2013
2

C3A Wijzerartikel

Dit artikel verscheen in de C3A wijzer

Architect at Work 2013 verslag

april 2013

Architect_at_Work 2013: en de winnaars zijn

Eind april ging het Architect at Work 2013 tweejaarlijkse totaalevenement voor (interieur)architecten en voorschrijvers met focus op productinnovaties voor de zesde keer door in Kortrijk Xpo.  C3A, ism Stabiplan, Mikada en Océ-Canon, een BIM-wedstrijd, organiseerden op deze editie een BIM-wedstrijd waar professionals in de bouwsector de gelegenheid kregen om uit te pakken met hun architectuur- en technische realisaties. In dit artikel een beknopt overzicht van de Xpo-ervaring, samen met de winnende projecten uit deze BIM-wedstrijd: in totaal werd een prijzenpot van 5000€ verdeeld !

C3A, Stabiplan, Mikada en Canon geven totaal 9 prijzen weg: een CANON EOS 600D Reflex fototoestel (ter waarde van 600€), en BONGO-bonnen ter waarde van 300€ en 200€, telkens in drie aparte categorieën. En daarenboven konden de bezoekers op de stand, die als jury de eindbeoordeling verkozen hebben, per dag twee tweedaagse cursussen (twv zo'n 500€ per cursus) bij C3A en Stabiplan winnen !

 

Sfeerbeeld

De unieke beurslay-out en sfeer van Architect_at_Work werd ontworpen door C4 - Creative Fo(u)r, een samenwerkingsverband tussen vier onafhankelijke interieurarchitecten. Om het contact tussen standhouder en bezoeker te optimaliseren worden de bezoekers automatisch door kleine, uniforme modules geleid. Het eerste contact gebeurt in de stand. Uitsluitend innovatieve producten van de standhouders worden voorgesteld in de kleine driehoekige stand. In wat op een traditionele beurs als wandelgang wordt beschouwd, kan u in een loungesfeer bij een hapje en een drankje verder praten.

het ontwerp van C4, gevisualiseerd met Autodesk 3ds MAX door tecton

Standhouders moeten focussen op innovatieve producten, materialen, toepassingen en diensten, die vooraf worden voorgesteld aan een commissie van architecten, en interieurarchitecten. Deze commissie beoordeelt het innovatieve karakter van elk tentoongesteld product: dé garantie voor een interessant bezoek aan Architect_at_Work. Net  zoals alle andere standen heeft elke exposant een (verplichte) kleine driehoek waar aandacht moet gevestigd worden op dé innovatieve thema’s die men wil in de kijker stellen.  C3A had samen met Stabiplan, Mikada en Océ/Canon een gezamenlijke 4x grotere stand in één module, zodat we samen de selectie van de ingestuurde inzendingen voor de BIM-wedstrijd goed geprint op onze stand konden presenteren. 

      

fig.: de C3A-Stand via de doorkijk vanuit de wandelgangen

fig.: op de nieuwste 55" LED-display werden de nieuwste softwareoplossingen gedemonstreerd

fig.: links en rechts van de C3A-stand hingen de nieuwe Autodesk badges van AutoCAD, Revit en 3ds MAX Design

Hét aandachtpunt was de lancering van Autodesk Revit 2014 en de bijhorende C3A-Extensies, waarbij de meeste Full Revit-gebruikers opeens aanvullend op Revit Architecture ook de Revit Systems/MEP-technieken erbij beschikbaar krijgen, bedoeld om de technische uitrusting van gebouwen ook met het Revit-concept aan te pakken. De BIM-wedstrijd was ook in deze context rond dit thema opgezet, vandaar ook de ontluikende samenwerking tussen C3A en Stabiplan (zie het artikel "Stabiplan en C3A bundelen expertise" in voorgaande C3A-Wijzer) . 

