2024
1

C3A Wijzerartikel

Dit artikel verscheen in de C3A wijzer

C3A-Revit-basiscursus met C3A-gebouw als cursusoefening

januari 2024

Als studieproject voor de C3A-Revit-Extensies, maar ook als voorbeeldproject voor de C3A-basiscursus, wordt het C3A-Gebouw met de nieuwste Revit + de recentste vernieuwde en uitgebreidere C3A-Revit-Extensies regelmatig volledig herbouwd: dit is voor C3A ook meteen een test-experiment met alle voorinstellingen e.d. in de C3A-Revit-Template én de uitgebreide C3A-Revit-bibliotheken.  In dit artikel kan je vrij gedetailleerd zien hoe deze basiscursus momenteel verloopt. Interesse, na het lezen van dit verhaal, om ook zelf deze cursus mee te volgen ? Zie de cursus-aankondiging op c3a-zesdaagse-basiscursus-revit, daar kan u zich meteen aanmelden voor een volgende dergelijke cursusreeks!

 
(KLIK op de figuren voor een beter leesbare weergave!)

We waren in ’t begin van de C3A-Revit-cursussen al eens op zoek gegaan naar een goed voorbeeld om het architectuurontwerp en uitwerkingsmogelijkheden van Revit op toe te passen, maar kwamen wegens allerlei motivaties uit op het C3A-gebouw. En … het is niet mogelijk om zo gedetailleerd een ander voorbeeld-project per cursus uit te werken, zoals dit uiterst efficiënt voorbereid werd met alle tussenstappen. Een eigen project uitwerken is een taak voor de cursisten, die analoog met het cursusverloop (één dag per week, overheen zes dagen) zelf hun eigen projecten kunnen uitwerken!

 

In 2004, 20 jaar geleden (!) werd dit gebouw voor het eerst al eens in Revit uitgewerkt, bij de eerste C3A-Revit cursus halfweg 2004. Na die eerste cursusreeks hadden we meteen begrepen dat een goed voorbereide Revit-Template én "gelocaliseerde" Revit Content vereist was om dit efficiënter aan te pakken. Een tweede C3A-Revit cursus ging dan ook maar door in 2005, zes maanden later, nadat we bij C3A effectief zo'n goed voorbereide Revit-Template én de eerste "gelocaliseerde" Revit Content aangezet hadden. De afgelopen jaren werd het uitwerken van dit project als virtueel model met Revit al meermaals heraangepakt: een aantal werkmethodes, sommige volgordes om een en ander aan te pakken, en vooral ook een reeks Revit Tools die op een andere manier in de menu’s en workflows verwerkt zijn maakte het wenselijk om de cursusoefening én de handleiding regelmatig te herwerken ... met steeds meer ervaring. Als resultaat is de basishandleiding steeds wat dikker geworden, ook de printscreens in het +460 pagina’s dikke cursusboek worden regelmatig vernieuwd wegens de evolutie van Revit zelf, en uiteraard wordt waar nodig de tekst en uitleg afgestemd op de nieuwste release ingrediënten met voortschrijdend inzicht.

 

Enkele succesvolle krachtlijnen voor deze cursus-aanpak:

Tijdens deze C3A-basiscursus, bedoeld voor àlle bouwprofessionals (architecten, ingenieurs, uitvoerders, facility-managers, ...)  worden de meeste basisfacetten van REVIT in detail op een heel praktische manier doorgenomen, via één grote oefening ... Via het stap-voor-stap opbouwen van een volledig gebouw komt vooral de interactie tussen de verschillende Revit BIM-families aan bod. Via de Revit Online Help worden alle bouwobjecten op zich wel in detail uitgelegd, maar door de globale oefening wordt vooral de samenwerking en aansluitingsdetails van de intelligente AEC-Objecten geïllustreerd, samen met de beste aanpak bij het opbouwen van zo'n virtueel allesomvattend bouwproject. 

