2020
4

C3A Wijzerartikel

Dit artikel verscheen in de C3A wijzer

C3Admin met Office nieuwe release 2021

oktober + november 2020

Op 15 okt. werd een nieuwe versie C3Admin2021 voor Microsoft Office (Word & Excel) gepubliceerd op de C3A-Website en zo exclusief voor C3A-Userclubleden beschikbaar gesteld. Dit werd voorafgegaan door enkele webinars: op woensdagnamiddag 7 okt. 2020 een c3admin-met-office-introductie-webinar , bedoeld als kennismaking voor allen die dit nog niet gebruiken, en de week erna, op woensdagnamiddag 14 okt. 2020,  een c3admin-2021-update-nieuwe-release-webinar bedoeld voor C3A-Userclubleden die vooral de vernieuwingen met deze nieuwe release wilden kennen. Deze c3admin-2021-update-nieuwe-release-webinar werd nog eens herhaald op woensdagnamiddag 18 nov., naar aanleiding van een aantal extra aanpassingen en aanvullingen nà de sessie van halfweg okt ...

Dergelijke workshops werden voorheen steeds "live" in in het C3A-cursuslokaal georganiseerd, maar onder invloed van de COVID-19 maatregelen werden deze "workshops" vervangen door Online "webinars" via Micrsoft Teams.  Op beide webinars samen waren er méér dan 200 inschrijvingen, waarvan het grootste deel voor de update-workshop.

Met de klassieke formule in het C3A-cursuslokaal zouden vele sessies vereist zijn voor zo'n grote groep, maar via zo'n Online "webinars" kunnen er veel meer deelnemers ineens, full "corona-proof", zoiets meevolgen.  En dan is er aanvullend de faciliteit om dit achteraf nog eens te kunnen doornemen ... want deze sessies worden uiteraard opgenomen (wat vanuit Microsoft Teams voorzien is via Microsoft Stream, de videoservice in Microsoft 365). En dus kunnen deze video-opnames ook achteraf nog doorgenomen worden door diegene die deze sessies gemist hebben  ... daarom zijn ze ook beschikbaar via dit C3A-Wijzer artikel: zie de groene kader onderin dit artikel!

 

Al meer dan 30 jaar wordt bij C3A een specifieke C3A-lastenboek-werkmethodiek toegepast met Microsoft Office, sterk ondersteund door een reeks automatismen of C3A-Extensies. De afgelopen 10 jaar slagen we er steeds beter in om via BIM met Revit goed bruikbare meetstaat-tabellen mee op te bouwen in de virtuele gebouwen-modellen. Met de recentste C3Admin versies werd vooral de synergie tussen het BIM-model in Revit en de meetstaten en bestekteksten met Excel en Word geoptimaliseerd.  De resultaten hiermee via de BIM-wedstrijd op de recentste Architect at Work spreken boekdelen ! Maar deze C3Admin-tools voor bestek en meetstaat met Word en Excel kunnen ook gewoon LOS van CAD of BIM toegepast worden. 


figuur: c3admin Algemeen Overzicht

 


Sterke vernieuwing en uitbreidingen

Bij deze nieuwste release 2021 werd de interne "motor" van de applicatie grondig onder handen genomen, en werden een aantal procedures sterk geoptimaliseerd. Als extra zijn nu heel handige synchronisatie-tools tussen bestek en meetstaat uitgewerkt, zodat een veel betere controle op de coherentie tussen bestek en meetstaat mogelijk is. 

figuur: C3Admin Synchronisatie Bestek Meetstaat

Vooral als meerdere personen terzelfdertijd aan zowel de tekeningen (eventueel via de BIM-modellen), als aan de bestekteksten en de metingen aan het werk zijn, blijken de extra synchronisatie-tools tussen bestek en meetstaat heel handig. Maar ook voor iemand die helemaal alleen alles aanpakt, zijn dit uiterst nuttige extra tools in deze nieuwe C3Admin-release. Op het einde van de update-webinar werd voorgesteld om deze synchronisatie-procedure niet enkel vanuit een Meetstaat in Excel te kunnen uitvoeren, maar ook vanuit een Bestek in Word ... en daar werd meteen heel positief op gereageerd. Deze aanvulling zou er nog in oktober moeten bijkomen, daar wordt aan gewerkt. 


