2020
1

C3A Wijzerartikel

Dit artikel verscheen in de C3A wijzer

SketchUp Pro versie 2020

januari 2020
 

Trimble lanceerde op dinsdag 28 jan. 2020 SketchUp PRO release 2020. Deze nieuwste SketchUp ziet eruit als de voorgaande (de look & feel is gelukkig niet gewijzigd). SketchUp Pro 2020 biedt diverse veranderingen en optimalisaties, zowel in SketchUp Pro én LayOut. En ... ook het product-aanbod is verder uitgebreid, met meer nadruk op de Subscription formule !

Werkt u nog niet met SketchUp PRO ? Werkt u nog met een oudere versie of de gratis versie ? Dan is het nu wel het moment om naar de nieuwste PRO-versie over te schakelen;  kom maar eens af op één van de update-workshops in het C3A-cursuslokaal,  waar we via een "vervolmakings-workshop SketchUp PRO" niet enkel de nieuwste faciliteiten illustreren, maar ook aandacht besteden aan de 2D-presentaties met Layout en 3D-presentaties met Enscape 3D ... t.e.m. VR  !

 

Look & Feel

SketchUp 2020 blijft er nog steeds uitzien als de voorgaande (de look & feel is niet gewijzigd, nog geen Ribbons e.d. zoals bij Office en Revit ...). De Windows Tray met Tabs (zoals rechts op het scherm in de printscreen hierboven) was er al vanaf de release 2016: ipv de diverse vensters her en der op het scherm in de weg te zetten, is er nu net zoals in Layout een dergelijke tray waar de Windows beter gestructureerd op het scherm te beheren zijn. Exclusief voor de Windows-versie van SketchUp PRO !

SketchUp Pro 2020 - Nieuwe Features 

Welkom scherm en My Account ... zoals bij voorgaande versie.

  • Files tab: direct toegang tot nieuwe, recente of herstelde projecten;
  • Learn tab: toegang tot SketchUp's Learning Management, forum en YouTube kanaal;
  • Licensing tab: toegang tot licentie gerelateerde informatie.

  • in de Toolbar rechtsboven in SketchUp Pro en LayOut zit nu een 'My Account' knop voor toegang tot je accountinformatie en om uit te loggen van een apparaat.
  • maakt het nog duidelijker dat een licentie persoons-gebonden is

Meer nieuws met release 2020

(klik op de figuren voor een korte animatie)

Verbeterde Outliner

Een GROTE verandering in modelorganisatie: Outliner. In een poging om de modelprestaties te verhogen, hoeft u niet langer Layer op Layer te creëren. Beheer en organiseer uw model direct binnen Outliner. Met het gebruiksvriendelijke oog-icoon kunt u wisselen tussen de belangrijkste onderdelen van uw model, zoals de plattegronden van de begane grond en het meubilair. 

Nieuwe grips op bounding boxes

Soms wilt u een objectpunt pakken dat verborgen is, zoals een achterste hoek of middelpunt van een bank. Vanaf nu zullen objecten dan automatisch transparant worden zodat u het eenvoudig kunt verplaatsen of roteren. Dit zal uw workflow letterlijk 'transformeren'. Geloof ons niet op ons woord: begin met het positioneren van objecten op moeilijk bereikbare plaatsen om te zien wat er gebeurt! 

Betere controle over verborgen voorwerpen

U zult in het dropdownmenu zien dat het verbergen van objecten nu gescheiden is van het verbergen van geometrie. Hoe verandert dit uw workflow? Welnu, dit geeft u de mogelijkheid om verborgen geometrie en verborgen objecten beter te beheren voor een nog eenvoudigere modelleerervaring. Stel dat u bijvoorbeeld verborgen randen in een landschap of een vlak oppervlak wilt bewerken, maar dat u toch objecten wilt kunnen verbergen die zich in de buurt bevinden (zoals bomen, struiken of een gebouw)? Dat kan nu!

 

Updates aan uw SketchUp woordenboek

Sommige dingen hebben in SketchUp nu een andere naam. Goed om te weten! Objects zijn nu een verzamelnaam voor Groups, Components en Dynamic Components. U hoeft dus niet meer te zeggen "Groups (schuine streep) Components" . Ook worden lagen nu "Tags" genoemd. Houd er rekening mee dat alleen de termen veranderen, niet hoe objecten werken.


