2009
4

C3A Wijzerartikel

Dit artikel verscheen in de C3A wijzer

REVIT-realisaties door G&G architecten

oktober 2009

G&G architecten, een jong ontwerpteam te Grimbergen onder leiding van Koen en Katja Gaudaen, is op een paar jaar tijd met een vijftal architecten heel efficiënt REVIT Architecture aan het toepassen bij de bouwvoorbereiding van allerlei projecten. Hierbij wat achtergrondinfo én een realisatie als voorbeeld.

G&G architecten te Grimbergen

G&G architecten is opgericht door Koen Gaudaen, architect, en Katja Gaudaen, interieurarchitect. Het is een jong ontwerpteam gevestigd in het centrum van Grimbergen en actief in diverse sectoren: woningbouw, overheids- en bedrijfsgebouwen, winkel- en horecainrichting en dit zowel op het gebied van architectuur, interieurarchitectuur als projectcoördinatie.

Elke opdracht bij G&G architecten wordt opgevat als een creatief proces waarbij de interactie tussen opdrachtgever, architect, aannemer en andere bouwpartners van groot belang is. Het programma van eisen, dat de verlangens en de beperkingen van de bouwheer bevat, vormt samen met de eigenschappen van de site en de geldende normen en wetten de rode draad in het ontwerpproces. Belangrijke begrippen bij de ontwerpen zijn: eenvoud, doordachte detaillering, duurzaam materiaalgebruik, energiebewust bouwen, budget, kleur, licht en ruimte. Zowel verbouwing als nieuwbouw, woningen, woongebouwen, kantoren en overheidsgebouwen behoren tot het werkterrein van G&G architecten.

Fig.: op de goed uitgewerkte websitewww.gg-architecten.be/ kan je een indruk opdoen van verschillende realisaties, waaronder dit project voor de bouw van het politiecommissariaat te Grimbergen via enkele renderings opgemaakt in REVIT Arch.

Referenties op www.gg-architecten.be

De referenties op de website www.gg-architecten.be tonen aan dat G&G architecten een uitgebreide ervaring heeft in diverse soorten van projecten. De kwaliteit van de ontwerpen wordt gegarandeerd door een doorgedreven ontwerpproces waarbij het uitvoeringsdossier uitgewerkt en voorbereid wordt tot in de kleinste details alvorens de aannemingswerken worden aangevat. In elke fase wordt een raming van de uit te voeren werken gemaakt zodat het budget strikt gerespecteerd kan worden. Vaak wordt een door G&G architecten opgestelde planning opgelegd aan de aannemer(s) zodat de werken binnen de afgesproken termijn worden uitgevoerd.

REVIT bij G&G architecten

Via C3A-Userclubid Styfhals & Partners kende arch. Koen Gaudaen de C3A-Werkmethodiek voor bestekken, meetstaten, CAD-tekenwerk e.d. , maar toen Koen Gaudaen halfweg 2006 persoonlijk met deze instrumenten aan de slag wilde en hiervoor informeerde bij C3A kwam onvermijdelijk ook REVIT op de voorgrond. Na een korte REVIT-introductie bij C3A volgde Koen Gaudaen zonder aarzelen zelf de vijfdaagse basiscursus REVIT in sept. 2006, en begin 2007 kwam ook medewerkster arch. Isabelle De Gols deze vijfdaagse cursus volgen. Enkele maanden later hebben ze samen dan zo’n tweedaagse Revit Family Editing gevolgd, waarna Revit écht wel goed gelanceerd zat in het buro.

Alle architectuurprojecten worden ondertussen vlot met Revit uitgewerkt. Arch. Michael Vits kwam begin 2008 erbij om het team te versterken en sprong meteen ook op de REVIT-trein, en momenteel volgen twee nieuwe architect-medewerkers Sigrid Annaert en Katrien Puttemans samen de vijfdaagse C3A-REVIT-cursus, zodat G&G architecten met meer “mankracht” hun projecten via REVIT met steeds meer zorg en detail kan uitwerken.

Realisatie in Revit

Voor de bouw van het politiecommissariaat te Grimbergen werd een wedstrijd uitgeschreven. Het ontwerp van G&G architecten, i.s.m. Styfhals & Partners, werd als laureaat verkozen. Door het typische gabarit wil het gebouw zich integreren in zijn omgeving. De sculpturale dakvorm geeft het gebouw echter zijn identiteit die het verdient als gebouw met openbaar karakter.

Zo’n project uitgewerkt in Revit biedt niet enkel sneller en beter alle benodigde plannen, doorsneden, gevels, inplanting, details e.d. dan uitgewerkt met een klassiek CAD-systeem, maar de automatische 3D zichten zijn zowel voor de ontwerpers als voor de bouwheer ook wel wat waard.

Vooral het feit dat zo’n virtuele maquette, volledig in 3D uitgewerkt, automatisch alle plannen up-to-date brengt bij wijzigingen die zowel in plan, doorsnede, aanzicht of 3D mogen doorgevoerd worden, kunnen de ontwerpers bij GG-Architecten ook wel appreciëren...

Fig.: verdiepingsplan, doorsnede en detail meubel in Revit

FAQ

Op de GG-architectenwebsite staan bijv. enkele FAQ’s, waaronder de volgende vraag die bouwheren zich wel eens stellen: “Hoe kan ik mij een duidelijk beeld vormen van het ontwerp alvorens het wordt uitgevoerd?

Het antwoord is, dankzij REVIT, meteen duidelijk: Een ontwerp wordt digitaal in 3D uitgewerkt. We bouwen maw een virtuele maquette van uw woning of gebouw. Dit 3D model levert ons diverse informatie en kan op uw vraag verder gedetailleerd worden zodat we een realistische visualisatie met weergave van de gekozen materialen kunnen opmaken.

Fig.: goed gedetailleerde doorsnedes in Revit, zowel 2D als 3D, één van de vele spectaculaire aspecten in Revit Architecture