BOECKX architecture & engineering heeft een jarenlange ervaring in de zorgsector. Met ons bureau van 50 medewerkers (architecten, interieurarchitecten, assistent-architecten) werken we sinds het begin van CAD met AutoCAD onze projecten uit. Sinds 2009 zijn een 20-tal medewerkers bezig met Revit en BIM. Hierbij is ook de samenwerking aan het BIM-model met de studiebureaus een steeds groter wordende factor.


Abscis_Faculteit_Industriele_Biowetenschappen_Brugge

Klik op de figuur voor een iets grotere weergave, maar KLIK HIER voor een PDF-versie op A1-formaat;

Revit toepassing vanaf bouwaanvraag tot en met werf.

De bouwlocatie ligt op een zeer prominente plaats op de site. Ze vormt als het ware de entree van het gebied voor wie Ter Groene Poorte nadert vanaf het station. De labo clusters en de clusters leslokalen en administratie worden als afzonderlijke bouwvolumes opgevat. De vier labo clusters worden over drie gelijke bouwlagen over de volledige lengte van het perceel georganiseerd. Vlot bereikbaar vanaf de logistieke zone aan de zuidzijde van het gebouw, waar een hijsvide zorgt voor een vlotte distributie van zware toestellen naar de labolokalen, en vrij indeelbaar over de volledige beschikbare lengte. 

De leslokalen zijn gegroepeerd in een zeer compact volume over drie bouwlagen dat als een los volume boven op het labo gebouw wordt geplaatst. Tussen deze twee volumes bevindt zich de ‘public layer’: een transparante bouwlaag met de meest publieke functies; het cafetaria en het auditorium. De public layer fungeert als een opgetild publiek maaiveld. De zichtbaarheid van het publieke niveau, door de transparantie van de gevel en de accentuering door de uitkraging van het bovenliggende volume, draagt bij aan de intuïtieve oriëntatie doorheen het gebouw. De centrale circulatiekern kan bovendien eenvoudig afgesloten worden, waardoor het mogelijk is om de public layer na de lesuren open te stellen voor derden.

Het gebruik van een kolomstructuur met niet dragende invulwanden, maakt het gebouw eenvoudig aanpasbaar op de noden van de toekomst. Het uitbreiden, verkleinen of samenvoegen van lokalen kan volledig los van de draagstructuur worden uitgevoerd. Ook bij een eventuele latere herbestemming van het gebouw kan de bestaande structuur eenvoudig dienst blijven doen.

REVIT toepassing:

Vanaf de bouwaanvraag is voor dit project overgestapt van AutoCAD naar Revit. Revit werd binnen het bureau al vaker gebruikt als tekenprogramma, maar met dit project wilden we de lat hoger leggen en ook data-gegevens uit het model halen. Samenwerken met bureau stabiliteit in hetzelfde model vormde ook 1 van de uitdagingen. Voor de samenwerking met bureau technieken werd geopteerd voor gelinkte modellen.  Het project werd voor ons bureau een testproject over hoe ver we in Revit konden en wouden gaan, wat de mogelijkheden waren en hoe we met bepaalde beperkingen moesten omgaan.

Er werd gezocht naar duidelijke afspraken binnen Revit (zowel over de indeling van de project browser, de naamgeving van elementen en materialen, opbouw van families, modelleer-technische afspraken, afspraken om tot de juiste metingen te komen…) Er werd een heldere werkmethodiek opgesteld die volledig paste binnen de structuur van het bureau, zodat alle nieuwe projecten op dezelfde manier opgebouwd kunnen worden.

De gevel van het project is opgebouwd uit betonpanelen en tijdens de onderzoeksfase bij aanbesteding moesten hellingshoeken, minimumdiktes van de beton,… dikwijls worden aangepast en bijgestuurd in functie van de technische haalbaarheid (bekisting, transport,…) Hiervoor bleek Revit een enorm dankbaar programma. Er werden families geschreven voor de betonpanelen met variabele parameters om tot het gewenste eindresultaat te kunnen komen.

