2022
1

C3A Wijzerartikel

Dit artikel verscheen in de C3A wijzer

SketchUp Pro versie 2022

26 januari 2022
 

Trimble lanceerde op woensdag 26 jan. 2022  SketchUp Pro release 2022, vrij onverwacht. Deze nieuwste SketchUp ziet er nog steeds uit als de voorgaande (de look & feel is gelukkig niet gewijzigd). SketchUp Pro 2022 samen met Layout 2022 biedt enkele optimalisaties voor SketchUp Pro én Layout en beide zijn meteen klaar voor de nieuwse Windows 11 en macOS. Ondertussen zijn enkel nog nieuwe of extra licenties via de Subscription formule te bekomen, en allen met een Subscription kunnen ook meteen met de nieuwste versie aan de slag. Maar opgelet: alle Addins, zoals bijv. uw favoriete render-modules, zijn nog niet meteen compatibel. Best om dus nog even de release 2021 ook operationeel te houden!

Werkt u nog niet met SketchUp PRO ? Werkt u nog met een oudere versie of de gratis versie ? Dan is een nieuwe versie misschien wel het moment om naar een SketchUp Pro-subscription over te schakelen !

 

Look & Feel

SketchUp 2022 blijft er nog steeds uitzien als de voorgaande (de look & feel is niet gewijzigd, nog geen Ribbons e.d. zoals bij Office, AutoCAD  en Revit ...). De Windows Tray met Tabs (zoals rechts op het scherm in de printscreen hierboven) was er al vanaf de release 2016: ipv de diverse vensters her en der op het scherm in de weg te zetten, is er net zoals in Layout een dergelijke tray waar de Windows beter gestructureerd op het scherm te beheren zijn. In SketchUp zijn deze Trays trouwens beter te organiseren dan in Layout. Exclusief voor de Windows-versie van SketchUp PRO !

SketchUp Pro 2022 - Nieuwe Features 

Goed om weten dat veel hetzelfde gebleven is ...

Welkom scherm en My Account ... zoals bij vorige versie.

  • Files tab: direct toegang tot nieuwe, recente of herstelde projecten;
  • Learn tab: toegang tot SketchUp's Learning Management, forum en YouTube kanaal;
  • Licensing tab: toegang tot licentie gerelateerde informatie.

  • in de Toolbar rechtsboven in SketchUp Pro en LayOut zit al sedert de release 2020 een 'My Account' knop voor toegang tot je accountinformatie en om uit te loggen van een apparaat.
  • maakt het nog duidelijker dat een licentie persoons-gebonden is
  • en let op het nieuwe blauwe logo ... in een stijl die aansluit bij de rest van het Trimble Eco-systeem. Het nieuwe logo is afgeleid van een in 3D gebouwde kubus in SketchUp zelf ... 


Meer nieuws met release 2022

Ondersteuning voor Windows 11, macOS Monterey & Apple M1 

Zoekfunctie 

Zoek snel en eenvoudig commando's en geïnstalleerde Extensions op d.m.v. de nieuwe Search Tool.

Voor het eerst geïntroduceerd in SketchUp voor het web, is Search SketchUp nu een desktopfunctie waarmee u opdrachten kunt opzoeken en activeren door te typen. Zoeken ondersteunt zoekopdrachten voor opdrachten op naam en op 'concept'. Dit betekent dat u kunt zoeken naar werkstroomgerelateerde zoekopdrachten -- zoals 'elevation', 'boolean' of 'chamfer' -- en gerelateerde SketchUp-resultaten kunt bekijken. In SketchUp Pro biedt Zoeken ook resultaten voor opdrachten voor geïnstalleerde extensies met bijbehorende werkbalk of menulijsten. Activeer Zoeken met zijn werkbalkpictogram (uiterst links in de werkbalk Aan de slag), vanuit het menu Help of met de standaardsnelkoppeling ( Shift + S ).


Lasso selectietool

Teken vanuit de losse pols aangepaste selectiegrenzen en maak met één klik sleepbeweging meerdere selecties!

