2007
4

C3A Wijzerartikel

Dit artikel verscheen in de C3A wijzer

REVIT-Project garagecomplex te Gent

oktober 2007

Naar gewoonte vindt u op deze pagina’s van C3A-Wijzer een voorbeeld gerealiseerd door iemand van onze C3A-Userclub met één van onze software-instrumenten. Dit voorbeeld van architectenbureau Paul Temmerman, gerealiseerd met AutoCAD REVIT Architecture, betreft het garagecomplex DECLERCK, de VW – AUDI – SEAT Garage aan de Nieuwevaart te Gent, waarvan een beperkt deel is voorzien als renovatie van een bestaande garage (reeds uitgevoerd) en de nieuwbouw van een volledig nieuwe garage (start nov. 2007). Nuttig om te zien hoe REVIT ook voor industriële bouwprojecten een uitstekend instrument geworden is!

Architectenbureau Paul Temmerman

Dit is een realisatie van architect Paul Temmerman , afgestudeerd in 1983 HAISG, en reeds gestart in 1985 met 3D-ontwerp. Sindsdien werden alle architectuurprojecten in 3D-CAD-toepassingen uitgewerkt ; tot 2005 werd hier Speedikon voor gebruikt. Halfweg 2005 volgde Paul zo’n vijfdaagse C3A-basiscursus REVIT (toen nog de release 7). In het voorjaar 2006 kwam ook arch. David Mertens als jonge medewerker in het architectenburo terecht en volgde ook zo’n REVIT opleiding bij C3A. Sindsdien werken ze als team de architectuurprojecten met REVIT Architecture uit.

REVIT-aanpak

Voor het deel renovatie werden plannen uit 1992 vanuit Speedikon deels gerecupereerd via export en import in DWG-formaat. Met Revit werden in 3D de specifiek merkgebonden inrichtingen en integratie ervan in het renovatie-ontwerp gemodelleerd.

Voor het deel nieuwbouw werden de terreingegevens ingelezen vanaf de AutoCAD.dwg-bestanden van de landmeter. Door de grote omvang van het project werd gewerkt met verschillende deelprojecten: het model van het gebouw zelf, de aanleg terrein, gebouwen in de omgeving en 3D aankleding van het geheel. Deze onderdelen werden elk in een apart project uitgewerkt en later gelinkt aan het basisproject. De link-mogelijkheden zijn gelukkig opmerkelijk verbeterd in de nieuwste Revit-release. Dit verhoogde de snelheid van werken in de tekening aanzienlijk maar maakte het niet altijd eenvoudig om aanpassingen in het model of verschillende weergaves van het model te doen.

Er werd handig gebruik gemaakt van de 3D faciliteiten om aan de bouwheer en in tweede fase aan de aannemers het nodige ruimtelijk inzicht te bezorgen voor het volledig project. Deze informatie liet de bouwheer ook toe om het voorontwerp gemakkelijker te beoordelen en meer gerichte beslissingen te nemen omtrent bepaalde keuzes. Aanvullend werd een volledige 3D-animatie gemaakt die bezorgd werd aan alle betrokken partijen. Op die manier werd het mogelijk om iedereen een eenduidig inzicht te verschaffen waardoor de kans op communicatieproblemen verminderde.

Grote voordeel van deze 3D-aanpak in Revit ligt niet zozeer in de grafische kwaliteit van de 3D-beelden, eerder in de eenvoud om op het even welk ogenblik eender welk 3D-beeld te kunnen genereren ter controle van het ontwerp en als bijkomende informatie van de bouwpartners.

De kwaliteit van 3D-beelden in REVIT blijkt voldoende maar weinig aanpasbaar – daar is het in Revit niet echt om te doen. Mocht er echter meer tijd zijn overgebleven om een studie met gerenderde beelden uit te voeren, dan zou het resultaat nog overtuigender geweest zijn. Specifieke ontwerp- en projectgebonden elementen werden op maat en volgens afmetingen van producenten en studiebureau’s als nieuwe Revit-families in het project ingevoegd. Snel en eenvoudig werden nieuwe 3D-volumes gemodelleerd in de Revit Family Editor. Vanuit het totaalproject zijn deze moduleerbaar naar afmetingen en materiaalkeuze.

De uiteindelijke tekeningen (plannen, aanzichten, doorsneden) werden op zeer eenvoudige wijze afgeleid uit het 3D-model met garantie van coherentie. De afwerking echter van elke specifieke tekening met model lines, detail lines, filled regions, teksten e.d.m. is op bepaalde ogenblikken nog omslachtig en tijdrovend. Maar de leesbaarheid van de uiteindelijke plannen was toch uitstekend. Met settings in object styles werden op een snelle manier verschillende tekenelementen duidelijker voorgesteld. Beperkte overdrachtmogelijkheden (denk aan intensieve selectie procedure) van deze detail elementen tussen verschillende (deel)tekeningen onderling is blijkbaar nog voor verbetering vatbaar.

Tot slot werd met hulp van legendes van deur- en raamtypes, vloeropp, muuropp,… op een betrouwbare en snelle wijze een vrij gedetailleerde meetstaat van alle bouwelementen gegenereerd via Revit. Elke deur en raam kregen bijvoorbeeld een annotatie die zowel op de plannen en in de meetstaat terug te vinden is. Bestektekst kon Revit helaas niet zelf opmaken...

De omzetting naar DWG-formaat om de tekeninformatie aan andere bouwpartners door te spelen is zeker nodig en verloopt prima. Sinds versie 2008 stellen Paul en David minder inleesproblemen vast bij hun bouwpartners. Voordien was er blijkbaar ergens een probleem met X-refs waardoor de ontvangers AutoCAD-kennis moesten aanspreken om de tekeningen te kunnen inlezen. Er worden ook wel DWF-bestanden aangemaakt vanuit Revit, maar in de praktijk blijkt dat voorlopig nog maar weinig aannemers met DWF-formaat overweg kunnen.

Conclusie:

REVIT Architecture is niet alleen te gebruiken als ontwerptool met zeer goede presentatiemogelijkheden maar laat ook toe om degelijke documenten (tekeningen) op te maken. En dit blijkbaar niet alleen voor woningbouw … maar ook voor zo’n industriële projecten. En de extractie van alle getekende informatie naar meettabellen is mooi meegenomen.


Architectenbureau Paul Temmerman

Paul Temmerman is als architect afgestudeerd in 1983, HAISG. Paul is reeds gestart in 1985 met 3D-ontwerp en sindsdien werden alle projecten in 3D-CAD-toepassingen uitgewerkt. In 2005 was Paul overtuigd om naar Revit versie 7 over te stappen omwille van concept van het programma, flexibeler gebruik, voorstellings-mogelijkheden, uitwisselingsmogelijk-heden van data, toegankelijkheid van het programma voor iedereen die CAD-minded is. Activiteiten van het bureau: multidisciplinair, voornamelijk woon- en dienstgebouwen in de particuliere sector, zowel onder de vorm van nieuwbouw, renovatie als restauratie.


Eeklostraat 13

9030 GENT-MARIAKERKE

Tel : 09/227.91.05