2022
2

C3A Wijzerartikel

Dit artikel verscheen in de C3A wijzer

Enscape 3.3 is hier !

april 2022

Nog niet vertrouwd met Enscape ? Neem dan eerst eens dit artikel https://www.c3a.be/enscape-sketchup-en-revit door als introductie. Als je een bestaande gebruiker bent: lees dan meteen hier verder en ontdek wat er nieuw is. 

De nieuwe Enscape 3.3 stelt u in staat om over grenzen heen te ontwerpen. In dit artikel laten we je kennismaken met de nieuwste functies en grootste verbeteringen van deze Enscape-update.   Voeg context toe aan ontwerpscènes met de gloednieuwe functie Sitecontext, werk effectiever met Alpha Channel Export. En Enscape 3.3 bevat weeral honderden nieuwe bibliotheek-elementen, waaronder heel wat specifiek rond het thema onderwijs. En nog zoveel meer!  

Deze Real-Time Rendering Plugin
voor zowel SketchUp Pro als REVIT is te bekomen
via C3A, met extra services & support !

En jawel, deze nieuwe release is nu ook direct bruikbaar op SketchUp 2022 én
Enscape versie 3.3.1 vanaf 20 april is compatibel met Revit 2023 ! 


Bekijk deze "Official 3.3 release video" (2 min.) om te zien wat er nieuw is, wat er veranderd is,
en hoe u kan profiteren van de nieuwe functionaliteiten die Enscape 3.3 biedt.

Sitecontext

Het begrijpen van de lokale context is essentieel voor een uitstekend gebouwontwerp. Site Context elimineert de langdurige processen van het modelleren van topologie en het importeren van geometrie , waardoor u een eenvoudigere manier krijgt om over grenzen heen te ontwerpen. Deze nieuwe functie is ideaal voor gebruik tijdens het ontwerpproces zelf en geeft context aan de relatie van een gebouw met zijn omgeving. 

Door gebruik te maken van OpenStreetMap -gegevens, kunt u nu de omgeving van een project in uw weergaven importeren zonder dat u een tool van derden nodig hebt. Open eenvoudig Site Context in het Enscape-renderingvenster, voer een adres of coördinaten in en selecteer uw importkeuze: Gebouwen en oriëntatiepunten; Straten en trottoirs; Topografie, of importeer alle omgevingen.

 

 

De geïmporteerde geometrie en modelleringtopologie zullen geen texturen bevatten, waardoor uw project op de voorgrond blijft van uw visualisaties en tegelijkertijd de allerbelangrijkste sitecontext biedt. De omringende geometrie is alleen zichtbaar in Enscape, waardoor uw projectbestand licht en gefocust blijft op de meest relevante projectgegevens.


Transparante materialen in reflecties

Reflecties zijn ongelooflijk belangrijk als het gaat om het genereren van realistische visualisaties, daarom zijn we bijzonder enthousiast over deze volgende verbetering. Met deze functie kunt u objecten met transparante materialen in reflecties weergeven . Deze functie is alleen beschikbaar voor grafische kaarten die ray tracing ondersteunen, zoals de NVIDIA RTX-serie en de AMD RX6xxx-serie.

 

 

Met deze verbetering ziet u visualisatieverbeteringen voor glas en wateroppervlakken. Bekijk de bovenstaande voorbeelden links en rechts om het verschil in weergavekwaliteit te zien.


Onderwijs entourage en -materialen

Het Enscape-team van 3D-artiesten heeft de Enscape Asset Library en de Enscape Material Library opnieuw uitgebreid met nieuwe hoogwaardige assets en materialen die je direct in je projecten en renderings kunt plaatsen. Fleur onderwijs-bouwprojecten op met de nieuwe entourage- en materiaalcollecties. 

 

 

Kies uit 280 nieuwe items met een educatief thema, waaronder klasmeubilair, schoolborden en whiteboards, speelgoed, speeltoestellen en muziekinstrumenten. En kies uit meer dan 30 nieuwe materialen om in je onderwijsscènes te plaatsen. Enscape 3.3 bevat trouwens ook een grote verzameling nieuwe 3D-mensen !


Enscape-Materiaal overschrijven

Het is nu mogelijk om een Enscape-materiaal rechtstreeks te vervangen via de Enscape Material Editor. Dit bespaart u het handmatig importeren en exporteren van materialen en het opslaan van gegevensbestanden op uw systeem.


