2013
2

C3A Wijzerartikel

Dit artikel verscheen in de C3A wijzer

Autodesk AutoCAD en REVIT release 2014

mei 2013

De releases 2014 van de Autodesk-software hebben een opvallende nieuwe verschijning met de nieuwe logo’s en badges.  AutoCAD is ondertussen een basis-onderdeel van de vele Autodesk Design Suites geworden. Alleen al wegens de nieuwe Windows 8 moest wat gesleuteld worden aan AutoCAD, en de vernieuwingen bij deze release zijn eerder rondomrond AutoCAD aan ’t gebeuren ipv nog spectaculaire vernieuwingen in AutoCAD zelf. Toch zijn er weer nieuwe besturings- en cad-manipulaties die het leven van de dagelijkse CAD-tekenaar wat aangenamer kunnen maken.

Bijzondere aandacht bij deze release 2014 van Revit gaat uit naar de technische uitrusting gebouwen, met Revit MEP Systems: alle Full AutoCAD REVIT Arch. licenties werden door Autodesk geswitcht naar Building Design Suite Premium licenties, met o.a. een Full Revit, waar deze Revit Systems nu deel van uitmaakt. Uiteraard willen we daar nu ook optimaal gebruik van maken !

Nieuwe uitstraling

De releases 2014 van de Autodesk-software hebben een opvallende nieuwe verschijning:  de DVD-boxes van voorheen hebben moeten plaats maken voor de nieuwe Autodesk badges. Dit heeft deels te maken met het feit dat Autodesk overschakelt naar de electronische aflevering van licenties  voor quasi alle producten wereldwijd, maar ook wel met de nieuwe aanpak van het marketing-team. 

De visuele verandering van het nieuwe Autodesk logo en de Autodesk badges is een belangrijke aanpassing aan onze uitstraling in de geschiedenis van de afgelopen 30 jaar. De nieuwe visuele identiteit bestaat uit een icoon naast de Autodesk naam: een symbool, een 3D-letter A, in 3 gevouwen.  Een getalenteerd team van Autodesk ontwerper creëerde de nieuwe uitstraling en vond hun inspiratie in de vouwkunst origami. De stijl laat op een prachtige manier het samenkomen van kunst en wetenschap, vorm en functie zien, en vertegenwoordigt daarmee het Autodesk software portfolio.

De nieuwe naam is in kapitalen neergezet met daarvoor een origami -creatie die zowel op de originele schuifmaat lijkt als op de letter A. De letters zijn goed leesbaar en de scherpe, harde hoek van de letter K komt terug in het nieuwe logo. Het nieuwe logo is fris, duidelijk en multimediaal inzetbaar.  Alle beelden bij de producten verschuiven van product-beelden  naar meer abstracte beelden, organische vormen gecreëerd in Autodesk Maya en 3ds Max, de nieuwe Autodesk badges. Deze nieuwe beelden passen trouwens perfect in de nieuwe look van de C3A-Website ! 

 

Windows 8 …

Belangrijk feneomeen blijft de evolutie van het Operating System.  Heb je een nieuwe PC met Windows 8 ? Dan is een release 2014 van AutoCAD  en Revit quasi noodzakelijk, alleen al hiervoor is deze nieuwe release wenselijk …  Enkel AutoCAD (LT én Full) is ook beschikbaar op het Mac Osx platform, maar geen Revit of 3ds MAX. Maar AutoCAD loopt achter op Mac OSx: de MAC-versie komt pas later in een release 2014 uit, maar dat zal voor de slechts (letterlijk) handvol AutoCAD-users op MAC niet zo erg zijn.

Windows XP lukt ook nog wel om deze Autodesk relrase 2014 op te installeren, maar meestal heb je met Windows XP ook nog een oudere PC en dan is het echt wel wenselijk om de onderliggende apparatuur én operating system bij zo’n nieuwe Autodesk release 2014 eens mee te vernieuwen.

 

 

AutoCAD (LT) 2014

Suite evolutie

De full AutoCAD maakt meestal al deel uit van een Autodesk Suite (zoals de AutoCAD Design Suites of de Building Design Suites), maar ook de AutoCAD LT kan nu gecombineerd worden met bijv. Revit LT en wordt dan zo in een AutoCAD Revit LT suite aangeboden. 

