2022
2

C3A Wijzerartikel

Dit artikel verscheen in de C3A wijzer

De Bouwschil ... bouwen om af te breken ... via BIM-met-Revit. Vervolg.

juni 2022

Bouwen om af te breken. Een nieuwe circulaire bouwcultuur wordt ingezet.  

Het bouwteam bevindt zich meer dan ooit in een veranderingsgerichte sector. Het perspectief wordt sterk gekleurd door innovatie, digitalisering, circulariteit… Circulariteit toegepast op een gevel als trigger voor innovatieve samenwerking. We testen dan ook graag een aantal ideeën op hun haalbaarheid via het realiseren van enkele Mockups.

Raf De Preter, Bureau Bouwtechniek, toont hoe we in de praktijk een circulaire gevel bouwen, en Jos Vandamme, C3A, toont hoe BIM-met-Revit daarbij kan helpen.

Dit initiatief van "De Bouwschil", een B2Build productie. is een vervolg van de inspiratiesessie van een jaar geleden: zie dit artikel van vorig jaar in juni 2021 als introductie, en de inspiratiesessie van 13 juni 2022 kan je hier herbeleven.

Via de video-opnamen van dit Live Event kan je dit herbeleven ...
waarbij je gemakkelijk tussen de verschillende onderdelen kan verschuiven !
Kies meteen deel2: De circulaire gevel gerealiseerd door De Bouwschil - voor dit onderdeel.

Foto van de gebouwde Mockups bij Don Bosco Sint Denijs-Westrem 



De Bouwschil - Raf de Preter en Jos Vandamme

BIM: van toekomstverkenning naar toekomstvolbrenging

“We hadden het idee om twee mock-ups te bouwen, met een diversiteit aan producten, met als doel om een zo circulair mogelijke gevel na te streven” Raf De Preter bedacht en begeleidde, samen met het team De Bouwschil, het hele proces. “Met de verschillende bouwmaterialen van de partners zijn er twee verschillende gevel samenstellingen gemaakt, de twee mock-ups. De eerste gevel kreeg een ETICS gevelbekleding en een raampartij in een prekader. De andere is een gemetste gevel met een zinken bekleding en een deur met zonnewering in een prekader geheel. Behalve het samenbrengen van deze gevelelementen is ook de detaillering daarin belangrijk. In samenspraak met de verschillende partners werd gekeken hoe we het geheel van de verschillende gevelelementen konden optimaliseren met als doel om ze probleemloos te demonteren op het einde van de rit.”

"In een volgende fase zullen we deze mock-ups demonteren om ze erna te herbestemmen. Hier zullen weer andere uitdagingen de kop op steken, maar we hopen een zo circulair mogelijk resultaat te bekomen."

Grote vraag is of de bouwwereld klaar is voor circulair denken. – Raf De Preter

Onze taak is om de ideeën van de architecten om te zetten in concrete data zodat we BIM-modellen met allerlei afgeleide technische tekeningen, plannen, doorsnedes, aanzichten, meetstaattabellen, 3D-zichten t.e.m. VR of zelfs Augmented Reality kunnen presenteren. Wij realiseren een betere kwaliteit in minder tijd en tegen een lagere kost.  – Jos Vandamme

“Onze bouwprofessionals kunnen via onze C3A-extensies (werkmethodiek, templates en bibliotyheken) intensief samenwerken en we begeleiden hen daarbij. Een ontwerp wordt door ons digitaal vertaald waarbij de promotor of klant niet enkel virtueel kan rondlopen in zijn nog te bouwen project, maar hij beschikt ook meteen over alle technische, planmatige en financiële data. De faalmarge wordt hierdoor volledig weggewerkt.”

   

via bovenstaande twee "Mockups" in Revit werd een gedetaileerd BIM-model uitgewerkt via Revit.
Klik op de figuren hierboven voor een gedetailleerdere AO PDF.

Met enkele muisklikken tover je in BIM de meetstaat van alle elementen en materialen tevoorschijn, en via het BIM-model heb je een materialen- en elementen-database met hyperlinks naar alle detail-info op de websites van de bouwproductfabrikanten !   Jos Vandamme

Het belang van BIM is bij deze oefening niet te onderschatten. Vandamme: “BIM is niet alleen noodzakelijk voor een vlotte voorbereiding van het bouwproject, het verschaft ook een databank van alle gebruikte materialen."

