2016
3

C3A Wijzerartikel

Dit artikel verscheen in de C3A wijzer

BIM met Revit - infoavond met getuigenissen donderdagavond 29 sept. 2016

september 2016

Foto: gebouw 485 met AuditoRium4 te Gent, architect: AIKO, waar dit event doorging

De afgelopen 12 jaar zijn in een versneld tempo architecten van CAD naar BIM-met-REVIT aan het overschakelen, en gans de sector (ook ingenieursbureau’s, aannemers, en bouwheren) is nu naar BIM aan het evolueren. Waarom ? Hoe wordt die overstap aangepakt en ervaren ? En … wat zijn de resultaten ? 

Via de testimonials van enkele architecten en bouwheer, via enkele voorbeelden en ervaringen uit de praktijk, kon je dit komen ontdekken op donderdagavond 29 sept. 2016 in het AuditoRium4 te Gent. De ervaringen werden gedeeld aan de hand van enkele concrete projecten. Ook de bouwheer van dit nieuwbouw-project weet ondertussen waarom BIM aan de orde is, en kwam dit verduidelijken!  In dit artikel een beknopt verslag van deze infoavond, inclusief de downloadbare presentaties van de sprekers. 

De lokatie ( AuditoRium4 in gebouw 485 van de Communicatiecampus te Gent ) was uitstekend geschikt voor dit event:  dit nog maar pas gerealiseerde nieuwbouwproject werd als studieproject ook al in BIM uitgewerkt, en is de thuis van BIM-platform: een onafhankelijk communicatie- en kennisplatform dat inspireert en oplossingen aanreikt met betrekking tot BIM en zich richt tot opdrachtgevers, architecten, producenten, adviseurs, aannemers en installateurs. De meer dan 100 deelnemers aan deze infoavond hebben heel wat kunnen opsteken: sommigen stonden toch wel verbaasd te kijken hoe ook een kleiner architectenbureau zoals D. Depoortere optimaal gebruik maakt van Revit bij de voorbereiding van bouwprojecten, en de reeks realisaties die Abscis architecten op een paar jaar tijd al met Revit gerealiseerd heeft spreken boekdelen: BIM is de toekomst !  

Dit was een organisatie van BVA - Beroepsvereniging voor Architecten i.s.m. C3A en BIM-platform.


19u.00  Welkom

ir. arch. Jona Van Steenkiste, medewerker bij Bureau Bouwtechniek te Antwerpen, verzorgde in naam van BVA een korte introductie. 

 


19u.15  BIM-met-Revit introductie

arch. Jos Vandamme  (C3A)

Situering BIM: een revitaliserend concept voor samenwerking in de bouwsector, waarbij een virtueel intelligent 3D-model van het bouwproject een belangrijk onderdeel vormt.

 

KLIK HIER voor de presentatie van Jos Vandamme.


   

19u.45  Revit ook voor een kleiner architectenburo

ir.arch. Dominiek Depoortere  (architectuur + stabiliteit , Beveren-Leie)

Zes jaar geleden nam ir. arch. Dominiek Depoortere  met de paar medewerkers van zijn buro “de duik in het bad” met Revit. Begin 2010 volgde hij samen met zijn medewerkers de C3A-Revit-basiscursus, na tien jaar met AutoCAD aan de slag te zijn. En de voordelen werden toen al in 2010 snel duidelijk! Zie dit artikel in C3A-Wijzer "overstap-cad-naar-revit-bij-arch-en-ing-bureau-dominiek-depoortere" als intro.

Bij kleinere projecten speelt het BIM-aspect “digitale samenwerking” tussen diverse bouwpartners een minder belangrijke rol. Maar het virtuele gebouwmodel in Revit, dat niet enkel geautomatiseerd alle tekeningen veel beter en sneller oplevert dan voorheen en ondertussen ook zorgt voor allerlei bouwdata-extractie (zoals geautomatiseerde meetstaten-extractie) biedt ongelooflijke flexibiliteit om wijzigingen door te voeren, van bouwdossier overheen het uitvoeringsplan tot een as-built uitvoeringsdossier. En dat is voor elke architect een enorme meerwaarde ! In Revit wordt een virtueel model van het te bouwen project opgesteld, waarbij alle representaties (plannen, aanzichten, doorsnedes, allerlei 3D-zichten én meetstaat-tabellen) automatisch uit dat BIM-model afgeleid worden, maar waarbij evengoed in de 2D plannen, aanzichten, doorsnedes, 3D-zichten én meetstaat-tabellen kan gemanipuleerd worden. Revit zorgt voor allerlei automatismen bij het uitwerken van dat BIM-model, en zorgt ervoor dat alle views automatisch mee volgen bij aanpassingen. Indien de nodige zorg besteed wordt aan de opbouw van het model, kosten uitstekende extra 3D-zichten, gevels en snedes geen tijd. Ook fasering in Revit (de 4e dimensie of tijdlijn in een bouwproject) werd van bij het begin toegepast bij Dominiek Depoortere. Vooral als heel wat verbouwingen moeten aangepakt worden, is deze Phasing in Revit een fantastische tool.  Reeds gestarte projecten, die in ontwerpfase waren, werden heel snel compleet in Revit verder uitgewerkt.

fig.: Revit-Render van een voorbeeldproject

fig.: bouwdossierplan van het voorbeeldproject op de infoavond; zie de volledige presentatie voor heel wat meer details ivm dit project en de uitwerking in Revit.

