2019
1

C3A Wijzerartikel

Dit artikel verscheen in de C3A wijzer

Architect at Work 2019 verslag

mei 2019

Dit twee-jaarlijkse totaalevenement voor (interieur)architecten en voorschrijvers met focus op productinnovaties ging voor de negende keer door in Kortrijk Xpo op donderdag 9 en vrijdag 10 mei 2019  telkens van 10.00 tot 20.00. Dit was trouwens de 100e editie van Architect at Work - Internationaal !  Ook al voor de negende keer heeft C3A tenvolle deel genomen aan deze unieke beurs in Vlaanderen, als hoofdsponsor en met partners ArchitectAssistentie en  N² 't Kwadraat. Het is een jarenlange traditie dat C3A op deze beurs heel succesvol een BIM-wedstrijd organiseert om via realisaties uit de Vlaamse Bouwpraktijk de resultaten van onze IT-oplossing te illustreren, en dit hebben we op deze editie nog eens heel succesvol herhaald. 

Voor deze editie organiseerde C3A, ism ArchitectAssistentie en N² Kwadraat, een BIM-wedstrijd met als thema "BIM-bouwdata extractie", waar professionals in de bouwsector kunnen uitpakken met hun architectuur-realisaties. Het team van organisatoren voorziet een mooie prijzenpot en de beste inzendingen voor de BIM-wedstrijd werden tentoongesteld op Architect_at_Work in Xpo Kortrijk én op de partner websites. Op die manier komen de deelnemers ook op een leuke manier in de picture bij collega-ontwerpers én professionele bouwheren.

De “noviteit” waar C3A expliciet aandacht aan gaf op deze Architect_at_Work zijn de C3A-Extensies 2020, met steeds verder geoptimaliseerde faciliteiten voor o.a. de bouwdata-extractie uit BIM-modellen met Revit. Trouwens ook het thema van de BIM-wedstrijd. Lees er meer over verder in deze aankondiging.


Eerste prijs is de nieuwste Fujitsu Curved Widescreen 34" samen met een Enscape 3D Subscription 
(waarde samen 1260€), uitstekende tools
om BIM-met-Revit te ondersteunen ! 
Wat doet Enscape, denkt u misschien ?
Zie dit artikel in C3A-Wijzer !

We ontvingen een reeks BIM-voorbeelden uit de Vlaamse bouw-praktijk, als inzendingen voor de BIM-Wedstrijd op deze beurs. C3A, ArchitectAssistentie en N² ’t Kwadraat geven een aantal prijzen weg voor de beste inzendingen: als eerste een Fujitsu Curved Widescreen (34”, met een resolutie van 3,440 x 1,440 pixel) samen met een Enscape 3D subscr. (waarde samen 1260€), als tweede een Oculus Rift VR Headset samen met een Enscape 3D subscr. (waarde samen 860€), als derde prijs een Enscape 3D subscr. samen met een C3A-cursusdag Enscape (waarde samen 660€), Ook volgende genomineerde inzendingen bekomen een prijs, namelijk een BONGO-waardebon van 200€.   

Concept

Dit totaalevenement voor (interieur)architecten en voorschrijvers, met focus op productinnovaties, blijft de meest innoverende beurs van de afgelopen jaren. De unieke beurslay-out van ARCHITECT_at_WORK werd ontworpen door C4 - Creative Fo(u)r. Om het contact tussen standhouder en bezoeker te optimaliseren worden de bezoekers automatisch door kleine, uniforme modules geleid. Het eerste contact gebeurt in de stand. De innovatieve producten van de standhouders worden voorgesteld in de exporuimte (driehoek) en via de wanden. In elke box met vier modules staat centraal een multimediaconsole (bestemd voor pc / laptop). In wat op een traditionele beurs als wandelgang wordt beschouwd, kan u in een loungesfeer bij een hapje en een drankje verder praten. U kunt er meer gedetailleerde technische informatie over uw innovatieve producten, toepassingen en diensten geven. Er is doorlopend gratis catering en hapjes voorzien in de lounge en in de wandelgangen.

Via deze reportage van de voorgaande Architect_at_Work kan u al even proeven van de sfeer
en horen wat de bezoekers van deze innoverende beursaanpak vinden ...

 

Succesfactoren

Standhouders focussen op innovatieve producten, materialen, toepassingen en diensten, die worden voorgesteld aan een commissie van architecten, en interieurarchitecten. Deze commissie beoordeelt het innovatieve karakter van elk tentoongesteld product. Dé garantie voor een interessant bezoek aan ARCHITECT_at_WORK! Op elke stand zijn technische specialisten aanwezig om architecten, interieurarchitecten, ingenieurs en andere voorschrijvers alle nodig informatie te bezorgen over de tentoongestelde producten. 

De toegang is vrij exclusief: alleen architecten, interieurarchitecten, ingenieurs en andere voorschrijvers worden uitgenodigd via een op maat geschreven registratiesysteem (met persoonlijke code ontvangen van een exposant of van de organisatie). Op slechts twee namiddagen tijd ontmoet u vele geïnteresseerde architecten, interieurarchitecten en andere voorschrijvers, en kan u kennis maken met tal van innovaties.

 


C3A-Noviteit op Architect_at_Work: C3A-Extensies 2020

Ter voorbereiding werd al een en ander hieromtrent op de C3A-Website gepubliceerd: lees er meer over in dit artikel  c3a-wijzer/ar-vo-bim-award-voor-residentie-vanille : een voorbeeld van het soort projecten waar we naar op zoek zijn in het kader van deze wedstrijd.

 

Expo-deelnemers op deze Architect_at_Work moeten absoluut focussen op vernieuwing in hun aanbod. Niet moeilijk voor C3A, met de snel evoluerende software ... De “noviteit” waar C3A expliciet aandacht aan geeft op deze Architect_at_Work zijn de  C3A-Extensies 2020: geoptimaliseerde BIM opbouw met Revit 2020 in synergie met de Bouwdata Extractie en Analyse in Office, t.e.m.  interactieve Virtual Reality presentaties.

De virtuele BIM gebouwmodellen met Revit worden steeds gedetailleerder uitgewerkt, niet enkel voor de grafische voorstellingen maar vooral ook met goed bruikbare BIM-informatie voor allerlei analyse-doeleinden. De opbouw in Revit werd verder verfijnd om te modelleren conform de bestek- en meetstaat-afspraken en EPB-berekeningen.  Ondertussen werd al het nodige voorbereid om alle te meten objecten en materialen van de bestek-codering in de BIM-template te voorzien om zo volautomatisch uitstekende meetstaat-tabellen met codering van de lastenboeken automatisch mee op te bouwen én automatisch te laten bijwerken bij aanpassingen.  De C3A-Extensies vormen de meest toegepaste BIM-werkmethodiek in Vlaanderen en evolueren met sprongen vooruit.

De C3A-Extensies vormen een werkmethodiek gebaseerd op templates en bibliotheken voor het BIM-modelleren in Revit en de analyse-faciliteiten in Word en Excel. Deze plugins volgen de nieuwste versies van Autodesk Revit en Microsoft Office op de voet, en worden bij iedere nieuwe release verder geoptimaliseerd.

Nieuw tov de markt:

C3A is partner en voortrekker bij de Belgische Revit Standards groep en de Cluster BIM WTCB.  Daar waar het Belgische BIM protocol software-onafhankelijk en vrij algemeen blijft, worden vanuit de Revit Standards beweging en nog verder binnen de C3A-Userclub de werkmethodes en de afsprakenstelsels ingevuld met specifieke plugins, templates en bibliotheken met concrete afspraken die leiden tot heel praktische resultaten. Zie ook de uitleg zoals beschreven in dit C3A-Wijzer artikel onder "Relatie met het Belgische BIM-protocol".

