2019
1

C3A Wijzerartikel

Dit artikel verscheen in de C3A wijzer

SketchUp Pro versie 2019

februari 2019
 

Trimble lanceerde op woensdag 5 febr. 2019 SketchUp PRO release 2019. Deze nieuwste SketchUp ziet eruit als de voorgaande (de look & feel is gelukkig niet gewijzigd). SketchUp Pro 2019 biedt diverse veranderingen en optimalisaties, zowel in SketchUp Pro én LayOut. En ... er is ook een nieuw product-aanbod, met o.a. voor het eerst ook een Subscription formule !

Werkt u nog niet met SketchUp PRO ? Werkt u nog met een oudere versie of de gratis versie ? Dan is het nu wel het moment om naar de nieuwste PRO-versie over te schakelen;  kom maar eens af op één van de update-workshops in het C3A-cursuslokaal,  waar we via een "vervolmakings-workshop SketchUp PRO" de nieuwste faciliteiten illustreren, met aandacht voor de typische PRO-faciliteiten én de aandachtspunten bij zo'n update !

 

Look & Feel

Deze SketchUp 2019 ziet er nog steeds uit als de voorgaande (de look & feel is niet gewijzigd). De Windows Tray met Tabs (zoals rechts op het scherm in de printscreen hierboven) was er al vanaf de release 2016: ipv de diverse vensters her en der op het scherm in de weg te zetten, is er nu net zoals in Layout een dergelijke tray waar de Windows beter gestructureerd op het scherm te beheren zijn. Exclusief voor de Windows-versie van SketchUp PRO !

SketchUp Pro 2019 - Nieuwe Features 

Welkom scherm

  • Files tab: direct toegang tot nieuwe, recente of herstelde projecten;
  • Learn tab: toegang tot SketchUp's Learning Management, forum en YouTube kanaal;
  • Licensing tab: toegang tot licentie gerelateerde informatie.

My Account

  • in de Toolbar rechtsboven in SketchUp Pro en LayOut zit nu een 'My Account' knop voor toegang tot je accountinformatie en om uit te loggen van een apparaat.
  • maakt het nog duidelijker dat een licentie persoons-gebonden is

Lijnstijlen

  • Voeg stippellijnen toe om bijvoorbeeld een eigendomsgrens of gedeelte om bij te bouwen aan te geven. Of dacht je eraan de RaamOpening-draairichting in 3D aan te duiden met een stippellijn ? 
  • Dit wordt ingesteld per layer: bij de layers is nu een “Dashes” optie bijgekomen (zie figuur). 

En nog meer

  • Import en export van Autodesk DWG / DXF  release 2018, de meest recente versie: ook AutoCAD release 2019 gebruikt nog het release 2018 DWG-formaat.
  • Tape Measure tool: Het rolmaatje geeft nu ook informatie over de lengte van geselecteerde lijnen, oppervlakte van vlakken en coördinaten van hulplijnen/-punten en intersecties d.m.v. een inferentielabel.

Layout 2019 - Nieuwe Features

  • File Locking: Als er 1 bestand in 2 LayOut instanties is geopend, wordt het bestand tijdelijk op 'Read Only' gezet om verkeerde opslag te voorkomen;
  • DWG ondersteuning: Eenheden zijn gemakkelijker aan te passen bij een DWG import;
  • Stippellijnen: De stippellijnen vanuit SketchUp zijn ook in LayOut te modificeren;
  • SketchUp Export: Optie die is toegevoegd bij de DWG/DXF export, zodat SketchUp de data beter interpreteert, groepen als componenten worden gezien en fills/patterns als vlakken.

 

Licentiëring met Maintenance én Subscription

De licentie-techniek van SketchUp PRO werd vanaf de release 2015 vernieuwd, en daar is nog wat aan bijgeschaafd met de recentste releases. De Trial-versie van SketchUp PRO loopt net zoals de Autodesk-software meteen voor 30 dagen Trial. Je kan perfect een SketchUp PRO 2019 naast een oudere SketchUp PRO op eenzelfde PC installeren, zodat je eerst wat kan experimenteren met deze nieuwste versie vooraleer helemaal over te schakelen. Ook wel nodig, want het zal wel weer enkele weken duren vooraleer allerlei plugins voor deze nieuwe release 2019 zullen beschikbaar zijn. Alhoewel: V-Ray en Enscape zijn al meteen beschikbaar via een vernieuwde versie geschikt voor SketchUp 2019 !

Een licentie is crossplatform zowel op Windows als MACos te gebruiken. Met het nieuwe cloud-gebaseerde licentiemanagement is er een betere controle (of toezicht) op het licentie-gebruik, met max. twee activaties voor een standalone-licentie (voor dezelfde gebruiker, ook een "thuisgebruik" of gebruik op zowel de vaste PC als de Portable, als "Subscription of Maintenance-right"). Let wel: een StandAlone SketchUp PRO licentie is een licentie voor één enkele "Named User", en is NIET bedoeld om afwisselend door verschillende personen te gebruiken. Een SketchUp PRO wordt geactiveerd “in de cloud”, over het internet. Dit betekent meteen dat u uw licentie moet de-activeren als u uw licentie wil overzetten op een andere machine. Dit kan vanuit het opstart-welcome-scherm.  Eens geactiveerd kan een SketchUp PRO standalone werken zonder netwerk- of internet-connectie maar een Netwerklicentie niet: die moet eerst uitgechecked worden (kan voor max. 7 dagen) om zonder netwerkconnectie te kunnen werken.

