2009
3

C3A Wijzerartikel

Dit artikel verscheen in de C3A wijzer

REVIT-realisatie door Danny Plaetinck

juli 2009

Bij de REVIT- wedstrijd op Architect_at_Work waren de grootste groep inzendingen woningen, waarvan deze realisatie van arch. Danny Plaetinck één van de vele was. Bij de voorselectie werd dit project als genomineerde terecht naar voor geschoven, en dit kreeg ook onder de negen genomineerde de meeste voorkeursstemmen op de beurs. Vandaar wat meer details over dit project in deze C3A-Wijzer. 


Het Project

Het project is een verbouwing en uitbreiding van een verouderde eengezinswoning, gelegen te Galmaarden. De woning werd te klein, en was niet meer aangepast aan de hedendaagse woon- en comforteisen. Er moest bovendien een afzonderlijke bureauruimte worden voorzien. Realisatie is voorzien vanaf voorjaar 2010. 

De opdrachtgever is als cameraman actief in de filmwereld. Vandaar dat licht en volumewerking als belangrijke uitgangspunten werden weerhouden. Zo wordt het bestaande gedeelte van de woning dat nog in goede staat is bekleed met lichte en lichtgevende vlakken: de raamopeningen worden verborgen achter een vliesgevel, het ‘silver screen’, dat overdag een egaal lichtgrijs reflecterend vlak vormt, en ’s avonds tot leven komt door het licht in de woning. Het nieuwe gedeelte bestaat uit donkere volumes die hun lichtheid halen uit de uitsnijdingen. 


Phasing 

figuur: klik voor groot-formaat

Er werden enkele specifieke mogelijkheden van Revit gebruikt om het project te modelleren en voor te stellen. Eén ervan, bij zo’n verbouwing, is uiteraard Phasing of de tijdslijn in een bouwproject. 

In het project is een heel sterke vermenging van bouwfasen aanwezig: bestaande muren die gesloopt worden, bestaande muren met nieuwe openingen of dicht te maken openingen, bestaande muren die bekleed worden met nieuwe structuren, nieuwe muren. Om goed met faseringen in de plannen te kunnen omspringen, werden de voorzetgevels (pleister en vliesgevel) als autonoom object vóór de bestaande wand getekend, i.p.v. een nieuwe Wall-object aan te maken met een nieuwe layer-structure. 

Voordelen aan deze methode : 

  • grafisch worden de bestaande toestand en nieuwe toestand gescheiden, zodat we ze via de Phase Filters afzonderlijk kunnen voorstellen 
  • Het Display Model van de bestaande toestand is As Underlay weergegeven. 
  • Graphic Overrides van de bestaande muren kunnen naar wens worden bijgewerkt om beter onderscheid tussen de Phases zichtbaar te maken. 
  • De strikte scheiding tussen de fasen is vanzelfsprekend ook voordelig voor het renderen van bestaande en nieuwe toestand ; zie figuur hierboven. 
  • In de meetstaat kunnen we filteren op Nieuwe Situatie, en hierbij de oppervlakte van de nieuwe voorzetwand laten berekenen. 

Toch niet enkel en alleen maar voordelen: nadeel is dat de raam- en deuropeningen in de nieuwe wand manueel moeten uitgeknipt worden … maar dit is ook een klein kunstje in Revit.


Render

Voor de infils van de vliesgevel werd gewerkt met aangepaste glaspartijen. Bedoeling is om een zo egaal mogelijk effect te krijgen bij daglicht, en transparantie bij interieur licht.


Hiervoor werden de Reflectance en Roughness van de glasmaterialen aangepast. 

Een speciaal effect werd verkregen via Adjust Exposure in de render dialoogbox.


Tabellen

De bijkomende informatie die in tabellen beschikbaar wordt, komt rechtstreeks en met minimale interactie uit het model : 

  • Meetstaattabellen (zie hoger) 
  • EBP-voorbereiding m.b.t. ventilatiebehoeften 
  • Voorbereiding statistisch formulier 
  • Planmatige voorstelling van vloerbekleding, verwarming, materiaallijsten, … 

C3A-REVIT-Extensies release 2010

Deze meetstaat-, EPB, - Statistisch Formulier tabellen (e.a.) die vanzelf uit het grafisch model afgeleid worden en die Danny Plaetinck tijdens de afgelopen paar jaar REVIT-ervaring stelselmatig verder op punt gezet heeft in zijn projecten zitten ondertussen sterk ingebakken in de C3A-REVIT-Extensies release 2010. 

Danny was niet zomaar één van de medewerkers bij de praktische realisaties van deze recentste C3A-Extensies ...


In de marge: Synthesebeeld op A1

Zie ook de A1-inzending voor de Revit-wedstrijd in PDF-formaat.

Winnaar 

Niettegenstaande dit project als synthesebeeld op één blad A1, zonder veel extra uitleg, gepresenteerd werd voor de meer dan 400 juryleden, hebben velen toch de Revit-kwaliteiten ervan goed kunnen inschatten. 

Danny heeft met dit project een Bongo-bon van 500€ verdiend, via de meeste voorkeursstemmen op Architect_at_Work.