Daarbij worden ook de C3A-Extensies voor Revit gebruikt: via vooringestelde templates en een reeks goed voorbereide families voor alle AEC-objecten (zoals muren, ramen, deuren, trappen, enz.) kunnen alle deelnemers na deze cursus zo efficiënt mogelijk deze nieuwste software  toepassen. Deze C3A-Extensies bieden een duidelijke werkmethodiek via goed voorbereide templates en gelokaliseerde BIM-families, conform de Vlaamse Revit Standard en de bouwdetaillering conform de bouwmethodiek in onze regio. BIM (met Revit) wordt pas efficiënt met een goede werkmethodiek én duidelijke afspraken : cfr. de  Vlaamse Revit Standard, de Buildwise (WTCB) BIM-protocol en BIM modelleerrichtlijnen … en cfr. de classificatie-methode en de C3A-werkmethodiek voor de bouwdata-extractie. Zie o.a. het laatste hoofdstuk 5 in deze C3A_Revit_Updateworkshop met een overzicht van die typische C3A-Revit-Extensies!

Deze Revit-basiscursus is geschikt voor zowel Revit LT als Revit Full:  waar toch enkele specifieke faciliteiten van de Full versie vermeld worden (die niet bij de LT-versie beschikbaar zijn), wordt dit duidelijk aangegeven én die aspecten worden daarom ook enkel even vermeld en niet uitgewerkt tijdens deze zesdaagse cursus.  Maar die info is dan toch ook voor de LT-users nuttig om weten.  Denk bijv. aan Assemblies en InPlace Components (waarvoor gelukkig een workaround voor LT beschikbaar is).  Uiteraard wordt die workaround's dan ook wel even uitgelegd. 

Deze basiscursus wordt al sedert 2004 bij C3A verzorgd, met ondertussen al meer dan tweeduizendvijfhonderd Revit-cursisten / bouwprofessionals ... en zo'n vijfhondertal afstuderende architecten: dezelfde cursus wordt al sedert 2010 o.a. ook verzorgd voor de master-architectuur-studenten @KULeuven Campus Gent, aanvankelijk als keuzevak voor een beperkt aantal studenten. Maar de afgelopen paar jaar werd dit uitgebreid tot twee groepen van max. 25 deelnemers per academiejaar ... waardoor nu toch ong.75% van de afstuderende architecten daar "BIM-met-Revit"-knowhow bij verwerven.  Bekijk maar eens de heel positieve reacties en resultaten van deze architecten "in spé" via dit verslag op smart-models-kul-gent ! Dit C3A-gebouw is aldus absoluut het meest BIM-gemodelleerde gebouw in Vlaanderen !

Hetzelfde datamodel uit de C3A-Revit-basiscursus wordt OOK gebruikt bij de vervolgcursussen c3a-cursus-revit-meetstaatextractie  en de  c3a-cursus-enscape-3d-revit . 

Bedoeling was en is dus ook de recentste C3A-Revit-Extensies in detail uit te testen: de afgelopen paar jaar zijn een aantal specifieke ingrepen naar bouwdata-meetstaat-extracties in de C3A-Extensies voorzien, met veel aandacht voor de extractie van alle geometrie-info, in de vorm en structuur zoals we dit in de C3Admin-bestek en meetstaat-toepassing verder kunnen verwerken. Dit gaat dus o.a. over de juiste keynote-settings die alle objecten en materialen koppelen aan de bestek-beschrijvingen en meetstaat-artikels, én de goed voorbereide Schedule- en Quantitie-views die in de C3A-Template klaar zitten en automatisch tijdens het opbouwen van het Virtueel Model helemaal ingevuld geraken. Want… ondertussen wordt effectief alles wat opgebouwd wordt in Revit automatisch netjes in de gepaste, meteen bruikbare meettabellen gezet.

Na de "landing" van C3A bij Arkance heeft deze C3A-Revit-basiscursus ondertussen ook de positie ingenomen van dé standaard Revit-basiscursus voor Arkance in onze regio, zodat deze cursus nog sterker voor àlle bouwpartners gepromoot wordt.

Met steeds meer ervaring en de jaarlijkse updates + optimalisaties van zowel Revit als de bijhorende C3A-Revit-Extensies krijgen we zo BIM-met-Revit snel en efficiënt in gebruik  bij steeds meer C3A-Userclubleden !

