2020
4

C3A Wijzerartikel

Dit artikel verscheen in de C3A wijzer

SketchUp Pro versie 2021

november 2020
 

Trimble lanceerde op woensdag 18 nov. 2020 SketchUp PRO release 2021, wat vroeger dan verwacht. Deze nieuwste SketchUp ziet er nog steeds uit als de voorgaande (de look & feel is gelukkig niet gewijzigd). SketchUp Pro 2021 samen met Layout 2021 biedt naast een nieuw logo toch enkele optimalisaties voor SketchUp Pro, maar bij Layout is enkel het logo nieuw. Maar de verlenging van de "Classic Sunset Promo" (zoals die nu al loopt) tot eind maart 2021 zal bij vele gebruikers ervoor zorgen dat vooral de switch van de Classic Licentie-formule naar Subscription dé grote verandering is bij deze release 2021 !

Werkt u nog niet met SketchUp PRO ? Werkt u nog met een oudere versie of de gratis versie ? Dan is het nu wel het moment om naar een SketchUp PRO-subscription over te schakelen;  volg maar eens (corona-proof) de C3A-Webinar ivm deze SketchUp PRO release 2021, waar ook tijd vrijgemaakt wordt voor Layout 2D en Enscape 3D !  Via zo'n een "vervolmakings-workshop SketchUp PRO" willen we niet enkel de nieuwste faciliteiten illustreren, maar ook aandacht besteden aan de 2D-presentaties met Layout en 3D-presentaties met Enscape 3D ... t.e.m. VR  !

 

Look & Feel

SketchUp 2021 blijft er nog steeds uitzien als de voorgaande (de look & feel is niet gewijzigd, nog geen Ribbons e.d. zoals bij Office, AutoCAD  en Revit ...). De Windows Tray met Tabs (zoals rechts op het scherm in de printscreen hierboven) was er al vanaf de release 2016: ipv de diverse vensters her en der op het scherm in de weg te zetten, is er net zoals in Layout een dergelijke tray waar de Windows beter gestructureerd op het scherm te beheren zijn. In SketchUp zijn deze Trays trouwens beter te organiseren dan in Layout. Exclusief voor de Windows-versie van SketchUp PRO !

SketchUp Pro 2021 - Nieuwe Features 

Welkom scherm en My Account ... zoals bij vorige versie.

  • Files tab: direct toegang tot nieuwe, recente of herstelde projecten;
  • Learn tab: toegang tot SketchUp's Learning Management, forum en YouTube kanaal;
  • Licensing tab: toegang tot licentie gerelateerde informatie.

  • in de Toolbar rechtsboven in SketchUp Pro en LayOut zit al sedert de release 2020 een 'My Account' knop voor toegang tot je accountinformatie en om uit te loggen van een apparaat.
  • maakt het nog duidelijker dat een licentie persoons-gebonden is
  • en let vooral op het nieuwe blauwe logo ... in een stijl die aansluit bij de rest van het Trimble Eco-systeem. Het nieuwe logo is afgeleid van een in 3D gebouwde kubus in SketchUp zelf ... 


Meer nieuws met release 2021

Merk op dat er al in augustus een tussentijdse upgrade doorgevoerd werd, de versie 2020.2 update. Bekijk zeker ook eens die vernieuwingen, zoals vermeld in dit  C3A-Wijzer artikel van aug. :
SketchUp PRO 2020.2 update met vernieuwingen Vray en Enscape


Predesign: een nieuw manier om een ontwerp te starten in SketchUp (Subscripton Only)

Samen met SketchUp Pro 2021 wordt ook PreDesign gelanceerd, een gloednieuwe online onderzoekstool voor het eerste ontwerpstadium. Deze tool biedt ontwerpers van o.a. gebouwen en buitenruimten alle informatie die ze nodig hebben om invloeden van het klimaat op de juiste manier in hun eerste concepten te verwerken. Zo bepaalt u de juiste richting voor uw ontwerp voordat het 3D ontwerpproces begint.

Dankzij PreDesign levert u betere ontwerpprojecten op en krijgen ontwerpers meer informatie om voorlopige oplossingen te beïnvloeden. PreDesign wordt daardoor de nieuwe manier om architectonische ontwerpprojecten in SketchUp te 'starten'! 


Live Components

Een nieuw soort configureerbare objecten voor SketchUp. Deze componenten zijn beschikbaar voor alle gebruikers om live in SketchUp in te laden en te configureren!

Gebruikers kunnen toegang krijgen tot de Live Components (voorbeeld) door het 3D Warehouse te openen en te navigeren naar de collectie van 3D objecten gehost door SketchUp Labs. Kies heel simpel voor een object en voeg het toe aan uw SketchUp model. Wanneer u dubbelklikt om een Live Component te bewerken, kunt u in de dialoog 'Configure Live Component' de 'parameters' van het component instellen. In tegenstelling tot Dynamic Components, hertekenen Live Components zichzelf terwijl u de aanpassingen maakt.

