2012
2

C3A Wijzerartikel

Dit artikel verscheen in de C3A wijzer

Revit - een scherp geslepen potlood.

april 2012

Mikada is een ontwerpbedrijf uit Polen dat de nadruk legt op een langdurige samenwerking met klanten die op zoek zijn naar professionele en innovatieve oplossingen voor hun werk. De afgelopen jaren heeft Mikada al diverse Revit-assistenties bij projecten in Vlaanderen gerealiseerd, waardoor de Vlaamse bouwstijl en tekentechniek hen niet meer vreemd is. In dit artikel wordt specifiek de Revit-asistentie voor Bostoen NV te Drongen door Mikada toegelicht. 

Zie ook www.bostoen.be voor meer info ivm de realisaties van Bostoen NV. 


MIKADA

Wat heeft Revit met een potlood te maken?

Toen ik mijn avontuur met technisch tekenen begon, moest ik van mijn leraar (een oudere, ervaren architect) op de eerste les een potlodenset (6B-7H) meenemen en we moesten ze gedurende de hele les slijpen. We waren jong en vonden het toen erg grappig dat we in plaats van tekenen potloden moesten slijpen. Maar al bij de eerste poging tot het creëren van een technische tekening begrepen we dat een complete set van goed geslepen potloden essentieel was voor het bereiken van het beoogde grafische effect. 

Sindsdien zijn de gebruikte hulpmiddelen in het tekenvak zeer geëvolueerd. Tekenpennen moesten regelmatig worden schoongemaakt, met AutoCAD moest men altijd beginnen met het instellen van lagen, AutoCAD Architecture vereiste bibliotheken en andere meer of minder ingewikkelde instellingen. Tegenwoordig willen we dat ons potlood het meeste werk voor ons doet. Revit is een zeer innovatief tekenprogramma en geeft veel meer mogelijkheden dan een platte tekening uitgevoerd met behulp van een goed geslepen potlood. Revit moet echter wel, net zoals een potlood, voor het uit te voeren werk worden voorbereid. 

Opnieuw leren?! Jazeker!

Toen wij de onderhandelingen begonnen met het bedrijf Bostoen N.V. betreffende Revit, moesten we eerst het antwoord vinden op een aantal belangrijke vragen. Is dit hulpmiddel efficiënt genoeg? Zal het voldoen aan onze verwachtingen? Is het beter en hoeveel beter dan het programma dat we momenteel gebruiken? Is het de tijd waard die erin geïnvesteerd moet worden? Pas na de eerste slijping van ons Revit-potlood waren we er volledig van overtuigd dat de toepassing van dit programma zowel aan onze eisen als aan de verwachtingen die worden gesteld aan moderne tekenprogramma's voldoet. 

Uiteraard zal de verandering van software in de eerste instantie een plotselinge daling in de productiviteit veroorzaken, die dan weer langzaam zal stijgen en vervolgens steeds sneller, om uiteindelijk de huidige productiviteit te overtreffen en nog verder te stijgen. Een belangrijke vraag is wanneer we precies ten volle zullen profiteren van deze verandering. 

Op basis van het productiviteitsschema van Autodesk (zie afbeelding hierboven) en op grond van berekeningen van de ROI (Return Of Investment) kan worden aangetoond dat de doorslaggevende factor waarmee een hoge productiviteit snel kan worden bereikt de tijd is die wordt geïnvesteerd in de implementatie van het programma en de training van de medewerkers. De optimale manier voor de implementatie van het programma is een extern bedrijf inhuren voor het voorbereiden van Revit voor de individuele behoeften van het bureau en tegelijkertijd de werknemers trainen, zodat ze meteen aan de slag kunnen met een goed geslepen tool. 

Het implementatieproces 

Het implementatieproces kan worden voorgesteld aan de hand van het voorbeeld van het bedrijf Bostoen N.V., zie volgende tabel : 

Na de behoeften te hebben geïdentificeerd met betrekking tot de implementatie van Revit en na vertrouwd te zijn geraakt met de manier waarop de projectdocumentatie wordt opgesteld, konden de parallelle werkzaamheden beginnen. Terwijl de medewerkers van Bostoen de C3A training volgden, hield het Mikada team zich bezig met de voorbereiding van de "system families" (wanden, daken, vloeren, enz.) en de "loadable families" (ramen, deuren, carports, enz.), die wenselijk waren om efficiënt te kunnen werken en die volledig aangepast werden aan de normen van Bostoen. 