Helemaal nieuw met de release 2019 is de lancering van het Subscription model (zoals we dat al kennen van Microsoft, Adobe en Autodesk). De SketchUp PRO “Classic” formule, met een éénmalige aankoop (inclusief het eerste jaar onderhoudsplan) , wat dan naar wens kan opgevolgd worden met een “Maintenance” of Onderhoudsplan (momenteel à 110€/licentie bij een StandAlone) blijft beschikbaar, en licentiehouders met zo’n licentie kunnen met het Onderhoudsplan verder up-to-date blijven.  Hieronder een vergelijking tussen deze twee formules, met vermelding prijs én specifieke faciliteiten.

Ter verduidelijking van voorgaande figuur met typische faciliteiten zoals Trimble Connect, hierbij een overzicht van het Trimble portfolio  rond SketchUp :

Zover we nu weten blijft het 3D Warehouse en het Extension Warehouse algemeen en onbeperkt voor iedereen beschikbaar, maar misschien dat daar ook wel eens faciliteiten ontstaan die voorbehouden zijn aan Subscription-houders … zoals de Mixed Reality XR Viewers …

Ook via de SketchUp.com website wordt duidelijk gemaakt dat er een apart aanbod is voor niet-commercieel persoonlijk gebruik, drie formules voor professionals, en een aparte aanbod voor educatief gebruik. 

Fig.: op de SketchUp PRO website (zie printscreen hierboven) wordt enkel nog  de Subscription-formule in de kijker gezet, met een huurprijs per jaar. De SketchUp PRO “Classic” koop-licentie met daarna een prijsgunstige onderhoudsplan wordt daar niet meer vermeld.

Netwerklicenties zijn voorbehouden zijn voor groepen van minstens 5 licenties ineens , alhoewel er nog uit het verleden Netwerklicenties SketchUp PRO bestaan met enkele of zelf maar met één enkel licentie.  Deze netwerklicentie-groepen kunnen desgewenst nog uitgebreid worden, maar … één enkele netwerklicentie kost al meteen quasi dubbel zoveel als een StandAlone licentie, en de jaarlijkse Onderhoudplan-prijs van een netwerklicentie zal vanaf eind februari 2019 bijna dubbel zoveel kosten al voorheen.

Een netwerk-licentie heeft een constante internet-connectie nodig (ook toegang via poorten 5053 and 50530), maar een Netwerklicentie kan eventueel “uitgechecked“ worden (voor max. 28 dagen) om zonder netwerkconnectie te kunnen werken. Wat bij Autodesk “License Borrowing” noemt …

Opgelet: gebruikers van Netwerklicenties moeten goed begrijpen wat er zal gebeuren met hun licenties bij de overstap naar release 2019.

Upgrade

Alle SketchUp PRO 2018 users met een actief Maintenance of Onderhoudsplan bij C3A ontvangen via C3A automatisch een nieuwe licentiecode voor de release 2019 :  zodra beschikbaar bezorgt C3A deze licentiecodes aan alle C3A-SketchUp PRO Maintenance-houders die deze licentie via C3A aangekocht hebben. 

Hebt u nog een oudere versie in gebruik, of is uw Maintenance of Onderhoudsplan verlopen ? Oudere licenties SketchUp Pro kunnen ook “upgraden” mits een upgrade-prijs van het één jaar Onderhoudsplan plus een extra “reparatievergoeding” of de zogenaamde “Reinstatement Fee” zoals Trimble dit noemt. Prijzen van StandAlone SketchUp PRO licenties of upgrades zijn niet veranderd met deze nieuwe release, bij een nieuwe aanschaf is één jaar Maintenance of Onderhoudsplan verplicht en kan maar voor één jaar onderhoudsplan ingetekend worden (niet meer voor 2 of 3 jaar ineens). En ... vanaf release 2019 is nu ook een Subscription mogelijk!   KLIK HIER voor meer prijsdetails én een concreet C3A-voorstel voor de aankoop van een nieuwe licentie of een upgrade



C3A is al sedert 2006 Authorised SketchUp PRO Reseller, ook SketchUp PRO Authorised Training Center.

Jaarlijks worden een achttal tweedaagse cursussen SketchUp PRO voor SketchUp-starters verzorgd, samen met regelmatige introductie- en vervolmakings-workshops. Ondertussen hebben we de ruimste groep SketchUp PRO Bouwprofessionals als onderdeel van de C3A-Userclub in Vlaanderen.  

Hebt u interesse om deze SketchUp PRO aan te kopen en samen met de C3A-Extensies en Services optimaal te integreren in uw praktijk ? 

Stuur een email naar C3A met uw verwachtingen, dan kan C3A in overleg een gepast voorstel voor u uitwerken ! 

Geïnteresseerd in een update van uw SketchUp PRO ? Dit noemt een SketchUp PRO Maintenance + Reinstatement Fee . Gezien ook Trimble ieder jaar alle vernieuwingen en optimalisaties in SketchUp PRO publiceert als een nieuwe release, is dit maintenance-systeem up-to-date houden zeker een aanrader. Via DEZE LINK kan je meteen ook een C3A-prijsoverzicht/bestelformulier downloaden waarmee je uw upgrade of "maintenance" kan bestellen ... en aldus heb je meteen ook een ticket voor de C3A-vervolmakings-update-workshop SketchUp PRO ...