2016
4

C3A Wijzerartikel

Dit artikel verscheen in de C3A wijzer

BIM-volwassenheid in onze regio

december 2016

Tijdens de laatste maanden van 2016 werd een beknopte POLL gehouden op de C3A-Website met als thema “BIM-volwassenheid in onze regio” . Doel was om een klare kijk te krijgen op het gebruik van BIM in onze regio … of moesten we eerder stellen, BIM-volwassenheid in de C3A-Userclub ? Want … blijkbaar hebben vooral C3A-Userclubleden actief met BIM gestemd op deze beperkte enquete. In dit artikel ook de resultaten.


Bij de C3A-BIM-avond eind sept. 2016 (zie dit artikel in C3A-Wijzer) werd verduidelijkt dat BIM-met-Revit ook heel efficiënt gebruikt wordt binnen een architectenburo zonder veel uitwisseling met andere partijen, maar ook al “in de echt zin van het woord”, in digitale samenwerking met alle bouwpartners. Vandaar de vraagstelling “Hoe zit dat BIM-gebruik in uw praktijk, bent u al aan het BIMmen ?


Om het enquête-instrument gemakkelijk invulbaar te maken, werden vier keuzemogelijkheiden vooropgesteld waarbij de vier mogelijke antwoorden al meteen duidelijk maken wat we bedoelen met “BIM-volwassenheid”. De antwoorden zelf waren ook wel voor allen zonder veel BIM-kennis begrijpelijk geformuleerd … en er moest geen uitgebreide enquêteformulier ingevuld worden, er moest gewoon één keuze gemaakt worden tussen vier opties. Hierbij de mogelijke antwoorden, meteen ook met de resultaten (in percentage uitgedrukt):

  • 60% : “Ja, ik gebruik BIM ook al voor de digitale samenwerking met andere bouwpartners” geeft meteen aan dat het BIM-model ook gebruikt wordt als uitwisseling van BIM-informatie tussen de bouwpartners, en dat is ook waar we met BIM naartoe evolueren. 
     
  • 29%:Ja, ik gebruik BIM voor de uitwerking van een virtueel gebouwenmodel maar nog zonder digitale uitwisseling met andere bouwparters” is ook een prima keuze: BIM-met-Revit en de bijhorende C3A-Extensies kan al heel rendabel zijn op zich, zowel voor architect, studieburo en aannemer … maar de eerste optie kan meteen nog heel wat meer rendement met zich meebrengen.
     
  • 11%Nee, ik gebruik nog geen BIM maar ben wel van plan om in de nabije toekomst van CAD naar BIM over te stappen” : daar hadden we meer respons op verwacht, want volgens een voorzichtige schatting komen we momenteel toch nog op een veel groter percentage ( 60% ???) van bouwprofessionals (ook in de C3A-Userclub alleen) die eigenlijk de stap van CAD naar BIM nog moeten zetten.
     
  • 0%Nee, ik gebruik geen BIM en ben ook niet van plan om daar inspanningen voor te doen.” Uitstekend eigenlijk dat hier niet op gestemd is (maar we hadden toch niet verwacht dat NIEMAND hierop zou durven stemmen).


De Poll is een paar maanden actief geweest op de C3A-homepage http://www.c3a.be , maar werd ook opgenomen in een paar C3A-emailings in nov. en dec. 2016, waarmee de vraagstelling toch naar vele C3A-contacten toegestuurd werd. We hebben nagelaten te vragen WIE er precies gestemd heeft, in welke deelsector de stemmer actief is, vanuit welke functie en vanuit welke organisatiegrootte dit thema bekeken wordt, maar we hebben toch een resultaat gebaseerd op meer dan 60 stemmen. Dat het resultaat veel beter is dan we verhoopt hadden, zal ook wel te maken hebben met BIM-broeinest dat zich in de C3A-Userclub aan het vormen is. 

Ook in de toekomst plannen we regelmatig dergelijke POLLs op de C3A-Website. De eerste week van januari wordt het POLL-venster op de C3A-homepage ingenomen met “revitaliserende nieuwjaarswensen voor 2017” , maar daarna volgt weer een nieuwe enquëte !


Misschien een interessant thema voor een of ander afstudeerwerk van een laatstejaars architectuur of bouwkunde, waar dan ook heel wat meer in de diepte kan gegraven worden naar veel meer details omtrent deze snel groeiende BIM-volwassenheid in onze regio ?