De omschrijving die architect Luc Groosman na zijn bezoek op de eerste dag op z’n archiblog.be schreef illustreert de globale indruk die alle bezoekers ook wel hadden : Voor een architect moet Architect_at_Work zowat aangenaamste beurs zijn om te bezoeken. Echt gericht naar de architect en interieurarchitect. De grootte van de standen is tot een minimum beperkt, enkel het interessantste staat er. Je loopt midden door de standen, allemaal op eenzelfde manier opgebouwd. De vertegenwoordigers staan in het midden van de stand, het contact verloopt vlot en aangenaam. De gangen buiten de standen bieden wat rust en je kan er jezelf bedienen met frisdrank, koffie, boterkoeken 's morgens, broodjes 's middags en zoet in de namiddag. Door de standen zo geconcentreerd te houden loop je ook geen maraton, maar een leuke namiddagwandeling.

Op vrijdagavond 26 april werd de beurs afgesloten met zo’n 15% bezoekers méér dan voorgaande editie in 2011:  Meer dan 5.500 architecten, ingenieurbureaus, projectontwikkelaars, interieurarchitecten, interieurvormgevers en andere voorschrijvers bezochten deze Architect_at_Work Kortrijk . De eerste dag begon nochtans kalm, maar daar had het mooie, zonnige terrasjesweer buiten ook wel mee te maken. Op de vrijdag was het echter buiten grillig, nat en koud, terwijl  we op de stand van C3A, Stabiplan, Mikada en Océ/Canon– mede dankzij de BIM-wedstrijd – het warm kregen van de soms overweldigende drukte.  

BIM-Wedstrijd

Deze wedstrijd was bedoeld om liefhebbers de kans te bieden eens te laten zien wat ze met de meest geavanceerde software aankunnen, maar ook om via voorbeeelden uit de praktijk te kunnen evalueren wat ondertussen allemaal mogelijk is met deze software ! Deze wedstrijd was opgedeeld in drie verschillende categorieën, op die manier is het ook beter mogelijk om de verschillende inzendingen te vergelijken. 

  • Categorie 1: AutoCAD/Revit Architecture realisatie
  • Categorie 2: BIM-voorbeeld met samenwerking tussen Architecture en Systems/MEP
  • Categorie 3: AutoCAD/Revit Systems/MEP realisatie

   

fig.: met deze Océ Colorwave in de C3A-hal te Zwijnaarde (en ook op de Xpo beschikbaar op de Canon-stand), werden alle inzendingen netjes geprint

fig.: het wedstrijd-stemformulier dat door bijna 350 juryleden op de Xpo ingevuld werd

Als inzending werd één synthese-beeld op één blad A1 verwacht. Deze realisaties werden netjes afgedrukt gepresenteerd op de gezamenlijk stand van C3A, Stabiplan, Mikada en Canon. De rangschikking onder deze negen winnaars werden gestemd door de bezoekers tijdens Architect_at_Work 2013 : via een stemformulier kon iedereen hun stem uitbrengen!

 

De inzendingen

We kregen heel wat indrukwekkende realisaties ingestuurd, maar zoals vooraf aangegeven werden per categorie maximum drie inzendingen geselecteerd als nominatie voor de prijzen. Bij de voorselectie werd uiteraard gelet op de technische kwaliteit van de inzending, maar we hebben uit de vele projecten ook een selectie gemaakt op basis van de “uit de dagelijkse praktijk gegrepen” diversiteit van projecten: een interieur-project, een vrijstaande woning, een kantoorgebouw met woning, appartementsblokkken, t.e.m. een rusthuis met meer dan 100 woongelegenheden en een volledig nieuw ziekenhuis-complex.

In de categorie Architectuur en Architectuur+Systems, zes voorbeelden van C3A-Userclubleden, waren alle inzendingen met Revit uitgewerkt, niet (meer) met AutoCAD. In de categorie Systems/MEP daarentegen waren de inzendingen allen met AutoCAD + Stabiplan, dus *nog* niet met Revit. Maar … het was precies de bedoeling van deze wedstrijd om ook de installatiebureau’s technieken te stimuleren naar het gebruik van Revit – daar is alvast C3A én Stabiplan actie voor aan het ondernemen.

Hieronder een overzicht van de genomineerden én winnaars per categorie: (klik op de thumbnails voor een gedetailleerder zicht, of op de PDF-link om een PDF (resolutie 150dpi) te downloaden – graag wat geduld, want sommige PDF’s zijn enkele magabytes groot).