 

Het C3A-Gebouw

Het gebouw heeft alle gebouw-ingrediënten die we met Revit in een basiscursus moeten doornemen. Het project, gebouwd in 1993 toen nog helemaal geen Revit beschikbaar was, werd ooit al in 1992 ontworpen met een duidelijk architecturaal concept, toen al met de nodige aandacht voor energiebewust bouwen (cfr. de oriëntatie, compactheid, …), met 3D MassModelling ontwerptechnieken en toen met 2D-Cad tekeningen in AutoCAD uitgewerkt. Dit gebouw werd dus maar later met Revit opnieuw gemodelleerd, bedoeld om een cursusoefening voor Revit te zijn. De structuur is netjes gebaseerd op stramienlijnen, en het gebouw zelf heeft een reeks complexere AEC-objecten. Denk maar aan betonnen en stalen niet-standaard trappen, rechte en gebogen wanden en vliesgevels, betonnen en metalen vloeren, enz. In het gebouw met kelder is een deel kantoorruimte, maar ook een woon-"loft" voorzien.  Er was ook een volledige buitenaanleg ontworpen en gerealiseerd, wat aanvullend op het gebouw nuttig is om in het digitaal model uit te werken: meteen een gelegenheid om Revit File-linking te illustreren.

Niet onbelangrijk is het fenomeen dat de cursisten die dit als oefening uitwerken, zich een goed ruimtelijk beeld kunnen vormen van het project waaraan gewerkt wordt (voorheen werd deze cursus meestal in het C3A-gebouw zelf gegeven), én dat we alle cursusoefeningen met alle tekeningen zonder beperking ook digitaal beschikbaar kunnen stellen aan de C3A-cursisten. Het eindresultaat van de volledige cursusoefening wordt daarom in de eerste cursusdag gebruikt om te ontdekken hoe Revit bestuurd wordt én wat Revit allemaal te bieden heeft qua mogelijkheden. Zodat dit al gekend is bij de start van de globale cursusoefening. Deze C3A-Revit-basiscursus is niet bedoeld om te leren ontwerpen (dat is nog een ander paar mouwen), maar eerder om de technische vaardigheden van de Revit-software heel praktisch te kunnen ontdekken en toe te passen. Pas nà een grondige kennis van Revit blijkt Revit ook de beste oplossing om ermee te ontwerpen ... dankzij de optimale "revitalisatie" of constante automatische aanpassing van alle tekeningen en BIM-info bij wijzigingen aan het project tijdens zo'n ontwerp. Daarenboven is het C3A-gebouw conform de realisatie in 1994 qua omvang nog “net te doen” om volledig en voldoende gedetailleerd op zo'n vijf à zes dagen tijdens de cursus volledig stap-voor-stap uit te werken. 

 

Wanden en Vloeren

De wanden werden uitgezet op stramienlijnen (1, 2, 3 en A, B, C , telkens met 6m tussenafstand) en worden direct in de ruimte gekoppeld aan de gewenste levels of hoogtes (zoals de dakrand of tot aan een hogerliggende vloer). Heel flexibel kunnen de profielen van de wanden naar wens in gevelaanzicht of in 3D bewerkt worden. Voor de vloeren is het handig om in planzichten vloeren te construeren door reeds getekende wanden of lijnen te selecteren, deze bouwcomponenten reageren als slimme architectuurobjecten in 3D en connecteren in de doorsneden korrekt aan de wanden. Uiteraard maken de cursisten hierbij gebruik van de goed voorbereide C3A-Walls en C3A-Floors, maar voor de didactische aanpak van de cursus werd ervoor gezorgd dat er steeds een variante van de reeds voorbereide BIM-objecten nodig is, via een "duplicaat" zoals dit in Revit noemt.

Het ontwerp, als een groot driehoekig volume met een centrale hal in ‘t midden en pal zuid-gericht, vormt zowel in plan, in aanzicht als in doorsnede schuine wanden, met de mogelijke aansluitingsproblemen, wat de oefening nog wat spannender maakt dan een gewone rechthoekige koekendoos. 


 

Deuren, Ramen en Vliesgevels

Deuren en ramen nestelen zich automatisch in de wanden, en kunnen in Revit aangepakt worden zoals een architect ontwerpt: ramen worden in een gevelzicht gepositioneerd en gemanipuleerd, en indien er bijv. “bouwtechnische conflicten” met achterliggende wanden optreden, dan helpt Revit dit vloeiend oplossen. Indrukwekkend ook hoe flexibel en gedetailleerd we vliesgevels kunnen opbouwen in Revit: in een mum van tijd kan iedereen de gebogen gordijngevel van het C3A-gebouw tijdens de cursus bouwen in het digitaal model, waaruit volautomatisch door Revit uitstekende plannen, aanzichten en zelfs gedetailleerde meetstaten gegenereerd worden!

