2008
1

C3A Wijzerartikel

Dit artikel verscheen in de C3A wijzer

Tekenburo.be met REVIT

januari 2008

REVIT is duidelijk wereldwijd zijn opmars aan het maken, ook in Vlaanderen. Niet enkel de architect-ontwerpers, Design & Build Aannemers, maar ook tekenburo’s vinden heel wat voordeel in het gebruik van deze revolutionaire nieuwe software. Hierbij een praktijkvoorbeeld van C3A-Userclublid BladeFX/Tekenburo.be, dat ondertussen zijn servicepakket uitgebreid heeft met bouwkundig tekenwerk via REVIT. En dit stopt duidelijk niet bij tekeningen alleen...

Tekenburo

Architecten die een ontoereikende bezetting hebben of er bewust voor kiezen geen extra personeel in dienst te nemen, doen tijdens hun piekperiodes steeds vaker beroep op Tekenburo, gelegen in het West-Vlaamse Kuurne. Zoals de slogan van het bureau luidt en het logo van de firma symboliseert, staat Tekenburo voor eerste hulp bij bouwkundig tekenwerk. Die hulp is onder meer bijzonder welkom gebleken voor de architecturale tekeningen, productieplannen, verkavelingsplannen, bouwaanvragen en stabiliteitsstudies van architecten, ingenieur-bureaus e.a.

Tekenburo levert architecturale tekeningen voor tal van bouwkundige branches: van villa’s en appartementen tot industrie en handelspanden. Ook voor interieurarchitecten maakt het bureau vaak uitvoeringsplannen op. Bovendien gebeurt dat alles met een grote grafische flexibiliteit: bouwkundige plannen worden steeds uitgevoerd in de huisstijl van de architect zodat de uniformiteit van het grotere geheel intact blijft. Hetzelfde geldt voor de visuele consistentie van verkavelingsplannen.

Van links naar rechts: Daisy Redelé, Matthieu Vandevyver, Sam Vanstechelman, Frank Beausire, Igor Declercq, Thomas Ghesquiere en Nick Demeyere.

Foto door persfotograaf Patrick Holderbeke.

Doordat Tekenburo nauw verwant is met Blade fx waarvan de core business webdesign is, is het multimediale aspect niet ver te zoeken. Naast traditionele media als schetsen, perspectieven en brochures ligt alle know-how voor de uitwerking van websites, animaties, walkthroughs, prints, flyers of posters binnen handbereik. Zelfs video’s, DVD’s of CD-roms en beurspresentaties kunnen worden uitgewerkt. Voor 3D-visualisaties kan het bureau op een jarenlange ervaring terugvallen.

Ook voor productieplannen wordt de hulp van het Tekenburo vaak ingezet. Plannen voor bekisting, vloeren, plafonds, mozaïeken, constructie-ateliers en assemblage zijn slechts enkele voorbeelden van de projecten die door Tekenburo werden uitgevoerd. Naast het bouwkundig tekenwerk verzorgt het tekenbureau ook de administratieve opvolging van een volledig bouwproject. Zo is er de aanvraag tot bouwvergunning met bijhorende foto’s, het getuigschrift van de architect, situatie- en oriëntatieschetsen, statische vragenlijsten en isolatieberekeningen. Tenslotte maken architecten graag en vaak gebruik van de expertise van het bureau op het gebied van stabiliteitsstudies.

Blade fx

Blade fx, zusterbedrijf van Tekenburo, bouwt ook websites en biedt heel wat aanvullende services aan. Statische of geanimeerde 3D-visualisatie is van in het begin een wezenlijk onderdeel van het aanbod geweest. Ondertussen maakt Blade fx hoofdzakelijk dynamische Flash- en ASP-websites, en het bedrijf ontwikkelt ook gespecialiseerde software, zoals het in eigen beheer gemaakte CRM-pakket Customer fx en e-mailmarketingplatform Mail fx.

Zie de website http://www.tekenburo.be én http://www.bladefx.be voor heel wat meer info betreffende dit buro en zijn services.

Van start met REVIT Architecture

Pas onlangs, op de vijf zaterdagen in september 2007, volgden Igor Declercq en Daisy Redelé van het Tekenburo samen de C3A-basiscursus Revit Architecture. Door er tijdens én na de cursus meteen flink mee te oefenen, maar vooral door ook in de Family Editing technieken van Revit te duiken en door zelf allerlei parameterische elementen aan te maken, werd snel de volledige capaciteit van de software benut waardoor vrij complexe toepassingen mogelijk worden. Niet dat AutoCAD 2008 verdwijnt, maar Tekenburo maakt steeds vaker gebruik van Revit. Op vraag van bepaalde klanten die specifiek AutoCAD dwg’s verwachten, kunnen zelfs gemakkelijk met Revit deze dwg’s geproduceerd worden. Volgens Igor wordt nu systematisch voor het bouwkundig tekenwerk Revit ingeschakeld ipv AutoCAD: blijkbaar ook voor een tekenburo een verademing om op zo’n nieuwere, slimme manier bouwprojecten uit te werken.

De voordelen van Revit liggen niet enkel in de efficiëntie en de tijdswinst bij het aanmaken van de tekeningen: aanzichten komen er vanzelf, extra doorsnedes aanmaken is makkelijker dan ooit tevoren, én vooral: wijzigingen om het even waar en wanneer tijdens de uitwerking van het project worden meteen overal doorgevoerd. En ook ter voorbereiding van de meetstaten en schattingen heeft het nieuwe programma ongekende voordelen aan boord.