Toch even erbij vermelden: als je aan zo'n "dynamische bouwcomponenten" toe bent, dan moet u toch eens aandachtig kijken naar REVIT: daar zijn "dynamische bouwcomponenten" de kern van het verhaal, met oneindige mogelijkheden in variëteit en detaillering, met een heel flexibel "Family Editing" systeem zonder alle beperkingen die je meteen ervaart als je met deze "Live Componenten" in SketchUp aan de slag gaat ...  


Betere Model-Organisatie

Maak 3D modellen die beter zijn dan alle andere modellen, met name grote complexe modellen. Dat is precies de reden waarom SketchUp 2021 een veel betere model-organisatie heeft:

Tag Folders - Het wordt gemakkelijker voor ontwerpers om grote en complexe modellen met een lange lijst van Tags (wat voorheen Layers genoemw werd) en Scenes te onderhouden. Met Tag Folders kunt u tags organiseren en catalogiseren op basis van attributen, bouwniveaus of ontwerpopties. Deze functie is ook beschikbaar in LayOut, waardoor gebruikers grotere gedeelten van een model viewport kunnen uitschakelen of aanzetten bij het samenstellen van 2D-tekeningen.

Tag Filtering - De nieuwe filter-optie in het Tags paneel van SketchUp maakt het een stuk eenvoudiger om te zoeken naar Tags in uw model en om snel de zichtbaarheid van individuele Tags te controleren, Tag-gebaseerde selecties te maken in het modelvenster of de eigenschappen en styling van Tags te bewerken. Als u lange Tag lijsten met een bepaalde hiërarchie in naamgeving hebt georganiseerd, zal Tag Filtering de creatie van mappen aanzienlijk versnellen, zodat u tot op een voorvoegsel nauwkeurig kunt filteren en de Tags die u zoekt kunt toevoegen.

Toch even erbij vermelden: ALS je met zo'n grote complexe projecten geconfronteerd wordt ... dan moet u toch ook eens iets zoals Revit overwegen. De model-organisatie daar biedt véél meer faciliteiten, zelfs zonder nog gebruik te maken van Layers (of Tags). En ... grafisch (qua snelheid) moet je al een forse PC of portable hebben om grotere modellen (dan pakweg 100Mb) in SketchUp vlot te manipuleren. 


SketchUp Labs

Live Components is de eerste functie die wordt uitgebracht onder een nieuw programma genaamd "SketchUp Labs". Het SketchUp Labs programma vertegenwoordigt een nieuwe manier waarop SketchUp functies ontwikkelt en uitbrengt. Functies die als onderdeel van dit bèta-programma zijn uitgebracht, zijn nog in ontwikkeling, maar zijn wel van waarde voor de gebruikersgemeenschap.

Het uitbrengen van een ‘Labs’ functie stelt SketchUp in staat om eerder feedback te verzamelen, zodat ze de prioriteit van toekomstige ontwikkeling beter kunnen bepalen. Functies die deel uitmaken van het Labs programma zijn misschien minder gepolijst, maar juist bedoeld om nieuwe functies sneller aan de gebruiker te leveren en daarmee eerder te kunnen testen in echte workflows.


Layout 2021 - Nieuwe Features

nog even een korte opsomming van het nieuws bij de release 2019:

  • File Locking: Als er 1 bestand in 2 LayOut instanties is geopend, wordt het bestand tijdelijk op 'Read Only' gezet om verkeerde opslag te voorkomen;
  • DWG ondersteuning: Eenheden zijn gemakkelijker aan te passen bij een DWG import;
  • Stippellijnen: De stippellijnen vanuit SketchUp zijn ook in LayOut te modificeren;
  • SketchUp Export: Optie die is toegevoegd bij de DWG/DXF export, zodat SketchUp de data beter interpreteert, groepen als componenten worden gezien en fills/patterns als vlakken.
en nog even een korte opsomming van het nieuws bij de release 2020:
  • documentcopntrole: direct vanuit Layout de view-instellingen van uw SketchUp scene aanpassen;
  • modelaanzichten van SketchUp scenes aan te passen in LayOut, zoals de zichtbaarheid van layers aanpassen en in Layout apart bijhouden;

maar in deze release 2021 zijn enkel de Tags-Folders ook in Layout kenbaar gemaakt ... en uiteraard heeft ook Layout een nieuw logo gekregen :-)


 


SketchUp Licentiëring switcht volledig naar Subscription ...
via de SketchUp PRO Classic Sunset

Al vanaf halfweg 2020 is Trimble SketchUp volledig aan het converteren van Classic Licenties naar Subscriptions. Al vanaf juli werd een Classic Sunset Conversie- en Uitbreidingspromo gelanceerd, aanvankelijk tot 24 sept., maar deze actie werd gelukkig verlengd ...  4 November 2020 was de laatste dag dat nog Classic StandAlone, Netwerklicenties en/of Maintenance vernieuwingen konden aangekocht worden. Anders dan bijv. bij Autodesk (waar dit nu al meer dan 3 jaar aan de gang is) gaat dit bij SketchUp gepaard met een actie om dit op één goed jaar geregeld te krijgen ...