Besturing en Interface: nieuwe File Tabs

AutoCAD 2014 blijft de look & feel van de voorgaande AutoCAD behouden. Merk op dat de Workspace 2D Drafting & Annotation in de Full Versie in AutoCAD LT er nagenoeg identiek uitziet: vergelijk maar eens de Ribbons in de Full en LT (is uitgebreid gedocumentarieerd in de C3A-workshop AutoCAD2014-infobundel). Goede zaak dat AutoCAD LT en Full AutoCAD voor alle 2D-tekenwerk nagenoeg identiek geworden is, zowel qua besturing als qua mogelijkheden.

fig.: opstartscherm AutoCAD LT 2014

fig.: opstartscherm AutoCAD Full 2014

Deze versie 2014 van AutoCAD biedt tekeningtabs als een snelle en visuele methode om tussen open tekeningen te schakelen en nieuwe tekeningen te beginnen. Men kan deze file tabs uitschakelen dmv de File tabs control op de View ribbon tab. Wanneer de File tabs ingeschakeld zijn wordt er voor elke open tekening een tab getoond bovenaan het tekengebied.  De file tabs worden getoond in de volgorde waarin de tekeningen werden geopend. Met drag&drop kan men hun volgorde wijzigen. Indien er onvoldoende ruimte is om alle tabs weer te geven, verschijnt er aan de rechterzijde een overflow menu dat toegang geeft tot de overige bestanden.

de nieuwe File Tabs in AutoCAD LT en Full

Een hangslotje op een tab geeft aan dat de tekening als alleen lezen is geopend, en een sterretje betekent dat de tekening sinds de laatste save-actie gewijzigd is. Door de aanwijzer over een tab te bewegen wordt er een preview van de model en layouts getoond. Beweeg de aanwijzer over zo’n preview, en de corresponderende model of layout wordt tijdelijk in het tekengebied getoond, terwijl de Plot & Publish tools beschikbaar komen via de preview. Een rechtermuisklikmenu voor deze tabs laat toe om een nieuw bestand te beginnen, bestaande te openen, opslaan of sluiten. Ook kan men alle open bestanden behalve het aangeklikte bestand sluiten. Het volledige pad naar het klembord kopiëren of de bestandsmap in Explorer openen is eveneens mogelijk. Een plus-icoon rechts van de getoonde tabs laat toe makkelijk nieuwe tekeningen te beginnen. Hun tabs worden automatisch aan de reeks toegevoegd.

 

CAD-vernieuwingen

In de C3A-update-workshops overlopen we jaarlijks de vernieuwingen aan deze software. De CAD-commands vernieuwingen in deze AutoCAD release 2014 zijn relatief beperkt, maar hierbij toch een beknopte opsomming van enkele specifieke release 2014-vernieuwingen

  • ARC: Extra faciliteit om om bogen met de klok mee te creëren door het ingedrukt houden van de Ctrl-toets terwijl u sleept.
  • CHAMFER: Nu kan Chamfer de eerste en laatste segmenten van een open polylijn aansluiten om een gesloten object te maken.
  • FILLET: Nu kan Fillet de eerste en laatste segmenten van een open polylijn aansluiten om een gesloten object te maken.
  • CONVERTPSTYLES: behoudt nu de spaties in de namen van de geconverteerde plotstijlen.
  • DIMBASELINE: Standaard neemt de BaseLine-dimensie nu de stijl over van de dimensie die wordt voortgezet. 
  • DIMCONTINUE: Standaard neemt de Continued-dimensie u de stijl over van de dimensie die wordt voortgezet. 
  • EXTERNALREFERENCES: Extra mogelijkheid om xrefs te switchen van  Overlays naar Attachment en omgekeerd. Ook mogelijk om nu gemakkelijk het referentiepad absolute of relatief te maken.
  • HATCH: aangevuld met Undo op de command prompts.
  • LAYER: De Layer-tabel maakt gebruik van de juiste taal-sortering, zodat cijfers gesorteerd worden in volgorde van hun waarden. Ook een extra facliteit in de popup-menu om geselecteerde lagen samen te voegen in de Layer Manager.
  • MTEXT: Annotation scale in de Select Annotation Scale dialog box is nu via een drop-down list.
  • NEWSHEETSET: het Creation Date (CreateDate) field in een blad geeft nu correct de Drawing Creation datum, niet de Template Creation datum.
  • PROPERTIES: Xref-dependent linetypes worden niet meer weergegeven in het Preferences venster.
  • TEXT: Links is bijgevoegd bij de Justification prompt opties, en onthoudt de laatst gebruikte Justification tijdens een werksessie.
  • -XREF: extra Pathtype prompt.