Voorbeeld van een "loadable family"

fig.: één polyvalent raam met parameters 

Dit voorbeeld van een raam laat zien hoe uitgebreid de mogelijkheden zijn om Revit aan te passen aan de behoeften van de Gebruiker. 

De gecreëerde raamfamilies worden gekenmerkt door de volgende parameters: 

  • een raamprofiel dat aangepast is aan het werkelijke profiel van de producent 
  • de manier van montage is aangepast aan de oplossing die door Bostoen wordt toegepast 
  • verstelbare hoogte en breedte 
  • Bijkomende opties die het werk efficiënter en eenvoudiger maken:
    • In-/uitschakelen latei streklaag 
    • In-/uitschakelen van montage van ramen in wanden, wat de mogelijkheid geeft om ramen in willekeurige combinaties samen te voegen 
    • In-/uitschakelen vensterbank 
    • Een eenvoudige verandering van materiaal waar de ruiten en kozijnen van zijn vervaardigd 
    • Instelbare diepte van profielen van raamkozijnen 
    • Instelbare lengte van het opgaand werk 
    • Weergave van een schets van de latei aan de binnenkant 
    • Details van de montage van de vensterbank afhankelijk van de hoogte van montage van de ramen - gelijk met de vloer of hoger 

Voorbeeld van een realisatie


fig.: typische woning … bouwaanvraag en enkele fragmenten zoals plan, doorsnede en gevels: 

fig.: grondplan

fig.: doorsnede

fig.: gevels


De Revit virtuele modellen worden opgebouwd met specifieke Bostoen-elementen die de tekeningen automatisch produceren conform de bouwdetails en teken-detaillering die door Bostoen zo gewenst is voor de bouwaanvragen. 

Bostoen bouwt projecten in heel Vlaanderen, en dikwijls zijn dit verkavelingsprojecten met heel wat woningen. Ook die verkavelings-inplantingen kunnen perfect in Revit uitgewerkt worden, met de deelprojecten gelinkt in één overkoepelend project :


Voordelen 

Een goede voorbereiding van Revit leidt tot meetbare voordelen voor de gebruiker: meer focus op het ontwerpen en technisch uitwerken van het bouwproject dan op tekenen en geldbesparing dankzij: 

  • Een verkorte tijd voor het voorbereiden van documentatie 
  • Het gebruik van stuklijsten (die automatisch worden aangemaakt) voor redelijk nauwkeurige berekeningen 
  • Het gebruik van lijsten van apparatuur, ruimtes 
  • De mogelijkheid om snel en gemakkelijk wijzigingen door te voeren in het project - het samenhangend driedimensionale model voert de wijziging van elk element door in het gehele project 
  • De mogelijkheid om een visualisatie te creëren direct in het programma of door middel van een eenvoudige export van het driedimensionale model naar een ander bestandsformaat 
  • Kortere bijeenkomsten met de uiteindelijke klant dankzij de mogelijkheid om het gebouw met alle mogelijke 3D-zichten te presenteren 

Toverpotlood 

Creativiteit is het allerbelangrijkste element van het ontwerpproces en een architectonisch ontwerp is de formele manier om het uiteindelijke idee op een grafische en beschrijvende wijze aan de klant te presenteren. Een goed geslepen potlood in de handen van een talentvolle architect maakt het mogelijk om een creatief idee snel en eenvoudig om te zetten in een architectonisch ontwerp en is een nuttige tool in het ontwerpproces. 

Referenties betreffende de implementatie van Revit Architecture door Mikada bij Bostoen NV kunnen worden opgevraagd bij de heer Peter van Impe (Beleid Woningbouw) tel: 09/216.16.16 

Indien u geïnteresseerd bent in het toepassen van Revit of indien u ondersteuning kan gebruiken bij het creëren van Revit "families", neem dan, graag in het Engels, contact op met Michal Kaminski email: michal.kaminski@mikada.be. Zie www.mikada.be voor meer info en realisaties van Mikada. 

Contactgegevens :  contact graag in het engels

Michal Kaminski
ul. Grodziska 21/3
60-363 Poznan Polska/Poland
tel: +48 618245092
michal.kaminski@mikada.be