2006
2

C3A Wijzerartikel

Dit artikel verscheen in de C3A wijzer

Revit in de praktijk, bij arch. Danny Plaetinck

april 2006

Arch. Danny Plaetinck is één van de architecten uit onze C3A-Userclub die na enkele jaren werkervaring met ADT nu ook Revit ontdekt heeft en na een zestal maanden ervaring de positieve impact ervan in zijn praktijk ervaren heeft. Aan de hand van enkele gerealiseerde projecten komt arch. Danny Plaetinck dit zelf eens toelichten op ons C3A-Event op 10 mei in het ICC te Gent...

ArchitectenBuro Plaetinck en De Muynck

Danny Plaetinck studeerde in 1983 af als architect in Sint Lucas Gent, waarna hij samen met zijn echtgenote, architect Lieve De Muynck een eigen zelfstandige praktijk uitgebouwd heeft. Danny was een van de eerste ADT gebruikers, maar schakelde ook als een van de eerste over naar Revit Building halfweg vorig jaar. Reeds tijdens de C3A-vijfdaagse basiscursus Revit kwam Danny al met zijn eerste Revit-realisatie af, en ondertussen heeft hij al zo’n zestal maanden praktijkervaring opgedaan.

De motivatie om met Revit te starten was de mogelijkheid om meer creatief bezig te zijn met architectuur, en op een vrij eenvoudige, intuïtieve manier de nodige documenten, plannen te genereren uit het creatieve proces. Dat bovendien een heel pak aanvullende data (meetlijsten, vlekkenplans, gerenderde beelden..) zeer eenvoudig af te leiden is uit het model, is uiteraard meegenomen. De intuïtieve aanpak en eenvoudige interface, die de belofte van het bouwen van een virtueel model volledig waar maakt, met een zeer goede technische detaillering bij de afgeleide bouwplannen, heeft Danny ondertussen al uitstekend kunnen ervaren.

REVIT Realisatie

Fig.: doorsnede-fragment

Figuur: 3D inplanting in Revit

Na een paar eerder kleinere projecten in Revit uitgewerkt te hebben, heeft Danny eind vorig jaar een heel wat groter project in Revit ontworpen en technisch uitgewerkt. In opdracht van Huysman Bouw, eveneens C3A-Userclublid, moesten een vijftigtal wooneenheden op een kleine hectare gerealiseerd worden. Een mix van rijwoningen, meergezinswoningen en appartementen was wenselijk op die site, en met het ontwerp werd goed ingespeeld op de specifieke omgeving.

Niet enkel de gebouwen maar ook de verkaveling zelf werd in Revit gerealiseerd. Een zevental bouwblokken werden als aparte Revit projecten uitgewerkt en samengebracht via linking tot één overkoepelend Revit-project (zie inplanting onderin deze pagina). Met heel wat creativiteit werd het project zowel stedenbouwkundig, architecturaal maar ook Revit-technisch tot in de details opmerkelijk goed uitgewerkt. Danny was eigenlijk wel enthousiast over de beduidende tijdswinst bij het uitwerken van dit project, de zekerheid in de consistentie van het geheel en de kwaliteit van de uitgebreide bundel automatisch gegenereerde plannen, doorsneden, gevels én 3D zichten!


Van start met Revit Building...

In een vorige C3A-Wijzer werd al eens melding gemaakt van de vlotte start die Danny Plaetinck met deze software maakte: zie het artikel uit C3A-Wijzer van eind 2005.