De Curtain Walls vooraan en achteraan het C3A-gebouw werden ook als een Revit Assembly gebundeld tot één geheel, zodat deze Assemblies apart op een Drawing Sheet kunnen gedocumentarieerd worden als aanbestedingstekening. En daar komen dan volautomatisch ook de meetstaattabellen van de materialen én stuklijsten uit: zie figuur hierboven (KLIK op de figuren voor een grotere beter leesbare weergave!).

 

Structurele elementen, trappen en leuningen

De polyvalente hal bij het C3A-gebouw, waar de koffiepauzes tijdens de vele cursussen doorgingen, is gebouwd met een reeks kolommen en balken die we vlot en juist kunnen positioneren in Revit. Trouwens, ook alle metaalprofielen (zoals de HEA’s en de IPE’s) zijn als Revit Families in de C3A-Revit-Extensies met alle details en BIM-info netjes voorbereid.

 

Zowel de betonnen gebogen buitentrap, de metalen spiltrap als de gebogen stalen trap in de centrale hal bij C3A, samen met de bijhorende leuningen, zijn ontzettend handig met Revit te bouwen in het virtuele model. In de recente versies werd extra aandacht besteed aan de metaalconstructie in de centrale hal: ook de meettabellen van de metalen balken en kolommen komen er (volautomatisch) helemaal in detail mee uit (zie figuur).

 
 
 

 

Daken

Platte daken zijn eenvoudig, maar schuine daken op niet haaks op elkaar staande schuine wanden, met dakvlakramen en lichtkoepels, zijn een uitdaging om vlot en automatisch te laten vormen in zo’n digitaal gebouwmodel. En dit lukt met Revit verbluffend handig (met ADT, de "voorloper" van Revit in AutoCAD,  moest je zelfs niet proberen om een dakvlakraam automatisch in een dakvlak te verankeren…). Uiteraard dat we voor de volledigheid bij zo’n AEC-objecten ook een reeks andere dakvormen en typische architectuur-situaties in de cursus aanhalen en illustreren, zoals gebogen daken en dakkapellen.

 

fig. het schuine dak bij C3A liep niet van een leien dakje ...

fig. Velux dakvlakramen als Revit Families

Vanaf de release 2013 zijn ook de Velux-dakvlakramen (zowel de verschillende GGL-types als platte dakraam koepels) met een veel betere detaillering uitgewerkt. Bekijk maar eens de details in dit project!

Architecten, ontwerpers, ingenieurs zijn heel vaak op zoek naar technische informatie die ze meteen kunnen integreren in hun projectdossiers: bestekteksten, CAD-tekeningen, BIM-modellen, technische fiches,... Zowel architecten als bouwfabrikanten hebben dan ook alle belang aan een duidelijke standaard voor de opbouw en (digitale) verspreiding van hun bestekteksten, CAD- tekeningen en BIM-bibliotheken !  Als voorbeeld zijn we eens dieper ingegaan op de veelgebruikte dakvlakramen van VELUX. Al sedert 2015 hebben we in de C3A-Extensies een subfolder 37_Skylights met een reeks van de meest gebruikte dakvlakramen, en in onze release C3A_Revit2023 hebben we deze grondig vernieuwd met de meest recente VELUX BIM-objects.  

Zie het uitgebreidere verhaal via deze C3A_Revit2023_VeluxCase_Versie_15okt2022.pdf met heel wat extra uitleg ivm waar we deze BIM-objecten vinden, wat wij er vanuit C3A bij aangepast hebben, en hoe ze best toe te passen zijn. Dit voorbeeld met Velux Dakvlakramen is ook van toepassing bij vele andere Revit Content van Bouwproduct-fabrikanten. 

 

Afwerking met componenten

Extra componenten bedoeld voor de afwerking van het project met sanitair, keukenmateriaal, meubilair en opsmuk zijn de afgelopen paar jaar veel uitgebreider als Revit-componenten beschikbaar gekomen. Deze elementen worden naargelang de View aangepast in plan-, aanzicht- of 3D-weergave afgebeeld, en zijn met allerlei trucs te verankeren aan bijv. wanden, vloeren of plafonds. Ook alle AutoCAD-DWG-gebaseerde bibliotheken (zoals de C3ACAD grafische bibliotheek) en zelfs SketchUp-componenten kunnen hierbij gebruikt worden, maar dan niet als een multiview component, enkel als 2D- of 3D-grafiek in een bepaalde view.