Layout 2020 - Nieuwe Features

nog even een korte opsomming van het nieuws bij de release 2019:

  • File Locking: Als er 1 bestand in 2 LayOut instanties is geopend, wordt het bestand tijdelijk op 'Read Only' gezet om verkeerde opslag te voorkomen;
  • DWG ondersteuning: Eenheden zijn gemakkelijker aan te passen bij een DWG import;
  • Stippellijnen: De stippellijnen vanuit SketchUp zijn ook in LayOut te modificeren;
  • SketchUp Export: Optie die is toegevoegd bij de DWG/DXF export, zodat SketchUp de data beter interpreteert, groepen als componenten worden gezien en fills/patterns als vlakken.

Meer nieuws met LayOut 2020: documentcontrole

Het gaat allemaal om het hebben van controle... documentcontrole om precies te zijn! De focus voor LayOut lag op het verbeteren van de interactie tussen SketchUp & LayOut om u tijd en energie te besparen. Dit betekent dat er veel minder heen en weer geslingerd wordt naar SketchUp om scenes te updaten en ervoor te zorgen dat uw tekening perfect tot zijn recht komt. Nu heeft u meer bewerkingsmogelijkheden, direct in LayOut. 

Modelaanzichten beter aan te passen in LayOut

LayOut begrijpt nu veel meer over uw SketchUp model en welke instelling u hebt aangepast in LayOut. Dit betekent dat u veilig een stijl of camerahoek direct in LayOut kunt veranderen zonder per ongeluk uw wijzigingen verliest. Wanneer u wijzigingen in LayOut aanbrengt, zullen delen van de menubalk donkergrijs worden, waardoor u wordt gewaarschuwd dat u een aanpassing hebt gemaakt. Gelukkig kunt u uw viewports altijd opnieuw synchroniseren met uw SketchUp model als dat nodig is.

Verbeterde aanpassing van uw tekeningen

Til uw LayOut documenten naar een hoger niveau met verschillende modellen en weergaven. Het is nu mogelijk om sommige Viewports te koppelen aan een compleet ander SketchUp model. Voorheen moest u dat viewport verwijderen, een nieuw SKP-model invoegen en al uw schaalinstellingen en viewport-afmetingen resetten. Efficiënter? Jazeker!  En dat is nog niet alles! U hebt ook de mogelijkheid om de zichtbaarheid van Tags te wisselen - rechtstreeks in uw LayOut document! Wat betekent dit voor uw workflow? U hoeft geen extra scènes te maken voor uw LayOut bestanden, waardoor u veel tijd bespaart met het heen en weer gaan tussen LayOut en SketchUp. 


Licentiëring met Maintenance én Subscription

De licentie-techniek van SketchUp PRO werd vanaf de release 2015 vernieuwd, en daar is nog wat aan bijgeschaafd met de recentste releases. De Trial-versie van SketchUp PRO loopt net zoals de Autodesk-software meteen voor 30 dagen Trial. Je kan perfect een SketchUp PRO 2020 naast een oudere SketchUp PRO op eenzelfde PC installeren, zodat je eerst wat kan experimenteren met deze nieuwste versie vooraleer helemaal over te schakelen. Ook wel nodig, want het zal wel weer enkele weken duren vooraleer allerlei plugins voor deze nieuwe release 2020 zullen beschikbaar zijn. Alhoewel: V-Ray Next was al meteen een paar dagen nà de lancering beschikbaar via een vernieuwde versie (update 1.2) geschikt voor SketchUp 2020 !

Een licentie is crossplatform zowel op Windows als MACos te gebruiken. Met het nieuwe cloud-gebaseerde licentiemanagement is er een betere controle (of toezicht) op het licentie-gebruik, met max. twee activaties voor een standalone-licentie (voor dezelfde gebruiker, ook een "thuisgebruik" of gebruik op zowel de vaste PC als de Portable, als "Subscription of Maintenance-right"). Let wel: een StandAlone SketchUp PRO licentie is een licentie voor één enkele "Named User", en is NIET bedoeld om afwisselend door verschillende personen te gebruiken. Een SketchUp PRO wordt geactiveerd “in de cloud”, over het internet. Dit betekent meteen dat u uw licentie moet de-activeren als u uw licentie wil overzetten op een andere machine. Dit kan vanuit het opstart-welcome-scherm.  Eens geactiveerd kan een SketchUp PRO standalone werken zonder netwerk- of internet-connectie maar een Netwerklicentie niet: die moet eerst uitgechecked worden (kan voor max. 7 dagen) om zonder netwerkconnectie te kunnen werken.