Lasso is een selectietool waarmee u handgetekende selectiegrenzen kunt maken. Om een vensterbegrenzingslus te maken (waarbij alleen entiteiten die volledig binnenin zijn geselecteerd) worden geselecteerd, klikt en sleept u de cursor met de klok mee. Beweeg tegen de klok in om een kruisende begrenzingslus te maken (waar gedeeltelijk ingesloten entiteiten zijn geselecteerd). Een gestippelde vectorlijn onderscheidt de kruisingsselectie. Als je wilt, kun je het richtingsgedrag van Lasso omkeren in Voorkeuren > Tekenen .

Bovendien kan Lasso entiteiten met één klik per keer selecteren en werkt het met dezelfde modificatiepatronen als Select. Voor Lasso introduceren we een nieuwe standaardsneltoets: Shift + spatiebalk


Tag Tool

Verbeter de modelorganisatie door op een entiteit te klikken en een tag erop toe te passen.

Met de tool Tag kunt u tags toepassen door op entiteiten in het modelleringsvenster te klikken. Om een tag op te geven, selecteert u een individuele tag in het deelvenster Tags of gebruikt u de voorbeeldmodifier van de tool om een tag uit een entiteit in uw model te halen. Houd tooltips in de gaten die bevestigen dat de tag op het punt staat te worden toegepast of gesampled. Wanneer u klikt om entiteiten te taggen, knippert een paarse begrenzingsmarkering om de bewerking te bevestigen. Meer informatie over de tool De tag gebruiken en de bijbehorende modificatieacties...  De Tag-tool kan ook worden gebruikt op vooraf geselecteerde entiteiten, dus we hebben opdrachten toegevoegd om de bulkselectie te verbeteren:

  • Selecteer > Alles met tag ( contextmenu modelleren ): selecteer alle entiteiten in de actieve modelleringscontext die een tag delen met de voorselectie.
  • Selecteer > Alle instanties ( contextmenu modelleren ): Selecteer alle componentinstanties (in de actieve modelleringscontext) die een definitie delen met de selectie.
  • Selecteer alles getagd ( contextmenu tagboomstructuur ): selecteer alle entiteiten in het model (in de actieve modelleercontext) die een tag delen met een voorselectie in het deelvenster Tags. Deze opdracht is beschikbaar door met de rechtermuisknop op de tagstructuur te klikken en kan worden gebruikt voor tags of tagmappen..

Stamp Copy

kopieer objecten en verspreid ze op natuurlijke wijze over een gebied

Freehand Tool

Vloeiendere lijnen en strakkere curves voor organisch getekende lijnen.

We hebben de Freehand-tool aanzienlijk geüpgraded , zodat u veel vloeiendere curve-entiteiten kunt maken. Deze verbeterde freehand-curven bevatten over het algemeen meer segmenten. Onmiddellijk na het tekenen van een curve kunt u de segmentatie van de curve stapsgewijs verminderen en SketchUp zal bij elke stap visuele feedback geven. Segmentbesturing is beschikbaar door het indrukken van modificatietoetsen die zijn gespecificeerd in de statusbalk. Freehand heeft ook asvergrendelingsinvoer ontvangen om een tekenvlak in te stellen (beschikbaar voordat een gebruiker begint te tekenen). En het is nu mogelijk om over aangrenzende vlakken op verschillende vlakken te tekenen.

Scene Search

Nieuwe zoekfilter naast scenes om snel de gewenste scene te vinden:

Wanneer modellen een heleboel scènes hebben, kan het lastig zijn om een lange lijst te scannen om een gewenste scène te identificeren om naar te springen of te configureren. In SketchUp 2022 hebben we een nieuw zoekfilter toegevoegd -- beschikbaar naast Scène-tabbladen (wanneer er twee of meer scènes zijn) waarmee u kunt typen om een scènenaam te vinden. Klik op een scène in de zoekresultaten om naar die scène te gaan en selecteer deze ook in het deelvenster Scènes.