 

Cat. Arch.-  1e prijs : G&G architecten, Woning te Grimbergen

Dit nieuwbouwproject is gelegen op het resterende hoekperceel van een recente verkaveling te Grimbergen. Het project omvat een vrijstaande eengezinswoning met een kelder en drie bovengrondse bouwlagen die qua schaal en ruimtegebruik naadloos aansluit bij de bestaande omgeving.

De bouwheer wenste een moderne woning waarbij een evenwicht gezocht werd tussen een minimalistische architectuur en een praktische, warme en gezellige leefomgeving. Daarnaast diende een open ruimtegevoel gecreëerd te worden waarbij de leefruimtes zich enten op de buitenruimte, zonder in te boeten aan privacy naar de beide straatzijden toe. Dit leidde tot een ontwerp van drie aaneengeschakelde balkvolumes waarvan het linker- en rechtervolume twee bovengrondse bouwlagen tellen en het centrale volume er drie telt. De woning is opgebouwd uit een lijnenspel van horizontale en verticale lijnen en hoofdzakelijk afgewerkt met een lichte gevelbepleistering om het strakke karakter te benadrukken. Ook de buitenaanleg werd mee in het ontwerp geïntegreerd.

Het project werd van voorontwerp tot uitvoering volledig in Revit Architecture 2013 gemodelleerd, uitgetekend en gedetailleerd. Ook de 3D-visualisaties, zowel de perspectieven van buitenaf als de binnenzichten, werden in Revit gerenderd. Op deze manier kon in één enkel programma tot een totaaldossier gekomen worden om aan de bouwheer voor te stellen.

G&G architecten is opgericht door architect Koen Gaudaen en interieurarchitect Katja Gaudaen. Het is een jong ontwerpteam gevestigd in het centrum van Grimbergen.  G&G architecten is al een vijftal jaar met Revit aan de slag,  de zes architect-medewerkers hebben de Revit vijfdaagse basiscursus  én de Family Editing vervolmaking bij C3A gevolgd en alle projecten worden conform dit voorbeeld met Revit uitgewerkt. 

meer info : zie http://www.gg-architecten.be 

 

Cat. Arch.-  2e prijs : A1-Planning, Appartementen South View Oostende

Het project South View, gelegen langsheen de Elisabethlaan te Oostende, is het gevolg van een PPS wedstrijd - uitgeschreven in 2008 - waarbij er gevraagd werd een bestaand dienstencentrum te integreren in een nieuw ontwerp, gecombineerd met een meergezinswoning, budgetappartementen en een garagecomplex. Momenteel is de eerste fase van het project in uitvoering. Het ontwerp zelf is zo opgebouwd dat de achterliggende villawijk mee geïntegreerd wordt. De gebouwen zijn gepositioneerd richting de Elisabethlaan, waardoor er een bouwvrije publieke ruimte wordt gecreëerd. Het binnenplein en de achterliggende wijk worden zo afgeschermd van de drukke verkeersas, een groenbuffer zorgt voor een optimale privacy. De zuidgerichte gevels worden zoveel als mogelijk opengewerkt, de achterliggende gevels - gericht naar de villawijk -zijn meer gesloten.

Het uitvoeringsdossier voor dit project werd volledig uitgewerkt in Revit – op basis van al vooraf gemaakte AutoCAD tekeningen - waarbij de focus moest liggen op het kunnen ontwerpen en vergelijken van verschillende appartementinrichtingen en hun meetstaat. Gezien er in Revit kan gewerkt worden met design options is dit mogelijk. 

A1-Planning volgde nog maar eind 2012 met een zestal medewerkers de C3A-REVIT-vijfdaagse basiscursus , en dit project SouthView is het eerste project van A1-Planning  met Revit. Ook al omdat dit het eerste Revit was en de uitvoering dringend moest starten werd de hulp ingeroepen van het Pools bureau MIKADA. Mikada heeft geholpen met het uitwerken van dit eerste project, terwijl ze al doende bij A1 Planning ook de software en zijn mogelijkheden beter konden leren kennen. Omdat het stabiliteitskantoor ook gebruik maakt van Revit werd er meteen voor gekozen om het structuurmodel te linken aan het architectuurmodel. Daarnaast werden ook enkele parameters aangemaakt zodat het mogelijk is om elk element toe te kennen aan een appartement, en zo ook meetstatentabellen per appartement te genereren.