Nieuw tov voorgaande:

De plugins aangepast voor de nieuwste Office en Revit 2020 release, met diverse optimalisaties. Integratie van meerdere bestek-systematieken, waaronder de VMSW-besteksystematiek voor Vlaanderen, de CCTB2022 besteksystematiek van de Waalse Overheid en de STABU-besteksystematiek voor Nederland. 

De objecten en materialen werden niet enkel via een codering gekoppeld aan de bestekteksten en meetstaten, maar zijn ook al vooringesteld voor geavanceerde interactieve Virtual Reality presentaties met aanvullende plugins.

BIM voor gebouwen zorgt voor een belangrijk ecologisch aspect: de reële prestaties van gebouwen simuleren om belangrijke kenmerken als invloed op het milieu beter te begrijpen kunnen belangrijke ontwerpbeslissingen begeleiden.

Goede afspraken zijn essentieel voor BIM. Hieronder een pleidooi voor het vormen van betere afspraken m.b.t. de meetstaat-bouwdata-extractie, in verband met de coderingen en meetafspraken ter voorbereiding van lastenboeken en kostprijsberekeningen: 


Bovenstaande is een opname via BIM-tonic, rond dit thema: "Er zijn nu nog veel te weinig afspraken rond coderingen en meetafspraken. Het zou veel efficiënter zijn indien iedereen met hetzelfde rekenstelsel en dezelfde codering zou werken.

 

BIM-Wedstrijd: "BIM met bouwdata extractie" !

De BIM-wedstrijd op deze Architect at Work focust op BIM-projecten die uitgewerkt zijn met Autodesk REVIT, waar specifiek de BIM-bouwdata extractie via de C3A-Werkmethodiek bij toegepast is. Uiteraard komen speciale architecturale ontwerpen graag in de kijker, ook eventuele ingenieuse technische (BIM-) oplossingen.

Zie o.a. het fragment “bouwdata-extractie” op deze C3A-website-pagina voor de C3A-Werkmethodiek.

zie o.a. deze webpagina c3a-wijzer/ar-vo-bim-award-voor-residentie-vanille :
een voorbeeld van het soort projecten waar we naar op zoek zijn in het kader van deze wedstrijd.

Nog ivm de de BIM-bouwdata extractie via de C3A-Werkmethodiek: zoals beschreven in dit C3A-Wijzer artikel onder "Relatie met het Belgische BIM-protocol" , is dit conform de richtlijnen van het Belgische BIM-protocol:


In de template "BELGISCH_BIM-PROTOCOL_NL_v1802.docx" en "BELGISCH_BIM-PROTOCOL_NL_v1802.pdf" staat o.a. in verband met meetstaat-extractie voor kostenraming en budgetbeheersing het volgende vermeld:

4.4.4 Gebruik van het model om hoeveelheden af te leiden

Indien het mogelijk en zinvol is, worden hoeveelheden (meetstaat, prijscalculatie) uit de BIM-modellen afgeleid, zodat de coherentie gegarandeerd is.

en 

5.2.3.3 5D-BIM (kostenraming en budgetbeheersing)

Een kostenraming voor het budgetbeheer, gekoppeld aan de bouwinformatiemodellen, vindt plaats door de modelhoeveelheden van elementen en/of materialen via een codering of classificatie (<naam codering/classificatie>) samen te brengen met eenheidsprijzen.

HOE dit dan heel specifiek moet gebeuren is nog een ander aspect, daar wordt in dit ""BELGISCH_BIM-PROTOCOL_NL_v1802" niet over gerept. Maar ... vanuit de Revit Standards groepering en vanuit de C3A-Userclub kunnen we met betrekking tot de praktische aanpak gelukkig heel wat verder gaan en de werkmethodiek heel praktisch invullen met specifieke software, werkmethodiek, templates en bibliotheken met heel concrete afspraken die leiden tot heel praktische resultaten. Wat we nu via de C3A-Extensies, via de C3Admin-tools in synergie met de Revit-invulling, realiseren is daar een voorbeeld van: daar kan en mag men vanuit de Cluster BIM van het WTCB zeker naar verwijzen als "best practice" in onze regio !



Inzendingen werden verwacht tegen UITERLIJK vr. 30 april 2019 !

Voor elke inzending verwachten we minstens één synthese-beeld op één blad A1, samen met een beknopte omschrijving en verduidelijking van het project met specifiek wat uitleg ivm de toegepaste bouwdata-extractie (max. één blad A4). Aanvullend kunnen uiteraard ook 3D-bestanden (t.e.m. Pano-beelden en LIVE-animaties) ingestuurd worden, die kunnen gepresenteerd worden op Architect at Work en/of op de websites van de organisatoren van deze wedstrijd. Alle deelnemende projecten werden enkel digitaal ingediend via een digitale PDF op A1 en A4 (en/of andere digitale bestanden, zoals een pano-rendering of een LIVE-bestand, het native RVT-bestand mag ook). Aanvullend werd ook een korte tekst (beschrijving project, gebruikte bouwdata-extractie methode en resultaat e.d. ) van maximum 1 blad A4 erbij verwacht, in Word of in PDF-formaat. De A1-panelen én de bijhorende nota van alle nominaties vind je iets verder in dit artikel. 


De Architect at Work bezoekers vormen de jury !

De organisatie selecteerde ELF inzendingen als nominatie voor de prijzen, deze mochten sowieso al rekenen op een prijs. Deze realisaties kwamen netjes afgedrukt op de stands van C3A, ArchitectAssistentie en N² ’t Kwadraat terecht op Architect_at_Work. De indieners van de genomineerde plotlayouts worden voor de aanvang van de beurs via email op de hoogte gebracht. De drie finale hoofdwinnaars werden pas bekend gemaakt na Architect_at_Work, omdat de finale stemming op de beurs zelf doorging: alle bezoekers aan de stand tijdens Architect at Work 2019 kregen de mogelijkheid hun stem uit te brengen op de beste inzendingen. Stemmen deden de bezoekers trouwens niet zomaar, want voor de bezoekers die stemden op de stand werd per dag een CANON EOS 2000D (kit met lens) verloot.

 

 

 

voor de bezoekers die stemden op de stand werd per dag een professionele CANON EOS 2000D (kit met lens) verloot

 

 

De winnaars van deze camera's zijn:

dag 1: Hilde Demuynck

dag 2: Luk Anseeuw

 

 

 

KLIK HIER voor een PDF-versie op A4-formaat van het stemformulier. 

 

De stemming gebeurde via het stemformulier zoals hierboven afgebeeld, waarop je een overzicht van de genomineerde inzendingen ziet. De projecten werden ook in dezelfde volgorde op A1-prints gepresenteerd op Architect at Work 2019.

 


De inzendingen met vermelding van de winnaars

Hierna volgen de inzendingen: eerst de drie winnaars, daarna de overige genomineerden. Telkens hebben we de A1-inzending beknopt afgebeeld (maar klik op de afbeelding voor een grotere weergave via een A1 pdf), gevolgd door een beknopte beschrijving (er was gevraagd om iedere inzending te begeleiden met een korte nota van max. een A4, dit zijn die nota's). Via dit artikel kan je de inzendingen ook downloaden in een gedetailleerder PDF-formaat  (iets compacter dan ingestuurd, want sommige inzendingen waren oorspronkelijk +100Mb in PDF-formaat), zodat je de inzending echt in detail kan bekijken!  

Ook voor deze negende editie te Kortrijk was er weer heel veel interesse, weeral méér dan bij de voorgaande edities. De eerste dag, donderdag 9 mei  begon wat kalmer (zoals voorgaande jaren), maar de tweede dag, op vrijdag 10 mei, kwam er quasi 3x zoveel volk over de vloer om te stemmen tov de eerste dag. Dat hebben we vastgesteld via de stemformulieren voor de BIM-wedstrijd:  totaal hebben we 578 stemformulieren ontvangen  (met 738 "gekleurde bolletjes" of nominaties ), heel wat meer dan op de vorige editie Architect at Work 2017. De lat werd weeral hoger gelegd voor de volgende editie ...