Verbeterde Raaklijnen

Met de 2-Point Arc en 3-Point Arc tools kunt u sneller reeklijnen specifieren en vergendelen vanaf een bestaande rand of boog, zodat de volgende klik een raaklijnbook creëert. Er is nu een tangens-inferentievergrendeling voor de 2-punts- en 3-puntsboogtools. Deze nieuwe schakelaar maakt het mogelijk om de raaklijn van een bestaande rand te vergrendelen, zodat de volgende klik een raaklijn creëert. Om deze inferentievergrendeling in te schakelen, tikt u op de Alt - toets op Windows of de Command- toets op de Mac. Wanneer meerdere randen elkaar kruisen, kunt u de muisaanwijzer over een rand bewegen om deze als basis voor raaklijn aan te vragen voordat u klikt om de boog te beginnen. Dit gedrag is beschikbaar ongeacht of de inferentie is vergrendeld.

Overige verbeteringen in SketchUp:

  • twee tot driemaal sneller exploderen van geometrie
  • minder "clipping" in uw weergaves
  • verbeterde Tape Measure tool, waarbij de waarde van een hulplijn of meting wordt behouden bij het verplaatsen van de cursus
  • afbeeldingen op maximaal formaat exporteren op basis van het beschikbare geheugen

Layout 2022 - Nieuwe Features

nog even een korte opsomming van het nieuws bij de release 2019:

  • File Locking: Als er 1 bestand in 2 LayOut instanties is geopend, wordt het bestand tijdelijk op 'Read Only' gezet om verkeerde opslag te voorkomen;
  • DWG ondersteuning: Eenheden zijn gemakkelijker aan te passen bij een DWG import;
  • Stippellijnen: De stippellijnen vanuit SketchUp zijn ook in LayOut te modificeren;
  • SketchUp Export: Optie die is toegevoegd bij de DWG/DXF export, zodat SketchUp de data beter interpreteert, groepen als componenten worden gezien en fills/patterns als vlakken.
en nog even een korte opsomming van het nieuws bij de release 2020:
  • documentcopntrole: direct vanuit Layout de view-instellingen van uw SketchUp scene aanpassen;
  • modelaanzichten van SketchUp scenes aan te passen in LayOut, zoals de zichtbaarheid van layers aanpassen en in Layout apart bijhouden;

in de release 2021 zijn enkel de Tags-Folders ook in Layout kenbaar gemaakt ...

Met de release 2022 zijn er toch enkele nieuwe features bij Layout bijgekomen:

Auto-Text in Layout

Gebruik zonder verdere tekstverwerking automatische tags om bijvoorbeeld snel annotaties te maken bij tekeningen, genummerde pagina’s te maken, legenda te indexeren of informatie uit het SketchUp te halen en zodoende krachtigere en efficiëntere templates te creëren.

Find & Replace in Layout

Vervang of wijzig snel repeterende tekstonderdelen binnen een selectie, pagina of document.

Zoom Selection in Layout

Spring naar het gewenste zoomniveau in een bepaalde selectie in LayOut, waardoor de kans op ongewenste vertragingen bij in- of uitzoomen wordt verkleind.



Upgrade

Hebt u nog een oudere versie in gebruik, een Classic License met een verlopen Maintenance of Onderhoudsplan ? Dan kan u best overstappen op een Subscription om de recentste versie 2022 te kunnen gebruiken. Vooral het toegankelijk houden van Trimble's 3D Warehouse en allerlei Extensions, ook draaien op de nieuwste Operating Systems (zoals Windows 11), zijn belangrijke motivaties om mee te evoluëren met deze SketchUp.   KLIK HIER voor meer prijsdetails én een concreet C3A-voorstel voor de aankoop van een nieuwe licentie.


Veel gestelde vragen én antwoorden bij deze nieuwe versie:

  • V: Ik heb een Subscription. Kan ik direct SketchUp Pro 2022 gebruiken ?
    A: Jazeker, de licentie is gekoppeld aan het Trimble ID e-mailadres en zolang de Subscription geldig is (einddatum in de toekomst) heeft u direct toegang tot de laatste versie: downloaden, installeren, inloggen en werken! 