 

Opmerkelijk bij de C3A-Revit-Extensies zijn ook de 500-tal DesignMeubels uit de C3A-Meubelenbibliotheek, die ondertussen voor SketchUp, AutoCAD en Revit beschikbaar zijn. In Revit zijn die wel “intelligenter” te gebruiken dan in de andere software: in plan wordt dit netjes als een 2D-planvoorstelling getekend, en in 3D zijn dat de juiste 3D-voorstellingen, aan te passen met de juiste of gewenste kleuren. Zie bijv. de set van Vitra bestaande uit de Maarten Van Severen A-Table, chaise 03 en 2hu kast , en de reeks Extremis buitenmeubilair, die niet enkel in dit virtuele Revit-project maar ook in ’t echt zo opgesteld staan bij C3A.

 
 

Detailleren

Uiteraard kunnen we ook in Revit verder detailleren dan het detailnivo waarop we het complete project uitwerken. Detail Views zijn verder te detailleren “call-out”-zichten, met een deel van het gebouwenmodel als onderlegger. Detail Lines zijn te verankeren aan de onderliggende model-lines van het project, zodat project-wijzigingen ook de details mee aanpassen.

Drafting views als “tekenbladen”, waar o.a. DWG’s kunnen ingeladen worden, bieden dezelfde mogelijkheden als we van een AutoCAD zouden kennen…

Tekst en dimensioneringen zijn in Revit uiteraard ook voorzien, deze hebben misschien nog niet de (overvloedige) mogelijkheden die we van AutoCAD kennen, maar zijn in Revit veel efficiënter. De teksten in bovenstaande detail-tekening (zie figuur) zijn bijv. automatische Material Tags die de tekstomschrijvingen weergeven van de gebouwde objecten of toegepaste materialen. 

 

Extractie van alle data

Bij het cursusonderdeel waar we de meettabellen genereren van de getekende elementen worden we nogmaals aangenaam verrast door Revit. Het blijkt kinderspel om alle soorten Schedule Views als interactief te bewerken data-tabellen in Revit te genereren. Ook de vlekkenplannen met de oppervlakteberekeningen die in tabelvorm geëxtraheerd worden zijn indrukwekkend efficiënt in Revit aan te pakken. Op een sterk geautomatiseerde manier zijn de verschillende ruimtes gemakkelijk af te bakenen en met specifieke voorstellingswijzen visueel te verduidelijken. Vanzelf worden ook de legenda’s erbij geplaatst en de data-tabellen zijn naar wens te configureren en te detailleren, tot en met alle bijhorende berekeningen.


Bij de recentst herwerkte cursusoefening werd speciaal aandacht besteed aan de juiste meetstaat-tabellen, direct klaar om verder in Excel verwerkt te worden in de C3Admin-applicatie Bestekken en Meetstaten. Alle objecten zoals deuren, ramen, kolommen en balken worden netjes opgelijst in Quantities views, ook alle materialen uit de samengestelde Walls, Floors en Roofs komen netjes in meettabellen zoals we die normaal in Vlaanderen in onze detailmeetstaten nodig hebben. En dus netjes geformatteerd in negen kolommen, met de juiste codering conform de toegepaste bestek- en meetstaat-codering (zoals de VMSW-codering of de RG904 codering): de verschillende varianten werden voorbereid in de C3A-Template zodat elk nog zijn gewenste werkmethodiek kan toepassen.

fig.: meetstaat-tabellen voor Excel, volledig conform de C3A-werkmethodiek om dit volautomatisch in Excel in te lezen.
Meer hierover kan je nalezen in dit C3Admin-artikel.

fig.: vanuit de meetstaat-tabellen of ScheduleTables is alles heel overzichtelijk in het Revit model terug te vinden: uitstekend als controle op de meetstaat én om vertrouwen te krijgen met die meetstaat-extractie  !

 

Plotvoorbereiding

Voor de te publiceren plannen zijn al Revit-tekenbladen met titelblokken in de C3A-Template voorbereid. Het lijkt (en is) kinderspel om de verschillende zichten op enkele bladen te schikken. De plannen, gevels en doorsnedes aligneren zich automatisch waar mogelijk, en ook de aangemaakte details, meettabellen en 3D-Renderings zijn zomaar op enkele bladen te schikken. 

In de cursusoefening wordt ook uitgelegd en aangetoond hoe de PDF-voorbereidingen best kunnen gebeuren voor de digitale omgevings-vergunning aanvraag. Zodat alle gewenste PDF's voor de bouwaanvraag automatisch met de naamgeving conform de norm via één bewerking kunnen geëxporteerd worden naar de reeks PDF's conform de bepalingen voor de bouwaanvraag.

