2012
3

C3A Wijzerartikel

Dit artikel verscheen in de C3A wijzer

Autodesk lanceert Revit LT

september 2012

Autodesk, de toonaangevend leverancier van 3D-ontwerp-, engineering- en entertainmentsoftware, heeft op 18 sept. 2012 voor het eerst Autodesk Revit LT beschikbaar gesteld: het nieuwste product binnen het Revit-portfolio. Het pakket is ontworpen voor architecten, ontwerpers en bouwprofessionals die nog tweedimensionaal werken en die de overstap willen maken naar Building Information Modeling (BIM). Autodesk Revit LT biedt niet enkel de mogelijkheid driedimensionaal te werken, maar biedt net als de Full Revit een BIM-werkomgeving met alle parametrische wijzigingstechnologie. Revit stelt de gebruiker in staat kwalitatief hoogwaardigere en meer gedetailleerde ontwerpen en documentatie te creëren.

Goed om weten dat de C3A-Extensies voor de Full Revit meteen ook voor deze Revit LT integraal bruikbaar en beschikbaar zijn vanaf 1 okt. 2012.

Fig.: via de cloud of via 3ds MAX Design kunnen ook de Revit LT-gemaakte projecten t.e.m. de beste renderings afgewerkt worden.

Revit: Build the way you think...

Met Autodesk Revit LT laat Autodesk zien dat ze ook denken aan de kleinere architecten, ontwerpers en bouwprofessionals. Met dit nieuwe pakket krijgen ook zij de mogelijkheid aan de slag te gaan met BIM, met wat minder financiële “software-licentie” inspanningen tov de Full Revit.... Met Revit LT kunnen architecten en andere bouwprofessionals betere en nauwkeurigere documentatie en ontwerpen opzetten, waardoor ze hun projecten sneller op de markt kunnen krijgen, met alle positieve financiële gevolgen van dien. Net zoals bij een Full Revit blijft de tijd en energie om deze software in de vingers te krijgen én in een gelocaliseerde werkomgeving snel productief te worden het grootste probleem. Maar... de C3A-Extensies en Services (ook de vele C3A-opleidingen) kunnen daar alvast bij helpen: alle C3A-Revit-Extensies en de vijfdaagse C3A-basiscursus zijn zowel voor deze LT als voor de Full Revit dezelfde!

Autodesk Revit LT is gebaseerd op het Revit-platform voor BIM en stelt de gebruiker in staat 3D-ontwerpen te creëren en realistische objecten aan te maken die als basis dienen voor betrouwbare, accurate documentatie. Speciale Revit-gebaseerde applicaties vergroten het gebruiksgemak en de mogelijkheden nog verder. Enkele voordelen van Revit LT (én Full) zijn: 

  • Hogere kwaliteit en productiviteit op minder tijd en voor een mindere kost: met Revit wordt absoluut méér gerealiseerd op minder tijd, en onze Revit-tekeningen zien er ondertussen veel beter uit dan met de voorgaande CAD-instrumenten. En... is de grootste kost in alle ontwerpburo’s niet de kost van de medewerkers ? Als die dubbel zoveel kunnen realiseren in de helft van de tijd, dan mag men niet twijfelen om deze stap te zetten. 
  • Meer focus op het ontwerp met minder fouten in de bouwdocumentatie: met Revit wordt virtueel gebouwd aan een enkel, gecoördineerd model. Gebruikers kunnen gelijktijdig aan het ontwerp en de documentatie van bouwprojecten werken. Autodesk Revit LT voert automatisch iteratieve handelingen uit binnen het documentatieproces. Daardoor is de consistentie binnen het ontwerp gewaarborgd, is de coördinatie rond de tekeningen eenduidiger en wordt het aantal fouten gereduceerd. Het wordt moeilijk om met Revit plannen, doorsneden en gevels uit te tekenen die niet consistent zijn met elkaar, want Revit zorgt zelf voor deze tekeningen die automatisch afgeleid worden uit het virtuele model. En dat iss met CAD-instrumenten wel anders...
  • Ontwerp en visualisatie in 3D: met Revit kunnen de gebruikers hun ontwerpen in een virtuele omgeving bekijken én manipuleren, waardoor ze beter inzicht krijgen in het gebouw en ze hun ideeën veel beter kunnen communiceren aan hun opdrachtgevers en bouwpartners. Fotorealistische renderings kunnen in de Full Revit in Revit zelf, maar bij de LT is voorzien dat dit via de Cloud kan (zonder dat rekenkracht van de eigen pc aangesproken dient te worden). Uiteraard kunnen de Revit projecten (zowel met LT of Full gemaakt) verder behandeld worden met bijv. 3ds MAX Design om er de beste fotorealistische resultaten mee te bekomen, t.e.m. de beste animaties. 
  • Ontwerpen uitwisselen in DWG- of RVT-bestandsformaat: uitwisselen van data met andere teamleden is kinderspel dankzij de Autodesk Revit-applicaties. En met de C3A-Extensies voorbereidingen voor de DWG-Export kan Revit LT perfecte AutoCAD DWG’s produceren die netjes gestructureerd zijn conform onze werkmethode (cfr. layerorganisatie) in AutoCAD! 
  • Hergebruik van de digitale bouwdata met klare kijk vanaf ontwerp tot nakalkulatie en beheer: alle geometrie van het virtueel gebouwmodel (m, m2, m3, kg, stuks,... alles wat nodig is voor onze meetstaten en kostprijsberekeningen, maar ook alle info voor energieprestatieberekeningen e.d.) kan zomaar uit het Revit-model afgeleid worden. De C3A-Revit-extensies zorgen ondertussen voor alle voorbereidingen die hiervoor nodig zijn, zodat dit vanzelf gestroomlijnd verloopt. 