Voor de details van alle vernieuwingen én de werkmethodiek bij de synergie tussen Bim via Revit en Bestek en Meetstaat met Office: zie de uitgebreide infobundels en de opnames van deze webinars, beschikbaar in de groene kader onderin dit artikel.

Synergie met BIM via Revit

Met de recentste C3Admin-modules hebben we de afgelopen jaren een opmerkelijke sprong vooruit gemaakt bij de integratie van de grafische en administratieve oplossing. C3Admin met MS-Office is ongetwijfeld de meest toegepaste werkmethodiek in Vlaanderen voor bestekken en meetstaten met Word en Excel, en ondertussen is BIM-met-Revit bij architectuur en constructie in Vlaanderen absoluut de meest toegepaste BIM-methodiek.  De virtuele gebouwmodellen met Revit worden steeds gedetailleerder uitgewerkt, en sedert halfweg 2014 werd al het nodige voorbereid om alle te meten objecten en materialen van de bestek-codering te voorzien om zo volautomatisch uitstekende meetstaat-tabellen met codering van de lastenboeken automatisch mee op te bouwen.

figuur : C3Admin Synergie BIM en Office

Het VMSW BouwtechnischBestek met artikelcoderingen tot op niveau van de meetposten vormde eigenlijk een sluitsteen voor dit geheel en wordt in de C3A-Extensies als voorbeeld toegepast, maar iedereen kan deze werkmethodiek met zijn eigen teksten en coderingen toepassen.  De voorbereide bestekteksten én bijhorende Revit-keynote-lijst, samen met een compleet voorbereide C3A-Revit-Template met bijhorende meettabellen aangepast conform de C3A-werkmethodiek, zitten geïntegreerd in de C3A-Extensies. Niet onbelangrijk dat de werkmethodiek evengoed voor Revit LT als voor de Full Revit integraal toepasbaar is !

figuur: C3Admin Synergie BIM en Office - praktisch voorbeeld


C3Admin-opleidingen

Een belangrijk aspect bij deze C3Admin-werkmethodiek zijn de vele C3A-opleidingen, via workshops en webinars, cursussen voor startende gebruikers en vervolmakings-sessies.  De C3Admin tweedaagse cursus bestek- en meetstaat wordt al meer dan 15 jaar heel regelmatig verzorgd, en daarvoor was dat zelfs een vierdaagse cursus waar ook heel wat Word en Excel faciliteiten moesten uitgelegd worden aan beginnende PC-gebruikers. Een voorkennis Word en Excel wordt verwacht voor het volgen van deze C3Admin tweedaagse cursus, maar wie werkt er nu nog niet met Word en Excel ? Maar uit ervaring weten we dat ook een aantal specifieke Word- en Excel-technieken (zoals gebruik van Styles, Outlining en Templates), technieken die we specifiek toepassen bij onze C3Admin-werkmethodiek, in detail moeten uiteengezet worden in deze cursus. 

C3Admin tweedaagse cursus  Online via MS-Teams op vier voormiddagen !

Op de donderdagen 15 en 22 oktober 2020 ging nog zo'n c3a-tweeweekse-cursus bestek-en-meetstaat door, LIVE in het C3A-Cursuslokaal (volzet, met een beperkt aantal deelnemers wegens COVID-19), maar ondertussen verzorgen we deze "tweeweekse" cursus ook Online via Teams, maar dan via vier halve dagen i.p.v. twee volle dagen. Daar hebben we ondertussen heel goede ervaring mee ! Uiteraard moet iedereen dan zelf voor zijn eigen koffie zorgen in de koffiepauzes ... 

Hebt u interesse om deel te nemen aan deze Online cursus, of hebt u nieuwe medewerkers die dit nog niet in de vingers hebben ? KLIK HIER voor meer details, daar kan u zich dan ook meteen aanmelden voor deze Online cursus over vier halve dagen in de laatste twee weken van november 2020. Volledig "corona-proof" !



 

C3Admin-webinars in oktober en november: infobundel + video-opnames

Hierbij de leidraad én de video-opnames van zowel de c3admin-met-office-introductie-webinar van woensdagnamiddag 7 okt. 2020 én van de c3admin-2021-update-nieuwe-release-webinar van woensdagnamiddag 14 okt. én 24 nov. 2020 

De video-opname van deze teams sessies: 

 

Zie ook deze sprekende voorbeelden en testimonials van gebruikers van deze C3Admin-tools
via dit c3a-wijzer/architect-work-2019-verslag !