 

Geografische Locatie nu ook in AutoCAD

kiezen van de geografische lokatie in AutoCAD LT en Full

Ondersteuning voor geografische locaties is merkelijk verbeterd en behelst dezelfde Coordinate System Library als AutoCAD Map 3D en Autodesk Live Maps, zowel in de Full AutoCAD maar evengoed in AutoCAD LT. Er zijn vele voordelen aan het bepalen van een geografische locatie in de tekening. Door geolocalisatiedata in een geogelocaliseerde tekening in te brengen, transformeert AutoCAD deze data gebaseerd op de geografische locatie van de tekening.

Men kan het ontwerp bekijken binnen de context van zijn locatie: wanneer men gaat renderen valt de zon vanuit de juiste hoek. Wanneer men blocks of images met geografische locatie binnenbrengt in een geogelocaliseerde tekening, worden deze automatisch op de juiste plaats en schaal ingevoerd. Stel u bijvoorbeeld een groot project voor, waaraan meerdere ontwerpers samenwerken. Als elke ontwerper hetzelfde coördinatenstelsel hanteert, dan worden alle deeltekeningen netjes op hun eigen locatie ingevoerd wanneer men de deeltekeningen in één enkel bestand combineert. Men kan markante punten in een tekening aanduiden waarvan men weet dat ze corresponderen met geografische locaties. Indien uw computer met een GPS is uitgerust, dan kan u uw huidige positie zien in de tekening, en zelfs punten markeren terwijl u rondwandelt. Zo kunnen landschapsarchitecten een site bezoeken en notities maken bij de omgeving door ze in de tekening te markeren.

Een geografische locatie wordt in de tekening ingesteld dmv de Set Location tool in de Insert ribbon tab. De locatie is instelbaar hetzij door gebruik te maken van de Autodesk Map service, hetzij door een KML of KMZ bestand te kiezen.  De Autodesk Map service is automatisch beschikbaar in AutoCAD wanneer men is ingelogd op een Autodesk 360 account.

Deze Geolocation tab bevat tools om de geolocatie en de kaartweergave aan te passen. Men kan een nadere locatie opgeven via de Autodesk Map service, of door een KML of KMZ bestand te selecteren. Door een nieuwe locatie en noordrichting te kiezen kan de geo-marker ( de duimspijker) geheroriënteerd worden. Ook kan men de locatiedata en het toegekende coördinatensysteem volledig uit de tekening verwijderen.

Verder is het erg makkelijk om tussen de kaart- en luchtfotoweergave heen en weer te schakelen zonder de geolocatie of het coördinatensysteem te veranderen. Als uw laptop met een GPS is uitgerust, kan u de Locate me tool gebruiken om uw huidige positie op de kaart aan te duiden …

fig.: C3A-gebouw met geolocatie map als onderlegger

fig.: liggingsplan in viewport met Road Map als onderlegger

Zie C3A_Terrein_oefening_Geolocation.dwg met het resultaat, waar ook enkele Model Views (Project North en True North) ingesteld staan

 

AutoCAD Raster Design

Fig.: Raster Ribbon in AutoCAD Full

De (full) AutoCAD gebaseerde producten worden in de Suites uitgebreid met AutoCAD Raster Design grafische software: maak het beste van gerasterde gescande tekeningen, kaarten, luchtfoto's, satellietbeelden en digitale hoogtemodellen.  Haal meer uit uw raster gegevens en verbeter uw ontwerpen, plannen, presentaties, en kaarten.  Zie de geïntegreerde Raster Tools Ribbon in de Full AutoCAD.

Voor gebruik met AutoCAD-gebaseerde software, biedt de AutoCAD Raster Design grafische software extra raster-bewerkingen, visuele analyse en mogelijkheden voor geospatiale beeldverwerking. Naast allerlei mogelijkheden met Image Weergave, Editering en Cleanup zijn vectorisatietools voorzien, waaronder zelfs Optical Character Recognition (OCR) voor teksten in de bitmaps. 

