Live Event, maandagnamiddag en avond 6 mei 2024, 17u30 tot 21u.

met enkele aparte workshops in de namiddag ...

exclusief op uitnodiging:

Stroomlijnen van de BIM samenwerking via classificatie en coderingen

en

Slimmer BIM databeheer in Revit

Niet vereist.

Bent u reeds lid van de B2Build Academy ?
Schrijf u dan in via de B2Build Academy !

Waar:

dit Live Event gaat door op maandag 6 mei 2024 met een beperkt publiek (+ 200 deelnemers) in het AuditoRium4 in gebouw 485

op de CommunicatieCampus
Sint-Denijslaan 485, 9000 Gent

GRATIS dankzij BIM-platform

Deze opleiding behoort tot

Digitaal Bouwen met BIM als bindmiddel

Digitaal Bouwen kan alleen een succes zijn als de volledige bedrijfscultuur de klik maakt. BIM zorgt hierbij voor de nodige data. Maar digitaal bouwen is zoveel meer dan 3D modellen, BIM-diensten en VR-simultaties.

Bij computational design denken we na over parametrisch design, generative design, digital integrated engineering, AI-ondersteuning en zoveel meer. Altijd gericht op een optimalisatie van de verschillende eisen en parameters om zo een data driven, decision-making instrument voor de stakeholders te bieden. Het is de kunst om ontwerpgegevens met digitale instrumenten in een model te gieten, te integreren en te optimaliseren. Het is de evolutie van computerondersteund naar computergestuurd ontwerpen.

We sluiten af met het Digitaal Bouwen in de praktijk en laten verschillende profielen uit het team van 'The Grand' in Nieuwpoort aan het woord. Hier is het BIM-model niet zomaar een visuele traktatie; het is dé essentiële stap voor de vlottere uitvoering en een feilloze planning van dit project. Van de ontwerpfase tot de calculatie, planning en uitvoering, het ganse traject verloopt in één BIM-model.

1 model, 1 team, 1 single source of truth!


Programma

17u.30  Ontvangst voor de avondsessie

netwerkmoment met vakgenoten ...  


18u.30  Introductie Digitaal Bouwen met BIM als bindmiddel

Wat is de impact en wat zijn de mogelijkheden via BIM als bindmiddel ?


18u.35  Breder BIM-kader als basis voor BIM-processen in bedrijven.

BIM is ondertussen een vaststaand gegeven in de bouwsector, met evenwel een adoptiegraad die binnen de subgroepen en bedrijfstypes in de bouw erg verschilt qua snelheid en diepgang. Vooral bij de echte digitale voorlopers is het besef gegroeid dat BIM niet louter 3D-software is, maar een manier om naar het volledige bedrijfsproces te kijken, en dus een digitale kapstok om het volledige bouw- en bedrijfsproces te structureren, en om met de volledige sector op een efficiëntere, datagebaseerde manier samen te werken. De laatste paar jaar is er verder een duidelijke toename van referentiedocumenten, met Europese en internationale normen als belangrijke mijlpaal, die helpen om het BIM/informatieproces te structureren. Ze scheppen ondermeer een kader voor modelleren en data-uitwisselingen. We lichten het kader hierrond toe.


door
Niki Cauberg
Afdelingshoofd Digital Construction - Buildwise


19u.00  Partnervideo


19u.05  Computational design in de praktijk.

Parametrisch design / generative design / gebruik van digitale tools in een interactief designproces ter optimalisatie van verschillende eisen en ontwerp-parameters aan de hand van een praktijkvoorbeeld tonen we aan dat digital integrated engineering als onmisbaar 'decision-making' instrument voor alle stakeholders in het ontwerpproces.

Maar digital engineering is zoveel meer dan 3D-modellen, BIM-diensten en VR-simulaties. Het is de kunst om ontwerpgegevens met digitale instrumenten in een model te gieten, te integreren en te optimaliseren. Het is de evolutie van computerondersteund naar computergestuurd ontwerp van de infrastructuur. Wat doet een digitaal ingenieur? Welke voordelen halen we uit digital engineering?


door Maaike Berckmoes | VK architects+engineers


19u.25  Partnervideo



19u.30  Digitaal Bouwen in de praktijk, het team van "The Grand" aan het woord

Praktijkcase, Gemodereerd door Francis Verstraete (Verstraete.team)

Een van de laatste historische gebouwen aan de Belgische kust herrijst weldra als een feniks uit zijn as. The Grand is het baanbrekende renovatieproject van het voormalige ‘Le Grand Hôtel’, later gekend als de ‘White Residence’ te Nieuwpoort. The Grand te Nieuwpoort wordt volledig in BIM begeleid. Hierbij kunnen we niet alleen de kleinste details van het project in kaart brengen, maar het stelt ons in staat om kosten nauwkeurig te ramen en onaangename verrassingen te vermijden.  