Momenteel  is A1-planning nog maar enkele maanden aan de slag met de Revit-software, maar ze hebben wel een vliegende start genomen. De overstap is zeker al de moeite waard gebleken, cfr. de resultaten van dit eerste project waarmee meteen de toon gezet wordt! 

meer info : zie http://www.a1planning.be/

 

Cat. Arch.-  3e prijs : VK Studio, Rusthuis WZC Mariatroon te Dendermonde

Deze vervangingsnieuwbouw van het rusthuis WZC Mariatroon wordt gepland op een gebied gelegen in het centrum van Dendermonde. Dit woon- en zorgcentrum omvat  98 rustwoongelegenheden, waarvan 10 in de vorm van aanleunwoning, die bestemd zijn voor koppels waarvan 1 partner zorgbehoevend is. Verder wil men 6 woongelegenheden kortverblijf realiseren. Het ontwerp voorziet een gebouw dat bestaat uit een L-vormig langgerekt hoger volume en een lager verzonken volume. Deze vorm is een rechtstreeks gevolg van de stedenbouwkundige voorschriften.

De leefruimtes manifesteren zich in de gevel als betonnen uitkragende volumes, hierdoor kan men vanuit de leefruimtes maximaal genieten van het uitzicht en de tuin. Iedere volume is voorzien van een eigen terras. De volumes geven de gevel een persoonlijke, speelse, kleinschalige en architecturale uitstraling.  Er werd gestreefd naar een maximale integratie van groen, die een therapeutische werking heeft op de patiënten, en zo weinig mogelijk verharde oppervlaktes. In de houten volumes op het gelijkvloers zijn de leefruimtes en de terrassen gesitueerd.

VK Studio is al enige tijd met Revit aan de slag, maar dit is het eerste project waarbij VK zowel de architectuur als de stabiliteit in Revit uitwerkten. Door van in het begin de constructieve delen apart te tekenen (vb buiten- en binnenspouwblad) was het mogelijk om in latere fase het stabiliteitsmodel als link te gebruiken.  Het gebouw diende in 2 fases te worden uitgevoerd. Deze fasering werd dan ook in Revit doorgevoerd via de ingebouwde phasing tools. Alle plannen nodig voor de aanbesteding werden in Revit opgemaakt, ook de principedetails. 

Tijdens de uitvoeringsfase wordt het nut van dit BIM model bevestigd, bijkomende doorsneden kunnen opgevraagd worden, de ingebouwde revisions maken het mogelijk om alle aanpassingen in de tijd bij te houden. De exterieurbeelden, rechtstreeks vanuit Revit gerenderd, werden verder opgewerkt in Photoshop.

Leuk detail:  op 24 april, net voor de start van de Xpo, stuurde Vkgroep.be naar al hun contacten een aparte editie van hun digitale VK-Newsletter met onderwerp “stem voor VK in BIM-wedstrijd op architect_at_work!” :

“VK gebruikt bij het ontwerpen en uitwerken van projecten ook BIM-software en wou deze kans niet laten liggen. Twee van onze inzendingen werden al genomineerd door een jury, maar de bezoeker van architect_at_work krijgt de beslissende stem. Als u de komende dagen dus architect_at_work bezoekt, ga dan even langs bij de stand van C3A, Mikada, Stabiplan of Océ/Canon en stem in de categorieën "Architecture" en "Systems" op VK. U zal zien dat onze medewerkers een mooi staaltje van hun kunnen afficheren!”