 

 

Revit release 2014

Op hetzelfde moment, halfweg april, kwam zowel Revit LT 2014 als de Full Revit 2014 beschikbaar. Revit LT  is vanaf okt. 2012 beschikbaar als aparte “instapversie”, ook als een “AutoCAD REVIT LT suite”, waarbij zowel AutoCAD als REVIT (beide de LT-versies) beschikbaar zijn.

Zie http://www.c3a.be/nieuws/c3a-wijzer/autodesk-lanceert-revit-lt voor meer details.

De Revit Arch. 2014 is ook nog wel apart beschikbaar, maar de Full Revit is enkel nog beschikbaar als onderdeel van de diverse “Building Design Suites”. Via een Autodesk promo-actie eind 2012 / begin 2013 werden de meeste AutoCAD Arch. licenties geupgrade naar een Building Design Suite Standard, en de AutoCAD REVIT Arch. licenties werden geupgrade naar een Building Design Suite Premium. Vandaar dat we in de reeks C3A-update2014-workshops ook expliciet de verschillende componenten uit deze Design Suites toelichten … zodat men toch weet wat allemaal beschikbaar is.

Revit Platform-optimalisaties

Prestaties, Gebruikersinterface en Productiviteit

  • Sneller !  Revit  2014 64-bit op een Windows 8 64-bit (eventueel met zo’n SSD-opstartdisk) is alvast de snelste Revit die we al in handen gekregen hebben. Daar hoef je niet veel voor te doen (misschien wel een nieuwe PC met die nieuwe Windows 8 ?)  
  • Compactere Files: de .rvt-files versie 2013 openen en saven in het .rvt 2014-formaat biedt al meteen een ongeveer 15% compactere file ! Cfr. het C3A-gebouw.rvt : van 32Mb naar 27Mb …
  • Geoptimaliseerde view navigatie: een nieuwe feature in het Options dialoogvenster verhoogt de prestaties door het uitschakelen van bepaalde grafische effecten tijdens het navigeren door een (vooral 3D) view
  • Dockable windows: de mogelijkheid om elke dockable dialoog in een gecombineerd venster te plaatsen, en voorgesteld als tab op de onderrand van het dialoogvenster.  Volgende vensters kunnen worden verplaatst en verschaald, en hetzij vlottend of docked:  Project Browser / System Browser / Properties palette / Reconcile Hosting window. Ze kunnen ook gegroepeerd worden zodat meerdere vensters (door tabs voorgesteld) dezelfde schermruimte innemen.
  • Double-click editing options: dubbelklikken van een parameter, zoals een parameterwaarde die in een room tag wordt getoond, laat nu altijd toe deze parameter te bewerken. Daarenboven laten nieuwe opties in de user interface toe om het dubbelklikgedrag van volgende elementen in te stellen.  Terug te vinden in de Options -> User Interface-> Double-click options.  
  • Verbeterde selectie: Nieuwe opties laten toe te bepalen of  men link elements, underlay elements, pinned elements, en elements by face kan selecteren in het model. Men kan de Drag Elements on Selection optie instellen zodat men een element kan verplaatsen zonder het eerst te selecteren. Mogelijks zet u deze opties liever uit indien u moeilijkheden ondervindt om een specifiek element te selecteren, of om te vermijden dat een element onverhoeds geselecteerd of verplaatst wordt.
  • Materialen: de verbeteringen aan het Material Browser dialoogvenster omvatten een reeks aspecten die vooral het besturingsgemak en de snelheid tengoede komen.

fig.: Material Browser in één Window

fig.: alle C3A-Materials hebben een Keynote als verbinding met de Bestek- en Meetstaten

fig.: en de thermische eigenschappen bij alle materials helpen bij de EnergiePrestaties voorbereidingen.

Voor meer details: zie de C3A-updateworkshop infobundel ! 

 

Modeling

fig.: Switch Join Order

Er zijn slechts een paar faciliteiten vernieuwd bij de modeling-technieken in de conceptual design omgeving, zoals een Arc-by-point sketching en een UV Grid alignment, maar de nieuwe Switch Join Order is een uiterst handige nieuwe tool.  Met deze tool op de Modify tab kan de volgorde aangepast worden waarin elementen, zoals structural floors en beams, op elkaar aansluiten. Zie figuur hiernaast !

Ook de Parts (exclusief voor de Full Revit) werden bijgewerkt. Parts kunnen nu ook worden gegenereerd van muurfunderingen, slab edges, fascias, en goten. Nieuw is ook dat een “double chain division profile” kan gebruikt worden als Division Profile.