Nieuw met de release 2019 was de lancering van het Subscription model (zoals we dat al kennen van Microsoft, Adobe en Autodesk), en met deze release 2020 wordt daar nog veel maar nadruk op gelegd. De SketchUp PRO “Classic” formule, met een éénmalige aankoop (inclusief het eerste jaar onderhoudsplan) , wat dan naar wens kan opgevolgd worden met een “Maintenance” of Onderhoudsplan (momenteel à 110€/licentie bij een StandAlone) blijft beschikbaar, en licentiehouders met zo’n licentie kunnen met het Onderhoudsplan verder up-to-date blijven.  Hieronder een vergelijking tussen deze twee formules, met vermelding prijs én specifieke faciliteiten. De prijzen zijn dezelfde gebleven als bij de voorgaande ...

Ter verduidelijking van voorgaande figuur met typische faciliteiten zoals Trimble Connect, hierbij een overzicht van het Trimble portfolio  rond SketchUp :

Zover we nu weten blijft het 3D Warehouse en het Extension Warehouse algemeen en onbeperkt voor iedereen beschikbaar, maar misschien dat daar ook wel eens faciliteiten ontstaan die voorbehouden zijn aan Subscription-houders … zoals de Mixed Reality XR Viewers …

Ook via de SketchUp.com website wordt duidelijk gemaakt dat er een apart aanbod is voor niet-commercieel persoonlijk gebruik, drie formules voor professionals, en een aparte aanbod voor educatief gebruik. 

Fig.: op de SketchUp PRO website (zie printscreen hierboven) wordt enkel nog  de Subscription-formule in de kijker gezet, met een huurprijs per jaar. Voor de SketchUp PRO “Classic” koop-licentie met daarna een prijsgunstige onderhoudsplan moet je wat dieper zoeken.

Netwerklicenties zijn voorbehouden zijn voor groepen van minstens 5 licenties ineens , alhoewel er nog uit het verleden Netwerklicenties SketchUp PRO bestaan met enkele of zelf maar met één enkel licentie.  Deze netwerklicentie-groepen kunnen desgewenst nog uitgebreid worden, maar … één enkele netwerklicentie kost al meteen quasi dubbel zoveel als een StandAlone licentie, en de jaarlijkse Onderhoudplan-prijs van een netwerklicentie kosten al vanaf eind februari 2019 bijna dubbel zoveel als voorheen.

Een netwerk-licentie heeft een constante internet-connectie nodig (ook toegang via poorten 5053 and 50530), maar een Netwerklicentie kan eventueel “uitgechecked“ worden (voor max. 28 dagen) om zonder netwerkconnectie te kunnen werken. Wat bij Autodesk “License Borrowing” noemt …

Opgelet: gebruikers van Netwerklicenties moeten goed begrijpen wat er zal gebeuren met hun licenties bij de overstap naar release 2020.

Upgrade

Alle SketchUp PRO 2019 users met een actief Maintenance of Onderhoudsplan bij C3A ontvangen via C3A automatisch een nieuwe licentiecode voor de release 2020 :  zodra beschikbaar (en dat was op 8 febr. 2020) bezorgde C3A deze licentiecodes aan alle C3A-SketchUp PRO Maintenance-houders die deze licentie via C3A aangekocht hebben. 

Hebt u nog een oudere versie in gebruik, of is uw Maintenance of Onderhoudsplan verlopen ? Oudere licenties SketchUp Pro kunnen ook “upgraden” mits een upgrade-prijs van het één jaar Onderhoudsplan plus een extra “reparatievergoeding” of de zogenaamde “Reinstatement Fee” zoals Trimble dit noemt. Prijzen van StandAlone SketchUp PRO licenties of upgrades zijn niet veranderd met deze nieuwe release, bij een nieuwe aanschaf is één jaar Maintenance of Onderhoudsplan verplicht en kan maar voor één jaar onderhoudsplan ingetekend worden (niet meer voor 2 of 3 jaar ineens). En ... al vanaf release 2019 is nu ook een Subscription mogelijk ... maar 274€ per jaar abonnement is snel heel wat duurder dan de eenmalige aankoop-versie die na de aankoop up-to-date gehouden wordt via het onderhoudsplan van maar 110€/jaar !   KLIK HIER voor meer prijsdetails én een concreet C3A-voorstel voor de aankoop van een nieuwe licentie of een upgrade


Veel gestelde vragen én antwoorden ivm deze upgrade:

  • V: Wat gebeurt er met mijn huidige SketchUp PRO licentie bij een upgrade ?
    A: Als men een SketchUp Pro standalone licentie upgrade naar 2020, dan is 2019 niet meer opnieuw te activeren op nieuwe systemen ... Is een StandAlone 2018 of 2019 nog ergens geïnstalleerd dan draait deze overigens gewoon door. Als men een SketchUp Pro netwerklicentie upgrade naar 2020, dan blijft 2019 nog 60 dagen te actief en dus nog bruikbaar voor die periode. Daarna start de versie 2019 niet meer op ... (dit is idem zoals bij de voorgaande upgrade)  