Het eindresultaat kan vanuit Revit geplot worden naar printers en plotters, maar ook (en beter) geëxporteerd worden naar PDF’s.

 

 

Nuttig blijft ook het exporteren van het project naar “gewone” AutoCAD-tekeningen, die er verbluffend goed uitkomen ... maar dat is dan vooral bedoeld om die tekeningen door te spelen aan bouwpartners die nog niet met Revit vertrouwd zijn.  Dankzij de goed vooringestelde LayerTranslator in de C3A-Revit-Template worden alle Revit-objecten met de gepaste voorstelling netjes op de juiste layers geplaatst, volledig conform ons C3A-Afsprakenstelsel voor DWG’s.

 

Technische uitrusting, zoals riolering en elek

Wat bij een bouwvergunning ook altijd vereist is, is een funderings- en rioleringsplan. Dit kan in Revit aangepakt worden net zoals in AutoCAD, met gewoon 2D-CAD-symbolen in een aparte view, maar Revit (FULL, via SYSTEMS/MEP) heeft veel betere intelligente BIM-faciliteiten om zo'n technische uitrusting uit te werken. Met alle voordelen vandien, naar bijv. de meetstaat-extractie, maar ook met bijv. Clash-detectie van alle leidingen ! 

 
Ook een schets voor de elektrische uitrusting van een gebouw kan in Revit aangepakt worden net zoals in AutoCAD, met gewoon 2D-CAD-symbolen in een aparte view, maar Revit (FULL) heeft veel betere intelligente BIM-faciliteiten om zo'n technische uitrusting uit te werken. Voor veel meer details hieromtrent, zie dit artikel in een vroegere C3A-Wijzer.

 

 

 

Deze technische aspecten worden in de C3A-Revit-basiscursus kort even vermeld, wat deze typische Revit Systems faciliteiten zijn enkel beschikbaar voor Full Revit.  Maar ... met een Revit LT kan dit dan toch ook aangepakt worden net zoals in AutoCAD, met gewoon 2D-CAD-symbolen in een aparte view ... maar dan uiteraard zonder alle specifieke Revit Systems/MEP BIM-faciliteiten.  Maar goed om weten, ook voor de Revit LT gebruikers.

Site en Linking

De laatste, zesde cursusdag wordt ook de omgeving van het C3A-gebouw uitgewerkt in een aparte Revit-file. Zodat daarmee dan ook de Revit File-Link methodiek met al zijn voordelen kan uitgelegd worden. 

 
Zo'n site erbij is niet enkel vereist voor een bouwaanvraag, maar ook heel nuttig voor de visualisatie en bijv. de bezonning en schaduw studie van het gebouw in z'n omgeving.

Renderings

Zonder al te veeleisend te zijn heb je automatisch uw 3D visualisaties en gerenderde beelden in Revit. Maar dat is de afgelopen jaren ook danig geëvolueerd …

 

fig.: interieur-rendering nog met Revit 2008 (ACCU-render)

fig.: Rendering van het Revit model in 3ds MAX

De ingebouwde Accurender zorgde tot de release 2008 voor presentabele beelden zonder veel inspanning. En vanaf de release 2009 , met de Mental Ray (3ds MAX) materialen, texturen en lichtberekeningen, was ook dit aspect in Revit een stuk verder uitgebouwd.

fig.: Exterieur-rendering met Revit 2008

fig.:Rendering van het Revit model in 3ds MAX…

 

Maar zoals vermeld op https://www.c3a.be/enscape-sketchup-en-revit : een Render-oplossing met bijv. V-Ray en/of 3ds MAX kan wel zorgen voor de beste-kwaliteits renders (t.e.m. de beste animaties), maar de tijd en inspanning die dit vraagt om zo’n software in de vingers te krijgen én om daar dan projecten goed mee uit te werken, is niet wat de meeste C3A-Userclubleden zoeken. Voor die HighEnd visualisaties zijn professionele servicebureaus beschikbaar, die dit voor een “prijsje” kunnen verzorgen. Maar … vooral de mogelijkheid voor élke Full Revit-gebruiker om degelijke visualisaties af te leveren zonder veel tijd en energie is precies waar we naar streven. En dan is Enscape 3D voor velen echt een verademing:  Enscape zorgt voor de snelste renderings én de meest eenvoudige, interactieve en gebruiksvriendelijke besturing t.e.m. VR ... wat allen meteen sterk aanspreekt.