Project parameter waardes kunnen nu per group instance anders zijn: Als je een instance project parameter (enkel Text, Area, Volume, Currency, Mass Density, URL, Material, en <Family Type>) maakt, heb je nu de optie om verschillende waardes voor verschillende group instances te hebben. De gebruiker kan de parameter waarde van een element in een group instance bewerken zonder dat de waarde van corresponderende elementen in andere group instances wijzigt.  

Bij de Revit Families zijn er ook enkele onopvallende vernieuwingen. Via een nieuwe family template “Metric Generic Model two level based.rft” kunnen nu op twee niveau’s gebaseerde Families gemaakt worden, en de Room-aware families krijgen nu via de Room Calculation Points een handige faciliteit om de Room-informatie in de family als parameter te gebruiken.

 

Documentatie, Annotatie en Views 

Niet rechthoekige crop regions en callouts: nu kan men aanvullend op een rechthoekige crop region of callout ook een niet-rechthoekige vorm gebruiken. 

fig.: niet-rechthoekige crop regions

fig.: gesegmenteerde gevelzichten

Gesegmenteerde gevelzichten:  splits niet enkel snedes maar nu ook gevels/elevations in segmenten die orthogonaal zijn tov de kijkrichting ; dit laat toe om in snede of gevelzicht diverse delen van het model te tonen zonder bijkomende zichten te maken (enkel Full Revit, niet LT )

Alternatieve bematingseenheden: een alternatieve bematingseenheid kan samen met de primaire eenheid worden weergegeven, en dat voor alle permanente en spot dimension types. Deze feature laat toe om tegelijkertijd duimse en metrische waarden te tonen in de tekening. Om alternatieve bematingseenheden voor een specifiek bematingstype zoals Aligned te gebruiken, wijzig de type eigenschappen van het Aligned bematingstype.

Verander de sorteervolgorde van meerdere items: Men kan nu meerdere detail items of geïmporteerde rasterbeelden selecteren, en de Send to Back, Send Backward, Bring to Front, of Bring Forward tools gebruiken om hen samen in één operatie te verplaatsen.

Afdruk optie voor regions: een nieuwe afdruk optie laat toe te bepalen ofdat de randen van masking regions en filled regions andere lijnen afdekken; dit zorgt ervoor dat contouren met een bepaalde lijndikte niet qua lijndikte veranderen in de afdruk door Region Edges … ietwat te vergelijken met de Merge-optie in de Autodesk-AutoCAD- print-opties …

Displace Elements / Verschoven elements: zijn beschikbaar in elk 3D zicht, ook in perspectief. Deze tool laat toe verschoven zichten te maken. De nieuwe Highlight Displacement Sets tool op de View Control Bar highlight de verschoven elementen.

fig.: Exploded Views

fig.: Highlight Displacement Set

Zie C3A-Gebouw_ExplodedView.rvt en de uiteenzetting tijdens de update-workshops als voorbeeld …

 

Schedule optimalisates: een hele reeks tools en wijzigingen verbeteren het uitzicht en de functionaliteit van schedules. Er zijn meer families en eigenschappen die nu kunnen opgelijst worden, en er zijn heel wat faciliteiten bijgekomen (o.a. op de Ribbon bestuurbaar) om het uitzicht en opbouw van de Schedules te optimaliseren.

 

Import/Export

Texturen, lijn patronen, lijndiktes, en tekst zijn nu ook inbegrepen in de 3D DWF exports, en bij de DWG-Exports werden de layer-standards geupdate.  

Een nieuwe point cloud engine laat toe om RCP en RCS point clouds in een project te linken. De Point cloud tool kan ook worden gebruikt om raw format point clouds naar de RCP/RCS formaten te linken. Nieuwe visibility en graphics override opties bieden controle over de kleurmodus voor de point cloud weergave. Deze Point Clouds worden verwacht voorbereid te zijn met de nieuwe Autodesk Recap, beschikbaar via de suites.  Deze Reality Capture stelt u in staat om een 3D laser scan van een object, topografie, een gebouw of zelfs een volledige stad als een puntenwolk in een tekening in te brengen. Zo’n puntenwolk kan duizenden, zelfs miljoenen punten in 3D omvatten. ReCap is een afzonderlijke toepassing die u in staat stelt om een puntenwolkbestand (RCP) te maken dat gekoppeld is aan meerdere geïndexeerde scanbestanden (RCS). Met deze Recap kan men de 3ds Lasergescande beelden bewerken vooraleer ze in AutoCAD en/of Revit in te lezen. Voor meer details: zie het aparte artikel over Autodesk Recap in C3A-Wijzer.


