2010
4

C3A Wijzerartikel

Dit artikel verscheen in de C3A wijzer

Overstap ADT naar REVIT, bij Arch- en Ing-bureau Dominiek Depoortere

december 2010

Dominiek Depoortere aan 't werk in zijn buro ...

In de C3A-Userclub zijn de afgelopen vijf jaar toch al zo’n vijfhonderdtal ADT-gebruikers (wat nu AutoCAD Architecture noemt) overgestapt naar REVIT Arch. Er blijven nog een deel gebruikers met ADT en meer nog met de gewone AutoCAD bezig (ze zullen heus niet allemaal meteen switchen naar REVIT), maar deze gebruikerervaring van arch.bureau Dominiek Depoortere en medewerkers kan sommigen wel eens tot nadenken brengen.

Dominiek Depoortere was al zo’n tiental jaar met AutoCAD ADT aan de slag, en heeft de afgelopen zes maanden de overstap naar AutoCAD REVIT Architecture meegemaakt. Zoals hij zelf zegt: “we hadden al veel vroeger moeten overstappen …” Hierbij de ervaring zoals Dominiek die zelf uitgeschreven heeft.


Voorgeschiedenis met ADT

Sinds jaar en dag zijn wij op het bureau gebruikers van ADT. Ikzelf stapte in de boot bij versie ADT2.1 omstreeks de jaren 2000 en leidde ondertussen mijn collega’s mee op in het verhaal. Wij gebruikten ADT om onze grondplannen te tekenen maar bouwden ook steevast onze 3D maquette mee op en kenden hier materialen aan toe. Zo konden wij steeds 3D-beelden genereren, zonne-impact bepalen etc. Het genereren van gevels en snedes was echter een groot pijnpunt – eigenlijk konden wij die enkel gebruiken als onderlegger om snel erover te tekenen.

Hoewel een en ander wel in de loop der jaren was geëvolueerd, toch bleven heel wat bouwaansluitingen die afweken van de standaard soms een uitdaging om coherent op te lossen. Wij volgden de laatste jaren de evolutie van REVIT met belangstelling, maar hoopten eigenlijk op een integratie van beide programma’s, waardoor bestaande projecten uit ADT integraal zouden kunnen worden ingelezen op het nieuwe BIM-platform. Maar we moesten vaststellen dat REVIT steeds sneller begon te veranderen, terwijl de evolutie van ADT quasi stilviel. De integratiepiste van beide programma’s werd onwaarschijnlijk en de komst van een nieuwe architect-medewerker Wim Vanherreweghe op kantoor was de finale duw om de stap te wagen. Nog iemand vanaf nul opleiden in ADT leek niet zinvol (het programma bolt stilaan uit, ook bij C3A worden daar al vijf jaar geen opleidingen meer rond verzorgd), en het moet trouwens gezegd dat het leertraject van ADT behoorlijk steil is.


voorontwerp nieuwe eengezinswoning met Revit

REVIT: de duik in het bad

Als implementatiestrategie kozen we voor de duik in het bad : we opteerden ervoor om met de drie medewerkers van het kantoor de opleiding samen te volgen. Zo was het makkelijker om elkaar op weg te helpen. In de periode februari-maart van dit jaar volgden we zo’n vijfdaagse C3A-basiscursus REVIT op dinsdagen …

Het vraagt natuurlijk wel wat doorzettingsvermogen – 5 weken op rij het bureau voor een dag achterlaten, om nog niet te spreken over de verminderde productiviteit in de eerste weken… Dat is toch wel essentieel: blijf je ondertussen doorwerken op je bestaande platform, met het idee dat dat sneller gaat, dan geraak je uiteindelijk nooit gelanceerd.

De eerste projecten vragen dan ook wat tijd. Wij merkten wel dat er een duidelijk verschil was tussen Wim (zonder ADT-ervaring), Ivan en ikzelf. De voorkennis van ADT is toch een voordeel bij het aanleren van REVIT. De interface is totaal verschillend en een aantal zaken worden structureel anders aangepakt, maar inhoudelijk blijft de filosofie dat je niet bezig bent met het uittekenen van lijntjes, maar met de opbouw van een 3D-maquette, die er ook in 2D goed moet uitzien.

Maar het dient gezegd – de voordelen werden toch wel snel duidelijk. Eenmaal je in REVIT werkt, wordt duidelijk dat ADT toch slechts 2,5D is. Je werkt in ADT weliswaar in 3D, maar alle invoer gebeurt daar in plan. Snedes en gevels worden gegenereerd maar zijn niet bewerkbaar en bovendien kan je ze voor een goeie representatie toch maar beter overtekenen. Wat een verschil met REVIT ! In REVIT hangen alle representaties van het project veel beter aaneen en zijn ze ook manipuleerbaar – je kan een raam of deur gaan bewerken in plan, maar evengoed in gevel, snede of zelfs in 3D. De representatie van die gevels en snedes is dermate goed dat je ook niet op een snede meer of minder kijkt – indien de nodige zorg besteed wordt aan de opbouw van het model, kosten gevels en snedes nagenoeg geen tijd. Onze indruk is dat hiermee alleen al voor een doorsnee project makkelijk 1 à 2 dagen tijd wordt uitgespaard ten opzichte van ADT. 