Voor de beeldbundel wordt binnen ons bureau nog dikwijls met schetsen gewerkt om sferen te creëren. Ook hier bleek Revit in ons voordeel te spelen: er werden met camerastandpunten zichten gemaakt die als onderlegger konden dienen voor de schetsen. Zo hadden we meteen de juiste perspectieven en details.

Voor stabiliteit had het 3Dmodel als voordeel dat alle gewenste openingen in de dragende betonwanden voor technieken bekeken en berekend konden worden. Gezien de grote uitkraging van de bovenste 3 verdiepingen waren de posities van de openingen in de dragende schijven van cruciaal belang.

Ook de meetstaat via Revit!

Voor de meetstaat van het architectuurgedeelte is voor dit project ongeveer 95% van de metingen uit Revit gevloeid. Opmerkingen gemaakt door aannemers bij aanbesteding konden ook snel opgezocht worden en door middel van een screenshot gestaafd worden.


Abscis_Servicestationmethotel_Groot-Bijgaarden

Klik op de figuur voor een iets grotere weergave, maar KLIK HIER voor een PDF-versie op A1-formaat;

Revit toepassing vanaf aanbesteding tot en met werf.

Het programma bestaat uit 2 dienstenzones met shop, cafetaria, restaurant en algemene sanitaire voorzieningen. Het omvat eveneens een 3-sterren hotel richting Oostende met 40 kamers.  De typische landschapskenmerken van het Pajottenland met een glooiend heuvellandschap, vlakke plateau’s en hoogstamboomgaarden vormen een uitgangspunt om de dienstenzone ruimtelijk vorm te geven. Het basisidee bestaat uit het inrichten van de site met 3 grote hellende plateaus, die het terrein beter bruikbaar maken voor zijn bestemming als dienstenzone.  

De inplanting van het nieuwe gebouw is voorzien op het landschapsplateau dat het verst van de snelweg verwijderd is en moet verpozing bieden. Het gebouw maakt een verbinding met het omliggend landschap door het creëren van verschillende doorzichten. Om de verbinding met het achterliggende heuvelland te versterken wordt het hotel – richting Oostende – naar boven getild en krijgt men een boeiend beeld naar de omliggende groene corridor, het Pajottenland.

Het volume van de gebouwen is ontstaan uit een strakke aaneenschakeling van functies die naargelang de bestemming vooruit treden, opgetild, of op de achtergrond geschoven worden.  Het ontwerpen van een helder en veilig circulatieplan en parkeerzones voor vrachtwagens, bussen, caravans, personenwagens, motorfietsen en voetgangers binnen een beperkte landschappelijke omgeving is bij elk project van dienstenzone essentieel. Zo is ook het verzoenen van een sterk commercieel gerichte activiteit met een ruimtelijke en architecturale meerwaarde een uitdaging.

Via Revit in eenzelfde model met de samenwerkende studiebureaus

Tijdens aanbesteding werd het project uitgewerkt in Revit. Dit gaf ons de mogelijkheid om in eenzelfde model te tekenen met de studiebureaus. Revit bleek een interessante tool om het ontwerp tot in detail uit te werken.

Gevels

De gevel bestaat uit drie verschillende opvattingen: zware betongevel, lichte aluminiumgevel en transparante vliesgevel om zo een volumetrisch spel te krijgen tussen vol en hol en tussen zwaar en licht. Bij elke geveltype werd er bijzonder aandacht besteed aan de positie van de voegen om te komen tot een gevarieerd doordacht voegenspel. Na een kleine studie bleek dat het toevoegen van het voegenspel op de aluminiumgevel het efficiëntste was via een ‘curtain wall’ waarbij de ‘panels’ de aluminiumpanelen zijn en de ‘mullions’ de luchtvoegen. De luchtvoegen waren op deze manier ook ‘3D’. Zo was er steeds een makkelijke en snelle wisselwerking tussen het plan en de gevel. Door zowel de vliesgevel als de aluminiumgevel te tekenen als een ‘curtain wall’ konden beiden naadloos op elkaar afgestemd worden.