Revit Architecture optimalisaties

Aanvullend op alle Revit Platform-optimalisaties is voor Revit Architecture vooral nog wat bijgesleuteld aan de Stairs en Railings-detailleringen.

Stair en Railing optimalisaties

  • Bijkomende Location Line opties voor stair run creatie: Twee nieuwe run location line opties, Exterior Support: Left en Exterior Support: Right, laten toe de buitenzijde van beider zijsteunen te aligneren bij het maken van de trapvlucht. 
  • Wijzig de feitelijke sleebreedte voor of na het maken van de trap: Wijzig de nieuwe Actual Run Width optie op de Options Bar tijdens het maken van de trapslee om de sleebreedte te veranderen. Om deze breedte te wijzigen na het maken van de trapslee, in stair assembly edit mode, kan men nu ook de tijdelijke maat van de slede selecteren en de waarde wijzigen.
  • Wijzig de bordesvorm: Er zijn nieuwe controls beschikbaar op een automatisch bordes waarmee de bordeslengte kan worden gewijzigd (waar het bordes op de sledes aansluit). 
  • Gedrag bij vervormen van een automatisch bordes: Tenzij men de control aan de buitenrand van een automatisch bordes sleept, blijft de positie van deze rand vast bij het wijzigen van de sledes of bij het manipuleren van de andere controls om de vorm van het bordes te wijzigen. 
  • Maken van een automatisch bordes: Wanneer men een U-vormige trap maakt waarvan de sledes verschillende breedtes hebben, het automatisch bordes dat wordt gemaakt krijgt een diepte die overeenkomt met de smalste slede. Deze bordesdiepte kan worden gewijzigd middels de direct manipulation control of de tijdelijke dimensie. 
  • Ondersteuning voor accurate wijzigingen: Tijdelijke dimensies kunnen nu worden gebruikt om de sledebreedte te wijzigen, alsook de bordesdiepte bij U-vormige trappen, de radius van een spiraaltrapslede, en de afstand tussen trap componenten. Er worden Listening dimensions getoond voor de rechte sledelengte en de straal en hoek van een spiraaltrapslede. 
  • Verbeterde Snapping referenties: U zal merken dat er meer snapmogelijjkheden zijn bij het maken en bewerken van trapcomponenten. Bijvoorbeeld: slede-naar-slede verticale, horizontale, parallele, en loodrechte snapping is beschikbaar tijdens het slepen van de stair path end control. 

 

 

Revit Structure-optimalisaties

Wapening: Er werden verscheidene verbeteringen aangebracht aan de structural reinforcement tools.

fig.: meer detaileringsopties voor Rebars

fig.: 3D-wapeningen en Revit Structure

  • Wapeningsafronding werd aan Revit Structure toegevoegd. Nu kan men afrondingsparameters voor structurele wapening toevoegen. 
  • Men kan nu de gezamenlijke lengte van wapeningsbeugels berekenen in het Rebar Shape Parameter dialoogvenster. Dit werd geimplementeerd om aan de UK standaard en documentatie tegemoet te komen
  • Nu kan men voor beugels bepalen dat ze de haken negeren bij het opgeven van de vorm. Dit verbeterd de definitie van beugelvorm codes volgens de Europese standaard en brengt de structurele workflow tot in het fabricatieproces. 
  • Men kan de rakende haaklengte parameter opgeven voor een beugeltype via het Rebar Hook Lengths dialoogvenster.
  • Er kan een overrides worden toegekend aan het default host constraint gedrag van een geselecteerd beugel element. Beugelconstraints zijn van toepassing op de beugeldekking, andere beugel instances in de host, en het hostoppervlak.