 

  • V: Ik heb Maintenance, hoe kom ik aan m'n nieuwe serienummers?
    A: Allen die al SketchUp PRO mét actief Subscription Maintenance via C3A hebben krijgen, zodra beschikbaar, een email-bericht vanwege C3A met de nieuwe serienrs. Let op dat deze mail niet in de spam map belandt!  Graag wat geduld, maar heeft u op 19 febr., 20 dagen na de lanceringsdatum  - op de eerste C3A-workshops SketchUp PRO 2020,  nog niets ontvangen, dan neemt u best toch eens contact met ons op ... (ondertussen kan u desgewenst al met de 30-dagen trial-versie aan de slag). 

 

  • V: Hoe werkt upgraden eigenlijk ?
    A: Een “upgrade” is eigenlijk net zoals een nieuwe licentie: te installeren na een download van de software. Via een actief Subscription Maintenance ontvang je inbegrepen een nieuw serienummer voor de nieuwe release. Heb je geen actief Onderhoudsplan, dan kan je een upgrade aanschaffen vanaf een oudere SketchUp PRO (of instappen in het Maintenance of Onderhoudsplan samen met de eenmalige Reinstatement Fee).

 

  • V: Ik heb een oudere PRO-versie. Waarom zou ik upgraden?
    A: In SketchUp Pro 2020 zitten niet alleen nieuwe functies, maar het maakt eveneens gebruik van nieuwste hard- en software. Alleen al de snellere 64-bit versie , of de compatibiliteit met Windows 10,  is het upgraden waard !

 

  • V: Kan ik bij een upgrade ook direct van platform veranderen, bijv. van MACos naar Windows ?
    A: Al vanaf de release 2015 kan een SketchUp PRO  licentie naar keuze zowel onder Windows als in een MACos-omgeving gebruiken : de licentie is vanaf de release 2015 “cross-platform” !  Opgelet: voor SketchUp PRO 2020 hebt u wel minstens een 64-bit Windows (versie 7, 8 of 10) nodig, of Mac OS X versie 10.10  64-bit ; ook MacOS High Sierra wordt officieel ondersteund. Bij twijfel kan u een speciale check-up tool for Windows downloaden, die uw systeem test op compatibiliteit.

 

  • V: Werken de bestanden die ik in een oudere versie heb gemaakt nog wel in 2020, en kan ik nog saven in een vroeger formaat om samen te werken met collega’s die nog een oudere SketchUp gebruiken ?
    A: Ja, geen enkel probleem.  

 

  • V: Hoe zit dat met Extensions of Plugins, geïnstalleerd in een vroegere versie ?
    A: Die worden NIET volautomatisch overgebracht naar de nieuwe installatie van de SketchUp PRO  ... sommige addins moeten trouwens nog bijgewerkt worden om in de nieuwe versie te kunnen werken. Zie de C3A-update-workshops infobundels (beschikbaar op C3A.net) met meer gedetailleerde uitleg ivm het overbrengen van deze Extensions en Plugins.  Als je precies weet hoe de vork in de steel zit, dan is dat eenvoudig te regelen.  

 

  • V: Welke render plug-ins zijn al met SketchUp Pro 2020 compatibel ?
  • A: Voor de Render-plugins is een upgrade nodig. V-Ray NEXT is meteen beschikbaar via een update "NEXT 1.2" , compatibel met SketchUp PRO 2020. Bij V-Ray is er echter niet zoiets als een “onderhoudsplan”. Voor SketchUp PRO 2019 én 2020 is V-Ray NEXT vereist (dit lukt NIET met een V-Ray 3.x ), en vanaf febr. is enkel nog een V-Ray NEXT te koop (geen voorgaande versies meer). Een upgrade naar V-Ray NEXT kan trouwens enkel vanaf een V-Ray 3.x en … een Upgrade van een V-Ray 3.x naar een V-Ray NEXT kost 355€ (excl. BTW, febr. 2020).  We houden onze gebruikers van Enscape op de hoogte zodra we daar meer over weten. Gebruikt u nu zo’n Render-plugin ? Hou dan nog even uw huidige SketchUp PRO daarmee operationeel …
  • V: Ik heb een netwerklicentie met 5 activaties. Kan ik deze ook gedeeltelijk upgraden naar bv. 2 stuks?
    A: Nee, dit kan helaas niet. Netwerklicenties zijn enkel in zijn totaliteit te upgraden. Dus heeft u een netwerklicentie van bv. 5 stuks, dan dient u ze alle 5 te upgraden en betaalt u dus 5 maal de maintenance-prijs. 