Op het eerste zicht is er vooral een beduidend prijsverschil tussen zo’n Revit LT en de Full Revit, maar hierbij een beknopt overzicht van de belangrijkste functionele verschillen tussen deze Revit LT en de Full Revit:

  • Enkel StandAlone (SLM) licenties, geen NetWork-licenties (NLM), idem zoals bij AutoCAD LT 
  • Geen Worksharing, om met meerdere personen terzelfdertijd in dezelfde projectfile te kunnen werken 
  • Geen MassModeling, waardoor bijv. onze C3A-werkmethodiek om een K-peil berekening in Revit te schetsen niet werkt... 
  • Geen In-Place Componenten creëeren (alhoewel ze wel editeerbaar zijn in Revit LT indien ze met de Full Revit gemaakt werden) 
  • Geen Assemblies en geen Parts (wat nieuw is in de recentste Full Revit... ). 
  • Geen Stairs by Sketch, zoals dit in Revit werkte tem Revit 2012, maar enkel de nieuwe Stairs By Components (waar de Sketch-stairs eigenlijk een onderdeel van zijn – geen erg dus). 
  • Geen API (Application Programming Interface), waardoor ook geen Analyse-technieken in Revit LT beschikbaar zijn. Meteen ooo vermelden dat de nieuwe Physical en Thermals Assets (nieuwe in de Full Revit release 2013) niet te zien zijn in Revit LT. 
  • Vereenvoudigde Linking of koppeling met andere applicatie-bestanden; bijv. geen Point Clouds attachments om 3D PuntenWolken van 3D LaserOpmetingen in te lezen 
  • Geen rendering of Photorealistic Weergave in Revit LT (maar uw RVT-projecten kunnen uiteraard wel in een 3ds MAX Design geïmporteerd ofn gelinkt worden, waar de beste renderings en animaties mogelijk zijn). De Cloud-rendering via het Subscription Program is bij Revit LT net zoals bij de Full Revit wél voorzien, zodat u in Revit LT toch ook alle Presentatie-Materials-technieken hebt zoals in de Full Revit. 

er is zowel een Revit LT als een AutoCAD REVIT LT Suite!

Beschikbaarheid: samen met de C3A-Revit-Extensies!

Autodesk Revit LT 2013 is vanaf 18 sept. 2012 beschikbaar in de VS en in een aantal andere landen (waaronder België). Het pakket is verkrijgbaar als een standalone-versie en als onderdeel van de nieuwe AutoCAD Revit LT Suite 2013, die zowel Autodesk Revit LT 2013 als AutoCAD LT 2013 bevat. 

De Upgrade-mogelijkheden om bijv. van een “gewone” AutoCAD LT naar een AutoCAD Revit LT Suite te migreren voor slechts 925€ , en waarbij het jaarlijkse Subscription dan slechts 275€ kost (weinig meer dan een AutoCAD LT alleen) maakt deze oplossing voor heel wat architecten, interieurinrichters en andere bouwprofessionals toch bijzonder aantrekkelijk! 