Ramen en deuren

Er werden twee verschillende types ‘metric door – curtain wall’ families gemaakt voor de deuren en ramen. De deurfamilie in de vliesgevel staat in het vlak, de familie van deuren in de aluminiumgevel staan achter slag en hebben een tablet buiten en een omkasting binnen, alles parametrisch uitgewerkt in eenzelfde familie (idem voor de ramen). Door zowel de deur, het tablet buiten, de omkasting binnen en de ‘voids’ in dezelfde familie parametrisch te voorzien kon elke aansluiting met gevel, binnenspouwblad en afwerkingslagen naadloos en efficiënt op elkaar aansluiten.

 


Communicatiehuis_VijfdeGevel_Gent

Klik op de figuur voor een iets grotere weergave, maar KLIK HIER voor een PDF-versie op A1-formaat;

De 5e Gevel ? Zie http://www.devijfdegevel.be/

De 10 fabrikanten-partners van het communicatie- en kennisdelingsproject de Vijfde gevel slaan de handen in elkaar om met hun gezamenlijke kennis en ervaring een opbrengstdak te bouwen.  Dit dak wordt gebouwd in Gent op de CommunicatieCampus die vanaf de tweede helft van 2015 de thuishaven wordt van de multimediale congres- en eventruimte AuditoRium4. 

De partners van de Vijfde gevel plaatsen er hun nieuwste producten en technieken die ze pas vanaf volgend jaar operationeel in de markt zetten. Deze worden nu reeds als referentie- en studieproject in de opbouw van het laboratoriumdak toegepast.  De 10 fabrikanten-partners hebben meteen ook besloten om hun nieuwste producten als Revit-objecten aan te maken en er de bijhorende bestekteksten volgens de gelokaliseerde Vlaamse coderingen aan toe te voegen.  De finale bedoeling is architecten en ontwerpers betrouwbare informatie ter beschikking te stellen om innovatieve dakprojecten te ontwerpen, de weergave nauwkeurig te kunnen visualiseren voor betere communicatie en reële prestaties te simuleren om belangrijke kenmerken als kosten, planning en invloed op het milieu beter te begrijpen. 

Een virtueel intelligent 3D-dakmodel vormt hierbij een belangrijk onderdeel. Hier werd voor Autodesk Revit gekozen. Ook de digitale samenwerking tussen de fabrikanten en het volledige bouwteam wordt hierdoor sterk ondersteund. De dakpartners ontmoeten niet alleen de HVAC maar ook de elektriciteit, de lift en verderop de volledige binnenafwerking, meubilair incluis. Na oplevering zal het BIM-model dienst doen als scenario voor het facility management van het ganse gebouw.  

PROJECT : 

  • Communicatiecampus Gent - project “kantooR4 / auditoRium4” 
  • Laboratoriumdak gebouwd door de 10 partners van de Vijfde gevel. 
  • Bouwheer: Claerhout nv Communicatiehuis Gent 
  • Architecten: Aiko - Architecten en ingenieurs - Maldegem 
  • Revitmodel en -ondersteuning: Kobe Weytens
  • Interieurontwerp en uitwerking in Revit: SheCi 

ConixRDBM_VUBcampusvandetoekomst_Brussel

Klik op de figuur voor een iets grotere weergave, maar KLIK HIER voor een PDF-versie op A1-formaat;

Na de fusie in maart 2013 tussen de Antwerpse architectenbureaus Conix Architects en RDBM Architecten&Adviseurs, voelde CONIX RDBM Architects ook de noodzaak het interne en externe bouwproces verder te optimaliseren, BIM was aan de orde.   

Piloot project

Pilootproject voor de implementatie van BIM en Revit was de campus van Vrije Universiteit Brussel te etterbeek, waarvoor CONIX RDBM studentenflats, onderzoekscentra en publieke faciliteiten ontwerpt. Een project van grote omvang, zowel in oppervlakte als in betrokken partijen. Het project bestaat uit verschillende gebouwdelen waarbij veel herhaling voorkomt. De verwachting was om de grote hoeveelheid gegevens en tekeningen met Revit beter onder controle te kunnen houden tijdens de immer aan wijzigingen onderhevige ontwerpfase. In elk geval een ambitieus project om als aperitief te nemen.

