2023
2

C3A Wijzerartikel

Dit artikel verscheen in de C3A wijzer

Architect at Work 2023 verslag

mei 2023

Dit twee-jaarlijkse totaalevenement voor (interieur)architecten en voorschrijvers met focus op productinnovaties ging voor de elfde keer door in Kortrijk Xpo op donderdag 11 en vrijdag 12 mei 2023  telkens van 10.00 tot 20.00. Deze keer nam C3A onder de vleugels van Arkance Systems deel  aan deze unieke beurs in Vlaanderen. Het is een jarenlange traditie dat C3A op deze beurs heel succesvol een BIM-wedstrijd organiseert om via realisaties uit de Vlaamse Bouwpraktijk de resultaten van onze IT-oplossing te illustreren, en dit hebben we op deze editie nog eens heel succesvol herhaald. 

Voor deze editie organiseerde C3A, ism Arkance Systems, een BIM-wedstrijd met twee thema's  "Synergie Archi-Tech"  en  "VR-Presentaties", waarmee professionals in de bouwsector kunnen uitpakken met hun architectuur-realisaties. Het team van organisatoren voorziet een mooie prijzenpot en de beste inzendingen voor de BIM-wedstrijd werden tentoongesteld op Architect_at_Work in Xpo Kortrijk én nu ook (blijvend) op de partner websites én in de opleidingslokalen van C3A & Arkance Systems. Op die manier komen de deelnemers ook op een leuke manier in de picture bij collega-ontwerpers, bouwpartners én professionele bouwheren.

De “noviteit” waar C3A en Arkance Systems expliciet aandacht aan gaf op deze Architect_at_Work viel onder de noemer "HOLIXA: vlotte digitale dossier-opmaak", waar o.a. de Arkance Systems "Holixa T4R" en ondertussen ook de "C3A-Userclub" onder vallen. Het thema  "Synergie Arch-Tech" werd niet zomaar gekozen : 

Lees er meer over in dit C3A-Wijzer artikel.

Vanaf begin februari 2023 gaat C3A  samen met Arkance Systems. Om onze ambities te kunnen continueren en nog beter waar te maken zijn we op zoek gegaan naar versterking … en met Arkance hebben we de perfecte match gevonden. Zo gaan we onze gezamenlijke ambities waarmaken en bouwen we vanaf nu samen aan de toekomst. Momenteel werken we eerst even aan de integratie en synergie tussen beide organisaties en BIM oplossingen van C3A en Arkance Systems, deze samenwerking op Architect_at_Work is er een voorbeeld van.

Bedoeling was om o.a. BIM-met-Revit-voorbeelden én VR-voorbeelden uit de Vlaamse bouw-praktijk te bekomen via deze BIM-Wedstrijd op deze beurs. Vele bouwprofessionals in de Vlaanderen hebben zeker ontwerpen en realisaties waar ze graag even mee uitpakken. C3A & Arkance Systems en onze IT-partners zorgden voor een leuke prijzenpot en de beste inzendingen werden ook tentoongesteld op de gezamenlijke stand op Architect at Work, 11 en 12 mei te Kortrijk. Op die manier komen de deelnemers ook op een leuke manier in de picture bij collega-bouwprofessionals én professionele bouwheren. C3A & Arkance Systems hadden leuke prijzen voorzien voor de beste zes inzendingen: als eerste een HP Z40C G3 Curved Monitor voor “Synergie Archi – Tech”, en een VR-bril voor “VR presentaties” ( Oculus Meta Quest 2 256Gb headset).  Maar àlle deelnemers vallen in de prijzen !



Eerste prijs is de nieuwste HP Z40c G3 Curved Monitor  en een  Oculus Meta Quest Headset, 
en dan zijn er nog diverse andere prijzen, waaronder enkele Enscape Floating Licences 
en dan nog enkele Holixa T4R prijzen zoals Smart Browser en Smart Documentation.  


We ontvingen een hele reeks BIM-voorbeelden uit de Vlaamse bouw-praktijk, als inzendingen voor de BIM-Wedstrijd op deze beurs ... méér dan verwacht. Om zoveel mogelijk projecten te kunnen afficheren op de compacte stand werden daarom de projecten niet op A1-formaat maar op A2-formaat gepubliceerd, zodat dubbel zoveel projecten aan bod konden komen (méér dan de voorziene drie per categiorie). Plaats te kort om àlle inzendingen op de XPO-stand te publiceren, maar met de compactere aanpak konden we toch VEERTIEN projecten of "Customer Cases" presenteren, als voorbeelden uit de praktijk in onze regio met onze software-oplossingen. En via dit verslag komen àlle geselecteerde projecten toch (digitaal) met alle details in de kijker!    

Concept

Dit totaalevenement voor (interieur)architecten en voorschrijvers, met focus op productinnovaties, blijft de meest innoverende beurs van de afgelopen jaren. De unieke beurslay-out van ARCHITECT_at_WORK werd ontworpen door C4 - Creative Fo(u)r. Om het contact tussen standhouder en bezoeker te optimaliseren worden de bezoekers automatisch door kleine, uniforme modules geleid. Het eerste contact gebeurt in de stand. De innovatieve producten van de standhouders worden voorgesteld in de exporuimte (driehoek) en via de wanden. In elke box met vier modules staat centraal een multimediaconsole (bestemd voor pc / laptop). In wat op een traditionele beurs als wandelgang wordt beschouwd, kan u in een loungesfeer bij een hapje en een drankje verder praten. U kunt er meer gedetailleerde technische informatie over uw innovatieve producten, toepassingen en diensten geven. Er is doorlopend gratis catering en hapjes voorzien in de lounge en in de wandelgangen.

Via deze reportage van de voorgaande Architect_at_Work kan u nog even proeven van de sfeer
en horen wat de bezoekers van deze innoverende beursaanpak vinden ...

 

Succesfactoren

Standhouders moeten focussen op innovatieve producten, materialen, toepassingen en diensten, die worden voorgesteld aan een commissie van architecten, en interieurarchitecten. Deze commissie beoordeelt het innovatieve karakter van elk tentoongesteld product. Dé garantie voor een interessant bezoek aan ARCHITECT_at_WORK! Op elke stand zijn technische specialisten aanwezig om architecten, interieurarchitecten, ingenieurs en andere voorschrijvers alle nodig informatie te bezorgen over de tentoongestelde producten. 

De toegang is vrij exclusief: enkel architecten, interieurarchitecten, designers, interieurvormgevers, ingenieurs, urbanisten, overheidsinstellingen, projectontwikkelaars, lesgevers binnen een architectuur- of interieurarchitectuuropleiding en de laatstejaarsstudenten Architectuur, Bouwkunde, Interieurarchitectuur en Design worden uitgenodigd via een op maat geschreven registratiesysteem (met persoonlijke code ontvangen van een exposant of van de organisatie). Op slechts twee namiddagen tijd ontmoet u vele geïnteresseerde architecten, interieurarchitecten en andere voorschrijvers, en kan u kennis maken met tal van innovaties. Zonder uitnodiging en voorregistratie kost een bezoek 100 EUR ... maar quasi alle bezoekers komen toch op uitnodiging.

 


C3A & Arkance Systems Noviteiten op Architect_at_Work: 

Expo-deelnemers op deze Architect_at_Work moeten dus absoluut focussen op vernieuwing in hun aanbod. Niet moeilijk voor C3A & Arkance Systems met de snel evoluerende software ... De “noviteit” waar C3A & Arkance Systems expliciet aandacht aan geven op deze Architect_at_Work zijn de  "Holixa T4R" en de "C3A-Userclub" :

Arkance Systems pakt uit met de Holixa T4R (Productivity Tools For Revit): een verzameling hulpmiddelen die ontwikkeld zijn bovenop de marktleidende ontwerpsoftware Autodesk Revit. Belangrijkste voordelen: tijdswinst, sneller en efficiënter werken ! Binnenkort volgt een specifiek C3A-Wijzer artikel ivm deze Tools for (Full) Revit: een en ander wordt nu voorbereid om deze Holixa T4R basis-set integraal ook beschikbaar te maken voor alle C3A-Userclub leden! Ondertussen valt ook de "C3A-Userclub" als T4R onder deze vlag ...  