Hierbij de eerste drie winnaars, zoals gestemd door de bezoekers op Architect at Work 2019:

  • 1. Upgrade Estate: Bro Upkot - Studententoren Gent 
  • 2. M4 Architecten: Woonzorgcentrum De Lichtervelde - Eke 
  • 3. Stad Gent 3D team (Wiebe Donche): Stadhuis Sint-Amandsberg - van PointCloud tot 3D model  

gevolgd door de overige inzendingen zoals hieronder opgenomen. Alle hieronder vermelde en genomineerde inzendingen hebben prijs !


De inzendingen

Hierna volgen de inzendingen, in de volgorde van het resultaat na de stemming. Telkens hebben we de A1-inzending beknopt afgebeeld (maar klik op de afbeelding voor een grotere weergave via een A1 pdf), gevolgd door een beknopte beschrijving (er was gevraagd om iedere inzending te begeleiden met een korte nota van max. een A4, dit zijn die nota's). Via dit artikel kan je de inzendingen ook downloaden in een gedetailleerder PDF-formaat  (iets compacter dan ingestuurd, want sommige inzendingen waren oorspronkelijk +100Mb in PDF-formaat), zodat je de inzending echt in detail kan bekijken!


Upgrade Estate: Bro Upkot - Studententoren Gent: 1e prijs !

c3aw2019_upgradeestate_studententoren

Klik op de figuur hierboven of KLIK HIER voor een PDF-versie op A1-formaat;

Korte omschrijving:

Bro Upkot : BIM-toepassingen bij de hoogste studententoren in Vlaanderen

Bij de start van de ontwikkeling van Bro Upkot, gloednieuw studentencomplex/toren in Gent, was het meteen duidelijk dat we een uniek verhaal kunnen schrijven. De bijzondere architectuur en 3D-gevel vertalen de dynamiek die studenten met zich meebrengen. De inplanting op de groene site en de ruimtelijke indeling van het gebouw staan voor kwaliteit en optimale beleving. Bro Upkot telt 20 verdiepingen met 311 doordacht ontworpen studentenkamers, gedeelde douches en toiletten en 41 gemeenschappelijke ruimtes (zoals leefkeukens, fitness, studycafé en zitarena). Met onze eigen innovatiecel “Upgrade Technology” werd er bovendien hoog ingezet op intelligente en duurzame energietoepassingen.

Het ontwerp, naar de hand van Archipl architecten, werd na het verkrijgen van de omgevingsvergunning in-house verder uitgewerkt in AutoDesk Revit tot een realistisch 3D BIM-model met geïntegreerde technieken. Alle technieken zullen worden uitgevoerd zoals ze in het BIM-model zijn ingetekend. Dit omvat onder meer verwarming, sanitair, ventilatie en elektriciteit:

  • Warmtepompen, toevoerleidingen, warmtewisselaars, ventilo-convectoren, brandhaspels en andere sanitairetoestellen;
  • Rioleringsstelsel - van sanitaire toestellen tot de aansluiting op het openbaar net - met bijbehorendehellingsgraden en diameters, en op de exacte locatie;
  • Luchtgroepen, kanalisatie, debietregelaars, geluidsdempers, brandkleppen en luchtmonden. Aan deluchtventielen zijn debieten toegekend, waardoor het exacte debiet door het kanaalwerk op ieder punt gekend is;
  • Hoogspanningscabine, verdeelborden, stopcontacten, voedingen, lichtpunten, schakelaars, branddetectoren enhandbrandmelders.

BIM-model met bouwwata-extractie én Virtual Reality visualisaties

Door het toepassen van een doorgedreven classificatie op basis van de VMSW-artikels en mits gebruik te maken van de beschikbare C3A-extensies (in Revit, Excel en Word), was de Upsize-afdeling van Upgrade Estate in staat om op heel korte termijn volledige aanbestedingsdossiers te genereren, bestaande uit plannensets, meetstaten en bestekken. Binnen de vier maanden na opstart van het Revit-model (september 2018) konden we gedetailleerde ramingen voorleggen, budgetten bepalen en prijsoffertes aanvragen voor o.m. de gipskartonwanden en de HVAC-technieken. 

Met de komst van de Oculus VR Headset (Enscape) werd het project pas écht Virtual Reality. We kunnen nu ook door de toekomstige gangen, de kamers en het studycafé van het project lopen, wat zowel onze blik als die van onze stakeholders verruimt. Met oog op de interieurvormgeving werden bijkomend de materialen ingevoerd in het model, waardoor investeerders zich instant een beeld kunnen vormen van het project; en dat nog vóór de eerstesteenlegging. Ook toekomstige studenten zullen reeds in werffase een idee krijgen van hoe hun kamer er zal uitzien, waardoor de verhuur van de studentenkamers nog vlotter kan verlopen. 

Om de communicatie met het Stadsbestuur te optimaliseren werd beroep gedaan op Animotions voor het renderen en - meer levensecht - visualiseren van de 3D-gevel. De digitale uitwisseling van het model (in rvt-, dwg- en ifc-formaat) tussen de verschillende bouwpartners bracht het bouwproces in een stroomversnelling. Zo diende het Revit-model o.m. als basis voor de stabiliteitsstudies en kon de ruwbouwaannemer aansluitend (Tekla) de betonwanden en de wapeningen uittekenen, die op dit eigenste moment “met één druk op de knop” volledig geprefabriceerd van de band rollen bij Bouwonderneming Deblaere. De oplevering van Bro Upkot is dan ook voorzien voor september 2020, na een uitvoeringstermijn van minder dan 2 jaar tijd! 

Meer info ?

  • Op 14 maart werd voor het eerste publiek uitgepakt met dit opmerkelijke project.
    Zie o.a. dit persbericht van 14 maart 2019  bij HLN.
  • Op de website van Upgrade-Estate staat wat extra info over "Bro Upkot"  ...
    en een nieuwsbericht dat op 14 maart 2019 te zien was op AVS: zie deze webpagina
  • Op maandagavond 3 juni 2019 verzorgde BIM-platform opnieuw een boeiende en inspirerende workshop rond BIM-praktijkcases (zie dit artikel op BIM-platform), waar Upgrade Estate via CTO Luc De Canck en project manager Katrien De Norre heel enthousiast deze BIM-realisatie mochten toelichten.

het BIM-team @ UpgradeEstate bij de prijs-overhandiging
Ondertussen staat de "eerste prijs", het Fujitsu Curved Widescreen 34". bij het BIM-team van Upgrade Estate.
Hieronder een foto van dit enthousiaste BIM-team bij de overhandiging van dit scherm:
C3Aw2019 Bro Upkot

Op de foto hierboven o.a.:  linksonder Luc De Canck (CTO UpgradeEstate),
middenin het team o.a. Katrien De Norre (Project Manager Bro Upkot studententoren)
en Kenny Van Herreweghe (die alle technieken van BRO Upkot in Revit gemodelleerd heeft),
en rechts Jos Vandamme (manager C3A).


M4 Architecten: Woonzorgcentrum De Lichtervelde - Eke: 2e prijs !

c3aw2019_m4architecten_wzc_eke

Klik op de figuur hierboven of KLIK HIER voor een PDF-versie op A1-formaat;

Korte omschrijving:

Woonzorgcentrum De Lichtervelde te Eke.

Omschrijving van het project

Het project omvat de vervangingsnieuwbouw voor een woonzorgcentrum voor 268 bewoners met assistentiewoningen te Eke. Op de gelijkvloerse verdieping worden er diverse gemeenschappelijke functies gecentraliseerd, zoals een dagverzorgingscentrum, kineruimte, waslokaal, kapsalon, een onthaal met diverse administratieve ruimtes, een afwerkkeuken, polyvalente zaal en de stille ruimte. De kleedkamers, grootkeuken, bergingen, technieken worden in de kelder voorzien. De assistentiewoningen beschikken over een aantal ondergrondse parkeerplaatsen.

Fasering van de bouwwerken

Het nieuwe woonzorgcentrum wordt gerealiseerd in 2 bouwfases. De afbraak van het bestaande rusthuis zal gelijktijdig met de tweede fase gebeuren. Aansluitend start men met de bouw van de assistentiewoningen met ondergrondse parking en omgevingsaanleg. De fasering is ook verwerkt in het BIM-model. De C3A-extensies maken de extractie van opgesplitste meettabellen uit Revit eenvoudig. Binnen het BIM-model kunnen we op de verschillende views bestaande, af te breken en nieuwe wanden aanpassen met een ‘graphic override’. Hierdoor wordt het model visueel leesbaar voor de bouwheer.

Bouwdata-Extractie

De opbouw van een Revit BIM-model is niet alleen een snelle methode om bouwtekeningen te genereren, maar het laat eveneens toe om op een eenvoudige manier een grote hoeveelheid technische informatie te extraheren. M4 architecten koppelt ‘keynotelijsten’ aan relevante elementen en materialen, welke vervolgens worden gebundeld met behulp van de C3A-methodiek.

Dynamo

Dynamo koppelt diverse toepassingen zoals Revit en Excel op een gebruiksvriendelijke manier. Het is een visuele programmeeromgeving die kan gebruikt worden om informatie van en naar het Revit model te schrijven. Daarnaast wordt Dynamo door M4 architecten gebruikt om taken in Revit verder te gaan automatiseren, zoals de nummering van bouwelementen en de koppeling op de plannen, meetstaat en het IFC-uitwisselmodel.

Meetstaat

De extractie vanuit het Revit BIM-model gebeurt met de C3A-extensie. Deze plugin verzamelt alle gegevens en genereert een gestructureerde Excellijst. Via de artikelenlijst worden er vooraf eenheidsprijzen vastgelegd en vervolgens samen met het model tot gedetailleerde raming verwerkt. De opbouw van het BIM-model met de C3A-methodiek zorgt voor een substantiële tijdswinst bij het meten en een verlaging van de risico’s bij uitvoering.

Lijsten binnen-, buitenschrijnwerk en lokalen

M4 architecten genereert eveneens lokaallijsten en tabellen binnen- en buitenschrijnwerk uit het BIMmodel. Door de rechtstreekse koppeling van relevante detailinformatie aan de diverse Revit elementen extraheren we efficiënte Exellijsten. Met ‘tags’ wordt deze informatie ook rechtstreeks zichtbaar op de uitvoeringsplannen.


Stadhuis St Amandsberg - door Stad Gent: 3e prijs !

c3aw2019_stadgent_donchewiebe

Klik op de figuur hierboven of KLIK HIER voor een PDF-versie op A1-formaat;

Korte omschrijving:

Het Oud Stadhuis van Sint-Amandsberg: van PointCloud tot 3D model

Beginnend vanuit een puntenwolk werd een as-build BIM model gebouwd in Revit van het Oude gemeentehuis te St.-Amandberg. Het uiteindelijke doel van dit model is om de mensen visueel en op een leuke manier te inspireren bij het zoeken naar een nieuwe opvulling van het gebouw. Dit aan de hand van het model maar ook 3D-beelden, animaties, toepassingen met VR en een hololens tot zelf een leuke video game.  Dit project is deel van een stageopdracht toegepaste Architectuur (Howest) door Ben Schilders en Wiebe Donche tijdens het voorjaar 2019 in het 3D-Team van de Stad Gent.

BIM analyse: Model Data Extractie e.a. 

In de Bim applicatie Revit kan aan de hand van een model een grote verscheidenheid aan data gegenereerd worden zoals: oppervlaktes, hoogtes, volumes, functies van ruimtes,… Zo kunnen volume en oppervlakte gebruikt worden om aan te tonen hoeveel vierkante meter/ kubieke meter er voorzien is voor elke functie. Dit kan toegepast worden bij het ontwerpen of renoveren van een ruimte maar, ook op het vlak van verwarming en de daarbij horende kosten. De functie zal bepalen of de ruimte verwarmd moet worden en dan kan zo het totaal aan te verwarmen volume berekend kunnen worden.

In het 3D-model krijgen muren, ramen en alle overige elementen van de constructie een materiaal & samenstelling toegekend.  Deze materialen bezitten specifieke data zoals: doorlaatbaarheid, dichtheid, uitzettingsvermogen, sterkte… 

De data die gekoppeld is aan de materialen, de functies en de volumes worden onder meer gebruikt om de EPB-waardes te berekenen van een gebouw. De EPB-waarden bepalen of je gebouw voldoende is geïsoleerd en geven ook weer wat de kosten voor de verwarming zullen zijn voor het gebouw. 

Een BIM model kan ook gemakkelijk zijn voor het maken van een zonnestudie. Het project krijgt een oriëntatie en locatie toegekend waarmee een zeer accurate zonnestand kan bekeken worden doorheen heel het jaar. 


3 Architecten: Uitvaartcentrum Commeyne - Roeselare

c3aw2019_3architecten_commeyne

Klik op de figuur hierboven of KLIK HIER voor een PDF-versie op A1-formaat;

Korte omschrijving:

Nieuwbouw Uitvaartcentrum Commeyne – Roeselare

Het project betreft het bouwen van een nieuwbouw uitvaartcentrum en woning. 

De huidige locatie van het uitvaartcentrum wordt te klein door de steeds groeiende vraag naar uitvaartdiensten in een aula. Het nieuwbouwproject komt op de Zilverberg in Roeselare in een groene oase van rust. Veel groen, natuurlijk hout en beige beton zullen samen met de waterpartijen rust en een sober kader creëren. 

Het uitvaartcentrum bestaat uit een drukkerij, 8 rouwkamers, familiekamer, winkel en aula voor 300 personen. De aula kan opgesplitst worden in een intieme aula van 100 personen en een aula voor 200 personen. Aansluitend aan de aula’s worden 2 binnentuinen gecreëerd, een rustplek voor de familie en vrienden die bij het afscheid nemen soms nood hebben aan een eigen plekje waar ze tot rust kunnen komen of hun verdriet even kunnen plaatsen vooraleer ze weer verder kunnen.

Uitwerking met Revit en de C3A-werkmethodiek

Dit project is volledig uitgewerkt in Revit (Architectuur, Stabiliteit en technieken), met de bedoeling zo veel mogelijk hoeveelheden uit het programma te halen en ook 3d beelden uit Revit te renderen. Voor de meetstaat gebruiken we de C3A-plugin. We werken met het standaardbestek van het VMSW en onze schedules groeperen we dan ook volgens de artikels in dit bestek. In onze template zitten 106 vooringestelde schedules die klaar staan om geëxporteerd te worden naar Excel.

We modelleren altijd dragende en niet-dragende elementen afzonderlijk. De dragende elementen worden op een aparte workset “stabiliteit” getekend. Op die manier kunnen we deze workset gewoon afleggen als we een model van een ingenieursbureau ontvangen. We houden ons aan de algemene BIM-modeleerafspraken. Op die manier zijn onze modellen bruikbaar voor verschillende projectpartners. Voor de naamgeving van onze families en modellen gebruiken we de C3A naamgenerator.

We gaan uit van de volgende gedachte : Als het getekend is kan het opgemeten worden, en zelfs als het niet getekend is, kunnen er manieren bedacht worden om dit toch op te meten. Dit doen we dan meestal door middel van extra parameters toe te voegen en gebruik te maken van de calculated values in schedules of door gebruik van Dynamo. We proberen alle elementen een uniek nummer te geven, dit doen we door extra parameters te creëren, om dit vlot te doen gebruiken we zelf ontwikkelde dynamoscripts.

Ook op family niveau maken we gebruik van extra formules : bvb onze standleidingen hebben we aangepast zodat de diameter groter wordt naarmate de hoeveelheid dakoppervlakte deze te verwerken krijgt. We maken voor uitzettingsprofielen gebruik van line-based families om de lengte op te meten. Door het gebruik van controleviews en filters kunnen we altijd checken of alle elementen die moeten gemeten zijn ook in de schedule zitten.

Voor dit project hebben we ook een voorstudie technieken gedaan. Hierbij kwamen we tot de vaststelling dat de families voor een architectenbureau niet zover in detail moeten uitgewerkt zijn. We hebben dus een bibliotheek aangemaakt op basis van de WITAS families en hebben deze families sterk vereenvoudigd. Zo kunnen we een eenvoudige voorstudie maken die toch een correcte opmeting geeft zonder al te moeten rekening houden met switch systems en elektrische circuits. Een aannemer kan dan makkelijk met ons model verder en onze families vervangen door meer uitgewerkte.


S3A: Pronkenberg - Kontich

c3aw2019_s3a_pronkenberg

Klik op de figuur hierboven of KLIK HIER voor een PDF-versie op A1-formaat;

Korte omschrijving:

Residentie Pronkenberg: BIM op drie NIVEAUS

SITE PRONKENBERG

Residentie Pronkenberg bevindt zich tegenover een natuurgebied en ligt vlakbij de verbindingsweg naar Mechelen en de E19 naar Brussel en Antwerpen.

Op de site bevinden zich drie blokken die samen 45 luxe BEN-appartementen huisvesten. De hedendaagse architectuur volgt de natuurlijke glooiing van de omgeving. 

MACRO

Vanaf de start van het architectenkantoor is S3Architecten vertrouwd met het 3D ontwerpen. Door van het begin het gebouw ‘virtueel te bouwen’ denken we alsof we aannemers zijn maar dan met de technische bagage van de ontwerpers. Dit laat ons toe van structuren te bouwen die goed georiënteerd zijn en die de functie van het gebouw kunnen overleven. Dit is niet alleen op vlak van duurzaamheid van belang maar heeft ook op lange termijn de grootste impact op de kostprijs van een gebouw.

Het BIM model is dus nu ook een participatiemodel waarbij informatie efficiënter wordt doorgespeeld. Dit geeft ons een voordeel, in de snelheid van de uitvoering, de communicatie met bouwpartners en de samenwerking in de cloud van verschillende architecten- en studiebureaus in één model. Allemaal BIM voor betere kwaliteit. Het project Prokenberg is dan ook het uithangbord voor ‘Building Information Modelling’ van S3A.

Daarnaast was het voor de site Pronkenberg het belangrijk om de vermoedelijke hoeveelheid van de afgraving van het perceel te kunnen inschatten. De afgegraven oppervlakten worden door exacte uittekening in REVIT weergeven in de ‘Topography schedule’ per fase per gebouw. 

MESO

De extracties die uit REVIT voortvloeien worden allemaal op een specifieke manier genummerd voor een goede terugvindbaarheid in meetstaat. Er wordt op logische manier verwezen naar de blok waarin het 3D element zich bevindt, naar de vloerplaat waarop het gemodelleerd is en tot slot aan welk appartement en bijgevolg welke muur het gelinkt is.

Door het intekenen van balken en kolommen kunnen vroegtijdig ‘clashes’ vermeden worden en oplossing gezocht worden. Sommige elementen 3D intekenen zijn tijdrovend. Ook hier is een onderscheidt tussen elementen die we handmatig tellen (bvb dakopstanden) en de hoeveelheden die uit revit geëxporteerd worden. 

MICRO

Door ook het BIM-model tot op de allerkleinste schaal te gaan detailleren zorgt dit ervoor dat elke snede, waar ook doorheen het gebouw, tot in het detail zal kloppen. Je zal niet meer de ‘gemakkelijkste’ snede gaan uittekenen (cfr. 2D tekenen). Als ontwerper zorg je ervoor dat alle bouwknopen voldoen en zal je op voorhand nadenken over de moeilijkste details van een ontwerp. De hoeveelheden die vervolgens geëxporteerd worden uit de meetstaat zullen correcter zijn.

Betere integratie van tekeningen = betere meetstaten = eenvoudigere uitvoering = geen verrekeningen!


Depoortere Dominiek: ontwerp Project GT - ééngezinswoning - Ingooigem

c3aw2019_depoorteredominiek

Klik op de figuur hierboven of KLIK HIER voor een PDF-versie op A1-formaat;

Korte omschrijving:

ontwerp Project GT - ééngezinswoning - Ingooigem

Korte beschrijving van het project

Het project betreft het ontwerp van een eengezinswoning te Ingooigem. De woning is aan de rechterzijde gelegen tegen een bestaande horecazaak van de familie, waarbij aangebouwd kan worden tegen de lage bebouwing op het terrein.

Achteraan grenst het terrein aan het landbouwgebied waardoor mooie zichten gerealiseerd kunnen worden, vooraan is de woning gelegen tegenover het woonzorgcentrum. Ondanks de oriëntatie is er daarom geopteerd om de voorzijde vrij gesloten te maken, met toch wat lichtinval in de nachthal, de achterzijde zo open mogelijk. Via een hoog opgetrokken raam op de zijkant is de lichtinval in de nachthal ook gemaximaliseerd, zonder privacy-issues.

Er is gezocht naar een eenvoudige draagstructuur en compacte opstelling, waarbij we op de verdieping quasi alle ruimtes met raam willen laten genieten van het uitzicht. Om die reden is ook een dakterras voorzien aansluitend op de ouderkamer. Deze structuur is ook beneden logischerwijze doorgetrokken en zorgt voor een soort privacy scherm tussen de leefruimtes en de voorzijde. Voor de rest is op het gelijkvloers gekozen voor een maximaal open structuur met veel licht, directe zoninval is minimaal gehouden door oriëntatie en oversteken.

BIM aanpak met Enscape

Project GT is het eerste project dat we vanaf het eerste schetsontwerp integraal uitwerken gebruik makend van Enscape. Er is voor de schets- en voorontwerpen nog wel gebruik gemaakt van een afgedrukt plan dat wordt afgegeven bij de bespreking, doch het ontwerpgesprek met de klant wordt aangegaan op basis van het model dat wordt geprojecteerd in de vergaderzaal.

Na een doorlopen van de grondplannen, schakelen wij over naar Enscape-modus en lopen wij met de klant door het model. Naar onze ervaring is dit voor vele klanten absoluut een toegevoegde waarde. De grondplannen en beeldjes zijn een houvast om mee te nemen, maar het realtime door het model lopen is zeer verhelderend in het voorstellingsvermogen voor de mensen. Bovendien is de mogelijkheid om een filmpje te maken van een walkthrough bijzonder praktisch en leuk om mee te geven en ook de renders hoeven niet meer online te gebeuren. De wat meer computerhandige gebruikers appreciëren ook het navigeerbare model om zelf op ontdekking te gaan.

Bijzonder handig is de directe link tussen Revit en Enscape. In tegenstelling tot Autodesk Live, dat ook de mogelijkheid biedt om in het model te navigeren, is er geen export van het model nodig. Dat zorgt dat directe wijzigingen in het model kunnen worden aangebracht en geëvalueerd. Bovendien zorgt het ook voor een veel directere controlemogelijkheid tijdens het ontwerp en het tekenen – door het navigeren in het model worden onnauwkeurigheden veel beter opgemerkt dan enkel in plan of snedezicht. Je ontwerpt ahw echt van in de virtuele maquette.

Verdere uitwerking

Dit project is nog in de ontwerpfase. Net als onze andere projecten wordt het volledige project gedetailleerd uitgewerkt in BIM. Naar onze ervaring vermindert dit aanzienlijk de kans op fouten of niet coherente tekeningen. Bovendien is voor heel wat items de link met de meetstaat vlot en praktisch. Ook leidingwerk technieken, ventilatie, riolering, stabiliteit en wapening worden in detail uitgewerkt met stuklijsten, borderellen etc gekoppeld aan het model. De meerwaarde naar de uitvoerder is duidelijk.

 


ConixRDBM : O'Sea fase 2 - Oostende en WZC Meerlehof - Lummen

c3aw2019_conixrdbm

Klik op de figuur hierboven of KLIK HIER voor een PDF-versie op A1-formaat;

Korte omschrijving:

Data Extractie gebouwen: O’Sea Beach (Fase 2), Oostende

Gebruikte software: Autodesk Revit met de C3Admin extensies, ook in Word en Excel.

De site van O’Sea in Oostende is het voormalige Mediacenter. De locatie is onderverdeeld in 4 deelgebieden: O’Sea Charme (Fase 1), O’Sea Beach (Fase 2), O’Sea Event (Fase 3) en O’Sea City (Fase 4). Het deelgebied ‘O’Sea Beach’ (Fase 2) is het zuidwestelijke deel van het terrein. Dit gebied grenst aan O’Sea Charme (Fase 1) en de Troonstraat. Het deelgebied ‘O’Sea Beach’ (24.950 m²) betreft een gemengd project met 236 woonvoorzieningen en bijhorend woon-ondersteunend programma. Er is ontworpen vanuit de gedachte dat de publieke ruimte en de gebouwen samen een coherente en goed gedefinieerde omgeving creëren. Het deelgebied bestaat uit drie verschillende gebouwen (HI, JK en L).

Alle projecten bij CONIX RDBM Architects worden gestart in Revit met een op maat gemaakte template. Alle benodigde componenten met hun bijbehorende codering zijn erin verwerkt en sluiten naadloos aan op het moederbestek. Bij ontwerpen die in de aanbestedingsfase zitten, worden meetstaten en technische beschrijvingen verwacht. Dit wordt gedaan volgens de methodiek van C3A. Het moederbestek is een bedrijfsdocument waar alle veelvuldig gebruikte materialen compleet beschreven en gesorteerd zijn op keynote. Zodra men verzekerd is dat alle componenten in de juiste schedule verschijnen, kunnen de schedule exports aangemaakt worden met de C3A export tool. Die exporteert de geselecteerde schedules als tekstbestanden. Deze tekstbestanden kunnen daarna weer in Excel ingeladen worden die met het moederbestek is gelinkt. Hier vindt een controle plaats of de keynotes en eenheden kloppen. Zodra dit in orde is, kan de import naar Excel gestart worden. De producten die hieruit komen, zijn een gedetailleerde en samenvattende meetstaat. Na deze twee meetstaat soorten kan de technische beschrijving in Word aangemaakt worden. Dit is een kwestie van een druk op de knop en een controle achteraf.

Data Extractie Interieur:  WZCMeerlehof, Lummen

WZC Meerlehof is een woonzorgcentrum met in totaal 83 kamers waarvan 3 koppelkamers en 3 kamers voor kortverblijf. Belangrijk is om het rustoord uit het sociale isolement te halen. Er wordt geopteerd om een ruimer geheel aan diensten uit te bouwen die mee ‘leven op de berg’ brengen. De uitdaging is om dit ‘leven’ tot in de dagelijkse leefwereld van de bewoners door te trekken. Er is gezocht naar manieren om de bewoners zicht op dit leven te geven. Dit is vertaald naar de analogie van de traditionele ‘Vlaamse woning’. Je komt binnen in de inkom, vervolgens kom je in de woonkamer, met zicht op de voortuin -het dorpsplein. Achteraan de woning is de veranda met zicht op de achtertuin -het bos. Per bouwlaag worden drie leefgroepen –woningen- gekoppeld tot één afdeling. De basis vormt de woning met 8 à 10 bewoners met een eigen eet- en zitruimte, keuken en twee toiletten. Deze woning functioneert zelfstandig, maar er kan af en toe gekozen worden om de drie woningen als afdeling te laten functioneren.

De extractie van data bij het interieur gaat op dezelfde wijze als bij de data extractie van gebouwen. Enkel bestaat dit geheel uit op maat gemaakte componenten. Voor het interieur zijn twee type meetstaten: een kast meetstaat waar de kasten per strekkende meter geteld worden en een componenten meetstaat waar alle onderdelen zoals ovens, hang en sluitwerk, handgrepen en scharnieren geteld worden. De kasten worden gemodelleerd met Curtainwalls waarin de kastverdeling met Curtaingrids getekend worden. Binnen de verdeling staan Curtainpanels waarin geneste Casework families zitten zoals kastjes met daarin een deur, planken, grepen en lades. Alle Casework families worden apart geteld. Door voor het interieur een apart moederbestek aan te maken, kan er op dezelfde wijze als bij het gebouwen hoofdstuk een technische beschrijving met twee bijbehorende meetstaten aangemaakt worden.

Data Circulair ... met Autodesk Revit en Dynamo

De "Door" families van CONIX RDBM Architects bestaan uit twee geneste Generic Model families: deurblad en deurkader. Beide families hebben veel keuzemogelijkheden in hun vorm en eigenschappen. Om te voorkomen dat er een extreem grote Revit bibliotheek ontstaat voor de deuren, is er slim met de codering omgegaan. Afhankelijk van de configuratie van de deur, kan de keynote variëren. Die worden in Family Parameters gevormd. Dynamo leest de keynote onderdelen uit, zet die achter en plakt die vervolgens in een door ons gedefinieerde parameter. Zodra dat gebeurd is, zou er een data export gedaan kunnen worden. Indien deuren gewijzigd zijn, dan moet Dynamo nog eens gestart worden.


B2Ai: Woon- en Leefproject Triamant - Puurs

c3aw2019_b2ai_triamant

Klik op de figuur hierboven of KLIK HIER voor een PDF-versie op A1-formaat;

Korte omschrijving:

Woon- en leef project Triamant te Puurs

Het woon- en leef project Triamant te Puurs is een groepswoningbouwproject met in totaliteit 121 wooneenheden van diverse typologieën, gecombineerd met een aantal gemeenschappelijke functies, verspreid over 5 vrijstaande gebouwen.

De ambitie van de bouwheer Triamant is niet louter gericht op het aanbieden van zorg, maar ook op het tot stand brengen van een innovatieve en toekomstgerichte samenlevingsvorm die niet de zorg maar het wonen centraal stelt.  Naast een uitgebreid woonprogramma (grondgebonden woningen, flats, studio’s en groepswoningen) wordt er ook voorzien in sociale en commerciële voorzieningen. 

Dit project richt zich niet enkel op zorgbehoevenden. Het wil een intergenerationeel publiek aantrekken, zodat ouderen, jongeren, jonge gezinnen en personen met een beperking elkaar kunnen bijstaan in het voorzien van de nodige zorg.  Triamant creëert op deze manier een community gevoel.

Bij de opmaak van het ontwerp werd het archetype van het dorp voor ogen gehouden waar een gemeenschap van mensen zorgeloos wonen, zorg dragen voor elkaar en voluit leven.

Studio Basta stond in voor het concept van de omgevingsaanleg.  Veel aandacht gaat naar de overgang tussen de voor iedereen toegankelijke leeftuin en de private tuinen van de woonentiteiten.  

