2022
4

C3A Wijzerartikel

Dit artikel verscheen in de C3A wijzer

De Digitale paradox - Madaster via BIM-input

december 2022

Maandag 5 dec. 2022 werd op de Communicatiecampus bij het BIM-Platform een inspiratie-sessie verzorgd rond de digitale paradox tussen BIM, materiaalpaspoorten, het digitale bouwteam en circulair bouwen.  

Bouwmaterialen en immigranten lijken alvast in 1 opzicht op elkaar. Als een immigrant geen documenten heeft, ‘bestaat’ hij niet en dat geldt ook voor bouwmaterialen. Zodra bouwmaterialen gebruikt worden zonder gedocumenteerd te zijn, ‘bestaan’ ze niet meer. Met andere woorden, circulair bouwen zonder kwalitatieve, correcte, beschikbare én up-to-date data is een illusie. Willen we circulair bouwen dan moeten we dus evengoed naar een digitale bouwsector!

Op deze sessie van het BIM-platform bekeken experten evoluties en ervaringen in de bouwsector. Met een beperkt aantal deelnemers ( +180 inschrijvingen) LIVE op de communicatie-campus. Hierbij een verslag met de presentaties van de sprekers én de volledige video-opname van dit inspiratie event. 


17u.30  Ontvangst

Ontvangst ... met networking

 

18u.30  Introductie

Inleiding

  


18u.35  Wat je van buren leren kan ...

BIM-integratie in Nederland - dankzij Knauf


18u.40  BIM als bouw info management

BouwData neemt in een bouwproject de rol van assistent bouwheer op zich en verzekert op die manier de kostenbeheersing. Een sterke basis in data normering & verwerking en een transparante communicatie maken het mogelijk projecten binnen de tijd, budget en zonder aangetekende brieven op te leveren. Hoe past BIM modelling in dit verhaal? Is BIM klaar voor kostenbeheersing? En hoe zetten we de volgende stap naar een circulaire toekomst?

door Laura Denoyelle, Bouwdata & One Tiny Step

KLIK HIER of op de image hierboven voor
de presentatie van Laura Denoyelle.

Ingenieur-architect Laura Denoyelle transponeert BIM naar Building Information Management waarin de nadruk ligt op de kostenbeheersing van grote bouwprojecten.

“Centralisering van bouwdata zorgt ervoor dat de werken vlotter, sneller en accurater worden uitgevoerd en er geen onverwachte kosten opduiken. Met BouwData, onze freelance coöperatie, kunnen we de data binnen BIM koppelen aan de financiële informatie die bij de materialen en de werken hoort.”


kies onderin  2. Laura Denoyelle: BIM als bouw info management
 


19u.00  Een eenvoudig begin met BIM

Een eenvoudig begin met BIM ... geïllustreerd via project Bergerheide.


19u.05  De cruciale kakofonie

Vooraleer het orkest gezamenlijk speelt, stemmen muzikanten het eigen instrument. Die kakofonie vooraf is cruciaal. Hetzelfde geldt voor de transitie naar een duurzame bouwsector. Alle actoren stemmen individueel hun instrument: partijen in digitale transformatie, circulariteit, materialenpaspoorten, BIM… het lijkt één groot dissonant discours. Maar de beoogde harmonie tussen mens en millieu verdient onze moed om die chaos zijn werk te laten doen. Hoe paradoxaal dat ook lijkt.

Het lichamelijke, psychische en emotionele welzijn dat architectuur zo kan gaan creëren voor “people & planet” is de bestaansreden van YUGENING.

door Véronique Orens, YUGENING


KLIK HIER of op de image hierboven voor
de presentatie van Véronique Orens.

De digitale paradox: “Nog voor we van start gaan met het bouwproces is de carbon footprint al gigantisch hoog.”

“BIM en Madaster moeten een eeneiige tweeling vormen. “Het startplatform van elk gebouw moet BIM zijn,” verheldert Véronique Orens van YUGENING Architecture. “De lineaire bouweconomie heeft ons 250 jaar lang welvaart gebracht maar vandaag zitten we over de limiet. De toekomst vereist een circulaire economie. Maar er worden nog teveel studies gemaakt, teveel nagedacht en ingepland. Nu is het tijd voor effectieve en efficiënte actie.” 


kies onderin  4. Véronique Orens: de cruciale kakofonie
 

 Stappenplan van REVIT naar Madaster

Tijdens de sessie op 5 dec. was er tijd tekort om de voorbereidingen via BIM voor de input bij het Madaster uiteen te zetten, maar het BIM-team bij Yugening heeft dit via een stappenplan verduidelijkt. Daar hebben ze ook al jarenlange ervaring met de C3A-Werkmethodiek om de bouwdata-extractie van alle elementen en materialen vanuit Revit gestructureerd aan te pakken, om dan alle info conform de C3Admin-werkmethode in een detail-meetstaat in Excel in te lezen ... en de methodiek om de materiaal-info vanuit zo'n Revit-model naar het Madaster over te brengen is heel gelijkaardig: alle materiaal dat in aanmerking komt wordt via een codering gemarkeerd, zodat een export mogelijk wordt met de gewenste data in een gepast formaat, om dan dat resultaat in de analyse-applicatie (Madaster in dit geval) in te lezen. 