Al 36 jaar wordt bij C3A via de "C3A-Userclub"-formule een specifieke C3A-lastenboek-werkmethodiek toegepast met MS-Office (sterk ondersteund door een reeks automatismen of C3A-Extensies), en de afgelopen jaren slagen we er steeds beter in om via BIM met Revit goed bruikbare meetstaat-tabellen mee op te bouwen in de virtuele gebouwen-modellen. Met een voortschrijdend inzicht streven we steeds beter op ons doel af, ondersteund door de wereldwijd meest gebruikte en best evoluerende basissoftware. Een goed voorbereide Revit-template, met alle materialen en objecten gecodeerd via keynotes conform de meest toegepaste bestektekst-codering in Vlaanderen, is voorzien van een reeks passende Schedule-meetstaat-tabellen. Via het C3A-lint in Revit kunnen deze meettabellen volautomatisch geëxporteerd worden, om via het C3A-lint in Excel automatisch geimporteerd te worden in een detail-meetstaat die volledig past in de C3A-werkmethodiek in Office. U kan er alle details van ontdekken via dit C3A-Wijzer-artikel "C3dmin".  

 

BIM-Wedstrijd met twee categorieën:
"Synergie Archi-Tech" en "VR-presentaties" !

Deze wedstrijd was bedoeld om liefhebbers de kans te bieden te laten zien wat ze met de meest geavanceerde software aankunnen, maar dus ook om via voorbeeelden uit de praktijk te kunnen evalueren wat ondertussen allemaal mogelijk is met deze software!  Deelname aan de wedstrijd was gratis, maar aan deze wedstrijd mochten enkel (rechts)personen professioneel actief in de bouw deelnemen (architecten, studiebureaus, ontwerpers, ingenieurs,…), die lid zijn bij de C3A-Userclub en/of klant bij Arkance Systems BeLux.

Deze wedstrijd focust op BIM-projecten die uitgewerkt zijn met Autodesk REVIT en/of Trimble SketchUp, waar specifiek de samenwerking tussen architectuur en technische installaties bij toegepast is (Synergie Archi – Tech) of waarbij het bouwproject fotorealistisch, eventueel t.e.m. VR-presentaties, voorgesteld is (VR-presentaties) via render-addin(s) zoals CHAOS V-Ray en/of Enscape. Uiteraard komen speciale architecturale ontwerpen graag in de kijker, ook eventuele ingenieuse technische (BIM-) oplossingen.

Voor elke inzending werd minstens één synthese-beeld op één blad A1 verwacht, samen met een beknopte omschrijving en verduidelijking van het project met specifiek wat uitleg ivm de toegepaste BIM-werkmethodiek (max. één blad A4). Aanvullend kunnen uiteraard ook 3D-bestanden (t.e.m. animaties) ingestuurd worden, die kunnen gepresenteerd worden op Architect at Work en/of op de websites van de organisatoren van deze wedstrijd. Verschillende deelnemers hebben hierbij ook handig gebruik gemaakt van QR-codes op hun presentaties, zodat zo ook hun 3D-animaties te ervaren zijn.

Het indienen van de deelnemende projecten was mogelijk tot uiterlijk maandag 8 mei 2023. Het indienen zelf kon gewoon per email en/of WeTransfer naar info@c3a.be. Alle deelnemende projecten werden dus enkel digitaal ingediend. Voor de volledigheid: het wedstrijdreglement kan je HIER nog nalezen. 

De Architect at Work bezoekers vormen de jury !

De organisatie selecteerde VEERTEN inzendingen (telkens ZEVEN per categorie) als nominatie voor de prijzen, deze veertien kunnen sowieso al rekenen op een prijs. Deze realisaties kwamen netjes afgedrukt op de stands van C3A en Arkance Systems, te bekijken op Architect_at_Work. De indieners van de genomineerde plotlayouts werden voor de aanvang van de beurs via email op de hoogte gebracht. De drie finale hoofdwinnaars per categorie werden pas bekend gemaakt na Architect_at_Work, omdat de finale stemming op de beurs zelf doorging: alle bezoekers aan de stand tijdens Architect at Work 2023 kregen de mogelijkheid hun stem uit te brengen op de beste inzendingen. Stemmen deden de bezoekers trouwens niet zomaar, want voor de bezoekers die stemden op de stand werd per dag een CANON EOS 2000D (kit met lens) verloot.

 

 

 

voor de bezoekers die stemden op de stand werd per dag een professionele CANON EOS 2000D (kit met lens) verloot

 

 

De winnaars van deze camera's zijn:

dag 1: Jos Vanbesien

dag 2: Sandra Breyne

 

 

KLIK HIER voor een PDF-versie op A4-formaat van het stemformulier. Let op de QR-code onder elke project-thumbnail-afbeelding, waarmee de origineel ingestuurde A1-presentatie kan gedownload worden !

 

De stemming gebeurde via het stemformulier zoals hierboven afgebeeld, waarop je een overzicht van de genomineerde inzendingen ziet. De projecten werden ook in dezelfde volgorde als op het stemformulier op A2-formaat gepresenteerd
op Architect at Work 2023. 

 


De inzendingen met vermelding van de winnaars

Hierna volgen de inzendingen: eerst de drie winnaars (per categoirie), daarna de overige genomineerden. Telkens hebben we de A1-inzending beknopt afgebeeld (maar klik op de afbeelding voor een grotere weergave via de origineel ingediende A1 pdf), gevolgd door een beknopte beschrijving (er was gevraagd om iedere inzending te begeleiden met een korte nota van max. een A4, dit zijn die nota's). Via dit artikel kan je de inzendingen ook downloaden in een gedetailleerder PDF-formaat (opgelet : sommige inzendingen zijn +100Mb in PDF-formaat), zodat je de inzending echt in detail kan bekijken!  

Ook voor deze elfde editie te Kortrijk was er weer heel veel interesse. De eerste dag, donderdag 11 mei,  begon wat kalmer (zoals voorgaande jaren) met ongeveer 150 ingevulde stemformulieren, maar de tweede dag, op vrijdag 12 mei, kwam er quasi dubbel zoveel volk over de vloer om te stemmen t.o.v. de eerste dag. Dat hebben we vastgesteld via de stemformulieren voor deze BIM-wedstrijd:  totaal hebben we op die twee dagen meer dan 410 stemformulieren ontvangen  (met 820 "gekleurde bolletjes" of stemmen ). De lat werd weeral hoger gelegd voor de volgende editie ...

Hierbij de eerste drie winnaars per categorie, zoals gestemd door de bezoekers op Architect at Work 2023:

Categorie  Synergie Archi-Tech

  • 2.  Abscis : PCGS - Sleidinge
  • 3.  Aiko : WZS Ter Caele - Evergem

Categorie  VR-Presentaties

  • 2.  Stranger :  Marifish - Oostende
  • 3.  Bossuyt : Wittamer - Brussel

gevolgd door de overige inzendingen zoals hieronder opgenomen. Alle hieronder vermelde en genomineerde inzendingen hebben prijs, waaronder o.a. de bijhorende marketing-promo !


De inzendingen

Hierna volgen de inzendingen, in de volgorde van het resultaat na de stemming. Telkens hebben we de A1-inzending beknopt afgebeeld (maar klik op de afbeelding voor een grotere weergave via een A1 pdf), gevolgd door een beknopte beschrijving (er was gevraagd om iedere inzending te begeleiden met een korte nota van max. een A4, dit zijn die nota's). Via dit artikel kan je de inzendingen ook downloaden in een gedetailleerder PDF-formaat  (opgelet: sommige inzendingen zijn +100Mb in PDF-formaat), zodat je de inzending echt in detail kan bekijken!


 Onebim:  Kortrijk | The Sky 1e prijs Archi-Tech synergie !