Deze Revit LT software is net zoals de Full Revit downloadbaar beschikbaar, de eerste maand kan dit gebruikt worden als gratis Trial versie, na die maand blijft dit een gratis Revit Viewer (maar als je dit zo wil gebruiken, dan kan je beter meteen de Full Revit nemen). Maar... besef dat u veel tijd kan verspelen met het zelf uitzoeken van de juiste werking van deze software, en dat u misschien individueel niet direct de juiste weg vindt om zo’n software optimaal toe te passen. Trouwens, net zoals bij de Full Revit moet u ook deze Revit LT in Vlaanderen absoluut gebruiken samen met de C3A-Extensies als gelocaliseerde invulling, want met een “naakte, amerikaanse Revit” ben je wel wat bezig vooral je de werkomgeving opgezet hebt zoals nu al meer dan zeven jaar in de schoot van de C3A-Userclub uitgewerkt wordt. 

Vandaar dat wij u sterk kunnen aanraden om, ipv zelf op uw eentje te experimenteren met een trial-versie van deze software, beter eens zo’n C3A-kennismakingssessie mee te volgen, of beter nog een C3A-basiscursus kan oppikken. Specifiek voor de C3A-Revit-gebruikers, die de mogelijkheden van Revit al kennen, is een workshop opgezet waar we de gelijkenissen én verschillen tussen deze LT en Full versie op een rij zetten: aldus kan elkeen veel beter voor zichzelf inschatten ofdat die low-cost LT wel de juiste oplossing is. Zie de C3A-Workshop op 24 okt. 2012! 


aanvullende brochures en documenten


Kostprijs (listprijzen excl. BTW, info juni. 2013 en onder voorbehoud van wijzigingen en promo's door Autodesk)

  • Eén nieuwe licentie Autodesk Revit LT 2013 apart = € 1.325,00 
  • Eén nieuwe licentie AutoCAD Revit LT Suite 2013 = € 1.825,00 
  • Upgrade van AutoCAD LT (previous version 2008 - 2013) naar AutoCAD Revit LT Suite 2013 = € 1280,00 
  • Upgrade van AutoCAD LT (current version 2014) naar AutoCAD Revit LT Suite 2013 = € 1015,00 
  • Autodesk Subscription Revit LT: 200€/jr ; AutoCAD Revit LT Suite: 275€/jr 
  • C3A-Revit-Extensies: via de aansluiting bij de C3A-Userclub 

C3A-Revit-Extensies:

Meer info over de recentste C3A-Revit-Extensies kan je lezen via dit artikel in C3A-Wijzer: 

Deze C3A-Extensies zijn exclusief voor C3A-Userclubleden (inbegrepen in de C3A-Userclub-aansluiting) downloadbaar beschikbaar via C3A.net. 

cursusoefening én test-project

Het C3A-gebouw als test- en voorbeeldproject.

Als studieproject voor de C3A-Revit-Extensies, maar ook als voorbeeldproject voor de C3A-basiscursus, werd het C3A-Gebouw met Revit 2013 + de vernieuwde C3A-Extensies 2013 nog maar eens volledig herbouwd: dit was voor C3A ook meteen een test-experiment met alle voorinstellingen e.d. in de C3A-Revit-Template. 

Dit volledig uitgewerkt project in RVT-formaat wordt als rode-draad oefening in de vijfdaagse C3A-cursus gebruikt, en is met alle tussenstappen en uitgebreide handleiding beschikbaar voor alle C3A-Revit-cursisten.

KLIK HIER om dit volledige verhaal eens door te nemen.


C3A-Revit-Opleidingen:
De vijfdaagse C3A-Revit basiscursus is alvast zowel voor startende REVIT LT als full Revit-gebruikers geschikt. De regelmatig herhaalde C3A-kennismakings-infosessie Revit is eveneens zowel voor Full Revit als Revit LT dezelfde, en voor Revit-kenners is er een aparte workshop waar de verschillen tussen deze beide versies in detail uit de doeken gedaan worden – daar komen dan meteen de meest geavanceerde Full Revit faciliteiten bij aan bod!