2013
1

C3A Wijzerartikel

Dit artikel verscheen in de C3A wijzer

verbouwing bouwkundig erfgoed De Bloeze met Revit

januari 2013

Ook de teken-serviceburo’s zijn steeds beter Revit aan het toepassen. Kwestie van efficiënter het tekenwerk aan te pakken, én meteen méér te bieden dan klassiek binnen het beschikbare tijdsbestek mogelijk is ? Dit voorbeeld van tekenburo baa - architect-assistentie (een samenwerking van Lindsey Deruyck en Brecht Deroose, beide architect-assistent) illustreert dat ook het bestaande gebouwenpatrimonium opmeten en uittekenen met Revit, en de vernieuwbouw ervan met behulp van Revit Phasing aanpakken, absoluut een efficiëntere aanpak is dan dit nog met een gewoon CAD-instrument te doen.

 

De opdracht

Begin 2012 kreeg BAA  de opdracht van arch. Maarten Ternier uit Kortrijk om het bestaande pand “De Bloeze” gelegen in de Overleiestraat 29 te 8500 Kortrijk volledig op te meten en uit te tekenen met Revit. Op de site van onroerend erfgoed kan je nog details van dit gebouw terugvinden.

Arch. Maarten Ternier is zelf ook al sedert 2009 met Revit aan de slag, en kan dan ook beter inschatten wat zo’n serviceburo met Revit méér te bieden heeft.

Het gebouw, een winkelpand dat als bouwkundig erfgoed geklasseerd staat, is een ontwerp van architect A.L. Geers (Kortrijk) uit 1947, in vormentaal voortbouwend op de interbellumarchitectuur, deed dienst als winkelpand met erboven een naaiatelier en een woning voor de uitbaters van de winkel. De voorgaande activiteiten van de winkel stopten eind oktober 2008, en het gebouw werd met respect voor de structuur en stijl omgebouwd als meergezinswoning.

 

Klik op de figuur hierboven voor een iets groter beeld,
of KLIK HIER voor een PDF-versie van dit plan (6Mb), waar je nog wat dieper kan op inzoomen ...

 

Uitwerking in Revit

Bij het uittekenen van dit project kwamen een héél aantal details  aan bod waarvoor specifieke Revit Families moesten worden gecreëerd. Voor Lindsey Deruyck, die al vanaf halfweg 2006 met Revit aan de slag is, en ook al wat Family Editing vervolmakingscursussen bij C3A gevolgd heeft, vormt dit uiteraard geen probleem. 


De gedetailleerde geveltekeningen en 3D-visualisaties uit Revit werden tijdens de voorbesprekingen met de stad Kortrijk erg op prijs gesteld. Omdat ze de werkelijkheid zo dicht benaderden kon elke partij zich een goed beeld vormen van hoe het project er na de werken zou uitzien.

Klik op de figuur hierboven voor een iets groter beeld,
of KLIK HIER voor een PDF-versie van dit plan (3Mb), waar je nog wat dieper kan op inzoomen ...

 

Klik op de figuur hierboven voor een iets groter beeld,
of KLIK HIER voor een PDF-versie van dit plan (5Mb), waar je nog wat dieper kan op inzoomen ...

 

Door het efficiënt gebruik van Revit-Phasing in dit project was het eenvoudig om over te gaan van de plannen van de bestaande woning naar de uitwerking van het bouwaanvraagplan waar bestaande en nieuwe toestand moeten worden afgebeeld.

 

baa – architect-assistentie

baa is een jong en flexibel  tekenburo gevestigd in Anzegem. Ze bieden een breed dienstenpakket aan dat voldoet aan uw bouwkundige eisen, en maken hierbij gebruik van AutoCAD + Revit Architecture, Dit voor zowel architecten, particulieren als aannemers.  In de voorbije jaren zijn zowel kleine als grote projecten uitgewerkt van voorontwerpen, bouwaanvraagdossiers, uitvoerinsgplannen, meetstaten en opmetingen van bestaande gebouwen.

Met een ideale mix van kennis voor zowel woning- appartements- als industriebouw, bieden ze volgende faciliteiten:

  • overtekenen van bestaande plannen
  • opmeten en uittekenen van bestaande woningen
  • uittekenen van voorontwerpen, bouwaanvragen en uitvoeringsplannen
  • opmaken van het administratief bouwaanvraagdossier
  • opmaken van meetstaten en bestekken met C3A-Extensies
  • 3d- visualisatietekeningen
  • verkoopsplannen
  • uittekenen van details

 

zie de website http://www.baa-ld.be  of  http://www.architectassistentie.be/ voor verdere details en contactgegevens van dit buro.