Klik op de figuur hierboven of KLIK HIER voor een PDF-versie op A1-formaat;

Korte omschrijving:

Onebim : Kortrijk | The Sky

PARTNERS

  • • Bouwheer: ION
  • • Technische uitwerking en BIM-model architectuur: Onebim
  • • BIM-Coördinatie: Onebim
  • • Ontwerpend architect: C+S Architects
  • • Uitvoerend architect: TM LinkLab en Markland
  • • Studie stabiliteit: BM Engineering
  • • Studie technieken: BM Engineering

KORTE OMSCHRIJVING

Het project ‘The Sky’ in Kortrijk wordt een unieke landmark van 53 meter hoog en biedt ruimte aan 192 studentenkamers en hybride multifunctionele ruimtes. Door de hoogte van de toren zullen de inwoners kunnen genieten van een ongeëvenaard overzicht van Kortrijk. ‘The Sky’ wordt daarnaast ook een toonbeeld van duurzaamheid: warmtepompen, warmtekracht-koppeling en betonkernactivering zullen het gebouw op een energie-efficiënte manier verwarmen en afkoelen.

GEÏNTEGREERDE SAMENWERKING

Door gebruik te maken van de Autodesk Construction Cloud was het mogelijk om met alle partijen via ‘worksharing’ en ‘linked files’ geïntegreerd samen te werken. Er werd gekozen om uitvoeringsgericht te modelleren en zodoende eventuele problemen maximaal op te lossen vóór aanbesteding. De openingen doorheen de structuur werden automatisch gegenereerd op basis van het model technieken. Ook het interieur werd in 3D gemodelleerd, waardoor de technieken en afwerking hier naadloos op konden aansluiten. Door de gedetailleerde uitwerking van de modellen heeft de aannemer de optie om bepaalde onderdelen te prefabriceren (technieken in kokers, badkamers, …).

DYNAMO EN MEETSTAAT

Dynamo werd tijdens dit project toegepast om alle elementen automatisch te nummeren en om bepaalde objecten (plinten, pleisterwerk, …) automatisch te genereren. Bovendien werden ook datalijsten (deuren, lokalen, …) rechtstreeks uit het model afgeleid. Daarnaast werden alle meetstaten automatisch uit de BIM-modellen afgeleid met behulp van de C3A-methodiek in combinatie met eigen ontwikkelde tools. Hierdoor werden zeer nauwkeurige en correcte meetstaten voor aanbesteding verkregen.

Benieuwd wie Onebim is en wat Onebim doet ? Bekijk dan even hun presentatie op het inspiratie-event van 24 april 2023:

c3arks_onebim_prijsoverhandiging
Foto bij de overhandiging van de eerste prijs @OneBim, de HP Z40c monitor,
samen met een ingekaderde A1-print van hun inzending.
Met van links naar rechts: BIM-manager Nick Wostyn, bestuurder Lode Declerck, 
BIM-modelleur Maxim Himpe en Jos Vandamme van C3A/Arkance-Systems.


Abscis : PCGS - Sleidinge


Klik op de figuur hierboven of KLIK HIER voor een PDF-versie op A1-formaat;

Korte omschrijving:

Abscis : PCGS - Sleidinge

Het perceel van de site Mater Dei van het Psychiatrisch Centrum PCGS te Sleidinge bevat een parktuin en is omgeven door groen en landerijen. Naast diverse afdelingen voor volwassenen is hier ook het ‘Zusterhuis’ gesitueerd, dat administratie en therapievoorzieningen voor jongeren huisvest. 

Het nieuwbouwproject Yidam & Yügen zal samen met het Zusterhuis, de kinderboerderij en een aan te leggen recreatiestrook voor sport, spel en ontspanning een volwaardige autonome jongerencampus vormen. De huidige leefgroepen voor jongeren zijn momenteel verspreid ondergebracht tussen afdelingen voor volwassenen. 

Yidam is een beveiligde afdeling voor meisjes tussen 12 en 18 jaar en biedt een intensieve behandeling. Yügen is een gemengde open afdeling voor jongeren tussen 12 en 18 jaar en biedt een behandeling op maat met diverse schakelmogelijkheden tussen dag- en/of nachtverblijf. 

In het concept wordt aan beide afdelingen een specifieke infrastructuur aangeboden, duidelijk afgescheiden en afgestemd op het open of veilig karakter van de afdeling, maar toch aan elkaar gekoppeld via (binnen)ruimten die gemeenschappelijk gebruikt kunnen worden. Ook de nieuwe buitenruimtes zullen worden gedeeld door beide afdelingen en zijn afgescheiden van de voorzieningen voor de volwassenen-psychiatrie. 

Het gebouw zal, omwille van de functionaliteit maar ook omwille van de relatie met de omgeving en naar analogie met het Zusterhuis, opgetrokken worden uit één bouwlaag. Het wordt rond het Zusterhuis gebouwd waarmee het functioneel verbonden is. Tussen beide gebouwen ontstaat een nieuwe centrale toegang met plein, waar de inkom en het onthaal van de K-Dienst worden gesitueerd. Hier vertrekt ook een pad naar de nieuwe kinderboerderij. 

De open afdeling Yügen wordt als verblijf ingeplant vooraan op het terrein, evenwijdig met de toegangsweg. Het wordt als open huis opgetrokken tussen het centrale volume en een massieve gesloten tuinwand die de grens vorm van de volwassenencampus. Deze unit bestaat uit een afzonderlijke dag- en nachtzone en wordt aangevuld met aparte ruimte, specifiek voor de dag-bewoners. Het verblijf ligt in het park en sluit open aan op de bijhorende lokalen in het centraal volume. Yügen heeft naast de specifieke lokalen voor dag en nacht een extra comfortroom en afgezonderde prikkelarme tatami-ruimte. De nachtzone is ingeplant in een groene contour van hogere grassen. De beveiligde afdeling Yidam, ligt dieper, achteraan op het terrein. De leefruimtes liggen midden in de private binnentuin waar ze optimaal mee verbonden zijn. De tuinmuren zijn partieel transparant waardoor ze zicht geven op het achterliggend landschap. De daglokalen liggen tussen de ‘slaapvleugel’ en het centrale bouwblok. Consultatieruimtes, de afzonderingszone, de rooming-in en het badhuis worden geflankeerd door een groene strook die van de binnentuin wordt afgeschermd door een lage fijne tuinmuur. Al deze lokalen krijgen een voortuintje. 

De bestaande tuin en kinderboerderij worden aangevuld met een groene strook voor recreatie. Deze strook zal een buffer vormen tussen de jongerencampus en de ruime omgeving. De groene recreatiestrook werd ontwikkeld rond een levenslijn, een organische ‘draad’ die het verhaal brengt van een levensloop - gematerialiseerd door een lineair betonnen sculptuur die afwisselend zitbank is of pad wordt. Het terrein wordt verder ingericht voor diverse activiteiten: een hangplek en free-run parcours, een skateveld en DJ-booth, een sportveld en atrium. De levensloop deint in het noorden uit en vloeit over in een boomgaard die aansluiting vindt met de kinderboerderij.




Aiko: WZS Ter Caele - Evergem


Klik op de figuur hierboven of KLIK HIER voor een PDF-versie op A1-formaat;

Korte omschrijving:

Aiko: WZS Ter Caele - Evergem

Projectomschrijving 

Het beperkt terreinoppervlak, de bijzondere stedenbouwkundige bepalingen, de gefaseerde uitvoering en de noodzaak om een duurzaam en economisch gebouw te realiseren, resulteerden in ontwerp opgave waarbij de compactheid, flexibiliteit en een functionele detaillering van het gebouw vooropstonden. Dit uit zich in het gebruik van specifieke materialen, de toepassing van een vrije draagstructuur en energievriendelijke technieken met o.a. een BEO-veld. Het programma van een WZC met 94 kamers is georganiseerd op vier bovengrondse bouwlagen en een ondergrondse parkeergarage. Op het gelijkvloers zijn de functies voorzien die een publiek bestemming hebben, op de verdiepingen zijn de woon- en zorgfuncties gesitueerd. De meer hulpbehoevende bewoners worden gehuisvest op de eerste verdieping waar kan gebruikt gemaakt worden van afgeschermde binnen patio’s als extra beveiligde buitenruimte. De hoofdtoegang is centraal gelegen en vormt met de balie en de verticale circulatie de centrale inkom-as van waaruit het gevraagd programma verder wordt georganiseerd in drie afdelingen, één per niveau, opgedeeld in twee leefgroepen van +-16 bewoners, die naargelang de behoefte of noodzaak verder kunnen opgesplitst in kleine ‘huishoudens’ van 8 bewoners. Op het dak zijn de technische installaties voorzien.