Er zijn een aantal redenen waarom SketchUp over gaat naar producten op basis van abonnementen: dit is bij de Adobe Software én bij de Autodesk software de afgelopen jaren ook al doorgevoerd.  Met een abonnement ontvangt u altijd de regelmatige updates en verbeteringen van SketchUp. U geniet van een vereenvoudigde autorisatie d.m.v. inloggen en heeft op elk gewenst moment toegang vanaf meerdere apparaten. Bovendien krijgt u met een abonnement dezelfde SketchUp Pro als u gewend bent, maar dan met toegang tot meer producten en diensten. Dat de software-fabrikant daarmee ook een veel betere controle krijgt omtrent wie, waar en wanneer de software gebruikt wordt ... moeten we er maar bij nemen.

Klanten met een Classic (permanente) licentie krijgen NU de mogelijkheid om tegen een aantrekkelijke prijs te Upgraden en te Converteren naar een Subscription, via een “Classic Sunset Promo” (nu) geldig tot en met eind maart 2021.  Vooral voor gebruikers met een verouderde versie (kan vanaf de release 2013) die willen upgraden naar de recentste versie en meteen willen verzekerd zijn van twee jaar verder up-to-date SketchUp PRO is de conversie naar een Subscription à 220€ voor de eerste twee jaar heel nuttig: dat is dezelfde prijs als voorheen, voor een upgrade van een recente versie + 1  jaar onderhoudsplan, maar meteen zonder zorgen voor twee jaar ver ipv één jaar ! Let wel: daarna is de jaarlijkse Subscription prijs à 274€ (excl. BTW).

Voor alle verdere details, zie deze uitgebreidere end-of-classic-license-faq.

Alle SketchUp PRO users die SketchUp via C3A aangekocht hebben, werden ook via C3A geïnformeerd ivm deze Classic Sunset Promo. Hebt u interesse om uw SketchUp PRO te vernieuwen en één of meteen twee jaar Up-to-Date te blijven via een Subscription via deze “Classic Sunset Promo” actie ? Vraag ernaar bij C3A  !


Upgrade

Alle SketchUp PRO 2020 users met een nog actief Maintenance of Onderhoudsplan bij C3A ontvangen via C3A automatisch een nieuwe licentiecode voor de release 2021 :  zodra beschikbaar (in de week van 25 nov.) bezorgt C3A deze licentiecodes aan alle C3A-SketchUp PRO Maintenance-houders die deze licentie via C3A aangekocht hebben. 

Hebt u nog een oudere versie in gebruik, of is uw Maintenance of Onderhoudsplan verlopen ? Oudere licenties SketchUp Pro kunnen ook “upgraden” via bovenvermelde Classic Sunset Conversie-promo. Prijzen van nieuwe SketchUp PRO Subscriptions zijn 274€/jaar gebleven en kan maximaal voor één jaar ineens, maar gecombineerd met de Classic Sunset conversie van een oudere licentie kan ook ingetekend worden op een extra licentie via die Uitbreidings-Promo met 25% korting op een nieuw Subscription  !   KLIK HIER voor meer prijsdetails én een concreet C3A-voorstel voor de aankoop van een nieuwe licentie of een upgrade via de Classic Sunset Promo.


Veel gestelde vragen én antwoorden bij deze upgrade:

Deze zijn bij een oude versie eigenlijk niet meer van toepassing.

Zie het recentere artikel ivm de SketchUp Pro 2022 voor een hele reeks dergelijke veel gestelde vragen en antwoorden.

 


C3A is al sedert 2006 Authorised SketchUp PRO Reseller, ook SketchUp PRO Authorised Training Center.

Jaarlijks worden een achttal tweedaagse cursussen SketchUp PRO voor SketchUp-starters verzorgd, samen met regelmatige introductie- en vervolmakings-workshops. Ondertussen hebben we de ruimste groep SketchUp PRO Bouwprofessionals als onderdeel van de C3A-Userclub in Vlaanderen.  

Hebt u interesse om deze SketchUp PRO aan te kopen en samen met de C3A-Extensies en Services optimaal te integreren in uw praktijk ? 

Stuur een email naar C3A met uw verwachtingen, dan kan C3A in overleg een gepast voorstel voor u uitwerken ! 

Ter gelegenheid van deze nieuwe versie werd op woensdagnamiddag 9 dec. 2020 een uitgebreide webinar ivm het nieuws met SkethUp PRO verzorgd, samen met aandacht voor Layout 2D en Enscape 3D. 

Geïnteresseerd in een update van een oudere SketchUp Pro ? Dit kon tot eind nov. 2021via de Classic Sunset Promo .  Via DEZE LINK kan je meteen ook een up-to-date C3A-prijsoverzicht/bestelformulier downloaden waarmee je uw "upgrade" kan bestellen ... .