2011
4

C3A Wijzerartikel

Dit artikel verscheen in de C3A wijzer

REVIT Arch. en REVIT MEP: bouwtechnische installatietechnieken

oktober 2011

Autodesk REVIT, ontwikkeld voor Building Information Modeling (BIM) is bedoeld voor gans de bouwsector en alle bouwpartners, zeker niet enkel de architect-ontwerpers. Ook interieurinrichters, structurele en technische studiebureaus (met o.a. REVIT Structure en REVIT MEP), uitvoerende bouwaannemers en diensten der gebouwen voor het beheer van hun gebouwen kunnen best REVIT als basis en uitwisselingsmodel voor hun projecten gebruiken! En... REVIT MEP laat de ontwerper toe om de volledige technische installatie uit te werken (elektra, verwarming, sanitair, riolering, HVAC, brandveiligheid... ). 

Momenteel vormen REVIT Architecture, Structure en MEP een drieluik: drie aparte software-pakketten, drie aparte smaken van het REVIT platform, elk met dezelfde “engine”. Maar daar verwachten we binnenkort verandering in, en ondertussen worden deze drie aparte Revit’s al gebundeld aangeboden via de Autodesk Building Design Suite. 


Technische Uitrusting gebouwen met REVIT MEP 

REVIT MEP laat in eerste instantie toe om de gehele technische installatie in te tekenen met identieke voordelen als deze in Revit Architecture. Daarnaast zijn er reeds een aantal berekeningsmodules ingebouwd die toelaten om bijvoorbeeld luchtkanalen te dimensioneren en een inschatting te maken van de verlichtingsniveau's. De intrinsieke kracht van het Revit-platform laat toe hier verder op te bouwen zodat nu ook andere berekeningen binnen handbereik komen zoals warmteverliesberekening, radiatordimensionering, rioleringberekening... Dit helpt de ontwerper bij het dimensioneren van de technieken, en zal hij eventueel het ontwerp naar vormgeving en materiaalkeuze bijsturen teneinde met geringere vaste kosten de gewenste waarden te behalen. 

Een hinderpaal was tot voor kort het ontbreken van belgische/europese content in MEP, zodat het pakket met de hier geldende normen kan werken. Witas Ingenieursbureau te Lokeren is daarrond echter een en ander aan het uitwerken … Zaakvoerder Wim Tas is al van in 2008 Revit MEP in de praktijk aan het toepassen, en lanceerde begin 2011 de eerste release van dé localiser voor Revit MEP in België. Wim Tas is deze oplossing op de recente C3A-workshops rond dit thema ook persoonlijk komen presenteren! 


Technische Uitrusting gebouwen OOK met REVIT Arch.

Met REVIT Arch. kan met een goede werkmethodiek én enkele gepaste voorbereidingen in de template en bibliotheken ook al heel wat qua technische uitrusting goed aangepakt worden, en afgestemd op wat er diepgaander in REVIT MEP kan gebeuren. Een REVIT-samenwerking tussen architecten en studiebueaus’ op dit vlak kan zeker voor àlle partijen heel rendabel worden... 

Dit thema wordt één van de aandachtspunten voor de C3A-REVIT-Extensies bij de next release, zodat ook architect-ontwerpers de voorstudies technieken wat slimmer kunnen aanpakken met Revit Arch! 


In de marge

Vooral omdat we al zo’n 60-tal C3A-Userclubleden hebben die via zo’n Building Design Suite Premium zowel over REVIT Arch. én REVIT MEP beschikken, werden in september enkele workshops rond dit thema verzorgd. 

Ing. Wim Tas is als één van de pioniers in Vlaanderen Revit MEP in de praktijk aan het toepassen, en lanceerde begin 2011 de eerste release van dé localiser voor Revit MEP in België. Wim Tas is deze oplossing op de recente C3A-workshops rond dit thema ook persoonlijk komen presenteren ! Bezoek voor meer info ook eens de Witas Website, en de blogspot van Wim Tas ivm de MEP Localiser voor onze regio.

Klik HIER voor de volledig infobundel van de C3A-Workshops van sept. 2011 rond dit thema – opgelet: PDF van 6 Mb ! In deze bundel zijn op de laatste pagina’s ook enkele voorbeelden uit de praktijk opgenomen.