      

BIM binnen bureau

Wij streven naar een totale integratie van BIM binnen ons kantoor. Doordat wij zowel een architectuur als studiebureau zijn heeft bij ons BIM een groot voordeel. Binnen ons kantoor kunnen wij alle disciplines in één model laten werken wat de workflow ten goede komt. De keuze voor REVIT samen met de C3A-methodiek is voor ons kantoor dan ook de beste oplossing.

      

BIM binnen dit project

Voor dit project ligt de nadruk tijdwinst en op faalkosten beperken. De gelijkvloerse verdieping is structureel anders dan de bovenliggende verdiepingen. De opbouw van de structuur was dus zeer belangrijk. Bij de start van het project is ervoor gekozen om bij de uitwerking van het ontwerp onmiddellijk structuur mee te nemen. Het structuurmodel is dan ook samen opgebouwd met het architectuurmodel in ontwerpfase. Dit maakte het mogelijk om snel te kunnen bijsturen waar nodig. Dit gaf ook een duidelijk beeld waar de technieken kunnen geïntegreerd worden.  Tijdens de voorcalculatie zijn de hoofdtracés van de ventilatie ingetekend, hierdoor kunnen we via clashcontrole het tracé omleiden en de nodige openingen te voorzien. Bij tussentijdse controles was het dan ook zeer gemakkelijk om de correcte hoeveelheden uit de verschillende modellen te halen, incl. gespaarde openingen voor grote kanalen. Zo kan er in ontwerp- en aanbestedingsfase gezocht worden naar de meest economische oplossingen voor leidingen, kanalen, opbouwen en materialen. Doordat we gebruikmaken van de C3A bouwdata-extractie methodiek, waarbij elk getekend element bij ons voorzien is van een keynote. Door deze keynotes kan er ook snel een ordelijke meetstaat gemaakt worden die als basis kan dienen voor raming en/of aanbesteding.




Abscis : Menslievendheid - Brussel


Klik op de figuur hierboven of KLIK HIER voor een PDF-versie op A1-formaat;

Korte omschrijving:

Abscis : Menslievendheid - Brussel

Voor het sociaal huisvestingsproject in de Menslievendheidstraat stelde de Brusselse Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij (BGHM) een baanbrekende visie voorop. De realisatie van betaalbare en kwalitatieve appartementen in het hartje van Brussel enerzijds, een prefab houtconstructie als bouwprincipe om de impact op het milieu te beperken anderzijds. Deze uitdaging maakte diverse design & build-teams warm, maar uiteindelijk koos de BGHM voor het ontwerpteam van Abscis Architecten, Studio Ensemble, ARCHITENKO, met PxP en Wyckaert als aannemers. 

Het project bevindt zich op een unieke stedenbouwkundige locatie aan de befaamde Brusselse Marollen. Met zijn inplanting in het centrum van een grootstad die alle nodige voorzieningen biedt, beschikt het over de juiste parameters om een hoge densiteit aan kwalitatieve stedelijke woningen te voorzien. Omdat de omgeving er de laatste jaren een beetje verloederd bijlag, kreeg het bouwen van 16 nieuwe sociale woningen van de BGHM als bijkomende vereiste: het opfrissen van de buurt. Met vooropgestelde parameters werden de deelnemers uitgedaagd de huidige problematiek om te draaien, zodat het middelpunt van de Menslievendheidsstraat en wooncomplex HOOG terug een aangename sociale functie krijgt. 

Vanwege de minimale terreinoppervlakte werd er zo aandachtig mogelijk omgesprongen met mogelijke sociale interactie, dat resulteert in circulatieruimten met verschillende ontmoetingsplekken. Door de toegang te voorzien via de Menslievendheidsstraat en via het naburige wooncomplex HOOG, werd er een doorsteek gerealiseerd die de straat met de esplanade verbindt en zo de sociale interactie versterkt. Hierbij werd er tevens gekozen voor een architecturale buitentrap, waarbij op iedere verdieping een ontmoetingsruimte en een uitkijkpunt werd gecreëerd. Bij de indeling van de appartementen is er verder uitgegaan van een optimale levenskwaliteit en woonoppervlakte binnen de randvoorwaarden. Centraal staan een optimale circulatie, woonruimten met veel natuurlijke lichtinval door grote raampartijen en een private buitenruimte in de vorm van een terras of tuin. 

Het gebouw is opgevat als een massieve sokkel met een lichte constructie erbovenop, de 7 bovenste verdiepingen zijn in geprefabriceerde houtskeletbouw met gedeeltelijke CLT wanden uitgevoerd. 

De opbouw van de prefab houtconstructie is sterk geoptimaliseerd naar de levenscyclus van alle gebruikte materialen alsook naar hun demonteerbaar en herbruikbaar karakter. Circa 75% van de gebouwde constructie is in houtbouw. Van deze houtbouwconstructie zijn ca 90% van de gebruikte materialen ‘eerste keuze’. Door het gebruik van vakkundige vloeropbouw met steenslag en minerale isolatie in de wanden wordt zowel de kans op oververhitting gereduceerd als de interne akoestiek verbeterd. 

België heeft de sterke traditie om te bouwen, enerzijds met baksteen in Vlaanderen, anderzijds met natuursteen in Wallonië. Toch is de globale bouwcontext gedurende de laatste decennia sterk veranderd door een technische vooruitgang en zoektocht naar milieubewustheid. Verschillende individuen zoeken immers naar alternatieven of stellen tenminste de gebruikelijke gewoontes in vraag. Dit wordt echter naar een hoger niveau getild wanneer de sociale woningmaatschappijen, die toonaangevend zijn binnen de Belgische woningontwikkeling, een testproject lanceren waarbij de hedendaagse architectuur en bouwwijze in vraag gesteld wordt. 

Zal vervolgens houtbouw, de natuur- en baksteen uit de maag van de Belg krijgen?




Sonar : Kantoor aan het Spoor - Tielt


Klik op de figuur hierboven of KLIK HIER voor een PDF-versie op A1-formaat;

Korte omschrijving:

Sonar : Kantoor aan het Spoor - Tielt

Adres: Gruuthusestraat 6, 8700 Tielt

Bouwheer: Abicon

Architect: Sonar Architecten

Stabiliteit: Abicon

Technieken: V&S Technics

      

BIM - synergie

Het Kantoor aan het Spoor (KAS) is een nieuwbouw kantoorproject aan het station in Tielt. Het kantoorgebouw wordt de nieuwe huisvesting voor zowel Sonar Architecten, als Ingenieursbureau Abicon. Een fijne en gloednieuwe bedrijfscommunity in Tielt. Er zijn vier verdiepingen kantoorruimte, met daar bovenop een rooftop bar ‘De Kastaar’ als gemeenschappelijke lunchruimte voor de bedrijven gevestigd in het KAS. Daarnaast wordt ‘De Kastaar’ als seminarie- en eventruimte aangeboden aan derden.

Bij de realisatie van dit project heeft een nauwe samenwerking plaatsgevonden via BIM-software tussen architectuur, technieken en stabiliteit. Op basis van drie geïntegreerde modellen werden clash detecties uitgevoerd en zijn het ontwerp en detaillering op elkaar afgestemd. Sonar architecten heeft zijn model opgebouwd in Revit, studiebureau Technieken V&S heeft zijn model uitgewerkt in DDS-cad en studiebureau stabiliteit Abicon heeft zijn model uitgewerkt in Tekla Structures. Tijdens de technische uitwerking van het ontwerp waren de modellen permanent up-to-date beschikbaar op ‘Trimble Connect’. Finaal zullen ook alle geïntegreerde 3D-modellen ter beschikking worden gesteld ten behoeve van de uitbating van het gebouw. Dit zal dan dienst doen als het as-built dossier.

Voor de conceptie van de technische installaties is er resoluut gekozen voor state-of-the-art technieken. De verwarming en koeling van het gebouw gebeurt door middel van een geothermische warmtepomp in combinatie met klimaatplafonds. De aannemer technieken, Develtere, heeft eveneens de uitvoeringstekeningen van de technieken in 3D opgemaakt. Dit heeft voor een feilloze uitwisseling van informatie en coördinatie gezorgd.

