2009
2

C3A Wijzerartikel

Dit artikel verscheen in de C3A wijzer

Studiebureau Boucherie met REVIT Structure

april 2009

Revit Architecture is de afgelopen vier jaar aan een echte doorbraak bezig, maar Revit Structure is nog maar pas aan het ontluiken. Studiebureau Boucherie te Roeselare is één van de eerste studiebureaus in onze regio die Revit Structure uitstekend aan het toepassen is. Net zoals bij Revit Architecture is men momenteel de tekeningen (in dit geval bekistingsplannen e.d.) sneller en beter met Revit aan het maken, maar net zoals bij Revit Architecture liggen de vooruitzichten verder, met koppeling aan rekensoftware én automatische generatie van meetstaten en detailtekeningen.

Voorlopig worden de Revit Structure projecten opgemaakt met AutoCAD architectuurtekeningen (dwg’s) als basis, maar de eerste architectuurbureaus die ook Revit Architecture 3D-modellen (rvt’s) als basis aanbieden beginnen te komen!

Studiebureau Boucherie

Figuur: Revit Structure bij studiebureau Boucherie. Project West Point te Molenbeek / Architect E&L Architects Kortrijk. Op deze printscreen ziet u boven het palenplan dat automatisch gegenereerd wordt uit het funderingsplan (onderaan printscreen). De meetstaat (rechtsonder) geeft automatisch de juiste hoeveelheden palen aan...

Studiebureel Boucherie, gevestigd te Roeselare, werd in 1960 opgericht door ir. Joseph Boucherie en in 1998 overgenomen door Jan Leye en Chantal Boucherie. Intussen zijn er twee vennoten (Wouter Vandenabeele en Steven Beirinckx) bijgekomen en is het bureau uitgegroeid tot een 15-tal medewerkers. De activiteiten zijn op te splitsen in 3 grote takken:

  • Stabiliteitsstudies
  • Ontwerpen van technische installaties
  • Project Engineering

De grote troeven van het bureau zijn, naast de technische kennis en ruime ervaring, het Time/Cost/Quality-gericht denken en de overlegstructuur met de klant. En ondertussen is ook REVIT één van de nieuwe troeven van dit bureau.


REVIT Structure

Automatische 3D Staal Connecties, nieuw in Revit Structure 2010

Nauw aansluitend op Revit Architecture biedt Revit Structure een nieuwe aanpak voor het integreren en coördineren van constructie ontwerpen en documentatie via het Architecture-bouwkundig informatie model en een bidirectionele koppeling met analyse toepassingen van derden.

Revit Structure combineert een volledig associatief fysiek model van het gebouw met een aanpasbaar analytisch model. Het fysieke model wordt gebruikt voor het opstellen en coördineren van tekeningen, en het analytische model voor technische analysetoepassingen van derden. Alle tijdens de analyse toegevoegde wijzigingen worden automatisch gevolgd door een update van zowel het fysieke model alsook de constructiedocumenten.

Ook deze software is snel aan het evolueren : Revit Structure biedt heel wat toekomstperspectief mbt. het genereren van constructie-documentatie en technische details, maar voorlopig wordt Revit Structure net zoals Revit Architecture vooral gebruikt om de tekeningen sneller en beter aan te maken...


REVIT lancering bij Boucherie

Eind 2007 was ing. Lode Declerck de eerste medewerker die de “REVIT-kolen uit het vuur“ mocht halen... Lode volgde in okt. 2007 zo’n vijfdaagse basiscursus REVIT bij C3A: voor alle basistechnieken is Revit Architecture en Revit Structure eigenlijk dezelfde software. Hij had nogal snel de smaak te pakken, slaagde er ook snel in om via de Revit Family Editing techniek aangepaste Structural Object-Families aan te maken zodat zijn tekenwerk op allerlei vlak kon geautomatiseerd worden. Snel bleek het voordeel van een dergelijke aanpak...