Dat had wel effect, hebben we gemerkt, maar de vele architecten-juryleden hebben blijkbaar toch op de ArchitectuurRealisaties van G&G en A1-Planning in deze categorie gestemd … 

meer info: zie http://www.vkgroup.be

 

Cat. Arch.+Systems -  1e prijs : Sheci, Kantoor + Woning met Rioleringstechnieken 

Dit nieuwbouwproject, eigen woning+kantoor door Sheci, bevat visueel twee gezichten met daartussen een privé binnengebied. Om voldoende daglicht binnen te krijgen werd dit binnengebied gecreërd waar het woonprogramma omheen is gelegen. De woonfunctie wordt verder aangevuld met een beperkte ruimte voor het uitoefenen van een interieur- en architectenkantoor. Het kantoorgedeelte is volledig gelegen aan de straatzijde,  de noordzijde. De leefruimte aan de zuidkant, op het gelijkvloers is opgevat als één grote open ruimte die dankzij de grote opengaande glaspartijen maximaal in contact staat met de tuin. Een zuidgericht zonneterras aangevuld met een zwembad van 4m op 10m. palend aan de leefruimte en keuken verruimt het perspectivisch doorzicht van de woning.

Voor de gevelafwerking werd voor het volledige volume gekozen voor witte gevelbepleistering op isolatie. Op deze manier wordt extra aandacht gegeven aan de vormentaal en straalt het geheel een zekere rust en harmonie uit die perfect in evenwicht staat met een beboste omgeving. De woning wordt traditioneel opgebouwd met snelbouwbakstenen voorzien van noodzakelijke structerele betonelementen, alles afgewerkt met sierpleister op isolatie. De platte dakopbouw wordt uitgevoerd als warm dak. Een doorlopend zwart alu dakrandprofiel over alle vrijstaande gevels markeert de horizontaliteit van het project.  De gevelopeningen worden ingevuld met gelakt zwart aluminium schrijnwerk met glas. In de zijgevels werden bewust geen openingen voorzien, dit om de privacy van de omliggenden niet te schenden.

Architect Cindy Taelman en interieurarchitect  Sebastiaan Van Damme hebben SheCi  opgericht in januari 2006. Het team wordt versterkt door 2 vaste medewerkers en dmv een aantal freelancers die ingeschakeld worden in de verschillende specialiteiten van het buro. De vormentaal in de diverse projecten vloeit voort uit een "ontwerpproces" dat gebaseerd is op de functionaliteit en wensen van de bouwheer, waarin het "interieur" overgaat in architectuur en de architectuur overgaat in de omgeving.

De vijf SheCi medewerkers werken al een paar jaar met Revit, Sebastiaan heeft zelfs een paar jaar de cursus Revit aan de interieurvormgevers bij Hogeschool Gent (School of Arts / Bijloke) gegeven, en was ook een paar jaar freelance Revit-docent bij C3A. Maar door de vele opdrachten bij ScheCi.be is dat Revit-doceren weggevallen … De vele projecten die ze bij ScheCi met een vijftal personen voortreffelijk kunnen ontwerpen en uitwerken illustreert ook het effect van Revit in zo’n buro !

Leuk detail: op de Facebook pagina van Sheci kan je deze realisatie op de werf dagelijks volgen via hun webcamera; daar kan je zien hoe de rioleringswerken tussen 15 en 20 april uitgevoerd werden. En op de dag voor de Architect_at_Work Xpo publiceerde Sebastiaan daar ook een oproep aan alle Facebook-bezoekers om op Architect_at_Work te komen stemmen op hun inzending ! 

meer info: zie http://www.SheCi.be

 

Cat. Arch.+Systems -  2e prijs : ARTE + Stabo, Ziekenhuis met Installatietechnieken

Ziekenhuis Maas & Kempen plant een volledig nieuw ziekenhuis in het groen tussen Bree en Maaseik. Om het complex in het open gebied landschappelijk in te passen, wordt het bouwvolume uiteengelegd in meerder kleinere eenheden. Een bijkomend voordeel is dat deze kleinere gebouwen minder flexibiliteit vragen omdat ze telkens voor een specifieke functie kunnen ontworpen worden. In een dergelijk ‘vastgoedmodel’ valt het ziekenhuis uiteen in een ‘kantoor’-achtig gebouw met administratie, polikliniek en dagziekenhuis, een ‘hotfloor’ met de kritische diensten, een ‘hotel’ met het patiënten verblijf en een ‘fabriek’ met de logische diensten. In het ontwerp van AR-TE dJGA STABO krijgt ieder gebouw zo een eigen logica en uitzicht.