Jos Vandamme: “via de grafische interface van BIM kan je het project inderdaad al op voorhand in één overzichtelijk 3D-model overschouwen, en met enkele muisklikken filter je ook de meetstaat van alle materialen uit.” Die overzichtelijkheid is overigens geen overbodige luxe. Circulariteit is dan ook een vrij nieuwe complexe bijkomende parameter in het bouwproces, weet De Preter, en BIM geeft je de mogelijkheid om niet alleen het bouwproces zelf voor te bereiden, maar ook om meteen alle troeven in handen te hebben om de stap te zetten van circulaire toekomstverkenning naar circulaire toekomstvolbrenging.

Via deze video-opname van 12 minuutjes legt Jos Vandamme uit hoe BIM-met-Revit hierbij kan helpen.



PROGRAMMA



18u.30  Introductie

Circulariteit toegepast op een gevel als trigger voor innovatieve samenwerking 


18u.35  De meest kindvriendelijke kliniet van het land in La Loivière


18u.40  De circulaire gevel gerealiseerd door De Bouwschil

Met het idee voor de bouw van een circulaire gevel stapte De Bouwschil naar kennispartner Raf De Preter (Bureau Bouwtechniek).

door Raf De Preter, Bureau Bouwtechniek

             


             Hoe bouw je een circulaire gevel met BIM ?

Samen met Jos Vandamme (C3A) werden de uitvoeringsplannen gerealiseerd voor twee mock-ups van een circulaire bouwschil.


door Jos Vandamme, C3A

De op elkaar af te stemmen bouwmaterialen werden door de verschillende partners van De Bouwschil geleverd; voor de uitvoering werd Don Bosco Sint-Denijs-Westrem onder de arm genomen. Leerlingen uit de derde graad van de studierichting Bouwtechniek zijn samen met enkele leerkrachten en onze partners druk in de weer geweest om deze circulaire gevels vorm te geven. Tijdens dit project werden onze partners uitgedaagd om op een vernieuwde manier met elkaar samen te werken om de verschillende uitdagingen te overwinnen. Het resultaat van ontwerp- tot uitvoeringsproces met het oog op circulariteit wordt op dit event met u gedeeld.



19u.05  Royale appartementen vol licht en lucht in Ursulinenhof te Hasselt


19u.10  Hoe krijgen we als coalitie de cirkel van de gevel rond ?

Voor de bouwsector herbergt de circulaire economie een brede verscheidenheid aan nieuwe ontwerpstrategieën.  Jan Leyssens, industrieel ontwerper en oprichter van innovatiebureau Switchrs komt onze blikken verruimen rond de nieuwe businessmodellen die ons tot een circulaire gevelsamenwerking gaan brengen. Hoe smeden we met verschillende partners een 'coalition of the willing' rond circulaire economie? Hoe verandert de rol van ons bedrijf? Hoe verandert de functie van ons product? En hoe leidt dat tot een nieuw verhaal voor ons merk? Jan Leyssens komt inzicht, overzicht en vooruitzicht verschaffen en deelt zijn reflecties op de proefopstelling met de circulaire gevel van de Bouwschil en haar partners.



19u.30  Fabriek van de toekomst met een 'outstanding' BREEAM score.


19u.35  De transitie naar een toekomstige stadsontwikkeling

door Stefaan VandistKeynotespreker

Zowel in zijn boek Pretopia als tijdens zijn lezing, neemt Stefaan Vandist je mee op een route langs creatieve broedplaatsen waar de toekomst in de steigers staat. Vaak zijn het verschillende organisaties die als een soort 'coalition of the willing' een voorhoede vormen in de transitie naar toekomstbestendige voedselsystemen, mobiliteit, energie, materiaalgebruik of stadsontwikkeling.

Hoe ziet de stadsontwikkeling van de toekomst eruit? De stip aan de horizon is niet alleen een samenleving die duurzamer is, maar ook aantrekkelijker om in te leven. Stefaan Vandist, partner bij innovatiebureau switchrs schreef zijn boek tijdens de corona-crisis en beschouwt inspirerende cases als brandstof en zuurstof voor innovatie-processen. Hij deelt ook een reeks succesfactoren rond ecosysteemdenken die hij in zijn onderzoek heeft blootgelegd.


20u.25  Slotwoord



Via de video-opnamen van dit Live Event kan je dit herbeleven ...
waarbij je gemakkelijk tussen de verschillende onderdelen kan verschuiven !
Kies meteen deel2: De circulaire gevel gerealiseerd door De Bouwschil - voor dit onderdeel.




Zie ook de aankondigingen op de website van De Bouwschil:


dit Live Event is een initiatief  van "De Bouwschil" een B2Build productie,
en ging met zo'n 160 deelnemers Live door in het AuditoRium4 in gebouw 485
op de CommunicatieCampus Sint-Denijslaan 485, 9000 Gent, op maandag 13 juni 2022.