2022
3

C3A Wijzerartikel

Dit artikel verscheen in de C3A wijzer

BIM: optimalisatie digitale samenwerking bouwpartners - verslag Live Event

juli 2022

Op maandagmiddag 27 juni 2022 werd via het BIM-platform een GRATIS Live BIM kennismakings-Event verzorgd. Deze sessie was bedoeld als kennismaking met de voorgestelde BIM-oplossingen, zeker ook geschikt voor allen die nog de stap naar integraal BIM moeten zetten. Daar heeft o.a. Jos Vandamme (C3A) de C3A-aanpak en werkmethodiek verduidelijkt, en Sebastiaan Van Damme (Sheci) illustreerde hoe hij dit in de praktijk toepast.


Op dit event kwamen ook enkele andere partners van BIM-platform aan bod, o.a.  Thierry Carminati & Barbra Kinnart van Design Express, die o.a. Enscape presenteerden. Als bouwproduct-fabrikant kwam  An Lievens van Knauf de Knauf Planner Suite presenteren, die een breed scala aan digitale diensten aanbiedt om in alle stadia van het planningstraject te ondersteunen. Het vinden van de juiste producten en systemen, valideren van gegevens en het faciliteren van het voorschrijven. Gratis, eenvoudig en intuïtief, beschikbaar via web-applicatie of als plugin voor o.a. Revit. En als afsluiter kwam  Patrick De Visscher, van VINCI Facilities Belgium, TwinOps presenteren. Deze digital twin van VINCI is een geïntegreerde tool voor het totaal beheer van uw gebouw in exploitatie fase. Door gebruik te maken van de BIM maquette in Revit en een bi directionele link te leggen met de verschillende beheerssystemen van uw gebouw (GBS, EMS, GMAO, …) krijgt men een volledige overzicht en controle van de installaties met doel ideaal comfort te bieden aan de bezetters gekoppeld met de laagste milieu impact (efficiënte werking van de installaties).

Via dit beknopte "herbeleef het hier" artikel kan je via de links hieronder de integrale presentaties van Jos Vandamme (C3A) , die de C3A-aanpak en werkmethodiek verduidelijkt, en de aanpak in de praktijk via Sebastiaan Van Damme (Sheci) , herbeleven !



BIM: optimalisatie digitale (samen)werking bouwpartners

Dankzij de C3A-Extensies zijn de meeste ontwerpbureau's in Vlaanderen al vele jaren hun teksten, tekeningen en BIM-modellen automatisch aan het structureren conform het C3A-afsprakenstelsel.  Bij de steeds toenemende digitale uitwisseling van bouwdata biedt de C3A-werkmethodiek uitstekende richtlijnen en automatismen voor de opmaak en structuur van de data en zorgt voor een dankbare standaardisatie in onze bouwsector. Arch. Jos Vandamme verduidelijkt deze aanpak met bijhorende software-oplossingen en services.

Demo door Jos Vandamme - Architect & Bestuurder C3A - herbekijk via DEZE LINK of klik op de figuur hierboven.

Een beknopte leiddraad van deze presentatie kan je bekomen via deze C3A_infosessie_27juni2022_preview.pdf  Tijdens deze presentatie wordt ook even verwezen naar de c3a-revit-kennismaking-online : een reeks van drie opeenvolgende Video-opnames  waar heel wat uitgebreider de werkmethodiek in Revit geïllustreerd wordt. Zodat geïnteresseerden toch een meer gedetailleerde klare kijk kunnen krijgen op de mogelijkheden met Revit en de bijhorende C3A-werkmethodiek. Deze drie video's van elk ongeveer één uur zijn opgevat als een drieluik die in de juiste volgorde moeten doorgenomen worden, maar ... niets belet om bepaalde fragmenten achteraf nog eens in detail na te kijken. En ... uiteraard kan je dit geheel in fragmenten bekijken (en herbekijken) naar wens ...



BIM voorbeelden uit de praktijk

SheCi uit Aalter, architectenbureau van Sebastiaan Van Damme en Cindy Taelman, is al 12 jaar geleden ingestapt in het BIM-verhaal.  Ter illustratie van de C3A-werkmethodiek en software-aanpak brengt Sebastiaan Van Damme van "SheCi.be architecten" een testimonial en enkele sprekende voorbeelden van resultaten zoals die gerealiseerd worden in de praktijk met de C3A-werkmethodiek en software-oplossingen zoals Microsoft Office, Autodesk Revit en Enscape 3D. En dat gaat over veel meer dan software ...

Demo door  Sebastiaan Van Damme - Sheci  - herbekijk via DEZE LINK of klik op de figuur hierboven.

De presentatie van Sebastiaan begon met een video-opname van zijn eigen kantoor en woning te Aalter, die ook als een BIM-voorbeeld helemaal in detail in Revit uitgewerkt werd. Bekijk hier deze Sheci-trailer, beter zichtbaar dan in bovenstaande video-opname.    


Leuke anekdote: Sebastiaan presenteerde als voorbeeld de renovatie van een appartement te Oostende. Een complete renovatie, met uitbraak van de bestaande toestand en complete renovatie van het interieur. Via een gedetailleerd Revit-model, en het eindresultaat gepresenteerd met Enscape. Zie ook deze Enscape-visualisatie van dit appartement.   Dit appartement is ook via AirBNB te huur (kwam Jos Vandamme op 't einde aanvullen): zie deze aankondiging.  En Pieter Claerhout van het Communicatiehuis kwam aanvullend nog vertellen dat dit appartement voor een weekendje zou verloot worden onder de aanwezige deelnemers op deze infosessie !



 

Deze sessie werd afgesloten met een vragen- en antwoorden rondje, én daarna koffie met gebak ... met mogelijkheid tot individuele vraagstelling.  Maar hebt u na het doornemen van deze presentaties vragen en/of opmerkingen ? Reageer dan naar info@c3a.be






Zie ook de aankondigingen op de website van BIM Platform:


dit Live Event was een initiatief van "BIM-platform", een B2Build productie,
en ging Live door in het AuditoRium4 in gebouw 485
op de CommunicatieCampus Sint-Denijslaan 485, 9000 Gent, op maandag 27 juni 2022.