 

  • V: Ik heb nog een Classic License (waarvan het Onderhoudsplan of Maintenance is verlopen). Hoe kan ik SketchUp 2022 gebruiken?
    A: Alle Classic Licenties hebben momenteel géén actief onderhoudsplan meer (dat is vervallen). Een overstap naar een (nieuw) Subscription is vereist om de nieuwste release 2022 te kunnen gebruiken. Vraag ernaar bij C3A ! ... (ondertussen kan u desgewenst al met de 30-dagen trial-versie aan de slag). 
     
  • V: Ik heb al Subscription . Hoe krijg ik SketchUp Pro 2022 beschikbaar ?
    A: U heeft direct toegang tot de nieuwste versie via de AMP (Manage Subscriptions via de Trimble HoofdAccount), in-product upgrade notificatie of via een directe download link. Download SketchUp Pro 2022, installeer het op uw machine, activeer het met uw Trimble ID (TID) en u bent klaar om met SketchUp Pro 2022 aan de slag te gaan !  

 

  • V: Hoe werkt upgraden eigenlijk ?
    A: Een “upgrade” is eigenlijk net zoals een nieuwe licentie: te installeren na een download van de software. Heb je al een Subscription, dan heb je geen serienrs. en auth.code meer nodig (zie vorige puntje). 

 

  • V: Ik heb een oudere PRO-versie. Waarom zou ik upgraden?
    A: In SketchUp Pro 2022 zitten niet alleen nieuwe functies, maar er worden ook steeds optimalisaties "onder de motorkap" uitgevoerd, inspelend op de nieuwste hard- en software. Alleen al de snellere 64-bit versie , of de compatibiliteit met Windows 11,  is het upgraden waard !

 

  • V: Ik heb een oudere PRO-versie. Wat kost het om te upgraden ?
    A: Upgrades bestaan niet meer bij SketchUp. Als u nog een oudere versie heeft van SketchUp (zo'n Classic licentie), dan is uw Maintenance al enige tijd verlopen.  Vraag naar een voorstel hiervoor bij C3A !

 

  • V: Kan ik bij een upgrade ook direct van platform veranderen, bijv. van MACos naar Windows ?
    A: Al vanaf de release 2015 kan een SketchUp PRO  licentie naar keuze zowel onder Windows als in een MACos-omgeving gebruiken : de licentie is vanaf de release 2015 “cross-platform” !  Opgelet: voor SketchUp PRO 2022 hebt u wel minstens een 64-bit Windows (versie 10 of 12) nodig, of Mac OS X versie 10.15  64-bit of recenter. En wat het gebruik van deze software op MACos betreft: zie deze C3A_nota_software_op_MACos.pdf.

 

  • V: Werken de bestanden die ik in een oudere versie heb gemaakt nog wel in 2022, en kan ik nog saven in een vroeger formaat om samen te werken met collega’s die nog een oudere SketchUp gebruiken ?
    A: Ja, geen enkel probleem. Je kan zelfs nog opslaan in het SketchUp versie 3 formaat ...  

 

  • V: Hoe zit dat met Extensions of Plugins, geïnstalleerd in een vroegere versie ?
    A: Die worden NIET volautomatisch overgebracht naar de nieuwe installatie van de SketchUp PRO  ... sommige addins moeten trouwens nog bijgewerkt worden om in de nieuwe versie te kunnen werken. Zie de C3A-update-workshops infobundels (beschikbaar op C3A.net) met meer gedetailleerde uitleg ivm het overbrengen van deze Extensions en Plugins.  Als je precies weet hoe de vork in de steel zit, dan is dat eenvoudig te regelen.  

 

  • V: Welke Extensions of render plug-ins zijn al met SketchUp Pro 2022 compatibel ?
  • A: Voor de meeste Render-plugins is een upgrade nodig (die meestal via een Subscription vanzelf/inbegrepen beschikbaar komt.   Neem contact op met C3A om te zien of een update noodzakelijk is. Van de door ons ondersteunde meest gebruikte Extensions is op febr. 2022 de  status:
    • V-Ray  for SketchUp - V-Ray 5 update 2.3   compatibel    !
    • Enscape Vanaf Enscape 3.3  compatibel    !  
    • SU Podium -  - *SU Podium V2.6.047 is OK voor SketchUp on Windows (en on Mac Intel processor), maar NIET OK on MacM1    !