Een samenwerking van C3A, BIMplan en ERWE zorgde voor een plan van aanpak, opleiding en persoonlijke begeleiding.  CONIX RDBM-medewerkers volgden een C3A-basiscursus Revit en Jan van Sichem van BIMplan zorgde als BIM-coördinator voor begeleiding op de werkvloer. Tijdens het uitwerken van het project werd aandacht besteed aan een uniforme werkmethodiek, koppeling naar bestekscodering en het parallel opbouwen van een projecttemplate. Het team werd nog extra ondersteund door Rudi Willemyns van ERWE die het bouwen van intelligente componenten voor z’n rekening nam. Ondertussen verzorgde Rudi Willemyns ook een aanvullende op maat uitgewerkte tweedaagse cursus Revit Family Editing in het C3A-Cursuslokaal voor dit startende Revit-team: zo kan d––e opgedane kennis ook voor de volgende projecten optimaal ingezet worden.  Deze persoonlijke aanpak leidde, voor dit eerste projectteam, tot een zachte overgang van het traditionele CAD-systeem naar het efficiënt samenwerken in Revit.

Dankzij het Revit-model werkte een projectteam intens samen, waardoor de efficiëntie verhoogde en informatie beter werd gecontroleerd. Hierbij werd ten volle gebruik gemaakt van de voordelen die dit nieuwe systeem biedt: afgestemde plattegronden, gevels & doorsneden, het gelijktijdig kunnen samenwerken met meerdere personen op één bestand (worksharing), het genereren van hoeveelheden en het 3D-inzicht.  Ook werd al een eerste coördinatie gevoerd met installatiemodellen aangeleverd door het studiebureau technieken. 

Intelligente software

“De beginfase van Revit is doorgaans de moeilijkste door de veelheid aan nieuwe informatie, maar dankzij de doorgedreven opleiding en begeleiding krijg je het systeem al vlug onder de knie”, aldus CONIX RDBM. “Vooral het bouwen met Revit in 3D is een vooruitgang, waardoor alles inzichtelijk en realistisch wordt voorgesteld. Alle relevante informatie kan snel gevisualiseerd worden en tekeningen blijven onder controle. We hebben ons wel ontdaan van de illusie dat het genereren van hoeveelheden een druk op de knop is. Er moet te allen tijde data gecontroleerd, geïnterpreteerd en gefilterd worden alvorens te exporteren.” 

Veelbelovend

CONIX RDBM Architects is alvast overtuigd van de meerwaarde van Revit bij het mee vormgeven van een duurzame omgeving. Het bureau werkt tegenwoordig al met modelbeheerders en zal de functie van BIM-manager in de toekomst gedetailleerd uitwerken. Het vooruitzicht waarbij BIMplan en C3A de little BIM zullen uitwerken tot BIG BIM – een allesomvattend concept met alle partijen van het bouwproces – klinkt dan ook alvast veelbelovend.

Fragment uit http://www.c3a.be/nieuws/c3a-wijzer/conix-rdbm-architects-bouwt-campus-vub-met-revit


Gaudaen_Phoenix_Kantoorgebouw_Zaventem

Klik op de figuur voor een iets grotere weergave, maar KLIK HIER voor een PDF-versie op A1-formaat;

HET BOUWEN VAN EEN KANTOORGEBOUW te 1930 ZAVENTEM

  • Architect THV Koen Gaudaen architect bvba  architect Dirk Hendrickx
  • ontwerp Brandstetter Architekten
  • stabiliteit Stabiliteitsbureau IBC 
  • EPB & technieken Archimedes nv 
  • veiligheidscoördinatie Ardito bvba 

Het ontwerp voorziet in een nieuwbouw kantoorgebouw voor de firma Phoenix Contact nv, een toonaangevende ontwikkelaar en fabrikant van industriële en elektronische technologie, en situeert zich in de kantoorzone Keiberg II te Zaventem.

De omgeving wordt gekenmerkt door vrijstaande kantoorgebouwen. Het perceel grenst aan twee parallel gelegen straten en is momenteel reeds bebouwd met een kantoorgebouw dat zal afgebroken worden eens het nieuwe kantoorgebouw in gebruik is genomen. Het project omvat een vrijstaand kantoorgebouw bestaande uit een gedeeltelijke onderkeldering en 3 bovengrondse bouwlagen die qua schaal en ruimtegebruik perfect aansluiten bij de omliggende gebouwen. Het gebouw bestaat uit een vierkant volume van 30m x 30m en is opgebouwd rond een centraal atrium van 10m x 10m. Het atrium wordt op de dakverdieping over de volledige oppervlakte voorzien van een  lichtstraat met één helling, die voor de nodige lichtinval zorgt. Alle kantoorfuncties in het gebouw zijn gesitueerd rond het centrale atrium.

