Bouwproducten

C3A-Materials: Architect is vragende partij! 

Nieuwe websites van bouwproductfabrikanten rijzen maandelijks als paddestoelen uit de grond. Bouwfabrikanten pakken uit met de gekste features op hun website, maar staan ze ooit wel eens stil bij de wensen en behoeften van de architect?

Architecten, ontwerpers, ingenieurs zijn immers heel vaak op zoek naar technische informatie die ze meteen kunnen integreren in hun projectdossiers: bestekteksten, CAD-tekeningen, BIM-modellen, technische fiches,... Zowel architecten als bouwfabrikanten hebben dan ook alle belang aan een duidelijke standaard voor de opbouw en (digitale) verspreiding van hun bestekteksten, CAD-tekeningen en BIM-bibliotheken ! 

 

Incompatibele bestekteksten, CAD-tekeningen en BIM-modellen

Iedere voorschrijver die op het internet op zoek gaat naar bestekteksten en CAD-details heeft het probleem al meermaals aan den lijve ondervonden. Bestekteksten via bestekgeneratoren, PDF-files, word-documenten, HTML-files,… kortom een bont allegaartje van incompatibele tekstfragmenten. En nochtans,… nu de Regie der Gebouwen (al van in de jaren tachtig), de Vlaamse Huisvesting Maatschappij (sedert B2000) en vele bouwproductfabrikanten eenzelfde basisstructuur (conform de C3A-Extensies en werkmethodiek in Vlaanderen) in Word nastreven is het antwoord simpel en duidelijk. 

We kunnen natuurlijk ook eens de oefening maken bij de zoektocht naar relevante én bruikbare CAD-details en BIM-componenten. Indien mogelijk is de situatie hier nog schrijnender. ‘CAD’-tekeningen in DWG, DXF, PDF, JPG, DWF, GIF, TIFF,… en dan spreken we nog niet over de structuur van deze ‘tekeningen’: layers, tekeneenheden, blocks, … 

 

C3A-Materials als oplossing

C3A-Materials is de verzamelnaam die alle activiteiten bundelt om bouwproduct-fabrikanten bij de staan bij de opbouw en verspreiding van intelligente direct bruikbare productdata. Dit behelst dus zowel bestekteksten, CAD-details, CAD-tekeningen, CAD-Blocks, CAD-stijlen, , CAD-visualisaties, BIM-componenten (of Revit Families) , … kortom alle mogelijke digitale productdata die bouwfabrikanten aanreiken aan ontwerpers. 

C3A-Materials stelt zich duidelijk tot doel hier wat ‘lijn’ in te brengen. Wij zijn ons bewust van het feit dat dit een werk van lange adem is, maar de resultaten van een ondertussen een reeks C3A-Userclubleden Bouwproductfabrikanten is alvast heel hoopvol. De praktijkcases in  C3A-Wijzer bevestigen dit alvast! 

 

C3A-werkmethodiek als standaard

Het C3A-Afsprakenstelsel Digitale Bouwdata geldt hierbij als leidraad. Dit document met afspraken rond bestek- en tekeningenopbouw (ISO 13567 / BB-Sfb-codering) is trouwens gratis beschikbaar op de C3A-website. 

Het C3A-Afsprakenstelsel Digitale Bouwdata is gegroeid uit de werkervaring van de C3A-Userclub. Deze gebruikersgroep staat voor een organisatie van meer dan 4000 aangesloten bouwprofessionals uit meer dan 800 organisaties: Architecten- en ingenieursbureaus, studie- en tekenbureau’s, projectontwikkelaars, bouwfabrikanten, diensten der gebouwen uit diverse privé- en overheids-organisaties,... die allen volgens deze C3A-methodiek werken. De C3A-Extensies – automatisatietools bovenop standaardsoftware van Microsoft en Autodesk – sluiten naadloos aan bij het C3A-Afsprakenstelsel Digitale Bouwdata en maken het gebruikers gemakkelijk om conform deze afspraken te werken.