Architectenvennootschap AR-TE, opgericht in 1995 door 4 architecten (via de overname van de architectuuractiviteiten van het ingenieursbureau STABO) telt momenteel een 45-tal professionele en enthousiaste medewerkers. Per project worden teams gevormd met architecten, interieurarchitecten en ervaren medewerkers voor tekenwerk, werfopvolging en administratie. AR-TE investeert continu in de vorming en opleiding van haar medewerkers, en een paar teams hebben al via C3A-opleidingen én een reeks realisaties heel wat Revit-knowhow opgebouwd zodat ze dergelijke omvangrijke projecten effectief als BIM-project kunnen uitwerken.   

Hun partner STABO profileert zich als zelfstandig ingenieurs-, ontwerp- en coördinatiebureau met betrekking tot gebouwen en milieutechnieken. Ook Stabo heeft een team van ongeveer 45 burgerlijke, industriële en bioingenieurs, landschapsarchitecten en informatici, aangevuld met graduaten, CAD-tekenaars en administratief personeel, die samen het multidisciplinair studiebureau vormen. 

Het architectuur-geheel van dit project werd bij AR-TE in Revit uitgewerkt, maar de techniche uitrusting, zoals uitgewerkt bij STABO, is met AutoCAD en Stabiplan aangepakt. Toch zal ook daar de overschakeling van die Technische Uitrusting van AutoCAD naar REVIT heel wat extra efficiënte kunnen bijbrengen !

voor meer info: zie www.ar-te.be  en  www.stabo.be 

 

Cat. Arch.+Systems -  3e prijs : ERWE, InterieurTechnieken

Bij Erwé Projects  te Erembodegem heeft Rudi Willemyns ook al heel wat ervaring met Revit én 3ds MAX Design.  Vanuit de vroegere activiteiten als standenbouwer heeft Rudi heel wat ervaring met interieur-inrichting, en hij had al lang 3ds MAX in de vingers vooraleer met Revit de virtuele modellen van zijn standenbouw en interieurinrichtingen aan te pakken.

In opdracht van Autodesk heeft Erwé Project ook al enkele standen voor diverse beurzen met Revit en 3ds MAX Design uitgewerkt. In het ingestuurde voorbeeld worden bijv. Curtain Walls op een heel creatieve manier gebruikt om wandkasten e.d. uit te werken. Voor Bossuyt Winkelinrichting werden diverse parametrische Revit-families van heel specifieke winkelmeubilair  (toonbank, rekken, kasten, …) in detail uitgewerkt, zie de gepresenteerde voorbeelden in deze inzending ! 

In de C3A-Revit Extensies zitten ook een reeks meubels uit de collectie van Bulo, zelfs het platte-dak Velux-raam, die door Rudi Willemyns uitgewerkt werden en die Rudi, als C3A-Userclublid, aan alle C3A-Userclubleden aldus beschikbaar gesteld heeft.

 

Cat. Systems - 1e prijs : VK Engineering, Kantoorgebouw

VK Group, via VK Engineering én VK Studio, had een viertal  inzendingen ingestuurd.  Eén van deze inzendingen, een project uitbreiding van een kantoorgebouw en een ander project met een nieuwbouw bibliotheek, waar de disciplines HVAC, sanitair en elektriciteit voor werden uitgewerkt, heeft de publiekskeuze in deze categorie gewonnen. 

De disciplines architectuur en stabiliteit worden bij VK Group al met Revit uitgewerkt (cfr. hun inzending in de categorie Architectuur van deze BIM-wedstrijd) en de uitwisselbaarheid tussen de ontwerpers en de engineering-afdeling is één van de grote troeven van Revit. Voorlopig wordt echter nog StabiCAD met AutoCAD gebruikt om alle technieken volledig in 3D te tekenen en deze voor BIM doeleinden te gebruiken. De StabiCAD modules voor Elektro Installatietechniek, CV & Leidingen, Sanitair & Riolering, Lucht, Technische Ruimten en Leidingberekening worden momenteel getest binnen VK.