 

Positionering voor structural framing: Men heeft nu grotere controle over de location van beam en brace geometrie in relatie tot de location line en de positie van beam ends. Deze features zijn beschikbaar voor de stalen beams en braces.

fig.: betere positioneringsparameters

fig.: betere controle op de CutBack

 

  • De location line is nu zichtbaar wanneer men een beam of brace selecteert.
  • Men kan de geometry van een beam element justifiëren in relatie tot zijn location line. Wijzig de justification parameters in de x en y richting uniform tov het element, of onafhankelijk van elk uiteinde.
  • Men kan de geometry van een beam element offsetten van zn’ location line. Wijzig de offset parameters in de y en z richting uniform tov het element, of onafhankelijk van elk uiteinde. 
  • Men kan de lengte van de geometrie van een beam element vergroten of verkleinen vanaf het uiteinde van de location line van een niet gejoinede beam of brace end dmv ingebouwde parameters (geen family parameters).
  • Men kan de lengte van de geometrie van een beam element vergroten of verkleinen vanaf de face van een gejoined element by dmv nieuwe parameters.

 

Structural analysis: verbeteringen aan het analytisch model omvatten 

fig.: Structural Analyse

fig.: en analyse resultaten

  • De analytische node parameter Connection Status onderscheidt de volgende verbindingsstatusen: Connected - Auto-detect, Connected - Linear, Connected - Surface en Unconnected. De Connection Status parameter kan gescheduled worden.
  • Men kan filteren, schedulen, en taggen aan de hand van analytical link properties.
  • Stop analytische en fysische element informatie in één schedule om de eigenschappen tussen analytische en fysische models te bepalen.
  • Verbeterde functionaliteit van de Wall Adjustment tool. Nu kan men analytical walls bijstellen in relatie tot nodes van analytical floors en analytical foundation slabs.
  • Analytical model view control iconen laten toe om het analytisch model in het actieve zicht weer te geven of te verbergen.

 

 

Revit Systems: nieuw en optimalisaties

Revit Systems was al beschikbaar als aparte module, maar met de Building Design Suites is dit een onderdeel van de Full Revit geworden.  

fig.: via linking kan een architectuur-model als onderlegger voor een Revit Systems model ingeschakeld worden

Revit MEP of Systems is bedoeld om de gehele technische installatie uit te werken in het virtueel gebouwenmodel met identieke voordelen als deze in Revit Architecture. Aanvullend zijn er reeds een aantal berekeningsmodules beschikbaar die toelaten om bijvoorbeeld luchtkanalen te dimensioneren en een inschatting te maken van de verlichtingsniveau's. De intrinsieke kracht van het Revit-platform laat toe hier verder op te bouwen zodat nu ook andere berekeningen binnen handbereik komen zoals warmteverliesberekening, radiatordimensionering, rioleringberekening... Dit helpt de ontwerper bij het dimensioneren van de technieken, en zal hij eventueel het ontwerp naar vormgeving en materiaalkeuze bijsturen teneinde met geringere vaste kosten de gewenste waarden te behalen.  Een hinderpaal was tot voor kort het ontbreken van belgische/europese content in MEP, zodat het pakket met de hier geldende normen kan werken. Maar daar wordt aan gewerkt … 

In de C3A-Revit Extensies release 2014 is heel wat uitgewerkt om het “schetsontwerp technieken” door de architect-ontwerper met Revit Systems te laten uitwerken, zonder daar meteen veel berekeningen bij te voorzien en met “generieke”, niet bouwfabrikant-gebonden elementen voor rioleringen, sanitair, verwarming, elektriciteit, enz.   Meteen is ook een werkmethodiek uitgewerkt om het architectuurontwerp incl. de technische voorstudie te kunnen uitwisselen met het technisch studieburo (indien dit gewenst is, bij bijv. grotere projecten waar wél heel wat meer voorstudie en rekenwerk bij te pas komt).  

Voor de volledigheid zou voor velen een integraal overzicht van alle faciliteiten uit deze Systems-module wenselijk zijn, maar in hieronder enkel een opsomming van de nieuwe aspecten :