 

C3A als coach

C3A neemt het engagement op zich om de tools en workshops die C3A reeds jaren ter beschikking stelt van architecten- en studiebureau ook aan te bieden aan bouwproductfabrikanten. Fabrikanten beschikken via de C3A-Extensies dan ook over net dezelfde hulpmiddelen als hun voorschrijvers-architecten om productdata C3A-conform aan te maken. Via de organisatie van workshops en cursussen specifiek voor bouwproductfabrikanten begeleidt C3A op die manier leveranciers bij het aanbieden van bruikbare digitale bouwdata 

 

Architect-Ontwerper als gebruiker

Fabrikanten zijn zich vaak niet bewust van het feit de meeste van hun voorschrijvers allen C3A-lid zijn. In vele gevallen zijn ze ook niet op de hoogte dat bijv. de RDG en de VMSW volgens eenzelfde standaard werken, laat staan dat ze weet hebben van een internationale ISO-norm voor de opmaak van hun CAD-tekeningen. Het is dan ook absoluut nuttig dat architect de fabrikanten en hun vertegenwoordigers wijzen op het belang om hun digitale bouwdata (bestekteksten, CAD-tekeningen, BIM-modellen),… goed te structureren. Als architect hebt u het directe voordeel dat u deze productinfo veel vlotter zal kunnen bewerken en integreren in uw projectdossiers. Wedden dat fabrikanten daar meteen oren zullen naar hebben? 

 

Bouwfabrikant als leverancier

Bouwproductfabrikanten zijn natuurlijk zelf verantwoordelijk voor het ter beschikking stellen van correcte en bruikbare productinformatie. C3A staat hen via advies en cursussen bij, maar het uitschrijven van bestekteksten en/of uittekenen van CAD-details en BIM-bibliotheken met alle gedetailleerde productinfo blijft natuurlijk nog altijd de taak van de fabrikant zelf.  Praktisch kan het eventueel gebeuren dat C3A een architecten- of servicebureau aanspreekt om dit werk op freelance-basis uit te voeren. Op die manier werken C3A-servicebureaus effectief samen met bouwproductfabrikanten om data conform de wensen van voorschrijvers uit te werken en beschikbaar te stellen.

 

Concrete Toepassingen 

Concrete toepassingen zijn er natuurlijk in overvloed. Samengevat komt de boodschap er steeds op neer dat C3A de (digitale) communicatie tussen architect-voorschrijver en bouwproductfabrikant wenst te optimaliseren. Vooral productdata die architecten meteen in hun pc-applicaties wensen te integreren krijgen daarbij alle aandacht: 

  • Opmaak en verspreiding van C3A-conforme fabrikantenbestekteksten. Deze teksten zijn compatibel met de neutrale bestekteksten in Vlaanderen en maken een vlotte interactie met de meetstaat mogelijk. 
  • CAD-details conform het C3A-Afsprakenstelsel Digitale Bouwdata. Aandacht gaat hierbij vooral naar het gebruik van gepaste layerstructuren en tekenconventies. Met de op til staande digitale bouwaanvraag zal dit facet zeker aan belang winnen!
  • Bibliotheken van 2D/3D CAD-blocks (toepassingen zoals sanitaire toestellen, verlichtingselementen, meubilair, …) 
  • BIM-componenten of Revit-families, geschikt voor REVIT conform de C3A-werkmethodiek
  • CAD-visualisaties met specifieke materialen zoals geveltexturen, vloertexturen, daktexturen,…

Ondertussen zijn reeds heel wat praktijkvoorbeelden beschikbaar – zie de praktijkcases in  C3A-Wijzer - die concreet illustreren hoe fabrikanten hun productdata volledig conform de C3A-werkmethodes aanbieden. Het is alvast hoopvol dat steeds meer bouwproductfabrikanten het grote draagvlak van de C3A-Userclub erkennen en op deze manier het (vele) werk van de architect helpen verlichten!