REVIT-projecten:

Voorontwerp van een verbouwing

Voor dit project in opdracht van arch. Lecluyse van Waregem moest de bestaande toestand uitgetekend worden en werd de nieuwe toestand als voorontwerp als nieuw kantoor voor een advokatenkantoor uitgewerkt. Het kantoor omvat een bureelgedeelte, een garage en een glazen wandelgang die beide gebouwen verbindt. Moeilijk punt was o.a. de speciale dakspanten in het linker gedeelte, daar deze een uiterst specifieke vorm hebben en waarvan de bovenzijde van het dak volledig uit glas bestaat. Tekenburo creëerde hiervoor een speciale spanten-family die modulair werkt, zowel geschikt voor zinken daken zoals in dit project, als voor met traditionele daken. Ook de glazen uitbouw van het hoofdkantoor was een uitdaging, daar de doorsnedes bouwtechnisch correct moesten zijn.

Bouwaanvraag meergezinswoning

Overduidelijk dat voor zo’n nieuwbouwproject (ook in opdracht van arch. Lecluyse) REVIT heel wat voordeel biedt, niet enkel in tijd.

Moeilijk punt was ook hier de dakspanten. Hoewel er op het internet wel Revit-dakspanten te vinden zijn, zijn ze meestal niet parametrisch genoeg, en hebben ze ook een tekort aan functionaliteiten. Daarom heeft Tekenburo zelf deze spanten uitgewerkt als dakspanten die parametrisch in te stellen zijn in: hoogte, breedte, dakoversteek, bevestiging dakgoot, aantal te connecteren verdiepingen, ... Maar doordat dakspanten ook vrij vaak doorsneden worden door andere objecten zoals dakvlakramen of uitbouwen in metselwerk, hebben ze eveneens de mogelijkheid voorzien om automatisch openingen of raveel constructies te creëren, zodat deze zich mee verplaatsen met vb. een dakvlakraam.

Wat tijd spenderen in de creatie van goede en voldoende gedetailleerde Revit-Families loont zich achteraf ruimschoots. Nadien moet men niet meer per zicht gaan bijwerken om iets gedetailleerd te krijgen. Vb de spanten, isolatie, ... staan nu automatisch in de snedes, waar dit anders nooit het geval was.

Verbouwing rijwoning

De opmeting bestaande toestand ter plaatse wordt ook door het Tekenburo aangepakt, zoals in dit project. In Revit kan zo’n bestaande toestand eigenlijk evengoed als in een gewone AutoCAD uitgetekend worden, en de faseringstechniek van Revit maakt het mogelijk om de verbouwing snel en efficiënt aan te pakken.

Bij oudere, bestaande woningen is het bij opmetingen vaak het probleem dat men met niveauverschillen te kampen heeft. Ook werd er vroeger meestal constant aangebouwd, zodat deze woningen een allegaartje zijn van kamertjes en bouwstijlen.

Om uw opmeting te controleren en de bestaande toestand uit te werken, is Revit een grote vooruitgang tov. de klassieke 2D CAD-pakketten. Een foutieve plafondhoogte, kleine bordesverschillen, enz.... worden nu meteen opgemerkt en kunnen geverifiëerd worden zodat de uiteindelijke bestaande toestand volledig in orde is. Dit is per slot van rekening de basis van een verbouwing, daar een architect hierop zijn ontwerp en budget opstelt.

In dit project zijn heel wat verschillende families aangemaakt, zoals voor de uitspringende ramen in de voorgevel.


Industriëel project

Tekenburo heeft ook al ondervonden dat Revit zich ertoe leent om niet enkel woningen maar zeker ook industrieële complexen efficiënt met Revit uit te werken. Bij dit volgende project, tekentechnisch uitgewerkt in opdracht van arch. Luc Maes, werd een autogarage voor zowel verkoop als onderhoud aangepakt.

Zoals u in deze beelden kan zien worden ook deze complexere industriële projecten heel gedetailleerd in 3D uitgewerkt om automatisch degelijke bouwplannen te genereren.

Interieur / verbouwing keuken

Ook voor interieurarchitecten biedt Tekenburo.be een interessant meerwaarde. Niet alleen worden de uitvoeringsplannen nu ook met Revit vrij snel uitgewerkt, maar vanwege het 3D aspect van Revit, kan de architect zelfs al tijdens voorontwerp het ontwerp voorleggen aan de klant, zodat deze een beter inzicht krijgt in het uiteindelijke resultaat.

Voor industriële keukens heeft Tekenburo reeds heel wat families ontwikkeld zoals: afwastoestellen, koffiemachines, ijsmachines, frigo’s rekken, ... Opnieuw is de reden voor deze family-aanmaak dat alle zichten meteen correct zijn en men in 2D geen koffietassen e.d. moet gaan bijplaatsen. Plaats je een 3D tas, dan staat deze overal...


Samenwerking onder C3A-Userclubleden

“Toevallig” worden nu met Revit projecten uitgewerkt door Tekenburo voor architecten die ook bij de C3A-Userclub aangesloten zijn en ook al met Revit uitgerust zijn of aan de slag zijn. Ook arch. Lecluyse en arch. Maes waarvoor projecten nu met Revit uitgewerkt worden (cfr. enkele voorbeelden op deze pagina’s) kunnen de meerwaarde via Revit zeker appreciëren en beter naar waarde inschatten!

Resultaat op korte termijn

Opmerkelijk dat kort na de start met zo’n totaal nieuwe software als REVIT al direct allerlei projecten gerealiseerd werden, zowel woningen, industriële complexen als interieur-inrichtingen.

Revit is effectief snel aan te leren, en mits wat inzicht in de Family Editing technieken kunnen alle details naar wens uitgewerkt worden.