Na een half jaar REVIT was de balans al absoluut positief, eind 2010 vertelde Dominiek Depoortere al “we hadden al veel vroeger moeten overstappen …” , alhoewel in 2010 het beste nog moest komen, zoals kostencalculaties in een ontwerpfase, gedetailleerde meetstaat-generatie vanuit het BIM-model, en allerlei aanvullende analyse-toepassingen. Maar hoe zit het nu, zes jaar later ?  Bekijk maar eens de presentatie van Dominiek Depoortere van deze avond!

 

KLIK HIER voor de presentatie van Dominiek Depoortere.


20u.20  intermezzo

networking, met deelnemers en sprekers


   

20u.40  Eerste BIM-project in de echte zin van het woord

ir.arch. Arthur Van Cauwenberghe  (Abscis Architecten , Gent)

Arthur Van Cauwenberghe vertelde in zijn getuigenis hoe hij persoonlijk een tweetal jaar geleden de overstap naar Revit heeft ervaren en waarom hij nu kiest voor Revit van schetsontwerp tot werf. Hij vertelde ook hoe Abscis Architecten zich heeft voorbereid op de integrale overschakeling naar Revit, hoe ze dit aanpakken en wat de impact hiervan is op een groter bureau met een veertigtal medewerkers en de impact op de samenwerking met externe partners.

Eén van de projecten dat toegelicht werd is de KUL Campus Brugge, faculteit-industriele-en-biowetenschappen-brugge , waar momenteel de laatste hand aan gelegd wordt. “Dit is het eerste project in ons land waarbij architecten, stabiliteitsingenieurs en het studiebureau technieken allemaal met Autodesk Revit werken, een Building Information Model (BIM)-project in de echte zin van het woord. Na de aanbesteding nam ook de hoofdaannemer het beheer van het BIM-model over”, meldt Brecht Pauwels van het ing.bureau Ingenium, één van de BIM-partners in dit project.  Dit is effectief een project waar Abscis voor de architectuur, Ing.bureau Provoost voor de stabiliteit en Ing.bureau Ingenium voor de technieken in Revit gezorgd heeft, en waarbij na de aanbesteding de hoofdaannemer Artes Depret het beheer van het BIM-model overnam. Ook voor de hoofdaannemer was dit een testcase. Er kwam ook een externe BIM-coördinator bij te pas, in casu BIMplan, die mee instond voor het opzetten van het BIMprotocol. Dit resulteerde uiteindelijk in een BIM as built-model.  Voor de meetstaat van het architectuurgedeelte is voor dit project ongeveer 95% van de metingen uit Revit gevloeid!  

fig.: foto in de werfkeet, waar de projectverantwoordelijken de bespreking voeren rond een BIM-model van het gebouw.

fig.: voorbeeldproject: eerste BIM-project in de echte zin van het woord: overzicht zoals ook al ingediend bij de Revit-wedstrijd op Architect at Work in 2015.

BIM-men impliceert ook een andere manier van vergaderen. Er zijn niet enkel de wekelijkse werfvergaderingen tussen projectverantwoordelijken en ontwerpers, er wordt ook samengezeten door de modelleurs van de diverse betrokken partijen. Daarom is een BIM-protocol met basisafspraken over inhoud en ontwerp belangrijk.

Via dit artikel kul-campus-brugge-is-eerste-bim-project-in-de-echte-zin-van-het-woord uit de Bouwkroniek  kan je de ervaring vanuit het Ing.bureau Ingenium nalezen,  maar op donderdagavond 29 sept. vertelde ir.arch. Arthur Van Cauwenberghe in naam van Abscis Architecten de ervaringen vanuit het standpunt van de architecten. Bekijk maar eens de presentatie van Arthur Van Cauwenberghe !

 

KLIK HIER voor de presentatie van Arthur Van Cauwenberghe.


21u.30  BIM standpunt en ervaring Bouwheer

Mark Delreux  (Communicatiehuis)

Getuigenis vanuit het standpunt van de bouwheer, met het Communicatiecampus Gebouw 485 (waar deze infoavond in doorgaat) als voorbeeld.

 

KLIK HIER voor de presentatie van Mark Delreux.


21u.45  Afsluiter

ir. arch. Jona Van Steenkiste, zorgde in naam van BVA ook voor de afsluiter.



22u.00  Netwerkreceptie

networking, met deelnemers en sprekers




dit was een geslaagde infoavond,
georganiseerd in samenwerking met BVA, C3A en BIM platform

Dergelijke getuigenissen uit de praktijk, van gebruikers die ondertussen zelf ervaring opgedaan hebben, zijn veel interessanter dan zelf even dergelijke software op te starten om te ontdekken wat dit zou kunnen bieden als meerwaarde. Bij C3A ervaren we nu al meer dan tien jaar zo’n reacties ...