Binnen VK-Engineering wordt StabiCAD, momenteel nog in testfase, in hoofdzaak ingezet voor HVAC en voor een beperkt aantal projecten. Er wordt in hoofdzaak 2,5 D getekend. De grondplannen moeten correct en volledig zijn, af en toe wordt ook met hoogtes gewerkt zodat een aanzicht kan gecreëerd worden en af en toe een heuse 3D. Het af en toe aanmaken van een 3D of isometrie laat toe een goed inzicht in de uitvoerbaarheid en correctheid van een installatie te verkrijgen.  Deze software biedt vele mogelijkheden die binnen VK Group nog niet voldoende werden uitgediept. Maar zelfs zo kan zeker beaamd worden dat StabiCAD 8 heel wat functies heeft die de productiviteit binnen een bedrijf zeker kunnen verhogen: 

  • Tekenen en wijzigen met grips: per tekenactie drie muisklikken minder. 
  • Opschonen aangeleverde tekeningen. 
  • Symbolen plaatsen vanuit Palette Center en aanmaken eigen Palettes. 
  • Handige functies voor vervangen van symbolen en beheren van lagen. 
  • Tekenen en genereren van verdiepingen en ruimten, inclusief ruimtenummers. 
  • Snel plaatsen en wijzigen van kanalen (module HVAC), zowel in plan view als 3D (met hoogte). 
  • Coördinatie tussen StabiCAD en Revit 

 

Cat. Systems - 2e prijs : Devis Group, Herfstrust in Belsele

Van Devis Group te Geel werden diverse projecten ingestuurd voor deze BIM-wedstrijd. Devis Group is één van de grote HVAC installatiebedrijven in België. Met vier bedrijven en 300 vakbekwame werknemers is de groep actief in de industriële, commerciële, publieke én particuliere sector.

Het geselecteerde project, de technische ruimte van het rusthuis Herfstrust in Belsele, werd ingediend door Freddy Van de Velde, verantwoordelijke van het tekenbureel bij Devis Group.  Deze tekeningen bevatten Ventilatie kanalen luchtgroepen, sanitaire installatie + buffervaten, collector stadswater, collector Verwarming +ketels en een  algemene collector cv + toebehoren. Dikwijls is er weinig beschikbare ruimte voor deze technieken, waardoor het handig is om deze met Stabicad 8 uit te tekenen in 3D zodat ze zeker weten dat de installatie er volledig in kan, en tevens de toestellen nog voldoende bereikbaar waren.

Bij dit project, uitgewerkt in AutoCAD + StabiCAD, hebben ze bij Devis Group zelf het 3D-architectuur-model moeten uitwerken op basis van aangeleverde CAD-tekeningen. Moesten dergelijke installatiebedrijven meer virtuele Bim-modellen in Revit aangereikt krijgen als basis voor het uitwerken van zo’n studies, dan zou de overschakeling van AutoCAD naar Revit ook  bij Devis Group sneller doorgang vinden !

voor meer info: zie http://www.devisgroup.be/

 

Cat. Systems - 3e prijs : Hooyberghs, OPZ te Geel

Hooyberghs HVAC te Turnhout is ook één van de grote HVAC installatiebedrijven in België. Een overzicht van dit project voor OPZ (Openbaar Psychiatrisch Ziekenhuis ) te Geel  werd uitgewerkt en toegestuurd door Inge Van de Vliet .

De bouwheer OPZ Geel is een openbaar psychiatrisch zorg- en kenniscentrum voor volwassenen, ouderen en jongeren. Ze bieden mensen met een psychiatrische problematiek en hun directe omgeving gespecialiseerde hulp op weg naar herstel. Het studiebureau voor de realisatie van dit project, Infrabo te Westerlo, heeft ook nog maar pas met een vijftal medewerkers de overschakeling van AutoCAD naar REVIT ingezet … maar ook dit praktijkvoorbeeld is nog integraal in AutoCAD (met behulp van Stabicad) uitgewerkt.