 Aangewezen dus om nog even de huidige versie 2021 operationeel te houden met de operationele Extensions !!!

 

  • V: Ik heb  nog een netwerklicentie met 5 activaties. Kan ik deze ook gedeeltelijk upgraden naar bv. 3 Single User licenties?
    A: Zoals al vermeld zijn nieuwe "Classic" Netwerklicenties vanaf 4 nov. 2020 niet meer mogelijk, vraag naar een concreet voorstel voor deze conversie bij C3A.

 

  • V: Is SketchUp Pro met Layout ook in 't Nederlands beschikbaar ? 
    A: Nee, de Pro-versie die samen met Layout gebundeld wordt is NIET in het Nederlands beschikbaar, enkel dus met het universele (voor ons Engelstalige) vakjargon. Vanuit C3A hebben we echter wel een uitgebreid Nederlandstalige handboek erbij beschikbaar.

 

  • V: Als mijn Subscription Maintenance verlopen is, verloopt mijn licentie dan ook direct ? 
    A: "perpetual licenses" blijven gewoon "eeuwig"' geldig. U heeft alleen geen recht meer op een gratis update, upgrade of support op installatie / autorisatie wanneer uw Maintenance of Onderhoudsplan verlopen is. Maar opgelet: oudere versies (zoals de release 2017) krijgen moeilijkheden met Extensions en krijgen ook geen  toegang meer tot 3D Warehouse ! Heb je een Subscription, dan stop de software vanzelf op de einddatum van het Subscription ... als je dit niet op tijd laat verderzetten. 

 

  • V: Is iemand die de gratis SketchUp Make commercieel gebruikt in overtreding ?
    A: Ja, de licentievoorwaarden van SketchUp MAKE (enkel nog tot de release 2017 beschikbaar) verbieden commercieel gebruik. Maar er zijn tal van andere redenen voor een Professional om met de SketchUp PRO versie te werken ! Zie deze SketchUp PRO Productinfo.

 

  • V: Mag de gratis SketchUp Make educatief gebruikt worden ?
    A: Ja, educatief is niet commercieel, dus ja. Maar … er zijn ook SketchUp PRO Educatieve licenties beschikbaar: Studentenlicenties à 50€ en School-netwerk-licenties voor een klaslokaal aan slechts 28€/lic/year inclusief 1 jaar maintanance (prijs excl. BTW en ev. admin. kosten, met een minimum instap van 10 licenties). Ook voor deze Educatieve Licenties kan je best bij C3A terecht !  

 

  • V: Ik gebruik  nog een gratis / oude SketchUp … maar wil wel eens zien wat de nieuwste SketchUp PRO te bieden heeft  …
    A: Als je alle info niet wil lezen op het web (zoals voorin in dit artikel) , schrijf dan in voor een C3A-update-webinar SketchUp PRO ... 

 


C3A is al sedert 2006 Authorised SketchUp PRO Reseller, ook SketchUp PRO Authorised Training Center.

Jaarlijks worden een achttal tweedaagse cursussen SketchUp PRO voor SketchUp-starters verzorgd, samen met regelmatige introductie- en vervolmakings-workshops. Ondertussen hebben we de ruimste groep SketchUp PRO Bouwprofessionals als onderdeel van de C3A-Userclub in Vlaanderen.  

Hebt u interesse om deze SketchUp PRO aan te kopen en samen met de C3A-Extensies en Services optimaal te integreren in uw praktijk ? 

Stuur een email naar C3A met uw verwachtingen, dan kan C3A in overleg een gepast voorstel voor u uitwerken ! 

Geïnteresseerd in een SketchUp Pro Subscription ? Via DEZE LINK kan je meteen een C3A-prijsoverzicht/bestelformulier downloaden waarmee je uw SketchUp PRO Subscription kan bestellen ... .