Wat ook opvalt zijn de veel betere en meer intuïtieve aansluitingen in REVIT tov ADT. Heel wat zaken versnijden zich correct en met ADT in het achterhoofd vraag je je vaak af, zou dit echt lukken …? Natuurlijk vind je, naarmate je verder en verder gaat in de uitwerking steeds wel zaken die je niet direct kan oplossen, maar meestal is er dan wel een “workaround” die dat omzeilt – vaak na consultatie van de C3A-helpdesk, die ons ondertussen ook al goed beginnen te kennen. Wat ons soms nog stoort zijn bepaalde muuraansluitingen, maar meest nog de aansluiting muur/dak in snede, of details ter hoogte vb van trekkers in een dak… daar blijft nog wat aanvullend tekenwerk bij nodig (wat gelukkig ook kan).

Fig.: verbouwen en uitbreiden eengezinswoning, tot in de details in REVIT uitgewerkt


Phasing in REVIT

Wat wij van in het begin zelf intensief zijn gaan gebruiken is Phasing of fasering in Revit: de 4e dimensie of de tijdslijn in een bouwproject. Een fantastische tool, vooral ook als je met verbouwingen wordt geconfronteerd. Het idee om het gebouw als zodanig in één model te houden en daar de wijzigingen op aan te brengen is prachtig. Hoe vaak gebeurt het immers niet dat je aan een bestaande toestand toch nog iets moet wijzigen en dit dan ook weer in de nieuwe toestand moet doen – het gebouw hangt coherent aan mekaar. Door het intensieve gebruik stuit je natuurlijk ook op beperkingen – zo hebben openingen in wanden geen fase (logisch als je er inhoudelijk bij stil staat, maar wel vervelend) of is het niet evident om uitgelegd te krijgen dat je van een raam de schoot wil uitbreken – als je het raam wegneemt, vult hij de opening terug op met metselwerk, en een nieuw raam met exact dezelfde afmetingen krijg je daar niet in…. Voor veel zaken zijn er workarounds, maar soms moet je daar wel eens creatief in zijn… 

Meetstaat-generatie met REVIT tov ADT 

Wij gebruikten in ADT reeds schedules voor vb vloeroppervlaktes, maar dat is in REVIT toch nogal wat anders. Voor de meetstaat, zeker bij verbouwingen, moet je natuurlijk wel in gedachten houden dat REVIT enkel datgene kan meten wat je correct uittekent (opgelet met workarounds ), maar over het algemeen blijkt de automatische generatie van Schedules en Quantity Views een heel handig hulpmiddel om sneller tot correcte meetstaten te komen. 

De schedules ook gebruiken voor bijv. functies van lokalen, in combinatie met de kleurenschema’s is zeer handig. We hebben ook vastgesteld dat dit probleemloos ingesteld kan worden, zelfs bij het werken met deeltekeningen (wel even het hoofd erbij te houden), zodat je lokalen van de verschillende deeltekeningen op een totaalproject kan weergeven. Gelukkig werd gans dit bouwdata-extractie-aspect al grotendeels goed voorbereid in de C3A-REVIT-Extensies ! Onze eerste bouwaanvragen zijn al weg met de bijna direct automatisch in REVIT gegenereerde statistische formulieren. 

REVIT Design Opties 

Wij konden ook al ervaren dat het gebruik van ontwerpopties (niet zo sterk uitgewerkt maar toch wel interessant) stuurbaar is tot in een samenstellingstekening. Het geeft de mogelijkheid een aantal mogelijke oplossingen parallel uit te werken en dan finaal te kiezen welke mogelijkheid overeind blijft. Ook hier moet je natuurlijk het hoofd bij het project houden om goed te weten waar je natuurlijk precies bezig bent. Bij samenstellingstekeningen gelinkt aan deeltekeningen hebben we zelfs gezien dat we verschillende ontwerpopties ook in de samenstellingstekening al dan niet kunnen instellen… ongelooflijk eigenlijk.

