2020
2

C3A Wijzerartikel

Dit artikel verscheen in de C3A wijzer

C3A-Revit kennismaking Online

april/november 2020

De meest ingrijpende innovatie van de laatste jaren in de bouw is BIM : Building Information Modeling is een geïntegreerd proces waarmee bouwprofessionals een project nog voor het is gebouwd digitaal kunnen ontwerpen, uitwerken en verkennen, visualiseren en analyseren. Een virtueel intelligent 3D-model van het bouwproject vormt hierbij een belangrijk onderdeel, daar staat Autodesk Revit voor. En de digitale samenwerking tussen de bouwpartners wordt sterk ondersteund door de Cloud (Internet).

Bij C3A zijn we al vanaf 2004 de (r)evolutie naar BIM met Revit aan het meemaken en aansturen.  Er is zowel een REVIT 2021 LT als een Full REVIT 2021 beschikbaar, samen met de sterk evoluerende C3A-Extensies. In deze infosessies van enkele uren kunnen we de krachtlijnen van Revit (zowel LT als Full) én de bijhorende C3A-Extensies heel praktisch verduidelijken én dit kaderen in zijn ruimere BIM-context.

Autodesk REVIT LT en Full 

Revit's parametrische technologie biedt bouwontwerpers en constructeurs de mogelijkheid om met een ongekend gemak volledig parametrisch een gebouw te ontwerpen en uit te werken, met krachtige wijzigingstechnieken en een uitstekende ontwerpcontrole. Revit is geen tekenpakket in de traditionele zin, maar op een interactieve grafische wijze wordt een compleet gebouwenmodel gebouwd in de computer. Ook de Bouwdata-Extractie naar meetstaten, praktisch gerealiseerd met de C3A-REVIT-Extensies, toont duidelijk de meerwaarde tov het klassieke tekenwerk ! Zie o.a. de info ivm de c3a-revit-extensies.

Autodesk REVIT  voor àlle bouwpartners 

Autodesk Revit, ontwikkeld voor Building Information Modeling (BIM), is bedoeld voor àlle bouwpartners. Zowel architect-ontwerpers, interieurinrichters, studiebureaus (met o.a. REVIT Structure en REVIT MEP), uitvoerende bouwaannemers en diensten der gebouwen kunnen best REVIT als basis en uitwisselingsmodel voor hun projecten gebruiken, vandaar ook de evolutie naar de AEC Collections



C3A-Revit-Kennismaking Online via een drieluik Video's

Onder impuls van de Corona-saga voorjaar 2020 kan de regelmatig herhaalde C3A-Revit Kennismakings-Infosessie in deze periode niet doorgaan in het C3A-cursuslokaal, maar als compensatie is deze infosessie als een reeks van drie opeenvolgende Video-opnames uitgewerkt. Zodat geïnteresseerden toch een gedetailleerde klare kijk kunnen krijgen op de mogelijkheden met Revit en de bijhorende C3A-werkmethodiek. Deze drie video's van elk ongeveer één uur zijn opgevat als een drieluik die in de juiste volgorde moeten doorgenomen worden, maar ... niets belet om bepaalde fragmenten achteraf nog eens in detail na te kijken. En ... uiteraard kan je dit geheel in fragmenten bekijken (en herbekijken) naar wens ...



 


C3A Revit kennismaking deel1 - 53 min. Full HD Screen (best op resolutie 1920x1080)

 

C3A Revit kennismaking deel2 - 1u.21 min. Full HD Screen (best op resolutie 1920x1080)

 

C3A Revit kennismaking deel3 - 56 min. Full HD Screen (best op resolutie 1920x1080)



De PowerPoint die als leiddraad gebruikt is bij deze presentatie kan je HIER
(of via bovenstaande figuur) als pdf-bestand downloaden.

Om deze werkmethodiek zo mogelijk te maken, is hierbij niet enkel Revit maar ook de C3A-Extensies voor Revit toegepast. Zie deze webpagina met heel wat meer info ivm deze werkmethodiek, templates en bibliotheken die conform (Internationale) afspraken bij iedere nieuwe release verder bijgestuurd en aangevuld worden.


Aanvullend op bovenstaande kennismakings-video's volgt hier ook nog eens een fragment uit onze Real-Time Rendering en Virtual Reality workshop, waarbij we hetzelfde gebouwenmodel ook gebruikt hebben om te illustreren hoe we zo'n project heel eenvoudig maar uiterst efficiënt ook kunnen presenteren via een 3D WalkTrough of een StandAlone LIVE-model. Voor dit laatste is wel voldoende krachtige apparatuur (RTX grafische kaart ?) vereist om dit vlot te gebruiken.

Met deze Enscape is het niet de bedoeling om de beste kwaliteit renderings te bekomen, een combinatie van bijv. 3ds MAX met V-Ray kan absoluut betere kwaliteit afleveren, maar de benodigde kennis, tijd en energie is dan niet in te schatten ... Maar via deze Enscape in Revit is het ongelooflijk eenvoudig, supersnel en uiterst efficient om zo'n presentaties te maken, en Enscape is ondertussen ook een ontwerp-tool tijdens het uitwerken in Revit ... omdat dit zo snel en interactief werkt. 

fig.: via DEZE LINK kan je een Enscape Video Render doorheen het C3A-gebouw downloaden (opgelet : 180Mb, met JazzyBlues  ! Geef uw Internet-connectie wat tijd om dit te kunnen laten downloaden ... én om dit dan helemaal te laten afspelen)

fig. via DEZE LINK kan je dit Enscape StandAlone LIVE-model én de mp4-video downloaden, om zelf eens doorheen het C3A-gebouw te wandelen (opgelet : +820Mb ... en de EXE moet je na downloaden uitvoeren op uw toestel ...)



Voorbeelden uit de praktijk

Het C3A-Gebouw is ook een voorbeeld "uit de praktijk".  Als studieproject voor de C3A-Revit-Extensies, maar ook als voorbeeldproject voor de C3A-basiscursus, werd het C3A-Gebouw met Revit en de  C3A-Extensies al verschillende keren volledig herbouwd: dit was en is voor C3A ook meteen een test-experiment met alle voorinstellingen e.d. in de C3A-Revit-Template. Dit volledig uitgewerkt project in RVT-formaat wordt ook als rode-draad oefening in de zesdaagse C3A-zesdaagse Revit-basiscursus gebruikt, en is met alle tussenstappen en uitgebreide handleiding beschikbaar voor alle C3A-Revit-cursisten. KLIK HIER om dit volledige verhaal via een C3A-Wijzer artikel door te nemen. Dit gebouw is absoluut het meest getekende (en herbouwde) gebouw in Vlaanderen, want al méér dan drieduizend cursisten hebben de afgelopen jaren deze oefening al eens stap voor stap helemaal uitgewerkt.

Ondertussen zijn al duizenden C3A-Userclubleden in Vlaanderen deze BIM-werkmethodiek met Revit aan het toepassen. Het is dan ook interessant te bekijken welke resultaten in de praktijk behaald worden met deze aanpak: zie deze C3A_Revit_Referenties.pdf met een overzicht van kleine, middelmatige maar ook de grootste projecten in Vlaanderen. 

 

Interesse in een aanvullende Chat-sessie via Microsoft Teams ?

Aanvullend op deze drie video's hierboven is op aanvraag een Chat-sessie via Microsoft Teams mogelijk, zodat specifieke vragen of suggesties via een Online Meeting kunnen besproken worden. Interesse hiervoor ? Vraag ernaar via email info@c3a.be . Maar ... uiteraard is een eenvoudig telefoontje ook nog mogelijk.