2013
1

C3A Wijzerartikel

Dit artikel verscheen in de C3A wijzer

Stabiplan en C3A bundelen expertise

februari 2013

links Yves Vael, rechts Jos Vandamme,
samen op de C3A-trap ..
.

C3A en Stabiplan bundelen expertise
in BIM-werkmethodiek.

Samen sta je sterker. De twee toonaangevende IT-spelers in de Belgische bouwsector, Stabiplan en C3A, gespecialiseerd respectievelijk op het gebied van MEP en architectuur, slaan de handen in elkaar. Ze bieden een unieke oplossing en leidraad voor efficiënter communiceren met alle bouwpartners. Hierbij de visie van Yves Vael, sales manager Stabiplan en Jos Vandamme, bestuurder C3A.

 

Stabiplan en C3A

Stabiplan en C3A zijn beiden Autodesk Value Added Resellers. Hun grote gebruikersgroepen krijgen steeds meer met elkaar te maken in de digitale uitwisseling van projectdata. 

Stabiplan staat sinds 1990 in Nederland en België aan de basis van de ontwikkeling van ontwerpsoftware voor de installatietechniek en is leider in dit marktsegment.  Stabiplan helpt haar klanten betere technische installaties te realiseren. Hoe? Dankzij StabiCAD 8: innovatieve ontwerpsoftware voor de installatiewereld. De StabiCAD ontwerpsoftware voor AutoCAD en Revit zorgt voor de integratie van rekenen en tekenen, en is afgestemd op de materialen en normen van de lokale installatiesector, ook specifiek in Vlaanderen. 

C3A verzorgt via de C3A-Userclub in Vlaanderen als sinds 1986 IT-support voor ontwerpers in de bouwsector. Zij structureren hun tekenwerk conform het C3A-Afsprakenstelsel, dat is gebaseerd op internationale normen en richtlijnen. In de digitale uitwisseling van bouwdata biedt dit afsprakenstelsel uitstekende richtlijnen voor de opmaak en structuur van de data en zorgt voor een standaardisatie in onze bouwsector.

 

BIM samenwerking

Bij de voorbereiding en realisatie van bouwprojecten zijn diverse disciplines en specialismen betrokken. De uitdaging die zich hier stelt: Hoe op een efficiëntere manier samen te werken? Architecten, studiebureaus en installateurs moeten in overleg met de opdrachtgever afspraken over: wat, wanneer en hoe. Daarbij is de communicatie tussen alle betrokken partijen tweerichtingsverkeer. Feedback is voor iedereen van belang, omdat alles met elkaar samenhangt. En dat vergroot de kans op misverstanden, onduidelijkheden en conflicten. Vereenvoudiging en meer inzicht in deze communicatie is te realiseren met één gelinkt en centraal model. Een model dat zowel een totaaloverzicht geeft als voor elke partij de mogelijkheid beidt om met eigen tools te werken en de eigen verantwoordelijkheden te dragen.

Dat is precies waar het in de meest recente innovatie in de bouw om gaat: BIM (Building Information Modeling). BIM is een geïntegreerd proces waarmee bouwprofessionals een project digitaal kunnen ontwerpen, uitwerken en verkennen. In het hele proces wordt gecoördineerde, betrouwbare informatie gebruikt voor ontwerp, visualisatie en simulatie met als doel kosten, planning, prestatie en invloed op het milieu beter te begrijpen. Een virtueel intelligent 3D-model van het bouwproject is hiervan de basis en wordt gerealiseerd met behulp van Revit software. De digitale samenwerking tussen de bouwpartners wordt ondersteund door goede beheersoftware, al dan niet in de cloud.

Eén van de nieuwste ontwikkelingen hierin is het gebruik van het digitale gebouwmodel voor de dienstverlening achteraf, bijvoorbeeld door onderhoudsfirma’s. Dit krijgt vorm in de nieuwe aanbestedingsvorm Design-Build-Finance-Maintain-Operate (DBFMO). Alle partijen zitten in een soort trust die verder kijkt dan alleen de bouwfasen en garant staat voor de ‘nazorg’. Concreet betekent dit dat ook maintenance partijen eisen stellen aan installateur en architect voor een kostenefficiënt onderhoud van het gebouw.

 

Bundeling van Expertise

Om de bouwsector de eerste stappen te laten zetten in BIM hebben C3A en Stabiplan hun expertise gebundeld. Het resultaat is een workflow en begeleidingsplan die de samenwerking en communicatie in BIM-projecten verbeteren. Een BIM-project aanpakken doe je niet van de ene op de ander dag. Het is een leerproces waarvoor C3A en Stabiplan de juiste software en de juiste tools aanreiken die noodzakelijk zijn om als bouwpartijen naar elkaar toe te groeien, beter te communiceren en efficiënter samen te werken.

Sales manager van Stabiplan, Yves Vael, licht toe: “In de huidige economie is efficiënter werken een vereiste. Vanuit onze knowhow en ervaring op het gebied van MEP en architectuur begeleiden we samen met C3A bedrijven naar BIM gerelateerd werken met behulp van een workflow en stappenplan.”

Jos Vandamme, zaakvoerder bij C3A, treedt Yves bij: “We helpen de bouwprofessionals inzien dat overstappen naar BIM niet vanzelf gaat, dat er wat valt te leren en dat een proactieve houding gewenst is om bij te blijven in de sector. Samenwerking in 3D-modellen tussen architecten, studiebureaus én installateurs is zeker nog niet overal aan de orde. Dankzij onze innovatieve totaaloplossing wordt dit versneld mogelijk.”

StabiCAD, het softwarepakket van Stabiplan, is multiplatform en werkt perfect op AutoCAD en Revit. Dankzij StabiBASE heb je bovendien één beheerinstrument. Yves: “We willen hier echt ver in gaan. Een voorbeeld daarvan is de samenwerking tussen Stabiplan en Ingenieursbureau Wolter & Dros in Nederland. Dankzij de input van Wolter & Dros wordt de database van StabiCAD up-to-date gehouden met steeds correcte artikel- en objectinformatie in 2D én 3D. Deze is bovendien online beschikbaar op MEPcontent.eu, zodat architect, studiebureau en installateur dezelfde Revit-families en 3D-objecten gebruiken.”

Jos vult aan: “Onze werkmethodiek heeft een gelokaliseerde Vlaamse invulling, die zorgt voor betere afspraken tussen de bouwpartners en efficiëntere oplossingen. Wij reiken de kennis aan die nodig is om de stap te zetten naar een toekomst waar kosten uitgespaard worden door met onze IT-instrumenten méér te realiseren op minder tijd. Betere communicatie geeft een beter gebouwmodel en  leidt tot reductie van de faalkosten. Iets waar ook de opdrachtgever beter van wordt.”

 

 

C3A en Stabiplan samen op Architect at Work 2013

Op de komende Architect at Work 2013 te Kortrijk pakken C3A en Stabiplan, samen met Mikada en Canon, uit met deze samenwerking. Daarbij wordt ook een BIM-wedstrijd in de ruime gebruikersgroep van Stabiplan en C3A opgezet, waarbij vooral de samenwerking tussen architect-ontwerpburo’s en technische studieburo’s in de kijker gesteld wordt.

Lees er meer over in dit C3A-Wijzer artikel !