2021
4

C3A Wijzerartikel

Dit artikel verscheen in de C3A wijzer

Windows 11 en Microsoft 365 met Office 2021

5 okt. 2021

Microsoft's nieuwe versie van zijn Office-productiviteitssoftware wordt vandaag, 5 oktober 2021, gelanceerd samen met de officiële release van een nieuwe Windows 11. Samen met de lancering van Windows 11 wordt ook Office vernieuwd, met o.a. een vernieuwd design met afgeronde hoeken, een opgefrist lint bovenaan en een neutraler kleurenpallet dat het in lijn brengt met Windows 11. Maar er zijn natuurlijk ook functionele vernieuwingen.  Let wel: tenzij je binnenkort een nieuwe PC aankoopt zal je daar voorlopig weinig van merken. Het uitrollen van die nieuwe Windows en Office zal geleidelijk gebeuren via “automatische” updates op bestaande toestellen.

Windows 11 … in golven.

Voor bestaande pc-gebruikers komt de uitrol in golven. Microsoft geeft zelf aan dat wie vandaag al een toestel op Windows 10 heeft, waarschijnlijk pas begin 2022 de update krijgt aangeboden. De meeste gebruikers worden in golven overgezet naar Windows 11, tenminste als je daar zelf voor kiest … Deze Windows update is wel “gratis/inbegrepen” maar is niet verplicht en ook niet hoogdringend. Microsoft geeft trouwens aan dat ook Windows 10 nog zeker tot half oktober 2025 ondersteuning en beveiligingsupdates krijgt.

Windows 11 biedt een rustige en creatieve vernieuwde aanblik met een verjongd Startmenu. Bedoeling is om de productiviteit verder te maximaliseren, met nieuwe manieren om te verbinden met anderen, zoals via de vernieuwde Microsoft Teams.  Wil je nu meteen meer zien en ervaren omtrent deze nieuwe Windows 11 ? Bezoek dan eens deze “Microsoft Introductie Windows 11” webpagina !


Microsoft 365 en Office 2021

Al in april 2020 heeft Microsoft Office 365 omgezet (of van benaming veranderd) naar Microsoft 365, en is de abonnements-formule voor Office met extra cloud-faciliteiten. Toch wordt ook nog een “eenmalige aankoop Office 2021” aangeboden voor wie liever geen abonnement betaalt.  Ook een aparte Office 2021 bevat samenwerkingsopties zoals OneDrive ondersteuning en Teams.

De éénmalige aankoop Office 2021 komt in twee versies: een voor commerciële gebruikers, Office LTSC genaamd (wat staat voor Long Term Servicing Channel), en een voor persoonlijk gebruik. Office LTSC is vanaf vandaag algemeen beschikbaar, en omvat verbeterde toegankelijkheidsfuncties, prestatieverbeteringen in Word, Excel en PowerPoint, en visuele verbeteringen. Office 2021-gebruikers krijgen ook inclusief toegang tot Microsoft Teams, met een frisse opnieuw ontworpen look voor de apps, evenals functies die voorheen exclusief waren voor Microsoft 365.  Office voor Thuisgebruik en Zelfstandigen (Office Home & Business 2021)  omvat Word, Excel, PowerPoint, OneNote, Outlook en Microsoft Teams voor pc en Mac, evenals de rechten om de apps voor zakelijke doeleinden te gebruiken. Dergelijke Office 2021 zou ongeveer 250€ incl. BTW moeten kosten. 

Belangrijk verschil tussen de koop-versie en de abonnementsformule is toch wel dat je de koop-versie maar op één apparaat mag gebruiken, terwijl je met de abonnements-versie de software op meerdere apparaten (voor dezelfde gebruiker) kan toepassen. En uiteraard kan je via een abonnement erop rekenen dat je altijd de nieuwste versie beschikbaar hebt.

Voor een lijst met de nieuwe functies kan je HIER terecht op de Microsoft Office website. 

Bij de aankondiging gaf Microsoft meteen ook aan dat Office 2021 tot 13 oktober 2026 zal ondersteund worden met veiligheidsupdates, maar ook Office 2019 en Office 2016 genieten beide nog ondersteuning tot 14 oktober 2025. Microsoft Office 2013 krijgt nog tot 11 april 2023 regelmatig veiligheidsupdates.


Uiteraard dat we bij C3A ervoor zorgen dat de nieuwe C3Admin-Extensies voor Bestek en Meetstaat met Word en Excel compatibel gemaakt worden met deze Microsoft-vernieuwing. Maar dat is niet de enige reden voor de nieuwe C3Admin2022 die halfweg oktober gelanceerd wordt: uiteraard zorgen we ook voor functionele vernieuwingen! 

Zie o.a. de aankondigingen voor deze C3Admin-webinars van 13 okt. 2021: