2011
4

C3A Wijzerartikel

Dit artikel verscheen in de C3A wijzer

Residentie LEIEDAM door SheCi.be

december 2011

Tijdens de reeks workshops C3Admin eind 2011 rond de C3A-werkmethodiek Bestek en Meetstaat werd telkens ook de wisselwerking met BIM-software zoals REVIT geïllustreerd via dit voorbeeld uit de praktijk. Meetstaten baseren of aanvullen op Revit-Bouwdata-Extractie is geen fictie meer !

In dit REVIT-project werd echt wel het onderste uit de kan gehaald, met toepassing van alle C3A-Extensies voor REVIT en Office. Gebaseerd op de C3A-REVIT-Template werd het project uiterst gedetailleerd in REVIT Architecture uitgewerkt, en dankzij de goed voorbereide keynote-coderingstechniek bij alle Revit objecten en materialen, én de daarop aangepaste schedules of meetstaat-views, werd quasi alles wat in Revit gebouwd werd ook naar geschikte Excel-meetstaat-tabellen overgebracht. Uiteraard wordt er daarbij voor gezorgd dat die Schedule Views netjes passen in de C3A-Excel-detailmeetstaten zodat ze van daaruit verder verwerkt worden naar de samenvattende meetstaten en prijsberekeningen.

Residentie LEIEDAM

fig.: camerazicht vanop de brug

Dit nieuwbouwproject is centraal gelegen in Deinze centrum. Residentie "Leiedam" staat voor comfort, veiligheid, service op maat en functioneel zelfstandig en toch 'samen'-wonen aan de Leie met haar prachtig groen kader! Het kleinschalig wonen uit zich in 39 seniorenflats waar ouderen 'zelfstandig' kunnen wonen. Het voorziet daarnaast in een gemeenschapsruimte (cafetaria, welness ) , 30 overdekte parkeerplaatsen en een omgeven parktuin voor de bewoners en de buurt.

Qua vorm en uitzicht vormt het gebouw een open, speels en niet monoliet karakter, door de in- en uitspringende gedeeltes ten opzichte van het gevelvlak. Uitgangspunt hierbij is de integratie in de bestaande lage bouwmorfologie van de Guido Gezellelaan. Door de situering van de gemeenschapsruimte (cafetaria) op het niveau van de Guido Gezellelaan en een fietsenlift om het nivoverschil tussen Guido Gezellelaan en Leiedam op te vangen wordt een knooppunt gevormd met het stadscentrum Deinze.

Iedere bewoner krijgt zijn eigen gepersonaliseerde inkom en een al dan niet overdekt terras. Doordat elke bewoner naast zijn eigen leefruimte ook een stukje buitenruimte kan personaliseren, vergroot de kans dat hij zich ook thuis gaat voelen. Tevens vormen deze buitenruimtes die een uitbreiding zijn van het interieur, een schakel tussen de omgeving en de binnenruimte. Vanuit deze geborgen positie kan de oudere de wereld rondom hem ontdekken en vooral genieten van het 'wonen in het groen'. Deze luxueus gebouwde flats met zeer laag energieverbruik kunnen 2 personen verwelkomen met zelfs één andersvalide. Deze flats respecteren steeds een ruimte tussen 50 m² en 80m² en bieden eveneens een prachtig terras.

De combinatie van een zwarte sokkel in metselwerk en een witte bepleisterde bovenbouw versterken het idee van het opnemen van het gebouw in zijn omgeving. Door het verspringen van de gevelvlakken ten opzichte van elkaar en het voorzien van in-en uitspringende terrassen wordt een levendig gevelbeeld gevormd en het idee van gesloten naar open bebouwing binnen éénzelfde volume versterkt.

fig.: camerazicht

Bekijk de volledige verkoopsbrochure op www.leiedam.be

Verschillende types flats

Eigenaars en huurders genieten van een hoogstaande afwerking: luxueuze inkomhal en lift, keuken en badkamer, aparte slaapkamers, geïntegreerde keuken, onderhoudsvriendelijke materialen,… Alle flats hebben een eigen telefoonverbinding, tv-aansluiting, branddetectie en oproepsysteem enz. Meerdere liften zorgen voor een vlot intern verkeer. Voor de andersvaliden zijn liften, toegangen en toiletten aangepast om het hen zo aangenaam mogelijk te maken. Binnen deze accommodatie heeft dit project ook een uiterst verzorgde en aangename wellness en fitnessruimte met sauna, jacuzzi, infraroodcel, aparte kine- en verzorgingsruimten,…

fig.: Ook de keukens, badkamers e.d. werden al van bij de voorbereiding heel gedetailleerd in REVIT uitgewerkt.