  • Dividing systems: Gebruik het Divide System commando om een duct of pipe system dat uit meerdere systemen bestaat te verdelen in individuele systemen. 
  • Plumbing template: Een plumbing systems sjabloon is nu beschikbaar bij het beginnen van een nieuw project. Het plumbing systems template bevat systemen voor drainage (regenwater) en afvalwater (bodem, afval en verluchting). Het mechanical systems sjabloon bevat nog steeds piping (plumbing) voor verwarming, ventilatie, en air conditioning services. Sjablonen voor het VK zijn lichtjes verschillend en bevatten meer pipe fitting content, inbegrepen gietijzer en diverse plasticsoorten. 
  • Air terminals op een duct toevoegen: Men kan unhosted air terminals rechtstreeks op een duct plaatsen. Revit MEP bevat nieuwe air terminal content (roosters en diffusers) voor gebruik met deze feature. 
  • Open uiteinden van duct en pipe : Routing preferences ondersteunen afsluitdoppen: Men kan afsluitdoppen op open duct en pipe segments, fittings, en accessoires plaatsen, gebaseerd op de routing preferences , De routing preferences ondersteunen nu ook afsluitdoppen voor duct en pipe.  
  • Specifieke hoeken voor routing duct, pipe, conduit, en cable tray: Je kan de hoeken specifiëren die Revit zal gebruiken bij het tekenen van ducts, pipes, conduits, of cable trays. 
  • Rekenmethodes voor duct en pipe voor rechte segmenten: Third party ontwikkelaars kunnen rekenmethodes maken welke als add-ins worden geïnstalleerd om de plaats in te nemen van de default rekenmethodes binnen Revit. Je kan verschillende rekenmethodes opgeven voor rechte segmenten van ducts of pipes in Mechanical Settings. Voor ducts kan je een methode voor het berekenen van drukverliezen toekennen. Voor pipes kan je een methode voor het berekenen van drukverliezen en doorstroming toekennen. 
  • Rekenmethodes voor duct en pipe fittings en accessoires: Gebruik de Loss Method parameter op het Properties palette om de methode voor drukverliezen te selecteren voor de duct en pipe fittings en accessoires. Gebruik de Loss Method Settings optie om de instellingen voor de loss method te selecteren. 
  • Pipe dimension project eenheid: In het Project Units dialoogvenster kan men nu een project eenheid voor Pipe Dimension opgeven. 
  • Straal/diameter afmeting voor connectoren instellen: Bij het bewerken van een fitting familie kan men de Round Connector Dimension parameter gebruiken om op te geven of men de straal dan wel de diameter gebruikt voor pipe, duct, conduit, en cable tray connectors. 

Met REVIT Arch. kan met een goede werkmethodiek én enkele gepaste voorbereidingen in de template en bibliotheken ook al heel wat qua technische uitrusting goed aangepakt worden, en afgestemd op wat er diepgaander in REVIT MEP (bij technische studieburo’s) kan gebeuren. Een REVIT-samenwerking tussen architecten en studiebueaus’ op dit vlak kan zeker voor àlle partijen heel rendabel worden...  (cfr. het artikel http://www.c3a.be/nieuws/c3a-wijzer/stabiplan-en-c3a-bundelen-expertise op de C3A-Website). 

Zie ook http://mepcontent.stabiplan.be/ met een snel groeiende bibliotheek aan Revit MEP-content geschikt voor onze regio, en wat ook voor alle C3A-Userclubleden zeker bruikbaar kan zijn.

Dit thema is één van de aandachtspunten voor de C3A-REVIT-Extensies bij deze release 2014, zodat ook architect-ontwerpers de voorstudies technieken wat slimmer kunnen aanpakken met Revit! 

 

Hebt u een half uurtje ? Bekijk dan eens dit overzicht van alle nieuws met Revit 2014 door Autodesk op YouTube ...

 

C3A-Extensies en Services.

Aanvullend op deze nieuwe Autodesk release heeft C3A ook alle C3A-Extensies voor zowel AutoCAD als Revit weer bijgestuurd en aangevuld met heel nuttige extra’s.  Maar … dit wordt een volgend verhaal in C3A-Wijzer. En … een belangrijk aspect om deze software goed in gebruik te nemen zijn ook de vele C3A-infosessies, workshops en goed voorbereide cursussen om deze modules zo goed mogelijk in de vingers te krijgen. 

We rekenen erop dat zoveel mogelijk C3A-Userclubleden/AutoCAD-gebruikers toch eens wat tijd vrijmaken om deze nieuwe software optimaal te kunnen toepassen. Voor de kostprijs van onze gratis workshops en onze goed uitgewerkte cursussen (die trouwens voor de helft met de Vlaamse KMO-Portefeuille kunnen betaald worden) moet u het zeker niet laten.  Een bespreking van de opzet en alle voorzieningen bij deze modules moet alle deelnemers niet enkel een beter inzicht in alle faciliteiten bieden, maar is ook bedoeld om van gedachten te wisselen onder de Userclubleden !