Subtiele details in de architectuur van de verschillende  bouwvolumes zorgen er voor dat de site als een samenhangend geheel ervaren wordt. 

Closed BIM met gelinkte Revit modellen

B2Ai opteerde voor de opmaak van het aanbestedingsdossier voor Closed BIM met gelinkte Revit modellen per gebouw en per discipline, met als hoofddoelen een vereenvoudigde interne coördinatie en maximale data extractie.  De disciplines architectuur, stabiliteit en technieken werden binnen B2Ai ontworpen en gemodelleerd.  Architecturale elementen werden in LOD (Level Of Development) 350 gemodelleerd, overige elementen in LOD 300. 

B2Ai gebruikt voor het opmaken van de bestekken en meetstaten al jaren de C3Admin-tools. Tijdens de opstart van de BIM implementatie in 2013 werd de C3A data extractie extensies methodiek mee geïmplementeerd en met een aantal aanpassingen verwerkt in onze BIM templates. De moederlastenboeken architectuur, stabiliteit en technieken zijn ingedeeld volgens de VMSW artikel structuur.  De vrij uitgebreide artikel structuur werd aan een Keynote lijst gekoppeld.  Deze unieke Keynotes dienen als koppelstuk tussen Model data, lastenboek, meetstaat en raming. Dankzij de C3Admin-tools kan B2Ai vlot uit het BIM model meetstaten, lastenboeken en ramingen genereren.

Binnen B2Ai hebben de standaard families een be-sfb bouwelementencodering meegekregen om de coördinatie en communicatie met externe partners te vereenvoudigen. De Keynotes werden eveneens opgenomen in onze overzichtsbestanden waardoor de mogelijkheid bestaat om tussentijdse data extracties en ramingen op te maken.  

De B2Ai template werd voorzien van standaard data export Shedules en controle Shedules. De controle Shedules zijn noodzakelijk om de aanwezigheid van Keynotes, meetcodes en Revit opmetingsmethodes (op materiaal of element) te beheren. Standaard maken wij gebruik van opmetingen per element.  Opmeting op basis van materiaal wordt enkel toegepast indien geen andere mogelijkheden voor handen, bv. bij hellingsbeton.  Op deze manier beperken we de foutmarge tijdens het modeleren.  Om dezelfde reden trachten we het gebruik van Painted Materials te beperken.

Om onze detailmeetstaat van voldoende traceerbare informatie te voorzien hebben wij een add-in laten ontwikkelen die extra data aan de elementen toekent: aangrenzende lokaal nummers, niveaus, volgnummer, etc. 

Bij de disciplines stabiliteit en technieken worden we soms geconfronteerd met artikels waarvan we de Keynote niet kunnen invullen in de Build-in Keynote parameter van Revit omdat bepaalde materiaal of product eigenschappen gedefinieerd worden door instance eigenschappen. Hiervoor hebben wij Dynamoscripts ontwikkeld die op basis van vooraf gedefinieerde eigenschappen een Costum Keynote invullen.

Nog voor het opmaken van het Belgisch BIM protocol werd er binnen B2Ai al zeer gedetailleerd gemodelleerd conform de belangrijkste ILS (Informatie Levering Specificatie) eisen, de BB-SfB bouwelementencodering en de C3A methodiek. De implementatie van het Belgisch BIM protocol verliep hierdoor zeer vlot.


AR-VO : 't Zand en De Statie

c3aw2019_arvo_tzanddestatie

Klik op de figuur hierboven of KLIK HIER voor een PDF-versie op A1-formaat;

Korte omschrijving:

De Statie - Rumst  en  't Zand - Haasdonk

Waarom en door wie werd beslist om deze projecten uit te voeren met BIM?

Dit is eigenlijk een vrij eenvoudige keuze geweest. Zowel de bouwheer als het architectenbureau AR-VO zijn volledig overtuigd van het gebruik van BIM voor, tijdens en na het bouwproces. Ieder project wordt vooraf afgetoetst waar BIM ons kan helpen om sneller, efficiënter en correcter te werken. Als vooruitstrevend architect wordt er altijd al vanaf de voorontwerpen in 3D gewerkt, om zo reeds een duidelijk beeld te krijgen van het ontwerp en te kunnen anticiperen op mogelijks moeilijke bouwkundige punten. Ook al betreft het enkel 7 appartementen, toch zien wij de grote meerwaarde ervan in om ook dit project in BIM uit te werken, reeds tijdens de ontwerpfase.

Welke partijen zijn betrokken bij het BIM-proces?

De BIM-manager van het ontwerpteam heeft het virtuele model opgebouwd. Het 2D-ontwerp van de ingenieur stabiliteit werd vertaald en omgezet in het virtuele model. Architect AR-VO coördineerde de verschillende disciplines. Er werd samengewerkt in een closed BIM-omgeving.

Voor welke onderdelen werd BIM toegepast?

Een basisonderdeel van een BIM-samenwerking is het centraliseren van alle relevante projectinformatie en dus ook de communicatie. Het cloudplatform Bimcollab werd gebruikt als communicatiemiddelvoor de uitwisseling en coördinatie van projectgegevens en het beheer van issue management. De Revit Standards-richtlijnen werden zo goed mogelijk toegepast vanaf de start. Keynotes werden toegekend aan de elementen en materialen in het virtuele model. Deze werkmethodiek laat op een eenvoudige manier toe dat bestekken en meetstaten geïntegreerd uitgewerkt kunnen worden, deze konden later zo uit het model gehaald worden. Coördinatie tussen stabiliteitsmodel (extern 2d plan van Ir. stabiliteit vertaald in model) en het architectuurmodel door gebruik te maken van IFC-file en Solibri Model Checker.

In hoeverre vormde BIM voor dit project een meerwaarde ?

De meerwaarde van BIM voor deze projecten zit voornamelijk in ontwerpcoördinatie. Goede afspraken en gecentraliseerde communicatie zorgen ervoor dat de conflicten er tijdens deze fase worden uitgehaald zodat de uitvoering vlotter verloopt. Daarnaast heb je nog het aspect dat de meetstaat op eenvoudige en efficiënte manier opgebouwd wordt.

Zie ook deze webpagina c3a-wijzer/ar-vo-bim-award-voor-residentie-vanille , die vooraf, in maart 2019, gepubluceerd werd als een voorbeeld van het soort projecten waar we naar op zoek zijn in het kader van deze wedstrijd.


Verleye Johan: Renovatie Oud Pand

c3aw2019_verleyejohan

Klik op de figuur hierboven of KLIK HIER voor een PDF-versie op A1-formaat;

Korte omschrijving:

Geautomatiseerde dataextractie bij de renovatie van een oud pand

In mijn architectuurpraktijk heb ik bij uiteenlopende renovatieprojecten veel voordeel ervaren door het gebruik van BIM. Ik ben ervan overtuigd dat BIM in het bijzondere ook voor kleine projecten nuttig en heel werkbaar is. Met het hier geselecteerde project voor de wedstrijd bij Architect at Work wil ik de werkwijze toelichten en de baten van een digitaal, objectgericht bouwmodel illustreren.

Het gebouw in het centrum van Mechelen kende een turbulente voorgeschiedenis alvorens de opdracht aan mij toevertrouwd werd: ik trof een grillig volume aan waarin reeds verbouwingen waren gebeurd, maar niet afgewerkt. De ruimtes voldeden niet langer aan de wensen van de eigenaar. In het nieuw programma van eisen was enerzijds een open commerciële ruimte over 2 verdiepingen en anderzijds een woonst over 3 verdiepingen gevraagd.