Het gebouw wordt volledig afgewerkt met een aluminium gordijngevel met klare beglazing. Ter plaatse van de vloeren wordt de gordijngevel ingevuld met sandwichpanelen en wordt de gevel ontdubbeld met een extra gevelbekleding in spiegelglas. Achter deze bekleding in spiegelglas wordt de zonnewering bevestigd. Bepaalde delen van de gevels worden afgewerkt met een gevelbekleding in witte aluminium cassettes. De toegang tot het gebouw wordt voorzien van een volledig automatische carousseldeur. 

Aanbestedingsdossier in Revit

Het aanbestedingsdossier voor dit project werd volledig uitgewerkt in Revit Architecture 2014 door G&G Architecten, op basis van vooraf gemaakte AutoCAD-tekeningen, opgemaakt door het Duits architectenbureau Brandstetter Architekten, die het concept en het ontwerp voor het gebouw opgemaakt hebben.

Alle nodige plannen, evenals principedetails werden opgemaakt in Revit. Ook de 3D-visualisaties, zowel de binnen- als de buitenperspectieven, werden in Revit gerenderd. Het aanmaken van isometriëen per verdieping laat toe een goed inzicht te krijgen in de opbouw van het project en geeft een mooi totaalbeeld van het gebouw.

 


JaspersEyers_WarsawSpire_PL

Klik op de figuur voor een iets grotere weergave, maar KLIK HIER voor een PDF-versie op A1-formaat;

WARSAW SPIRE: Presentatie over het gebruik van Revit

Beschrijving van het project 

Warsaw Spire is een ontwikkeld onroerend goed zijnde als kantoorgebouw dat gesitueerd is in Warshaw – Polen. Het project bestaat uit 3 gebouwen met een ondergrond voor een totaal van ongeveer 200 000m² geconstrueerd met 1300 parkeerplaatsen. Het gebouw op de affiche voorgesteld is een toren van 50 niveaus met een slanke vorm en een complexe geometrie. Het gebouw is omgeven door 2 andere gebouwen van telkens 15 niveaus en gesitueerd op een ondergrond bestaande uit 5 niveaus. De stedelijke ligging van het project en de afgeronde vorm van het gebouw zorgen ervoor dat de ondergrond een complexe vorm verkrijgt; deze volgt geen vaste structuur. De werf is lopende sinds 2012; de studies en de bouwvergunning zijn begonnen in 2010. 

Keuze van de software 

Na de schetsen en voorprojecten gerealiseerd in AutoCAD, was er al vlug de noodzaak om met een BIM systeem te werken aangezien de hoeveelheid en complexiteit van documenten. Het programma Revit was een natuurlijke keuze tijdens het vervolg van de studies; het bieden van voldoende vaste interne hulp voor de ontwikkeling van het project met zelfs de capaciteit om bestanden uit te wisselen met alle andere bureaus en tussenkomende partijen. 

Ontwikkeling 

De finale studies, de aanbestedingen en de uitvoering werden in Revit ontwikkeld. Het belang van Revit in een ontwikkeling op grote schaal is de kracht om alle documenten gecoördineerd te bewaren tijdens de gehele levensloop van het project en dit in alle aspecten :  

Communicatie met de klant 

  • Commerciële plannen permanent up-to-date 
  • Oppervlakteplannen omtrent verhuring automatisch aangepast aan structurele wijzigingen  
  • Studies zonne-energie 
  • Studies betreffende verticale veelvoudige complexe circulaties. Liften, trappen,… 

