2009
2

C3A Wijzerartikel

Dit artikel verscheen in de C3A wijzer

REVIT-Realisatie ABBP

april 2009

Regelmatig krijgen we bij C3A de vraag naar de verwerkingssnelheid van omvangrijke projecten in Revit. Werkt dat Bim-concept dan nog vlot en snel genoeg op onze huidige PC’tjes ? Vandaar ook onze interesse om eens zo’n groter project, gerealiseerd door architectenbureau Boeckx en Partners uit Oostende, te illustreren in deze C3A-Wijzer.

Revit Architecture (én de medewerkers bij Boeckx en Partners) kunnen duidelijk uitstekend omspringen met ook grotere projecten die toch in detail uitgewerkt worden!

Architectenbureau Boeckx en Partners

Figuur: overzicht van het volledige project Woon- en zorgcentrum Bierbeek

Het architectenbureau Boeckx en Partners NV uit Oostende is een vennootschap opgericht in 1992 met reeds activiteiten van eind jaren ‘70. Het buro is ook al van bij de start in 1992 aangesloten bij de C3A-Userclub. Het architektenbureau is werkzaam op verschillende terreinen met een voornaam accent op de sociale sector. Zo is het bureau thans bezig met de bouw van ziekenhuizen, bejaardentehuizen, service-flats, openbare gebouwen zoals postgebouwen en brandweerkazernes, schoolgebouwen en diverse bureau- en appartementsgebouwen. Het werkterrein van het bureau strekt zich uit over het volledige vlaamse landsgedeelte met af en toe een project in Wallonië en het buitenland.

Eind 2007 heeft medewerker Frans Debruyne de C3A-vijfdaagse basiscursus Revit gevolgd, en een paar maanden later ook Kathleen Tamsin en Rik Verhaeghe, zodat uit de totale ploeg van meer dan dertig medewerkers toch een team van drie personen de eerste projecten in Revit in het voorjaar 2008 kon beginnen aanpakken. Een van de eerste projecten die architecturaal helemaal in Revit uitgewerkt werd is meteen geen van de kleinste: een nieuwe woon- en zorgcentrum te Bierbeek.

Project Woon- en zorgcentrum Bierbeek

Boeckx en Partners heeft voor Bierbeek een woon- en zorgcentrum ontwikkeld op een licht hellend terrein langs de Tiense steenweg op de hoek met de Bergenlaan. Het gebouw telt 90 kamers en een dagopvangcentrum voor 15 eenheden.

Er is een groene parking georganiseerd tegen de Tiense steenweg en daarop sluiten de inkom, de polyvalente zaal, de zorgstraat met kapper, kine, ergo .. aan. Dit is de activiteitenzone voor bewoners in interactie met de beweging aan de straatkant. Op kelderniveau en in aansluiting op een half verzonken engelse koer zitten de personeelsfuncties als keuken, was, vestiaires, bergingen en de technische lokalen. Op die voorbouw sluiten in het stille, groene binnengebied de verblijfzones aan over twee bouwlagen. Een linkervleugel voor 2 x 25 senioren en een rechtervleugel voor 2 x 20 dementerenden geven met hun dagzalen, badkamers en activiteitenlivings uit op een grote binnentuin. De kamers zijn dan weer op de buitenkant geörienteerd op buitentuinen.

In dit gebouw is niet gewerkt met rechte gangen met identieke kamerbatterijen maar is er een individuele kronkelende wandeling tot bij de eigen woning. Panoramische ramen brengen de buitenomgeving binnen. De bewoners op de gelijkvloers hebben een terrasje in de buitentuinen.

De woonvolumes zijn uitgewerkt in donkere baksteen met geanodiseerd buitenschrijnwerk terwijl de gemeenschappelijke volumes in buitenpleister, plaatmateriaal, hout en natuursteen worden uitgevoerd. Het maakt de layout leesbaar en heeft een meer kwalitatieve belevingswaarde. Samen met de geuren en de kleuren van de bloemen en de kruiden, het geluid van de borrelende waterpartijen dragen ook de materialen, de kleuren, de lichtopeningen... bij tot een boeiend woonklimaat voor de residenten en een aangenaam werkklimaat voor het personeel.