Om gebruik te maken van de Material Overwrite-functie, opent u de Enscape Material Editor. Selecteer een bestaand materiaal, klik op de drie puntjes naast de materiaalnaam en klik op 'Vervangen door Enscape-materiaal'. U kunt dan een materiaal uit de Enscape-materiaalbibliotheek selecteren, zien hoe het materiaal in Enscape zal verschijnen, voordat u bevestigt en overschrijft wat er ooit was.


Pin Enscape-venster bovenaan

Niet iedereen werkt met twee schermen of meer, dus er zullen momenten zijn waarop zowel het modelleringssoftwarevenster als het Enscape-renderingvenster tegelijkertijd open en zichtbaar moeten zijn.  Met de 'Pin Enscape on Top'-functionaliteit kunt u ervoor kiezen om het Enscape-renderingvenster, samen met de menu's die met de renderer worden geopend, vast te pinnen aan de bovenkant van uw modelleringsvenster. Hierdoor kunt u in uw modelleringssoftware werken en uw wijzigingen direct zien in het overlay-venster Enscape, dat altijd bovenaan staat wanneer deze functie is geactiveerd.


Om dit te activeren, gaat u naar Enscape Window Instellingen > Voorkeuren > Venster > Pin Enscape-venster bovenaan de host-toepassing.


Optimalisatie camerasynchronisatie

In Revit is nu camerasynchronisatie beschikbaar voor de perspectiefweergave, inclusief Field of View-synchronisatie en de orthografische weergave. Er is ook een camerarol rond de zichtlijn.




Alfakanaal exporteren

Dankzij de nieuwe Alpha Channel Export is het nu mogelijk om een afbeelding met een transparante achtergrond automatisch weer te geven. Weg met de uren die besteed zijn aan nabewerking met Alpha Channel Export. Met deze functie kunt u een afbeelding renderen met het toegepaste alfakanaal , zodat u gemakkelijk een geschikte achtergrond aan uw ontwerp kunt toevoegen.

 

 

Er zijn twee manieren om toegang te krijgen tot deze optie. Ga naar Visuele instellingen > Uitvoer > Afbeelding en kies ervoor om alleen het alfakanaal te exporteren (zie het selectievakje 'Alfakanaal toepassen' onder Bestandsindeling) of schakel het selectievakje in waarmee u Object-ID, Materiaal-ID, Dieptekanaal en Alfa kanaal actief maakt.


Maak kennis met de laatste Enscape-vernieuwingen via deze bovenstaande Enscape 3.3 Tutorial (9 min.).


Heb je wat meer tijd voor een uitgebreidere demo van de nieuwe features van Enscape 3.3 ?
Hieronder vind je de opname van de LiveStream Enscape 3.3 intro van woensdag 13 april
( opgelet 1u.10 als je dit volledige doorneemt zonder door te scrollen :-)





Meer details ivm Enscape via C3A-cursussen en het C3A-cursusmateriaal.

Ondertussen verzorgt C3A regelmatig een cursus Enscape voor SketchUp en Enscape voor Revit. Zie de web-aankondigingen van deze cursussen voor meer details en de data.

Deze Enscape valt prijs/kwaliteit ontzettend mee, vooral als je in aanmerking neemt hoe snel en eenvoudig je toch uitstekende VR-presentaties kan beleven vanuit SketchUp PRO en/of Revit ! 

prijs Enscape 3D , juni 2022, excl. BTW:
479€ SingleUser / 875€ Floating MultiUser
 
Subscription op jaarbasis te bekomen via C3A.

Uiteraard appreciëren wij het @C3A dat C3A-Userclubleden deze Software Addin samen met de basissoftware via C3A aankopen, zodat we ook met nog meer plezier de service daarrond verzorgen, zoals o.a. onze (Vlaamstalige) workshops en cursussen …

Alle deelnemers aan de C3A-Workshops of Enscape cursussen ontvangen een complete set van het C3A-cursusmateriaal digitaal,  in deze verzorgde cursushandleidingen zijn hyperlinks voorzien naar meer info op het web. Op aanvraag kunnen we deze workshops voor een groep C3A-Userclubleden nog wel herhalen.  Laat maar weten of daar interesse voor is !