Communicatie met de studiebureaus 

  • Structurele en technische plannen gecoördineerd in plan, snede en hoogte. De 3-D is een opmerkelijk middel voor de meest complexe zaken. 
  • Beheer van technische reservaties in beton met familietype «Window» met automatische nummerings- en generatielijsten voor de coördinatie met de ingenieurs. 
  • Ontwikkeling van brandplannen met afstand van de evacuatiewegen berekend op het plan en verschoven naar een tabel en karakteristieke grafieken aangaande brandweerstand van de muren, wanden en deuren 
  • Plannen, snedes en een specifieke 3-D van technische schachten toegeleverd als steun aan de ingenieurs speciale technieken. De speciale technieken zijn ook ontwikkeld in 3-D in AutoCAD met nog andere computersoftware

Communicatie met de bedrijven 

  • Objectlijsten (deuren, sanitiaren,…) voortdurend up-to-date met de plannen. De familiesystemen staan zelfs toe een grafische connectie op het plan te maken met de lijsten. 
  • Complexe gevels geconstrueerd in aparte documenten alvorens het model lichter te maken. De panelen en profielen worden stuk per stuk geïdentificeerd en ingevoegd voor de aanbestedingsfase. De uitwisseling van de 3-D gegevens met de finale fabrikant wordt ook gebruikt. 
Voor meer info over deze Warsaw Spire: zie http://warsawspire.pl/en/ en http://www.jaspers-eyers.be/warsaw-spire

 


S3Architecten_ROJM_Mechelen

Klik op de figuur voor een iets grotere weergave, maar KLIK HIER voor een PDF-versie op A1-formaat;

Jeugdcentrum ROJM 

Omdat het huidige jeugdcentrum plaats diende te maken voor een woonproject ging Stad Mechelen op zoek naar een nieuwe site waar het jeugdcentrum kon worden ondergebracht en er werd gekozen voor een oud industrieel gebouw aan de Battelsesteenweg dat eigendom is van het OCMW. Het gebouw voldoet in zijn huidige toestand echter niet aan de noden van een jeugdcentrum, al zijn de nodige ruimtes en oppervlaktes wel aanwezig. S3Architecten werd weerhouden als ontwerper om dit industrieel pand om te vormen tot een volwaardig jeugdcentrum.

Het gebouw bestaat uit twee grote delen: 

  • Een overkapte buitenruimte: Deze doet nu dienst als parkeer- en stockage ruimte en zal worden omgevormd tot een overdekte buitenruimte met voetbalplein en basketbalplein. Deze geeft achteraan ook uit op een tuin.
  • Een gebouw met 4 bouwlagen: Dit gebouw wordt intern volledig leeg gehaald zodat enkel de structuur van balken en kolommen over blijft en wordt dan heringedeeld. Centraal in het gebouw wordt een grote vide gemaakt om voldoende licht en openheid doorheen het gebouw te krijgen over de verschillende verdiepingen heen, hetgeen niet onbelangrijk is met oog op de jeugdwerking en zijn interne organisatie. De gelijkvloers verdieping biedt vooral plaats aan actieve functies zoals sport, dans, activiteiten (ook aansluitend op de overdekte buitenruimte). Op de eerste verdieping bevinden zich de meer rustige activiteiten zoals muziek, film en ontspanning, maar bv. ook een huiswerklokaal. Op de tweede en derde verdieping bevinden zich de bureaus voor de begeleiders en ook een aantal leslokalen en lokalen voor de organisatie van ateliers en jobclubs.

Aan de buitenkant krijgt het gebouw een nieuw, geïsoleerd jasje, hetgeen het gebouw ook een frissere aantrekkelijkere look zal geven. De gevelbeplating zal een subtiel patroon en kleurvariatie vertonen. De overkapping van de buitenruimte wordt eveneens vernieuwd en zal voor het nodige evenwicht van schaduw en licht zorgen.

BIM & Revit:

In dit project lag een belangrijke focus onder andere op het uit werken van het trapgeheel en de gevelbekleding.  Voor het trapgeheel is er een assembly gemaakt, deze bestaat uit standaard Revit stairs (er werden rechte stalen Z-treden gemodelleerd) in combinatie met structural beams, voornamelijk de UPN profielen (trapbomen). Nadien is er voor de trapkokers (die ook de balustrades vormen) gewerkt met model sweeps.  De combinatie van deze 4 ingrediënten zorgt ervoor dat het geheel vlot manipuleerbaar blijft volgens het ontwerp dat we voor ogen hadden (want met het gebruik van railings was het niet mogelijk om overal gelijke maatvoeringen aan te houden). Bovendien kan het trapgeheel op deze manier gemakkelijk apart bekeken, geroteerd en weergegeven worden om aparte plannen, snedes en details van te maken (zie plan).