Om te kunnen werken op basis van exacte gegevens van de bestaande toestand, heb ik een 3D scan laten uitvoeren met een Leica BLK360 scanner. Aan de hand van de puntenwolk kon de bestaande toestand van het gebouw heel nauwkeurig gemodelleerd worden in REVIT (zie beeld linksonder op de A1-presentatie).

Voor het nieuw programma met commerciële ruimtes en woonruimtes werd het ontwerp -waarvoor opzoekingen gebeurd waren en een ruwe schets gemaakt op papier- rechtstreeks in het model van de bestaande toestand gemodelleerd.

Doordat je in REVIT met faseringen kunt werken, zijn alle bouwelementen netjes ondergebracht bij ‘bestaande’, ‘afbraak’ en ‘nieuw’. Bij renovatie kunnen projecten relatief complex zijn, wat mogelijks resulteert in meerdere ontwerprondes en aanpassingen. Hierbij is het een groot voordeel dat de elementen geparametriseerd zijn. Ook kunnen alle plannen, die nodig zijn voor de omgevings-aanvraag, op eenvoudige wijze worden aangemaakt.

Voor de dataextractie gebruik ik al jaren de C3A Admin tools. Bij wijze van illustratie, hier specifiek voor een renovatieproject, is in bijlage getoond hoe de dataextractie gebeurde voor alle elementen van de afbraak. Allereerst worden alle elementen benoemd en getagd, t.t.z. voorzien van een unieke naam en een label. Dit is zichtbaar op de plannen, de 3D views, de secties en de REVIT-meettabellen. Met de C3A Admin tools worden deze data geëxporteerd naar Excel, wat toelaat om een gedetailleerde en een samenvattende meetstaat te genereren. Aannemers, aan wie een prijsofferte is gevraagd, kunnen in een voor hen gekende software werken, en beschikken over correcte plannen en overzichten met betrouwbare data.

Bij wijze van besluit wil ik opmerken dat het werken met geparametriseerde objecten in BIM een aantal voordelen oplevert, die in het bijzondere bij renovatieprojecten hun nut bewijzen. Een ontwerp kan gemakkelijker worden aangepast, zonder risico op fouten in de verschillende onderdelen van het visueel model en de daaraan gekoppelde data. Ook de geautomatiserde dataextractie betekent veel tijdswinst. In de actuele context, waarbij renovatie en veranderingsgericht bouwen eerder de norm dan de uitzondering worden, is het belangrijk om hierin efficiënt te werken.


BIM voor Facilitair Management - door Stad Gent

c3aw2019_stadgent_mariomatthys

Klik op de figuur hierboven of KLIK HIER voor een PDF-versie op A1-formaat;

Korte omschrijving:

BIM als slimme toepassing voor Facilitair Management in de Stad Gent

Context:

De inzet van BIM om tot een “Augmented City” te komen, is een belangrijk onderdeel in het concept “Parallel Virtueel Universum Gent”.  Het tijds-ruimte stadsmodel dat ontstaat door integratie van BIM- en GEO-data is een fascinerend instrument voor interactieve communicatie en projectevaluatie. De ontwerpen van architecten en stedenbouwkundigen worden daarenboven mee onderbouwd en geïnspireerd door ook de burger met open 3D-data, in co-creatie en met een inricht-ding! app (voor-ontwerp van straten en pleinen voor dummy’s online) aan de slag te laten gaan. Een holistische aanpak dus. 

De promotie van BIM modellen voor alle gebouwen in beheer van Stad Gent vormt deel van deze aanpak. De meerwaarde van facilitair gebruik van BIM-modellen wordt aangetoond in diverse cases die nu lopen, zowel as built (vertrekkende vanuit 3D-scans) als voor nieuwe ontwerpen. Hoe meer de stad inzet op BIM, hoe meer we ook andere architecten inspireren.

De inzet van “Augmented Reality” met behulp van Hololenzen (Microsoft) voor gesprekken tussen architect en stedenbouwkundig ambtenaar zijn daarbij de kers op de taart. BIM modellen kunnen zo, zonder ze nog te hoeven printen in 3D, real-time en in een manipuleerbare hologram virtueel geprojecteerd en geëvalueerd worden.  Kom het eens uittesten ! 

Maar dé grote winst in het gebruik van BIM bij het ontwerp van gebouwen zit hem in de recuperatie van data die ontstaat tijdens de ontwerpfase. 

Data-extractie concreet:

De Facilitaire Diensten van de Stad Gent maken relatief weinig architectuurplannen in eigen beheer. Meestal wordt beroep gedaan op externe architecten. Op dit moment is het gebruik van B.I.M. nog niet verplicht, maar die stap moet in de nabije toekomst wel gezet worden. Een concreet en groot project waarop het ondertussen wél is toegepast is de verbouwing en een stuk nieuwbouw van het Administratief Centrum Gent Zuid. De samenvattende meetstaat werd opgemaakt vertrekkende vanuit het BIM-model. Er is aangetoond dat Data-extractie uit een BIM-model tot tijdswinst en kwaliteitsverbetering leidt.

Meer inzet op gebruik van BIM kan in de toekomst daardoor alleen maar aangemoedigd worden. Want ook het gebruik van de Hololens met zicht op het 3D-model én zicht op gekoppelde info aan objecten, is maar mogelijk mits data-extractie.

Dit project is een samenwerking van het Departement Facility Management en het 3D-Team van de Stad Gent.

Mario Matthys, Architect en Ruimtelijk Planner ; VR- en 3D-Coördinator Stad Gent


C3A-gebouw: voorbeeld-project

fig.: het C3A-gebouw  ... op een A1 gepresenteerd.

Van de deelnemende projecten verwachten we een synthese-presentatie van een architectuurontwerp, bouwproject of realisatie, waarbij "BIM-bouwdata extractie" gerealiseerd werd. Niet enkel de architecturale kwaliteit maar uiteraard ook de softwaretechnische en presentatie-vaardigheden vormen belangrijke criteria bij de beoordeling door de jury en de bezoekers van Architect_at_Work. 

Dit (goed gekend) voorbeeld van een mogelijke inzending (zie figuur hiernaast) illustreert wat mogelijk is of wat verwacht wordt: C3A-gebouw uitgewerkt met REVIT (plan, doorsnede en 3D zichten) afgewerkt met 3ds MAX Design+Photoshop op één synthese-beeld A1. Uiteraard dat ook bij dit project de Bouwdata-Extractie toegepast werd: dit C3A-gebouw wordt al vele jaren gebruikt als voorbeeld-oefenproject bij de vele C3A-opleidingen. Dit C3A-gebouw is intussen ongetwijfeld het meest getekende en in Revit gemodelleerde gebouw in Vlaanderen: dit project wordt immers in talloze C3A-cursussen voor SketchUp, AutoCAD en Revit uitgewerkt als praktische oefening. Alleen al voor de basiscursus Revit bij C3A werd dit project al door méér dan tweeduizend cursisten stap voor stap opgebouwd in Revit als virtueel BIM-model. Met quasi 100% "meetstaat-extractie" van wat er gemodelleerd werd ... In de c3a-cursusdag-revit-meetstaatextractie worden daar specifieke tips & tricks bij uitgelegd. Meer uitleg hierover kan je nog nalezen in volgende artikels:

 


 

 


BIM-Wedstrijd in samenwerking met

Met deze wedstrijd-formule is C3A niet aan z'n proefstuk toe. Ook al bij voorgaande edities bleek dit een uitstekende formule om uit te pakken met wat er met de nieuwste software bij C3A-Userclubleden uitgewerkt wordt. Bij deze editie was het thema afgestemd op een deelaspect bij de BIM-software, vandaar ook de participatie van ArchitectAssistentie en N² ’t Kwadraat …

Voor meer info ivm. ArchitectAssistentie: zie deze website https://architectassistentie.be/ 

Voor meer info ivm. N² 't Kwadraat: zie deze website https://nx2.be/