 

Stap 1:  koppeling van de SfB-codering via de Assembly code in Revit

Stap 2:  toekennen van de juiste SfB-codering aan de BIM-objecten

Stap 3:  naamgeving van de materialen verzorgen, conform de EPEA materialenlijst

Stap 4:  Export naar IFC (zie de specifieke IFC instellingen in de PDF-presentatie)

Stap 5:  Controle via een IFC viewer met de smartviews van Madaster

Stap 6:  Indien nodig, verder bijsturen van  de info in het Revit-model 

Zie bovenstaande PDF-presentatie met meer details omtrent de precieze aanpak.

 


19u.35  BIM als hoofdrolspeler

BIM als hoofdrolspeler ...  uiteenzetting door Jos Vandamme, geïllustreerd via de renovatie van de Leopoldskazerne Gent.   

kies onderin  5. Case: Renovatie van de Leopoldkazerne ... met de BIM-motivatie door Jos Vandamme
          


19u.40  Milieubewust en circulair ontwerpen gaat makkelijker met Madaster

Door met Madaster te werken, kunt u in een vroeg stadium meten of het ontwerp voldoet aan alle milieueisen. Madaster is een platform waar betrouwbare verrijkingsinformatie ervoor zorgt dat u inzicht hebt in milieueffecten van materialen of producten bijvoorbeeld losmaakbaarheid, circulariteit of CO2-uitstoot. Madaster gaat daarmee verder dan andere oplossingen. In Madaster maakt u gemakkelijk een materialenpaspoort aan op basis van een BIM (IFC) of Excel-document. Door deze geautomatiseerd te verrijken met informatie over circulariteit, milieubelasting en restwaarde, wordt uw Madaster-omgeving een waardevolle databron. U kunt het ontwerp en alle materiaal- en productinformatie over het ontwerp gemakkelijk delen met andere stakeholders. Dat komt goed uit wanneer u bijvoorbeeld een opdrachtgever wil overtuigen van de milieukundige en circulaire meerwaarde van het ontwerp.

  

door Johan Klaps en Vincent Verbruggen, Madaster België

KLIK HIER of op de image hierboven voor
de presentatie van Johan Klaps en Vincent Verbruggen.

De digitale paradox: “Europa werd een kakofonie van inputsystemen voor bouwheren. Daar zijn we nu vanaf.

“Voor veel bouwheren, architectenbureaus en ontwikkelaars is Madaster nog een duister begrip.” Statement van Johan Klaps, directeur van Madaster België. “Alle inspanningen die we gaan doen richting circulariteit moeten beginnen met het noteren van wat je doet en wat je hebt. Dat is de functie van Madaster. Alle Materialen en handelingen die betrokken zijn in het bouwproces registreren in een centrale, up-to-date en raadpleegbare database. Zo wordt BIM ook Beschikbaar In Magazijn!”

De digitale paradox: “Het ecosysteem van Madaster krijgt zijn input o.a. van BIM.”  Aldus Vincent Verbruggen  - Communication Manager Madaster België. “En die registratie van je materialen is lang niet zo moeilijk als men denkt,” beaamt communicatiemanager Vincent Verbruggen. “Eenmaal de producten met hun specifieke eigenschappen, prijzen en constructiedata zijn ingebracht, doet de computer alles en kan je het eindresultaat makkelijk bekijken.”


kies onderin  6. Johan Klaps en Vincent Verbruggen: Madaster België
 



20u.05  Panelgesprek

Na de uiteenzettingen volgde nog een panelgesprek rond enkele specifieke vragen ...
voer voor discussies tijdens het netwerkmoment. 



20u.25  Netwerkmoment

netwerkmoment met een hapje en een drankje. 



Bekijk de volledige opname van dit event via een klik op de figuur hierboven.
Voor een specifiek onderdeel: kies onderaan de figuur het gewenste fragment  !




Zie ook de aankondigingen op de website van BIM Platform:


dit Live Event ging met een beperkt publiek  (+ 180 inschrijvingen) door in het AuditoRium4 in gebouw 485
op de CommunicatieCampus Sint-Denijslaan 485, 9000 Gent