Gevolg was dat in 2008 nog een viertal medewerkers de C3A-basiscursus REVIT volgden, waaronder ook de vennoten Wouter Vandenabeele en Jan Leye zelf. Niet onbelangrijk, want zo begrijpen de zaakvoerders zelf veel beter waarom die richting uitgegaan wordt én wat de toekomstverwachtingen zijn met een dergelijke oplossing.

Momenteel zijn al zo’n 15-tal grote projecten met Revit Structure uitgewerkt. Bij ieder nieuw project wordt de template en de werkmethodiek bijgestuurd rekening houdend met de opgedane ervaring, en ’t ziet ernaar uit dat daar ook in de toekomst nog wel zal aan gesleuteld worden.

Werkmethode

Figuur: Revit Structure bij studiebureau Boucherie Project H.Horriestraat te Roeselare / architectenbureau 3-Architecten. Hier ziet u een bekistingsplan en 2 doorsneden.

Met Revit Structure worden momenteel de bekistingsplannen gemaakt, met tekeningen net zoals in AutoCAD vroeger gebeurde, maar meteen ook met de meetstaat “kado”. Via de gepaste settings slaagt studiebureau Boucherie erin om de betonmeetstaat van kolommen, balken en platen conform de standaard meetmethode ofwel conform de VMSW-methode te laten genereren. Verschil zit o.a. in de meting met de volledige balken en de platen ertussen apart, of met de volledige platen doorlopend gemeten, met de balken eronder apart. 

Hoop is er dat ooit ook de aanzichten van balken en wanden rechtstreeks in REVIT automatisch gegenereerd worden, ipv de methode waarbij dit nu nog doorgestuurd wordt naar AutoCAD om dit daar verder te detailleren.

Werkmethode is nu nog dat gestart wordt vanaf AutoCAD-tekeningen die van het architectuurburo komen. Meestal is hieraan nog heel wat “opkuiswerk” nodig (opsmuk en rommel verwijderen, layers in orde zetten...), maar als zo’n voorbereide DWG’s in Revit ingelezen worden en met de gepaste View Templates gevisualiseerd, zijn meteen uitstekende (2D) onderleggers voor de Structural Engineering in Revit beschikbaar.

Gelukkig zijn er al vooruitzichten waarbij de architect-ontwerper direct 3D REVIT Architecture modellen kan aanleveren, die rechtstreeks in Revit Structure kunnen geopend (of gelinkt) worden. Voordeel voor het engineeringburo is duidelijk, maar bij de terugkoppeling van het aangepaste structuurmodel naar het architectenbureau is er ook heel wat voordeel voor de ontwerpers die meteen de aangepaste geometrie van het studiebureau kunnen laten integreren in hun eigen architectuurmodel.

Waarom Revit?

De medewerkers hebben duidelijk de smaak te pakken, en ook de zaakvoerders zien het rendement én de toekomstmogelijkheden van een dergelijke aanpak wel zitten. Enkele motivaties om dit Revit-verhaal verder uit te werken zijn voor hen duidelijk:

  • Onze sector zal zeker van CAD naar BIM evolueren, kwestie van daar als studiebureau minstens in mee te zijn!
  • Meer aandacht voor het kwalitatiever werken, eerder dan sneller werken: er gebeurt meer maar vooral ook beter werk dankzij zo’n intelligentere software. 
  • Het werk van de tekenaars wordt sterk opgewaardeerd: er zijn effectief beter gekwalificeerde medewerkers vereist om studies met zo’n software aan te pakken, maar de job krijgt daarmee ook nieuwe uitdagingen ! 

Na de eerste positieve ervaringen met Revit Structure wordt nu ook al uitgekeken naar Revit Mep, om het Revit Trio te vervolledigen...

Studiebureau Boucherie

Dit bureau is al sedert 1991 bij de C3A-Userclub aangesloten, en staat ook als één van de C3A-Userclubleden bij het overzicht van de C3A-Servicebureaus op C3A-Net.be als eerste servicebureau dat stabiliteitsstudies met behulp van Revit Structure kan aanbieden.

Zie www.studiebureel-boucherie.be voor meer info of contact met dit bureau.