2011
4

C3A Wijzerartikel

Dit artikel verscheen in de C3A wijzer

Tekenburo.be en Revit

december 2011

Tekenburo bvba is nu al een 10-tal jaar werkzaam met het ondersteunen van architecten, studiebureau’s, overheden en interieurarchitecten. Met het Westvlaamse Kuurne als uitvalsbasis worden hun klanten bijgestaan in hun activiteiten. Het klantenportfolio situeert zich over heel België. Deze zijn in te delen in twee hoofdcategorieën. Enerzijds zijn er de architecten die tijdelijk een ontoereikende bezetting hebben. Anderzijds zijn er diegene die ervoor kiezen om Tekenburo als vaste partner voor alle uitvoerend werk in te schakelen. Zo hebben architecten of ingenieurs meer tijd om de voor hen belangrijker zaken op te volgen, zoals ondermeer klantcontact, conceptontwerpen, werfvergaderingen, ... . Het tijdrovend en puur uitvoerend werk wordt gedaan door Tekenburo. De symbiose tussen architecten en Tekenburo zorgt zo voor een win-win situatie. 

Fig.: klik door naar de website www.tekenburo.be voor heel wat meer info en voorbeelden van het Tekenburo.be 

Deadlines zijn voor architecten van primordiaal belang. Tekenburo heeft de reputatie om heel kort op de bal te spelen. Om hun klanten op hun wenken te kunnen bedienen, maakte Tekenburo al in 2006 de overstap van AutoCAD naar Revit. Niet alleen om de voor de hand liggende voordelen, zoals snedes en gevels die “on the fly” kunnen gegenereerd worden, maar eveneens omwille van het feit dat men in een 3D model heel snel eventuele fouten in constructie of ontwerp kan ontdekken.


Opmetingen & Revit 

De hoofdreden waarom Tekenburo alle opmetingen van bestaande panden of projecten met Revit uitwerkt, is het transparant karakter van het softwarepakket. Zoals hierboven beschreven is het gemakkelijk om fouten op te sporen. Kleinere gebouwen hebben geen geheimen, maar grotere projecten kunnen, door het uitwerken in 3D, bepaalde “verborgen” ruimtes verbergen, die door de jaren heen, om de een of andere reden, werden afgesloten. 

Opmetingen worden meestal uitgevoerd met het Total Station of tachymeter, die als resultaat een 3D puntenmodel geeft. Dit model kan als referentie in Revit worden geïmporteerd en zo meteen als leidraad gebruikt worden bij het uittekenen van het project. 

Alle projecten worden in hun basisvorm in Revit uitgewerkt vanwege de snelheid van werken. Kleinere gebouwen zoals woningen, appartementen, ... worden in Revit volledig, tot in het kleinste detail, afgewerkt. Het voordeel hiervan is dat er geen wisselwerking meer nodig is tussen Revit en een ander pakket zoals AutoCAD. Meer en meer is dit eveneens een vereiste van de klant omdat deze ook met Revit werkt. De klant kan het Revit model van de opmeting gebruiken om daar meteen het voorontwerp in uit te werken. Bij grotere opmetingsprojecten, die meestal een rustiek of gothisch karakter hebben, is de volledige uitwerking in Revit niet zo evident. Daar worden, eenmaal het basismodel in 3D volledig op punt staat, de grondplannen in Revit gehouden maar de gevels en snedes worden dan in 2D verder opgewerkt zodat de correcte graad van detaillering gegarandeerd blijft. 

Hieronder als voorbeeld een greep uit de projecten die door Tekenburo opgemeten en uitgewerkt werden in Revit. 


Project: Dancing Carré - Willebroek 

fig.: grondplan Dancing Carré

fig.: Interventie Noodplan Dancing Carré

Dancing Carré te Willebroek is door velen wel gekend. Vanwege de snelle evolutie in het dancingmilieu dient het pand heel frequent vernieuwd en verbouwd te worden om de aandacht van het doelpubliek te blijven trekken. Tekenburo werd aangesteld om het volledige pand in 3D uit te werken, met de noodzaak om steeds architectuurplannen ter beschikking te hebben. Uiteraard is Revit hiervoor uitermate geschikt en werd het pand volledig opgemeten en uitgewerkt. 

In een tweede fase werd beslist om het dak te verbouwen en te versterken om een nieuwe licht- en klankinstallatie te kunnen installeren. Het dak, dat volledig bestaat uit staalprofielen, werd door Tekenburo in Revit uitgewerkt. Het voordeel hiervan is de naadloze integratie in het reeds bestaande model en dus het behoud van 1 versie plannen. Op basis van deze plannen hebben de ingenieurs de verstevigingen en de te verwijderen spanten berekend.

Eenmaal alles op punt stond, ontstond de noodzaak om nieuwe veiligheidsplannen op te stellen. Het was dan ook een klein kunstje om in Revit nieuwe families aan te maken mbt. veiligheidsindicaties zoals locaties nooduitgangen, brandblussers, haspels, ... en dan meteen een hoge resolutie pdf te genereren die gebruikt kan worden voor het bedrukken van de veiligheidsborden.