Ook het volledige structuurmodel werd tot in het kleinste detail uitgewerkt. Het gebouw is opgevat als een zichtbare betonnen draagstructuur met een rooftop box, geconcipieerd als een lichte staalstructuur. Ook de wapening van alle betonelementen werd volledig geïntegreerd in het 3D-model. Hieruit konden de nodige buigstaten en productietekeningen gegenereerd worden. Uitvoerder van de ruwbouw Vaneenoo werkt eveneens met Tekla Structures wat opnieuw voor een zeer efficiënte communicatie heeft gezorgd.

VR - experience

Virtual Reality (VR) was een nuttige tool doorheen het ontwerpproces van het KAS. Dankzij de Enscape plug-inn voor Revit was Sonar Architecten in staat om het ontwerp telkens op een realistische en intuïtieve manier te communiceren met de partners van het bouwteam en de bouwheer. Het visualiseren van het kantoorgebouw door middel van VR hielp het ontwerpteam bij het beoordelen van schaal, proporties, lichtinval, toegankelijkheid en ruimtelijkheid van het ontwerp. Bovendien kon de impact van kleuren, materialen en texturen op de ruimte en het welzijn van de gebruikers beter begrepen worden.

VR was een innovatieve troef als communicatietool tussen ontwerpers, bouwheer en andere belanghebbenden. Doordat verschillende ontwerpopties snel konden getest en gevisualiseerd worden, verliep de besluitvorming sneller en efficiënter. Door middel van VR kon het ontwerp visueel en tastbaar gemaakt worden, waardoor iedereen op een gemakkelijke en intuïtieve manier het ontwerp kon begrijpen en feedback geven. Door rond te lopen in het model konden mogelijke clashes en problemen vroegtijdig geïdentificeerd en opgelost konden worden.

Ook als presentatietool voor de potentiële toekomstige gebruikers van het kantoorgebouw is de VR-ervaring een enorme meerwaarde geweest. Door middel van een VR-set kan het volledige gebouw virtueel ontdekt worden. Door de QR-code op het A1 paneel te scannen, kom je terecht in een 360° VR panorama.




S3Architecten: Residentie Living Green - Lebbeke


Klik op de figuur hierboven of KLIK HIER voor een PDF-versie op A1-formaat;

Korte omschrijving:

S3Architecten: Residentie Living Green - Lebbeke

S3Architecten is een jong en dynamisch bureau dat bestaat uit een team van architecten, interieurarchitecten en architect-assistenten. Het kantoor heeft een breed activiteitenspectrum waarbij complexiteit vaak een extra motivatie is om een opdracht te aanvaarden. Het bureau is steeds op zoek naar vernieuwing binnen alle aspecten van het ontwerp- en bouwproces. BIM wordt gebruikt als tool om duurzame, hedendaagse architectuur te creëren met een gezond evenwicht tussen functionaliteit en esthetische beleving.

PROJECT

Residentie Living Green is een totaalproject van twaalf exclusieve villa-appartementen in Heizijde-Lebbeke in combinatie met een dierenartspraktijk op het gelijkvloers. De bewoners kunnen vanaf hun leefterrassen genieten van de rustige en groene omgeving. Aangezien S3A veel waarde hecht aan duurzaam bouwen, streven we naar projecten met een milieubewust karakter. De bouwsector is namelijk verantwoordelijk voor een groot deel van vervuiling en verspilling van

materialen en energie, zowel gedurende het bouwproces als tijdens de ingebruikname. Om dit te verminderen is er volop ingezet op gebruik van prefab-elementen. Zo verlagen we de ecologische footprint van het gebouw en minimaliseren we de hoeveelheid afval op de werf

GEBRUIKTE BIM-TECHNIEKEN

Om de precieze montage van prefab-elementen zoals CLT-wanden en -vloeren alsook specifieke stalen liggers mogelijk te maken, is er nauwgezet gemodeleerd in Autodesk Revit. Het 3D-model is dus niet enkel gebruikt voor plannen en visualisaties, maar ook als tool om accurate uitvoeringstekeningen te produceren, waarbij rekening wordt gehouden met architectuur, structuur en verschillende technieken. Door onder andere ventilatie en elektriciteit in 3D uit te tekenen, is het gelukt om de exacte vorm van elk CLT-paneel te extraheren, inclusief openingen voor kanalen en sleuven voor bekabeling. De structuur werd gedetailleerd in samenwerking met Bois & Structure, voor de technieken werd beroep gedaan op de vakkennis bij VDB engineering. 

Naast het modeleren in 3D is er ook rekening gehouden met de vierde dimensie: tijd! Op basis van het gewicht en de vorm van de verschillende panelen zijn vrachten ingedeeld. Deze intensieve voorbereiding stelt ons in staat om dit project op korte tijd te realiseren met een minimum aan werfaval en ecologische impact.




Matthys Chris: fietswinkel VeloLo - Lo-Reninge


Klik op de figuur hierboven of KLIK HIER voor een PDF-versie op A1-formaat;

Korte omschrijving:

Matthys Chris: fietswinkel VeloLo - Lo-Reninge

Het project situeert zich in Lo-Reninge (Lo) in een geschermd dorpszicht. Aanvankelijk werd er met Revit-Forms gezocht naar de juiste volumes. Op basis van zo’n volumestudie kon een voorakkoord bekomen worden met Agentschap Onroerend erfgoed. Op basis van de dwg’s van de landmeter kon het perceel en de straat (1m niveauverschil over het project) opgebouwd worden. Eigen opmetingen met Leica 3D fotografie gecombineerd met dwg-kadasterplan via het omgevingsloket was voldoende voor de opbouw van een uitgebreide omgeving.

      

In samenwerking met Architect-Assistentie konden we zo naar een bouwaanvraag toe werken. De 3D-beelden en filmpjes bezorgden ons vlotter de vergunning. Meetstaatgegevens werden via het C3A systeem vlot uit het model gehaald.

De plannen werden via 3D autocad naar sketchup aan de tuinarchitect BuroGroen en aan binnenhuisarchitect – branding Maister bezorgd. Op basis van hun sketchup werd het Revit model bijgepast.

Ingenieur Cobe kon ons model gebruiken en bezorgde in Revit de kelder met palen, profielen, balken en kelderafdekking. We konden gewoon zijn ir-Revitmodel aan ons model linken. Bij wijzigingen werd enkel gelinkt aan het gewijzigd ir-model en was meteen alles klaar. De aannemer van de kelderwerken Furnibo werkt eveneens met Revit. Enkele aanpassingen werden aan het gelinkte ir-model toegevoegd.

Voor de bovenbouw werd gewerkt met CLT wanden en CLT vloeren, versterkt met hier en daar nog metalen profielen. Zij werken met een specifiek programma om alle wanden te verzagen en te bewerken. Via IFC bestanden kon het model uitgewisseld worden. Ter controle van de afmetingen of om profielen bij te plaatsen werd het IFC model van Decleir gelinkt. Onze Revit wanden moesten blijven staan omdat deuren, stopcontacten, schakelaars,… daar aan verbonden zijn. Via 3d-overzicht en 3d-wandeling door het gebouw met enkel onze en hun wanden samen konden afwijkingen ontdekt worden. Dit was van groot belang omdat na plaatsing er enkel nog een olie-afwerking aangebracht wordt. Dus alles moest meteen juist zijn! De dubbel stopcontacten staan op exact 71mm van elkaar, had ik nog nooit zo in detail opgetekend!!

Voor de verlichting werd er samengewerkt met Exterus en Modular. Zij kregen het Dialux evo-model dat we via IFC in het programma Dialux konden inlezen. Hun Dialux-lichtstudie in ons model brengen lukte niet. We konden het omzetten in een 3d-dwg file voor de juiste posities. De armaturen in Revit beschikbaar konden zo juist gepositioneerd worden. Voor andere kon via de bezorgde ies.file het juiste licht aan de 3d-dwg-armatuur uit Dialux toegevoegd worden.

Door deze manier van samenwerken en de droge CLT opbouw kon de uitvoering zeer vlot gaan.