De basis van de gevel is een vast patroon dat toelaat steeds dezelfde platen te gebruiken en ook in de praktijk te verzagen zonder dat er snijverlies is.  De gevelafwerking is opgebouwd als een component waarin het vast patroon is verwerkt, het enige nadeel aan deze techniek is dat alle raamopening handmatig uitgesneden dienen te worden binnen de component. Het voordeel (t.o.v. het gebruik van een split surface) is dat er tussen alle panelen effectief een voegje is getekend waardoor de gevels bij het renderen toch iets meer diepte krijgen, bovendien zijn ook aansluitingen met muren en andere materialen beter onder controle te houden.  Ook alle railings binnen dit project zijn gemodelleerd met specifieke voetplaten i.f.v. de verschillende  trapaansluitingen, bordessen, hellingen en vides.

Naast alle reeds vernoemde en alle evidente voordelen van het werken in 3D is voor ons ook de render-capaciteit van Revit van groot belang. De getoonde 3D-zichten zijn nog slechts in beperkte mate opgewerkt in Photoshop. Dit spaart ons dus heel wat extra render-werk in andere programma’s uit!

Op de website van S3A.be zijn meer beelden zien van dit project: KLIK HIER.


Sheci_Meubilair_met_CurtainWalls_Aalter

Klik op de figuur voor een iets grotere weergave, maar KLIK HIER voor een PDF-versie op A1-formaat;

Kijkwoning SheCi.be architecten – Aalter

De kijkwoning met architectenkantoor bevat visueel twee gezichten met daartussen een intern binnengebied.  Het kantoorgedeelte is volledig gelegen aan de straatzijde, de noordzijde. De afzonderlijke toegang tot de kijkwoning bevindt zich inpandig in de voorgevel, of langsheen het binnengebied, binnenkomend in het tweede gezicht van de woning, gelegen aan de zuidzijde.

Op de eerste verdieping zijn de slaapkamers en de badkamers voorzien. In de nachthal is er een polyvalente ruimte. Over de volledige lengte van de achter-zuidgevel is een inpandig terras voorzien om de bewoners een optimaal contact met de tuin te geven.  De slaapkamer van de ouders met dressingruimte beschikt over een extra buitenruimte aan de noordzijde, die als extra wellnessruimte ingericht is in het verlengde van de badkamer.  De leefruimte op het gelijkvloers is opgevat als één grote open ruimte die dankzij de grote opengaande glaspartijen maximaal in contact staat met de tuin.  Een zuidgericht inpandig terras palend aan de keuken verruimt het perspectivisch doorzicht.

In de kijkwoning van SheCi.be kunnen diverse materialen met de nodige detailleringen gekozen worden binnen elk budget. De volumes zijn zo uitgewerkt dat diverse projecten op verschillende schaalniveaus aan bod komen. Het plezier dat je kunt puren uit het op zoek gaan naar het uitpuren van een conceptidee tot eerlijke, echte (interieur)architectuur is de puurheid van hun architectuur.

Op de website van SheCi.be zijn heel wat meer beelden zien van deze onlangs gerealiseerde kijkwoning die compleet in Revit uitgewerkt werd, vanaf ontwerp tot as-build, zowel binnen als buiten: KLIK HIER.

door arch. Cindy Taelman en int.arch. Sebastiaan Van Damme



Met bijzondere dank aan alle C3A-Userclubleden die deze projecten in Revit hebben gerealiseerd, en de moeite genomen hebben om deze gepresenteerd op A1, samen met een korte beschrijving, in te sturen voor deze wedstrijd !





Prijzen ?

C3A, Mikada, ASSA ABLOY, VELUX en Canon geven een reeks prijzen weg: als eerste prijs een Fujitsu LIFEBOOK T935  (ter waarde van 2600€), als tweede en derde prijs een Mikada-waardebon van 300€ samen met een tweedaagse C3A-Revit-vervolmakingscursus (ter waarde van 400€ elk) en dan nog een reeks BONGO-bonnen ter waarde van 200€.