Fig.: verschillende ontwerpopties bij verbouwing/gevelstudie

 ... ook gerenderd in Revit


Lopende projecten overzetten van ADT naar REVIT 

Wij zijn vrij snel tot het besluit gekomen dat wij heel wat lopende projecten, die in ontwerpfase waren, het best compleet opnieuw uitwerkten in REVIT. Zo hebben wij voor een schoolproject, dat helemaal was opgemeten en al in 3D was uitgetekend in ADT als bestaande toestand en voorontwerp, het hele werk overgedaan in REVIT. De tijd die wij uitwinnen door de gevels en zoveel snedes als gewenst vanzelf te laten voortvloeien uit het BIM-model is ruimschoots voldoende om de extra “overtekentijd” goed te maken, en dan hebben we nog alle extra’s er bovenop, zoals de veel betere 3D views én de handige meetstaat-tabellen. En als we nu nog iets moeten aanpassen, in om het even welk zicht, dan heeft dat geen vergelijk meer met AutoCAD ADT … 

Anderzijds was dit ook een zeer goede leerschool om revit te leren gebruiken – wij stellen vast dat het uittekenen van bestaande gebouwen wat dat betreft zeker interessant is. Omdat je op dat moment niet bezig bent met ontwerpen, maar enkel met het tekentechnisch uitwerken van het model, leer je het snelste bij. Bovendien kan je je geen ontwijkend gedrag aanmeten – sommige bestaande toestanden zijn nu eenmaal wat ze zijn en die moet je proberen vorm te geven.

Indien je eenmaal met REVIT vertrokken bent, dan is de neiging heel groot om steeds verder te gaan in de mogelijkheden, die je al snel normaal gaat vinden… zonnestudies, renderings die zonder enige inspanning toch heel behoorlijk presenteren, een zeer snel groeiende 3D-bibliotheek op internet (een groeiende groep gebruikers die toch wel een en ander ter beschikking stelt…), schedules uitwerken …

Fig.: uitbreiding verfwinkel COLORA te Waregem ...

 ... met alle mogelijke 3D zichten


Start met de vijfdaagse C3A-basiscursus, en na wat werkervaring vervolg met REVIT Family Editing …

Wij hebben er bewust voor gekozen om in eerste instantie enkel de basiscursus te volgen en een half jaartje te draaien tot we een en ander goed in de vingers hadden. De fazering, opties, linking zijn vrij eenvoudig te implementeren. We hebben bewust het hoofdstuk Family Editing wat afgehouden en ons daar beperkt tot heel eenvoudige ingrepen, maar zijn nu in september toch ook deze tweedaagse C3A-vervolmakingscursus Revit Family Editing bij C3A gaan volgen. Revit Family Editing is volgens ons een volgende, logische stap om meer vrijheid te krijgen in de elementen die je in REVIT gebruikt en deze beter te kunnen aanpassen aan de noden die in ieder project anders zijn.

Fig.: schoolproject met kleuterspeelplaats


Besluit

Na een half jaar REVIT zijn we zeker nog niet volleerd en er valt allicht nog een en ander bij te sturen, maar de balans is absoluut positief. Revit valt bijzonder goed mee, het is natuurlijk wat aanpassen en de ene is er al sneller mee weg dan de andere, maar globaal is het een grote vooruitgang ten opzichte van ADT. Het blijft inspanning vragen en steeds een leerproces want steeds in evolutie, maar wat mij betreft : “we hadden al veel vroeger moeten overstappen …

door Ingenieur-Architect Dominiek Depoortere


In de marge

Dergelijke ervaringen uit de praktijk, van gebruikers die ondertussen toch minstens een zestal maanden ervaring opgedaan hebben, zijn veel interessanter dan zelf even REVIT op te starten om te ontdekken wat dit zou kunnen bieden als meerwaarde tov AutoCAD/ADT. Bij C3A ervaren we nu al zo’n vijftal jaar zo’n reacties – ongelooflijk eigenlijk dat er niet sneller meer die overstap van AutoCAD naar REVIT zetten. 

Een andere AutoCAD-naar-REVIT overstapper formuleerde het een paar jaar geleden al als volgt, na een jaartje REVIT-gebruik : 

"Maar we zouden niet meer terug willen. Het is zalig hoe je met gemak eindeloos veel snedes en 3d-zichten kan afleiden van hetzelfde 3d-model. Afwijkingen ten opzichte van de verschillende plannen, die vroeger wel eens durfden voorkomen, zijn nu uitgesloten. Een plan aanpassen gaat veel sneller dan vroeger en het tekenplezier is groter. Een ontwerp maken duurt nog even lang als vroeger, maar je hebt wel meteen een 3D presentatie er bij. Als het vroeger een week duurde om een voorontwerp om te zetten in bouwaanvraagplannen, duurt dat nu nog twee dagen. Het tekenwerk is met andere woorden veel rendabeler geworden."

en dan moet het beste (zoals kostencalculaties in een ontwerpfase, energieprestatieberekeningen gebaseerd op het BIM-model ...) eigenlijk nog komen (nov. 2010).

Vandaar dat we bij C3A wel wat inzetten om dit “beste” (zoals kostencalculaties in een ontwerpfase, energieprestatieberekeningen gebaseerd op het BIM-model ...) zo goed mogelijk voor te bereiden in REVIT Arch. via onze C3A-REVIT-Extensies, maar we geraken nu al een heel eind ver hiermee !