Momenteel is OPZ een aantal gebouwen op de historische site aan het renoveren en uitbreiden.  Het gebouw ‘Pas 200’, dat dienst doet als dagziekenhuis, is eveneens een renovatieproject waarbij het historische karakter van de woning bewaard moet blijven. Op de zolder (2de verdieping, onder het houten spantwerk), bevindt zich de technische ruimte met 2 luchtgroepen en luchtkanalen voor de ventilatie en een warmtepomp, warmtewisselaar, buffervat en toebehoren voor het de Centrale Verwarming. 

De HVAC-installatie van het gebouw werd volledig uitgetekend in AutoCAD met Stabicad 8 waarvan u de technische ruimte op bijgevoegde inzending kan terugvinden. Om een beter inzicht in de tekening te krijgen werden enkele aanzichten eraan toegevoegd.

Voor meer info: zie http://www.hooyberghs.be/

 


De prijzen en prijsuitreiking op woensdagavond 5 juni 2013

De genomineerden/winnaars werden voor de aanvang van de beurs al op de hoogte gebracht, maar de uitreiking van de prijzen is pas voorzien op woensdagavond 5 juni: C3A en Stabiplan willen van deze gelegenheid gebruik maken om de ontluikende mogelijkheden van een betere BIM-samenwerking tussen architectuur-ontwerpburo’s en technische installatieburo’s nog een extra in de verf te zetten en te illustreren met een aantal nieuwe mogelijkheden.  U leest hier binnenkort meer over op onze websites ! C3A, Stabiplan, Mikada en Canon geven totaal 9 prijzen weg, drie in elk van de drie categorieën:

 
eerste prijs is per categorie zo'n CANON EOS 600D Reflex fototoestel (ter waarde van 600€),
tweede prijs is een BONGO-bon ter waarde van 300€ en derde prijs is een BONGO-bon ter waarde van 200€

En daarenboven konden de bezoekers op de stand, die als jury de eindbeoordeling verkozen hebben, per dag twee tweedaagse cursussen bij C3A en Stabiplan winnen ! De winnaars hiervan zijn voor deze cursussen bij C3A: Ann Matthys en Hans Neels ; voor deze cursussen bij Stabiplan: Tine Dobbels en Tine Fiers. 

 

BIM-Wedstrijd ism C3A, Stabiplan, Mikada en Canon ?

Met deze wedstrijd-formule is C3A niet aan z'n proefstuk toe. Ook al bij voorgaande edities bleek dit een uitstekende formule om eens uit te pakken met wat er met de nieuwste software bij C3A-Userclubleden uitgewerkt wordt. Bij deze editie is het thema afgestemd op de recentste evolutie bij onze BIM-software, waarmee de samenwerking tussen verschillende bouwpartners via slimme virtuele modellen aan het groeien is.

Samenwerking met Stabiplan: zie www.stabiplan.be

Stabiplan en C3A zijn beiden Autodesk Value Added Resellers. Hun grote gebruikersgroepen krijgen steeds meer met elkaar te maken in de digitale uitwisseling van projectdata. De StabiCAD ontwerpsoftware voor AutoCAD en Revit zorgt voor de integratie van rekenen en tekenen, en is afgestemd op de materialen en normen van de lokale installatiesector, ook specifiek in Vlaanderen.

Samenwerking met Mikada: zie www.mikada.be

Mikada is een ontwerpbedrijf uit Polen dat de nadruk legt op een langdurige samenwerking met klanten die op zoek zijn naar professionele en innovatieve oplossingen voor hun werk. De afgelopen jaren heeft Mikada al diverse Revit-assistenties bij projecten in Vlaanderen gerealiseerd, specfiek bij C3A-USerclubleden, waardoor de Vlaamse bouwstijl en tekentechniek hen niet meer vreemd is.

Samenwerking met Océ-Canon: zie www.oce.be

C3A werkt al vele jaren nauw samen met Océ (nu Canon vanaf april 2013) om het plotten of printen op groot-formaat bij C3A-Userclubleden in de juiste banen te begeleiden. In het C3A-opleidingscentrum hebben we trouwens de meest gebruikte Océ plotters en grootformaat scanner operationeel beschikbaar voor demo-doeleinden.


In een volgende C3A-Wijzer-artikel volgt nog een verslag van de prijsuitreiking !