 Ramon Kenis: 3D-reconstructie historische stad Leuven  : 1e prijs VR !


Klik op de figuur hierboven of KLIK HIER voor een PDF-versie op A1-formaat;

Korte omschrijving:

Ramon Kenis: Project Leuvens Historisch Genootschap:
Artistieke 3D-reconstructie historische stad Leuven

Projectomschrijving

Het Leuvens Historisch Genootschap heeft een project opgezet (2020 tot 2030) rond een 3D-reconstructie van de ontwikkelingsgeschiedenis van de historische stad Leuven door de eeuwen heen. Het is vooral gericht op de verdwenen historische sites en gebouwen, maar ook bestaande of nieuwe gebouwen worden geïntegreerd voor zover ze van betekenis zijn voor de geschiedenis, zowel in tijd als ruimte (Afb. 1). 

Opbouw van data: plan, prent, foto, tekening,.. voor 3D-project door middel van gebruik van de BB-SfB-classificatie om het project te beheren in tijd/ruimte

De selectie van gebouwen/sites van de historische stad gaat vooral over de meest verscheidene handelingen of realisaties van de burgers door de eeuwen heen.

In de voorbereiding zit het verzamelen van alle bestaande data met plannen, prenten en foto’s en (eigen) opmetingen (Afb. 2), die alle geklasseerd worden volgens de BB-SfB classificatie om verder in de tekeningen gebruikt en geselecteerd te worden.  De nieuwe uit te werken 3D-gebouwen en onderdelen worden ook beheerd d.m.v. SfB-Classificatie met 4 tabellen (0,1,2,3), die het management van onderdelen mogelijk maakt zowel in de tijd als in de ruimte (Afb. 3). Een eerste indeling hierin naar bestemming, met verregaande onderverdelingen, is de tabel 0 ‘ruimtelijke voorzieningen’ met de onderdelen van 1-9 met het landschap, infrastructuur, landbouw en industrie, (sociale) zorg, recreatie, religie, onderwijs, wonen en hun deelactiviteiten, aangevuld met secundaire trefwoorden per sector.(bv. 6610 religie klooster Predikherinnen Brouwersstraat,…). In een totaalproject kunnen deeltekeningen, door aparte personen uitgewerkt, samengebracht en na wijzingen heropgeladen.worden.

         

Omzetting grondplannen vanuit AUTOCAD basis-referentietekening (GIS-2000 stadsplan Leuven) in SKETCHUP ingeladen met afstemming/correctie plannen

Eerst en vooral wordt een 3D basisreferentietekening (Leuven GIS-2000 in autocad) in Sketchup ingebracht. Hierop kunnen de vele andere tekeningen als onderlegger gerefereerd worden en door middel van 4 grips aangepast/vervormd, en zo juist gepositioneerd worden. Zo wordt de plattegrond van de onderdelen vastgelegd (Afb. 4).

Aankleding 3D-volumes door mapping in SKETCHUP met kleurenprenten

Vanuit de plattegrond wordt de opstand tot 3D-volume uitgewerkt via de data (Afb. 5). In de uiterlijke aankleding van de oppervlakten van de volumes zijn vele inputs als texturen mogelijk. Ofwel éénduidig, ofwel met een gemengd gebruik van o.a. prenten, foto’s, zelfgemaakte ingekleurde tekeningen in 2D. In dit project Leuven Historisch worden de vele verdwenen of gewijzigde gebouwen bij voorkeur door eigen artistieke tekeningen ‘bekleed’ of’ ‘gemapt’. Ook kan naast de standaardbibliotheek een zelf aangemaakte bibliotheek van elementen worden gebruikt met zowel figuren als voorwerpen op te bouwen in Sketchup, zoals bv. treinstel, laadkarren, affiches (Afb. 6). Nog bestaande of ongewijzigde gebouwen kunnen ook door kleurenfoto’s afgewerkt worden, om verschillen aan te duiden tussen oude en nieuwe gebouwen.

      

Afwerking 3D-project met VR-output door middel van het programma ENSCAPE

Het programma Enscape bovenop Sketchup wordt gebruikt om een grotere belevingswaarde te bewerken zowel naar aankleding met de ingebouwde materialen als toevoeging van voorwerpen zoals ook landschapselementen van bomen en planten en dieren of achtergronden met attributen van mensen en voorwerpen (Afb. 7).. Ook de output van panorama’s, film en VR-output laten toe om (verdwenen) sites tot leven te brengen (Afb. 9 QR-code). De programma’s SketchUp & Encape zijn erg gebruiksvriendelijk!

Foto bij de overhandiging van de eerste prijs in deze categorie, meteen een experiment met de Oculus Headset.
Links Ramon Kenis van het LHG, rechts Jos Vandamme , C3A/Arkance-Systems.


Stranger: MariFish - Oostende


Klik op de figuur hierboven of KLIK HIER voor een PDF-versie op A1-formaat;

Korte omschrijving:

Stranger: MariFish - Oostende

Partners

• Bouwheer: European Food Centre

• Architect: Stranger Architects & Engineers

• Technieken / stabiliteit: BM Engineering

• Aannemer: Willy Naessens group

Korte omschrijving

Het project omvat de afbraak van een deel van de oude visveiling. In de plaats komt een gebouw dat moet dienen om verschillende kleinere maritieme bedrijfjes te huisvesten. Het gebouw heeft een lengte van 233m en een breedte van 30m. De opdeelbare units zijn gescheiden door een overdekte "visweg“ van de bestaande loodsen.

Hoe werd BIM in dit project toegepast?

In de ontwerpfase werken architect en studiebureau samen in 1 Revit-model. De stabiliteitsingenieurs werkten samen met de architect in 1 centraal model, terwijl de afdeling technieken dat centraal model linkt aan hun eigen model. Op die manier kunnen we met verschillende partijen tegelijkertijd werken aan 1 project. In uitvoeringsfase worden de modellen van de aannemers door middel van Navisworks gecontroleerd op clashes alvorens ze overgenomen worden in ons centraal Revit model. Op die manier blijft het model up to date en is het ook makkelijk as-built plannen aan te leveren.

Meerwaarde van Twinmotion/VR voor dit project

In de ontwerpfase geeft Twinmotion ons de mogelijkheid om het Revit model op een mooie interactieve manier voor te stellen bij de klant. Voor dit project hebben we dat gedaan aan de hand van vaste renders, video’s en panorama’s (die je zowel kan bekijken met je mobiele telefoon alsook met een VR-bril). Door dit op die manier te presenteren overtuig je de bouwheer gemakkelijker met je ontwerp. Voor sommige projecten exporteren we het Twinmotion model naar een gerenderd cloud model. Hiermee geven we de bouwheer de vrijheid om zelf rond te wandelen in het model via een html-link die je op een simpele laptop kan openen. Dit kunnen we nog een stap verder nemen door het Twinmotionmodel te exporteren naar de Game Engine Unreal Engine 5. Hierin kunnen we ons modellen interactief maken met behulp van blueprints (= visuele programmeerblokken) en eventueel zelf kleine games maken in een BIM model.

Wanneer dit ontwerp verder evalueerde vroeg erfgoed om een simulatie te maken van de gevel geïntegreerd in zijn omgeving. Hiervoor werk de BIM modelleur samen met de architect. De architect gebruikt Sketchup om de omgeving te modelleren terwijl de modelleur met behulp van fasering in Revit 3 variantes van de gevel uittekent. Dit Sketchupmodel en Revit model linken we samen in één centraal Twinmotion model. Hierna kunnen we heel snel een simulatie maken van de drie variantes. Tijdens de uitvoering gebruiken we ons drone om foto’s te en video’s te maken van de werf. Hiermee kunnen we op moeilijk bereikbare plaatsen foto’s nemen om deze beter in beeld te brengen. Voor nieuwe projecten zetten we nu video’s die we maken met de drone om in een puntenwolk met Autodesk Recap. Deze puntenwolk voegen we dan toe aan ons Twinmotion model om op die manier een realistische omgeving te bekomen.