Aanpak in Revit

Figuur: Revit 2010 met het project Woon- en zorgcentrum Bierbeek

Het project is opgesplitst in 4 delen: het project was te groot om in één projectfile uit te werken. Bovendien werd het project in het begin door drie medewerkers simultaan uitgewerkt, wat via de opdeling in gelinkte deelprojecten ook handiger te organiseren was. Kathleen Tamsin en Rik Verhaeghe hebben de projectdelen uitgewerkt, terwijl vooral Frans Debruyne specifieke Revit Families uitwerkte. Uiteraard werd erop toegezien dat de verschillende Families, materialen e.d. in de verschillende deelprojecten identiek zijn.

De vier subprojecten werden dan in één verzamelproject samengevoegd, zodat het project in zijn geheel beschikbaar was voor de presentatie van het complete project. In dit geheel werden dan ook de doorsnede-views bepaald, die dan verder met annotaties afgewerkt werden.

De bouwheer kon in de ontwerpfase de 3D zichten, de gerenderde gevelzichten én de ingekleurde grondplannen met kleurenschema’s volgens verschillende thema’s geweldig appreciëren. In eerste instantie, tot aan de bouwaanvraag, werden de tekeningen gemaakt met views op schaal 1/100 . Nadien werden views bijgemaakt, en werd verder gewerkt met planviews op schaal 1/50 . Deze views moesten via "dependent" views opgesplitst worden om uitgeprint te kunnen worden, want het project is te groot om op die schaal in één geheel op papier te krijgen.

De uitwisseling van de tekeningen via Export naar uitstekend gestructureerde AutoCAD DWG’s voor de externe studiebureaus verliep zeer vlot. Het studiebureau stabiliteit kon sterk appreciëren dat ze om het even welke doorsnede van het geheel kon krijgen.

In RVT-formaat zijn de vier deelprojecten toch respectievelijk 35Mb, 73Mb, 86Mb en 91Mb, en de overkoepelende file is toch ook 10Mb, zodat dit samen een project is van bijna 300Mb als dit in Revit Architecture ingelezen wordt.


Benchmark in Revit

Figuur: Revit 2010 met het project Woon- en zorgcentrum Bierbeek

Om de prestaties van Revit op onze machines te testen met dergelijke projecten hebben we bij C3A met dit project een reeks testen gedaan op verschillende types machines, van Portables overheen “gewone” desktop-PC’s tot CAD-Workstations. Algemeen kunnen we stellen dat de gewone handelingen op alle toestellen (zelfs met 32-bit Windows) opvallend vlot verlopen. Met “gewone” handelingen bedoelen we het openen van de tekening, schermmanipulaties in een 3D view zoals zoomen en pannen al dan niet met schaduwinstelling of ingekleurde vlakken, openen van de verschillende views, openen van deeltekeningen, aanpassen van parameters in deeltekeningen, tekening terug inladen in totaaltekening en aanmaken van secties in de totaaltekening. Natuurlijk is er wel een verschil vast te stellen naarmate we een recentere of zwaardere processor hebben in het toestel, maar het is verschil opmerkelijk klein tussen de verschillende type toestellen.

Enkel het renderen blijkt bij de toestellen met een Qore2Quad processor tov een Core2Duo meteen dubbel zo snel te verlopen (bijv. 10 minuten ipv 20 minuten), maar dat wisten we al zonder te testen...

Zie ook de achterkaft van deze C3A-Wijzer met een visueel overzicht van dit project:


Geschikte Hardware voor REVIT?

We hebben wij C3A al wat werkervaring met REVIT op de verschillende soorten apparaten, en weten ondertussen wel wat de kwaliteit van werken kan beïnvloeden. Wat ons opviel is dat REVIT ook dergelijke grote projecten toch vlot laat manipuleren op “gewone” PC’s ! En ondertussen ondersteunt REVIT 2010 heel wat beter dan voorheen 64-bit Windows... wat vooral voor die grotere bestanden veel gunstiger uitkomt.

Hebt u hier specifieke vragen over, aarzel dan niet eens contact met ons op te nemen.