fig.: Interieur-Rendering van het REVIT-model …


Hieronder enkele voorbeelden van verkoopsplannen van flats die zo "2D-gerenderd" uit het REVIT-model afgeleid worden, mét automatische oppervlakteberekeningen:

fig.: flat nr.8 op nivo 1 …

fig.: flat nr.9 op nivo 2 …

fig.: flat nr.4 op nivo 3 …


Duidelijk heel wat verschillende type flats, met een aparte indeling ! Klik op de figuren hierboven om een gedetailleerder zicht op alle 39 flats te bekomen …

Merk op! Dit zijn zomaar views in REVIT Arch. met goed gekozen materiaal-instellingen zodat geen opwerking in Photoshop of zo nodig is (wat met AutoCAD-tekeningen wel eens nodig is om zo'n resultaten te bekomen). Met alle voordelen vandien: wijzigingen in het virtueel model worden ook meteen automatisch in al deze verkoopsplannetjes bijgewerkt, incl. de oppervlakteberekeningen.


fig.: inplanting gebouw in Revit


Uitwerking in REVIT

fig.: printscreen Revit in actie

In één virtueel model werd het gehele gebouw heel gedetailleerd uitgewerkt, zodat daar automatisch uitstekende plannen, doorsnedes, gevels en allerlei 3D-zichten uit afgeleid worden. Ook de badkamers, keukens, raamgehelen, enz. werden gedetailleerd (tot op 1/20 ) in het 3D-model opgebouwd. Dit vormt ook de basis voor de 3D-Renderings, die daardoor ook gedetailleerd en uitstekend zijn van kwaliteit …


fig.: printscreen Revit in actie

In dit project werd ook Worksharing toegepast, waarbij vier medewerkers van SheCi.be terzelfdertijd aan dit project in één en dezelfde file samenwerken: projectsamenwerking is een in Revit standaard beschikbaar systeem waarbij meerdere gebruikers samenwerken aan één gemeenschappelijk projectbestand. Het werken in een projectteam gebeurt niet door een rechtstreekse benadering van het centrale bestand, maar indirect via een locale kopie van het projectbestand. Elke gebruiker werkt in zijn eigen locale bestand en wisselt op geregelde tijdstippen de wijzigingen uit met het centrale bestand. Na het locaal laden van de wijzigingen vanuit het centrale bestand, kan een gebruiker de wijzigingen van zijn teamleden zien. Bij SheCi.be hebben ze dit ondertussen in meerdere projecten goed toegepast en ze hebben daar heel positieve ervaringen mee.


fig.: printscreen Revit in actie

De Schedule Tables of Quantitie Views in REVIT worden begeleid met meetstaat-tekeningen, waar via Tags alle elementen in de meetstaat met duidelijke verwijzingen gerefereerd worden naar de plannen. Zelfs de plinten komen korrekt en gedetailleerd in de meetstaat-views en in aparte meet-tekeningen !

Vooral het feit dat om het even welke aanpassing in zo'n project, in plan, doorsnede, gevel of 3D, zelfs in de meetstaat-tabellen, meteen coherent aangepast of bijgewerkt wordt in alle andere zichten, is een fantastisch voordeel tov klassieke CAD-tekeningen.


fig.: printscreen Revit in actie

Bestek en Meetstaat
Bij dit project werd quasi alle getekende geometrie ook naar de meetstaat geextraheerd. Daarbij werd de keynote-codering conform de nummering van de VMSW toegepast, ook al omdat de bestekteksten volledig conform de C3A-werkmethodiek en de VMSW basisteksten uitgewerkt werd.

In de aanzet van de detailmeetstaat staat vermeld: "bepaalde meetposten zijn DIGITAAL berekend via REVIT, zoals getekend op de uitvoeringsplannen. Hiernaar wordt telkens verwezen in het bestek bij de meetcode. Voor de verwijzing naar muurnummers, raamnummers e.d. wordt verwezen naar de schema's meetstaten opgemaakt in de A3 bundel."

Zie de twee figuren hierboven om te zien hoe dit aangepakt werd … zelfs de plinten werden per nivo netjes in plan aangeduid én in meetstaattabellen geëxtraheerd !


Werf is te volgen op de SheCi.be website !

Op de SheCi.be-website is ondertussen een blog opgezet ivm werken in uitvoering. Daar kan je ook dit project verder volgen. De werken zijn pas gestart, met de afbraak op het terrein van bestaande gebouwen.
Volg de Werken in Uitvoering blog op de SheCi.be website !


De figuren in dit artikel, printscreens van Revit in aktie met dit project, spreken wellicht meer dan lange teksten … Klik op de (compacte) afbeeldingen in dit artikel om een full-screen beeld op uw scherm te krijgen (REVIT Printscreens met resolutie 1920x1200).