 

  • V: Maakt het voor de prijs uit vanaf welke versie ik upgrade naar de nieuwste versie ? 
    A: Ja : is het onderhoudsplan méér dan een jaar verlopen, dan is de upgrade-prijs of "Reinstatement Fee" het dubbele. Opgelet: een SketchUp PRO versie waarvan het onderhoudsplan al meer dan 3 jaar verlopen is, komt niet meer in aanmerking voor een upgrade.

 

  • V: Is SketchUp PRO met Layout ook in 't Nederlands beschikbaar ? 
    A: Nee, de PRO-versie die samen met Layout gebundeld wordt is NIET in het Nederlands beschikbaar, enkel dus met het universele (voor ons Engelstalige) vakjargon. Vanuit C3A hebben we echter wel een uitgebreid Nederlandstalige handboek (+360 pagina's) erbij beschikbaar.

 

  • V: Als mijn Subscription Maintenance verlopen is, verloopt mijn licentie dan ook direct ? 
    A: "perpetual licenses" blijven gewoon "eeuwig"' geldig. U heeft alleen geen recht meer op een gratis update, upgrade of support op installatie / autorisatie wanneer uw Maintenance of Onderhoudsplan verlopen is. Maar opgelet: oudere versies (zoals de release 2016) krijgt moeilijkheden met Extensions en krijgt ook geen volle toegang meer tot 3D Warehoude ! Heb je een Subscription, dan stop de software op de einddatum van het Subscription. 

 

  • V: Is iemand die de gratis SketchUp Make commercieel gebruikt in overtreding ?
    A: Ja, de licentievoorwaarden van SketchUp MAKE (enkel nog tot de release 2017 beschikbaar) verbieden commercieel gebruik. Maar er zijn tal van andere redenen voor een Professional om met de SketchUp PRO versie te werken ! Zie deze SketchUp PRO Productinfo.

 

  • V: Mag de gratis SketchUp Make educatief gebruikt worden ?
    A: Ja, educatief is niet commercieel, dus ja. Maar … er zijn ook SketchUp PRO Educatieve licenties beschikbaar: Studentenlicenties à 50€ en School-netwerk-licenties voor een klaslokaal aan slechts 14€/lic/year inclusief 1 jaar maintanance (prijs excl. BTW en ev. admin. kosten, met een minimum instap van 10 licenties). Ook voor deze Educatieve Licenties kan je best bij C3A terecht !  

 

  • V: Ik gebruik  nog een gratis / oude SketchUp … maar wil wel eens zien wat de nieuwste SketchUp PRO te bieden heeft  …
    A: Kom dan eens af op de C3A-update-workshop SketchUp PRO. Deze zijn nu met deze release 2020, voor het eerst voorzien op woensdagnamiddag én woensdagavond 19 febr. 2020  in het C3A-cursuslokaal, exclusief voor alle met een SketchUp PRO aangekocht via C3A.   KLIK HIER voor meer details.

 


C3A is al sedert 2006 Authorised SketchUp PRO Reseller, ook SketchUp PRO Authorised Training Center.

Jaarlijks worden een achttal tweedaagse cursussen SketchUp PRO voor SketchUp-starters verzorgd, samen met regelmatige introductie- en vervolmakings-workshops. Ondertussen hebben we de ruimste groep SketchUp PRO Bouwprofessionals als onderdeel van de C3A-Userclub in Vlaanderen.  

Hebt u interesse om deze SketchUp PRO aan te kopen en samen met de C3A-Extensies en Services optimaal te integreren in uw praktijk ? 

Stuur een email naar C3A met uw verwachtingen, dan kan C3A in overleg een gepast voorstel voor u uitwerken ! 

Geïnteresseerd in een update van uw SketchUp PRO ? Dit noemt een SketchUp PRO Maintenance + Reinstatement Fee . Gezien ook Trimble ieder jaar alle vernieuwingen en optimalisaties in SketchUp PRO publiceert als een nieuwe release, is dit maintenance-systeem up-to-date houden zeker een aanrader. Via DEZE LINK kan je meteen ook een C3A-prijsoverzicht/bestelformulier downloaden waarmee je uw upgrade of "maintenance" kan bestellen ... en aldus heb je meteen ook een ticket voor de C3A-vervolmakings-update-workshop SketchUp PRO ...