Het BIM-model is niet zomaar een visuele traktatie; het is dé essentiële stap voor de vlottere uitvoering en een feilloze planning dit project.

Projectvoorstelling: achtergrond en intro tot het project “The Grand”. Vergelijking van ‘klassieke’ aanbesteding en uitvoering, en de weg die ingeslaan werd in “The Grand”. 

door  Frederik Timmerman | VDD Project Development  


Visie bouw en aanpak

In de bouwsector van vandaag ontbreekt nog steeds een essentieel stukje: de integratie van digitale communicatietechnologieën staat nog in de kinderschoenen. Eindelijk zetten we stappen weg van het naast elkaar werken. Bouwen draait om het luisteren naar elkaar en het stellen van teamdoelen. Het draait om het overtreffen van de verwachtingen van de klant, om fluitend naar het werk te kunnen gaan. Met de juiste kennis en informatie op het juiste moment en door het juiste team kan dat worden bereikt.

door Francis Verstraete | Verstraete.team


Ontwerpteam vs bouwteam, nut van BIM in een vroege fase
Een weldoordachte digitale voorbereiding en BIM-strategie is essentieel voor een geoptimaliseerd bouwtraject dat verder gaat dan louter de ontwerp- en uitvoeringsfase. Het BIM-model dient als het digitaal fundament en is dé sleutel tot een succesvolle samenwerking. Door deze inspanning in een vroeg stadium te leveren, versterkt dit de mogelijkheid om tijdens uitvoering hiervan de vruchten te plukken. Een gecoördineerde overdracht van informatie en BIM-modellen tussen de ontwerp- en uitvoeringsfase is hierbij uiteraard van cruciaal belang.

 

door Hans De Neve | Bureau Bouwtechniek


Optimalisatie in voortraject aan de hand van een digitaal model.
Bewuste keuze om Bim in te zetten als tool om intern en extern de efficiëntie te verhogen, ook wanneer dit geen vereiste is.

 

door Sarah Vansteenbrugge | Studiebureau Mouton  



Het model als onderlinge referentie in een multidisciplinair ontwerpproces, Bouwfase in 4D en 5D
Alle projecten in 3D, 4D en 5D is bij Verstraete.team het uitgangspunt. Geen verrassingen dus als bouwheer, ook niet bij de (onder-) aannemer (s), noch bij de rest van het team.

        

door Henk Pijpaert | hp engineers

Met Toon Declercq bekijken we in de praktijk hoe 5D de prijs van een project bepaalt. Want 3D ‘tekenen’ staat gelijk aan ‘rekenen’. Eens de kostprijs bepaald kan ook de planning, op basis van de begrote uren, in detail opgemaakt worden.



en 
Toon Declercq | Verstraete.team 



Conclusies
Plezier bij het werken krijg je pas wanneer je vat krijgt op de uitdaging die voor je ligt. Wanneer je plots begint te beseffen dat je de dingen samen aan het uitwerken bent met één en hetzelfde doel voor het ganse team, dan kom je met plezier naar je werk. Goed gebruik van BIM helpt dit alles ondersteunen en is zo de hoeksteen van de bouw. 



door Francis Verstraete | Verstraete.team


20u.30  Slot en netwerkmoment 

Verzorgde walking dinner met genoeg tijd om met vakgenoten, collega's en nieuwe contacten bij te praten ... 





Zie ook de aankondigingen op de website van BIM Platform:


dit Live Event gaat  door met een beperkt publiek in het AuditoRium4 in gebouw 485
op maandag 6 mei 2024, op de CommunicatieCampus Sint-Denijslaan 485, 9000 Gent


Achteraf volgt nog een uitgebreid verslag nà dit inspiratie-event in C3A-Wijzer.