Project: Koningin Elisabethzaal - Antwerpen 

Zoals reeds vermeld is het bij complexere gebouwen niet evident om alles in Revit uit te werken (trouwens, ook niet in een gewoon CAD-systeem). Tekenburo gaat tot het uiterste om in eerste instantie zoveel mogelijk in Revit te implementeren zodat men zeker is qua structuur en indeling van het gebouw. Het zijn slechts de details die er nadien (en dan meestal gewoon in 2D) worden opgeplaatst. Bij een unieke opmeting van deze omvang wordt geen tijd en budget verspild om in Revit parametrische families te gaan opmaken voor alle details. 


De grondplannen worden volledig in Revit uitgewerkt. Dit heeft als voordeel dat bij een dergelijk gebouw, met verschillende vloerpassen, vrij eenvoudig via een “plan region” de correcte hoogte van snede aangehouden kan worden. Vloerpassen kunnen met een eenvoudige tag geplaatst worden zonder dat men de rekenmachine erbij hoeft te nemen. 

Ook de gevels worden voor een groot deel in Revit uitgewerkt zodat men posities van ramen, ornamenten, terrassen en ballustrades, ... kan controleren. Eens alle controles zijn afgewerkt en de elementen 100% zeker op de juiste plaats staan wordt voor verdere afwerking een export gedaan naar Autocad. Het geheel wordt zover mogelijk in REVIT uitgewerkt, omdat correcties in Revit veel sneller uit te voeren zijn dan bij een ander pakket, én de coherentie van het geheel bewaard blijft. 

Voor de finale afwerking werden de gevels bij dit project geexporteerd naar dwg’s, en werden de gevels daar verder afgewerkt. Via de figiir hiernaast kan u een Revit gevel en het afgewerkte resultaat bekijken. 


Project: Opel garage Mabille – Brussel

Revit leent er zich ook toe om bij verbouwing van, bijvoorbeeld, een toonzaal en werkplaatsen van een autogarage snel de bestaande toestand op te bouwen en hierin meteen het nieuwe concept te integreren. Bij dit project was er een groot verschil in vloerpassen omdat allerhande trappen en hellingen het niet eenvoudig maakten om de plannen op te maken. Bij een 2D pakket zou men meteen opnieuw de rekenmachine bovenhalen om alles uit te rekenen. In Revit kon men gebruik maken van de puntenwolk, die aan de hand van de Total Station werd opgemeten. De punten konden meteen ingelezen worden om de vloerniveau’s op te stellen. 


Ook de staalspanten en lichtkoepels worden meteen, met een op maat gemaakte familie, op een vrij eenvoudige manier geïmplementeerd. Op die manier geven de 3D beelden een correcte interpretatie van de werkelijke toestand en kan de architect bij het uitwerken van het nieuwe concept het correcte gevoel in zijn ontwerp leggen. De eindklant kan zich op deze manier snel oriënteren en inleven in de nieuwe indeling. 

Eenmaal het volledige model in Revit werd uitgewerkt, was het een fluitje van een cent om de nieuwe hefbruggen, parkeerplaatsen, kantoren, toonzaal, ... in te passen. Het standaard 3D beeld uit Revit spreekt veel meer voor zich dan een grondplan zou doen. De klant krijgt meteen meer ruimtegevoel en kan sneller en efficiënter zijn opmerkingen formuleren. 



Tekenburo.be én Blade fx

Zaakvoerder Igor Declercq heeft een tiental jaar geleden het Tekenburo opgericht. Hij ligt ook aan de basis van de firma Blade fx, die samen met het Tekenburo onder één dak zit te Kuurne.  'Na mijn studies als bouwkundige ging ik bij een ingenieur-architect werken', vertelt de 33-jarige zaakvoerder, Igor Declercq. 'Mijn tweede passie, webdesign en -programmatie, bouwde ik uit tot de firma Blade fx.' 

Dit artikel werd opgemaakt door Igor Declercq, waarin hun ervaringen met opmetingen en verwerking in Revit bij enkele specifieke complexe projecten toegelicht wordt. Voor meer én andere voorbeelden verwijzen we graag naar de website van het Tekenburo.be

Kortom

Revit leent zich niet alleen voor het uitwerken van nieuwbouwprojecten, maar tevens bij het uittekenen van opmetingen van bestaande panden. Zelfs bij complexe bouwwerken is het perfect mogelijk om heel veel binnen Revit te bewerkstelligen. Enkel het uitwerken van verregaande detaillering in 3D wordt momenteel nog niet in Revit gedaan wegens te tijdrovend en te belastend voor de hardware. Dat houdt Tekenburo uiteraard niet tegen om in Revit steeds een stapje verder te gaan en er zo het maximum, bij elk project, te blijven uithalen.