fig. Enscape in Revit.

fig. Enscape Video Render

Via bovenstaande LINK kan je een Enscape Video Render downloaden en bekijken, gemaakt via Revit doorheen het C3A-gebouw  (opgelet : 230Mb, met Jazzy muziek)! Geef uw Internet-connectie wat tijd om dit te kunnen laten downloaden ... én neem dan zelf 3 minuutjes de tijd om dit helemaal te laten afspelen :-) . Deze video is trouwens het eindresultaat van de oefening in de c3a-cursus-enscape-3d-revit

 


C3A-Gebouw Uitbreiding in 2008-2009 effectief met REVIT

Tijdens de C3A-basiscursus wordt het C3A-gebouw, eigenlijk reeds gerealiseerd in 1994 VOORALEER Revit beschikbaar was, als virtueel model stap-voor-stap heropgebouwd en gemodelleerd in Revit. Maar in 2008 werd een forse uitbreiding gerealiseerd, op een moment dat Revit (toen de release 2009) wél al beschikbaar was, en uiteraard werd dan voor het bouwaanvraagdossier, uitvoeringsdossier én de asbuild plannen ook effectief Revit ingeschakeld. 

 

Op de figuren hiernaast kan je zien hoe Phasing in Revit kan helpen om de bestaande toestand, af te breken delen en nieuw te bouwen constructie perfect te controleren, apart te visualiseren én zelfs de meetstaten van die verschillende fasen apart (af te breken, nieuw te bouwen) automatisch te laten genereren, alles samen in één virtueel model. Zie voor wat meer details het verhaal in een voorgaande artikel van deze C3A-Wijzer ivm REVIT Phasing...

 

Het gemak waarmee volautomatisch goed gedetailleerde doorsneden gegenereerd worden is werkelijk fantastisch. Enkele extra doorsneden of 3D-zichten (die er toch vanzelf uitkomen) zijn voor alle bouwpartners heel nuttig!

Ondertussen, tijdens de uitvoering van de werken, worden meteen de as-build plannen up-to-date bijgewerkt waar nodig. Want één van de mooiste aspecten van Revit is toch wel dat je waar en wanneer dan ook kan wijzigen, Revit zorgt vanzelf voor alle aanpassingen in alle zichten. War wij "revitaliseren" noemen.

 

C3A-Gebouw Metamorfose

Het resultaat via een fotoreeks van Eternit kan je nog zien in C3A-Wijzer: na de diverse schetsen, tekeningen en renderings ook eens wat foto’s van deze realisatie. 


Bij C3A organiseren we frequent deze C3A-basiscursus REVIT ... Daar zijn we in 2004 al mee gestart, maar ieder jaar, bij iedere nieuwe versie van Revit én de mee evoluerende C3A-Revit-Extensies, zijn de mogelijkheden, de snelheid waarmee we zo’n Revit-projecten kunnen uitwerken én de kwaliteit jaar na jaar aan het toenemen. In dit artikel kan je vrij gedetailleerd zien hoe dit momenteel verloopt.

Voor nog meer details en als voorbereiding op deze cursus kunnen we de C3A-Revit kennismaking Online sterk aanraden: Onder impuls van de Corona-saga in 2020 kon de regelmatig herhaalde C3A-Revit Kennismakings-Infosessie in die periode niet LIVE doorgaan in het C3A-cursuslokaal, maar als compensatie werd deze infosessie als een reeks van drie opeenvolgende Video-opnames uitgewerkt. Zodat geïnteresseerden toch een gedetailleerde klare kijk kunnen krijgen op de mogelijkheden met Revit en de bijhorende C3A-werkmethodiek. Deze drie video's van elk ongeveer één uur zijn opgevat als een drieluik die in de juiste volgorde moeten doorgenomen worden, maar ... niets belet om bepaalde fragmenten achteraf nog eens in detail na te kijken. En ... uiteraard kan je dit geheel in fragmenten bekijken (en herbekijken) naar wens ... Kwestie van eens wat tijd vrij te maken om dit grondig door te nemen ?


Interesse, na het lezen van dit verhaal, om een vliegende start te nemen met Revit  ?

Zie de cursus-aankondiging op c3a-zesdaagse-basiscursus-revit,
daar kan u zich meteen aanmelden voor een volgende dergelijke cursusreeks !