Kortom: alle genomineerden die gepresenteerd werden op de Architect at Work beurs hebben prijs !

Eerste prijs is de nieuwste Fujitsu LIFEBOOK T935 (klik HIER voor een technische brochure)
Fujitsu biedt een brede combinatie van geavanceerde processoren en grafische performance om de efficiëntie van toepassingen te verhogen. Deze hoogwaardige en modulaire producten in meerdere vormfactoren zijn configureerbaar voor de specifieke behoeften van uw organisatie. Best-in-class geluidsemissies helpen maximaliseren van de productiviteit door bij te dragen aan een rustiger werkomgeving. Zie de Fujitsu-website en de C3A-Hardware-webpagina voor meer info.

De Fujitsu Tablet LIFEBOOK T935 is een veelzijdige 2 in 1 Ultrabook™ voor veeleisende professionals met een nieuwe dynamische werkstijl. Zijn ultra-dunne, duurzame aluminium behuizing, slechts 17,1 mm dik, en zijn super lichtgewicht stellen u in staat om dit toestel comfortabel overal mee te nemen. Met een simpele draaibeweging van het superscherpe, draaibare 33,8 cm (13,3-inch) WQHD IGZO ™ display met pen en touch ondersteuning kunt u overschakelen naar tablet-modus. Het type dat we als hoofdprijs beschikbaar hebben, met een i7-5600u Intel Core, 8Gb RAM, een 500Gb SolidStateHarddisk en een schermresolutie van 2560x1440 pixels, is meteen uitstekend geschikt om daar ook REVIT op te draaien !

 

 

BIM-Wedstrijd in samenwerking met
 

Met deze wedstrijd-formule is C3A niet aan z'n proefstuk toe. Ook al bij voorgaande edities bleek dit een uitstekende formule om uit te pakken met wat er met de nieuwste software bij C3A-Userclubleden uitgewerkt wordt. Bij deze editie is het thema afgestemd op een deelaspect bij de BIM-software, vandaar ook de participatie van Mikada, VELUX en ASSA ABLOY …

 

Samenwerking met Mikada: zie www.mikada.be

Mikada biedt een outsourcing team van specialisten (vanuit Polen), met allerlei diensten met betrekking tot architectonische ontwerpproces.  Focus ligt op BIM met Revit … De afgelopen jaren heeft Mikada al diverse Revit-assistenties bij projecten in Vlaanderen gerealiseerd, specfiek bij C3A-Userclubleden, waardoor de Vlaamse bouwstijl en tekentechniek hen niet meer vreemd is.

 

Samenwerking met ASSA ABLOY: zie http://www.openingsstudio.com/

ASSA ABLOY OPENING STUDIO is een interactieve tool die alle informatie over ASSA ABLOY producten biedt in BIM-formaat. Deze tool zal architecten en andere BIM-gebruikers toestaan om op een eenvoudigere manier  deurenlijsten te creëren, oplossingen te visualiseren en lastenboeken op te stellen.

 

Samenwerking met VELUX: zie http://www.modulairelichtstraten.VELUX.be/

Naast de standaard dakvlakramen in Revit-formaat  heeft VELUX nu ook de revolutionaire, nieuwe, modulaire lichtstraten (by VELUX & Foster&Partners), op de Website toegevoegd.
Zie ”Downloads for Revit”.

 

Samenwerking met Océ/Canon: zie www.canon.be

C3A werkt al vele jaren nauw samen met Océ/Canon (nu Canon vanaf april 2013) om het plotten of printen op groot-formaat bij C3A-Userclubleden in de juiste banen te begeleiden. In het C3A-opleidingscentrum hebben we trouwens de meest gebruikte CANON plotters en grootformaat scanner operationeel beschikbaar voor demo-doeleinden.


Deze realisaties blijven nog een tijdje beschikbaar in de centrale hal van het C3A-gebouw, zodat de cursisten tijdens de opleidingen Revit deze realisaties nog eens van dichtbij kunnen bekijken !