Bossuyt : winkelinrichting Wittamer - Brussel


Klik op de figuur hierboven of KLIK HIER voor een PDF-versie op A1-formaat;

Korte omschrijving:

Bossuyt : winkelinrichting Wittamer - Brussel

Het ontwerp van Wittamer is gebaseerd op de Art Nouveau stijl in een modern jasje. De kleuren van de originele Wittamer moeten natuurlijk terugkomen om een zekere herkenbaarheid te behouden met een respectvolle knipoog naar de geschiedenis van Wittamer. Dit hebben we gedaan dmv de kleur roze in natuurlijke materialen te laten terugkomen wat de authenticiteit van het product en het merk helpt te ondersteunen. Dit hebben we gedaan dmv gehamerd en geborsteld koper, marmer en tegels. De rest is vrij neutraal gehouden met een schildertechniek, zelfde kleur tegels en een warme, zachte betonlooktegel op de vloer. Het warme accent is het donkerdere hout wat ook een diepte geeft aan het kleurenpallet.

We wilden een ervaring creëren als je door de winkel loopt. Daarom zijn we begonnen met een toog in de vitrine die je naar binnen trekt. Daarna wordt je begroet aan de balie waar je info kan krijgen en bestellingen kan plaatsen en afhalen. Net zoals het afrekenpunt aan de andere kant van de winkel wordt deze functie benadrukt door de grote op maat gemaakte pendels. Daarna kan je verder lopen naar de hoge ronde kasten waar voorverpakte producten staan geëtaleerd en de klant even zelf kan browsen. Dan wordt je naar het midden geleid waar een nieuw focuspunt is gecreëerd met 2 centrale togen waar de pralines hun plaats hebben gekregen. Deel voorverpakt en deels in bediening te kiezen, hier komt iemand van het personeel je vragen beantwoorden en je helpen om een gepersonaliseerd pakket samen te stellen wat ook ter plaatse word ingepakt. Hier komen grote lampenkappen uit het plafond in geborsteld koper en een roze marmer op de vloer. Dit breekt de grote ruimte en trekt je ogen naar boven wat de hoogte/grootsheid van de ruimte benadrukt en bakent de zone af. Dit brengt je verder naar de patisserietoog die vrij neutraal is gehouden, waardoor de patisserie zijn verhaal kan doen.  Achter de toog is een groot kunstwerk met frambozen om wat speelsheid erin te brengen. Verder is er de toog voor het drooggebak met kassa en traiteur. Hier komt het hout terug op de front dmv kleine boogjes wat ook weer een Art Nouveau feel geeft. Achter deze toog is er de broodwand met de Art Nouveau geïnspireerde bogen in hout en tegelwerk in een natuurlijke kleur. Als je door de 3de boog loopt kom je aan de schepijszone waar het tegelwerk doorloopt en stopt op een grote koperkleurig wand. Alle meubels zijn licht afgerond om een zachtere indrukt te geven en te refereren naar de Art Nouveau stijl. Ook door de vreemde vorm van het pand te verzachten en de flow voor de klanten te helpen.




Abscis: Sociale Woontorens - Gent


Klik op de figuur hierboven of KLIK HIER voor een PDF-versie op A1-formaat;

Korte omschrijving:

Abscis: Sociale Woontorens - Gent

De stedenbouwkundige visie voor de vervanging van de woontorens aan de Jubileumlaan vertrekt vanuit de morfologie van de bestaande site. De site maakt deel uit van het masterplan van de Watersportbaan uit de jaren ’60 met een vrij rationele inplanting van de gebouwen met veel doorzichten en visuele verbindingen. De gebouwen langs de Jubileumlaan volgen een eerder aparte, speelse inplanting, refererend naar een voormalige meander van de Leie. 

Het voorliggend project formuleert een antwoord op de vraag om de drie gebouwen met samen 286 units te vervangen. In een zoektocht naar betere oriëntatie, een toename van doorzichten langs en tussen de gebouwen, werd geopteerd voor een gematigde hoogbouw in plaats van de huidige middelhoogbouw. De nieuwe woongebouwen worden voorzien van uitsluitend doorzonwoningen waardoor ze allemaal zowel uitkijken naar de Watersportbaan als zicht hebben op de achterliggende stad. Private en collectieve terrassen vullen de woningen aan. Een subtiele knik halverwege de gebouwen zorgt voor extra slankheid en accentueert de toegang en onderdoorgang. De inplanting blijft de meander trouw maar versterkt de doorwaadbaarheid van stedelijk weefsel naar het stadspark. 

Tijdens het ontwerpproces blijkt uit een workshop van de stadsdiensten dat intens nagedacht wordt over ‘de toekomst van de kop van de Watersportbaan’. Uit de studie volgen extra krachtlijnen en worden intenties toegelicht. De voorliggende visie werd aangevuld en versterkt, waaruit een onderlegger ontstond voor verdere ontwikkeling van het project. Op maaiveldniveau worden de gebouwen transparanter, door situering van de fietsparkeerplaatsen en integratie van de centrale onderdoorgang met ingang, waardoor de woontoren van beide kanten toegankelijk wordt. Het maaiveld loopt als het ware onder het gebouw door. De interactie tussen gebouw en omgeving wordt intenser. Het buurtpark wordt opnieuw opgeladen en sluit nauwer aan op het stadsweefsel. 

De kern van private wooneenheden wordt aan de parkzijde aangevuld met private buitenruimtes. Langs de straatkant worden de woningen bereikbaar gemaakt door gaanderijen met een georganiseerde gelaagdheid; van voetpad naar voordeur, de collectieve ruimte wordt dynamisch. De inkom met liftkern wordt centraal ingeplant en heeft zicht naar beide zijden. Er ontstaat een woongebouw met dubbele huid. De tussenruimte vormt de overgang tussen privaat, collectief en publieke omgeving. Daardoor ontstaat een sterkere dynamiek tussen de woningen en de omgeving. 

Het gebouw wordt opgetrokken met een doorgedreven rationele draagstructuur en centraal ingeplante technische kokers. De betonnen draagstructuur is woning-overspannend waardoor een vrij plan ontstaat. De massieve structuur uit beton zorgt voor de nodige inertie. De compacte kern wordt voorzien van een heel energie-efficiënte schil wat zorgt voor de kleinste economische impact en de grootste duurzaamheid. Naast een optimaal gebruik van alternatieve energievoorzieningen, wordt er in passieve middelen geïnvesteerd, om zo de vraag naar actieve energie te beperken. De kloeke structuur in beton en kalkzandsteen kan door zijn hoge thermische inertie makkelijk temperatuurschommelingen opvangen en zo de nood aan actieve verwarming of verkoeling te verminderen. Aan de westgevel worden de terrassen gebruikt als passieve zonwering om oververhitting tegen te gaan. De structuur laat verder een flexibele indeling toe (aanpasbaar ontwerpen), die garandeert dat het gebouw kan inspelen op de constant veranderende woonwensen. Na een grondige studie van energie-optimalisatie wordt geopteerd de verwarming te voorzien d.m.v. een BEO-veld, aangevuld met condenserende gasketels voor sanitair warm water, die op termijn vervangen worden door geschikte warmtepompen. Gezien de beperkte afstand tussen de verschillende woonblokken, en omdat alle gebouwen van dezelfde eigenaar zijn, is het onderhoudsvriendelijk en efficiënt om alle woningen via één centrale stookplaats van verwarming en sanitair warm water te voorzien. Verder wordt er geopteerd voor natuurlijke materialen, en wordt opgevangen regenwater maximaal gerecupereerd.




Yugening: The Precedent - Brussel


Klik op de figuur hierboven of KLIK HIER voor een PDF-versie op A1-formaat;

Korte omschrijving:

Yugening: The Precedent - Brussel

by Orens & Van Grimbergen Architecten

As Union Investment and YUGENING team up to remodel “Le Président” on Brussels’ Avenue Louise, they will not just be reshaping a building. They will create a precedent for how people and places can thrive in a heavily urbanized context, turning “Le Président” into “The Precedent”. ‘The Precedent’ connect the dots between well-being, ecology and economic viability. It is a place where professionals are nudged towards their most productive, creative and outstanding work by a building that actively and passively supports their physical, emotional and mental health.

How? By consciously incorporating biophilic elements:

Think active green walls, with which ‘The Precedent’ offers its tenants the most breathable and pollutant free air any pair of lungs will breathe anywhere near the Avenue Louise. Think daylight, loads of natural daylight that ‘The Precedent’s’ curtain walls will see to, while its fixtures intelligently provide a natural sense of time. Think CLT construction that bridge the distance between the actual office spaces and the robust trees on ‘The Precedent’s’ front doorstep, almost literally inviting them in. Think abundant use of natural materials that lower exposure to physical and mental stress, with a green roof and bee-friendly vegetation to top it off.

By stimulating meaningful interaction:

The staircases have been placed and designed in such a way that they invite people to make use of them, frequently, as places to be and meet up. The adjustable rooms’ and spaces’ excellent acoustic properties allow conversations to be as private or as transparent as they need to be. The use of Smart Glazing intelligently manages glare on computer screens and other surfaces. Furthermore ‘The Precedent’s near individual radiant heath and cooling panels offer outstanding thermic comfort, allowing people to collaborate anywhere, aytime in perfectly workable light and thermic conditions.

‘The Precedent’s’ approach will offer no less than 30% more m² of usable space than its current ‘Le Président’ configuration. By adding Cross Laminated Timber structures to the existing concrete skeleton, ‘The Precedent’ makes optimal use of the actual building line and offset potential, while offering the lowest possible carbon footprint. The recovery and optimisation of the old concrete structures also shortens construction time by at least 6 months, saving time while reducing the impact on the surrounding district during the remodelling process

.

The eco-friendly, maintenance free and bright, solid surface outer shell pours natural light into the back streets far more than any (pollution sensitive) stone would be able to. That way ‘The Precedent’ literally brightens up its surroundings while being of aesthetic added value to its surrounding streets. It goes without saying that occupancy detection, energy monitoring and water management - just to name a few - put the tenant in complete control of buildings that respect the people in it and the environment they are part of. As a result, ‘The Precedent’ complies with passive standards (EPB Brussel 2015), will carry the ‘Outstanding’ BREEAM-certificate and will be Well Certified ready.

Lead architects:

Project architect: Kelly Lambrechts

Architect: Véronique Orens




G&G Architecten: Clubhuis - Grimbergen


Klik op de figuur hierboven of KLIK HIER voor een PDF-versie op A1-formaat;

Korte omschrijving:

G&G Architecten: Clubhuis - Grimbergen

OMSCHRIJVING

In de huidige situatie bestaat de site uit drie voetbalvelden omgeven door semi-verharde wegen, de atletiekpiste met

de huidige voetbalkantine en anderzijds gemeentelijke basisschool De Mozaïek waar nu ook de mogelijkheid tot

parkeren bestaat. Aan de zuidzijde bevindt zich vooral groen waarachter zich de visvijver en vissersclub bevinden.

G&G architecten haalde via een onderhandelingsprocedure met de gemeente Grimbergen de opdracht binnen om

twee van deze drie velden om te vormen tot één nieuw synthetisch veld met aangrenzende kantine.

Hoewel de meest logische positie voor een nieuwe kantine de groene strook tussen de velden was, werd bij aanvang

van de ontwerpfase duidelijk dat omwille van zichtbaarheid en vooral bereikbaarheid, de kantine zich beter vlakbij de

heraan te leggen parking bevond. Zo ontstond een grondig doordacht masterplan voor de hele site waarbij

vergroening de rode draad vormde.

De kantine zelf bestaat uit een semi-ondergronds volume met kleedkamers en sanitair. Via een split-level op niveau

van het maaiveld kom je via bergruimtes en opslag in de bovengrondse kantine. Vermits deze iets hoger gelegen is

dan het maaiveld, vormt er zich rondom een vertrapte zone die dienst doet als tribune. Op die manier sluit het nieuwe

clubhuis mooi aan op de omgeving en is er goed zicht op de omliggende velden.

Momenteel zit het dossier in fase opmaak omgevingsvergunning. Verschillende details en materialen moeten dus nog

definitief gekozen worden.

SOFTWARE

Het project werd van bij aanvang volledig in Revit 2023 gemodelleerd. Ook de 3D-visualisaties, zowel de perspectieven

van buitenaf als de binnenzichten, werden in Revit opgemaakt om nadien via Enscape af te werken en renderen.

De snede en exploded view werden eveneens opgemaakt in Revit 2023, zonder verdere bewerking. De gerenderde

beelden werden daarentegen wel verder afgewerkt met Photohop, vooral dan op het vlak van omgeving.




Yugening: E.T.


Klik op de figuur hierboven of KLIK HIER voor een PDF-versie op A1-formaat;

Korte omschrijving:

Yugening: E.T.

by Orens & Van Grimbergen Architecten

The egg-shaped timber structure is a remarkable architectural project that stands out for its unique design and sustainable features. Located on the water and built on pontoons, this structure is designed to generate energy from the water, wind, and sun.

The project’s sustainable features are impressive, as the structure is designed to generate energy from multiple sources. For example the facade panels are composed of solar panels aswell as multiple small vertical windmills located on the site further contribute to the generation of renewable energy.

The solid facade panels of the structure are solar panels, which capture the energy from the sun. The design also incorporates multiple small verticale windmills on the site.

The structure is entirely made out of a self-bearing timber structure, giving it a warm and natural feel that blends perfectly with its surroundings.

The open-plan interior boasts a sleek and modern design that offer a sense of calm and serenity. The glass panels allow for an uninterrupted view of the stunning natural surroundings, creating an immersive experience that is truly unique.

In conclusion, E.T. is a remarkable achievement in sustainable design. Its innovative use of timber, glass, and windmills creates a harmonious balance between functionality,aesthetic appeal, and environmental responsibility. The structure is a testament to the power of human ingenuity and our ability to create stunning designs that work in harmony with nature.



C3A-gebouw als voorbeeld-project

fig.: het C3A-gebouw  ... op een A1 gepresenteerd.

Van de deelnemende projecten verwachten we een synthese-presentatie van een architectuurontwerp, bouwproject of realisatie, waarbij "BIM synergie Archi-Tech" en/of "VR-Presentaties" gerealiseerd werd. Niet enkel de architecturale kwaliteit maar uiteraard ook de softwaretechnische en presentatie-vaardigheden vormen belangrijke criteria bij de beoordeling door de jury en de bezoekers van Architect_at_Work. 

Dit (goed gekend) voorbeeld van een mogelijke inzending (zie figuur hiernaast, al opgemaakt in 2009 als voorbeeld voor zo'n soort BIM-wedstrijd) illustreert wat mogelijk is of wat verwacht werd: C3A-gebouw uitgewerkt met REVIT (plan, doorsnede en 3D zichten) afgewerkt met 3ds MAX Design+Photoshop op één synthese-beeld A1. Uiteraard dat ook bij dit project BIM en VR toegepast werd: dit C3A-gebouw wordt al vele jaren gebruikt als voorbeeld-oefenproject bij de vele C3A-opleidingen. Dit C3A-gebouw is intussen ongetwijfeld het meest getekende en in Revit gemodelleerde gebouw in Vlaanderen: dit project wordt immers in talloze C3A-cursussen voor SketchUp, AutoCAD en Revit uitgewerkt als praktische oefening. Alleen al voor de basiscursus Revit bij C3A werd dit project al door méér dan drieduizend cursisten stap voor stap opgebouwd in Revit als virtueel BIM-model. Met quasi 100% "meetstaat-extractie" van wat er gemodelleerd werd ... In de c3a-cursusdag-revit-meetstaatextractie worden daar specifieke tips & tricks bij uitgelegd. Meer uitleg hierover kan je nog nalezen in volgende artikels:

 


 

 

 

BIM-Wedstrijd in samenwerking met

Met deze wedstrijd-formule is C3A niet aan z'n proefstuk toe. Ook al bij voorgaande edities bleek dit een uitstekende formule om uit te pakken met wat er met de nieuwste software bij C3A-Userclubleden uitgewerkt wordt. Bij deze editie is het thema afgestemd op een deelaspect bij de BIM-software : digitale samenwerking tussen de bouwpartners & VR-presentaties. Met dank aan onderstaande IT-partners voor o.a. de mooie waardevolle prijzen:

BIM-wedstrijd met steun van  en   en