2018
2

C3A Wijzerartikel

Dit artikel verscheen in de C3A wijzer

Revit 2019 update en nieuwe C3A-Revit Extensies

mei - juni 2018

Naar jaarlijkse gewoonte komt Autodesk in april met een nieuwe release van hun software uit. Ook dit jaar hebben we aan de Revit-2019-update een stevige boterham te verwerken, vooral omdat de C3A-Revit-Extensies grondig herwerkt en aangevuld werden. Via een reeks korte maar intense workshops werden in mei en juni acht workshops verzorgd (exclusief voor C3A-Userclubleden) met een overzicht van de nieuwste Revit-vaardigheden en de vernieuwingen bij de C3A-Extensies. Voortgaande op de reacties tijdens deze workshops hebben we ondertussen enkele vervolmakings-workshops en cursusdagen voorzien om specifieke aspecten heel wat meer in detail te leren kennen. 

Op deze reeks workshops werden niet enkel de nieuwste Revit-faciliteiten kort maar krachtig verduidelijkt, maar deze sessies waren meteen ook de gelegenheid voor de lancering van de grondig vernieuwde C3A-Revit-Extensies release 2019 én voor overleg onder de snel groeiende groep Revit-users in Vlaanderen. Deze workshops werden verzorgd op 9 en 23 mei, ook op 6 juni en 20 juni 2018, telkens zowel een namiddag- én avondsessie (enkel de achtste en laatste sessie was niet helemaal volzet, samen ongeveer 200 deelnemers) ... Hebt u deze workshop gemist ? Neem dan eens de infobundel door van deze workshops, beschikbaar onderin dit artikel in C3A-Wijzer.


Revit 2019 optimalisaties

Een beknopt overzicht van de vernieuwingen bij Revit 2019 zijn uiteraard ook te vinden op de Autodesk-website, daar worden een reeks nieuwe Architectural Design / Structural en MEP Engineering / Construction features beknopt geïllustreerd. Op de belgische (of nederlandstalige) website staat een heel beknopte omschrijving met bijhorende figuur, maar op de US (engelstalige) website zijn deze nieuwe features telkens voorzien van een kort filmpje ...

zie https://www.autodesk.be/nl/products/revit/new-features zoals hierboven in de figuur weergegeven,
maar spring even naar de US-website voor de bijhorende korte filmpjes

Een overzicht van enkele belangrijke vernieuwingen : 

  • Sterk vernieuwde Views, met voor het eerste echt MultiMonitor support voor Revit.
  • Uncropped 3D perspective views: perspective views en orthographic views hebben dezelfde mogelijkheden gekregen, en nu kunnen we switchen tussen beide voorstellingswijzen in alle 3D views.
  • Levels in 3D Views, met geoptimaliseerde faciliteiten voor Scope Boxes.
  • AND én nu ook OR conditions voor view filters. Bijv. perfect geschikt voor de nieuwe C3A-families met extra brandwerendheid-eigenschappen bij wanden en deuren. 
  • Background fill patterns bij Materials weergave en Filled Region annotaties, maar ook bij Graphic Overrides bij View Filters en Phasing-weergave.
  • Physically-based material appearances voor betere renderings (zoals V-Ray for Revit ook doet).
  • Structural connections, met o.a. Custom Steel Connections en Fabrication Elements.
  • Revit MEP / Systems uitbreidingen, ook naar analyse, berekeningen en fabricage.

Niet enkel in Revit, maar ook rond Revit is vanalles aan het evolueren. De samenwerking via IFC met andere BIM-systemen wordt steeds meer toegepast, en via de AEC Collection zijn diverse extra faciliteiten beschikbaar (zoals Dynamo, Navisworks Manage, 3ds MAX, CloudRendering, Insight, ...), waarbij vooral de BIM 360 cloudfaciliteiten een grondige remake gekregen hebben. Vandaar dat we bij C3A een aantal aanvullende workshops "BIM 360 NextGen" en "Insight" nà het bouwverlof voorzien.

Voor heel wat meer details, neem dan eens de infobundel door van deze workshops beschikbaar onderin dit artikel in C3A-Wijzer.


C3A-Revit-Extensies 

Bij deze C3A-Revit Extensies gaat het vooral over een werkmethodiek met bijhorende C3A-Revit-template en een groeiende set bibliotheken met steeds beter uitgewerkte Revit-families. Ter gelegenheid van deze nieuwe Revit werden ook de C3A-Revit Extensies compleet en grondig herwerkt. De implementatie van o.a. de nieuwe afspraken conform de Revit Standards, waarbij o.a. ALLE families herbenoemd werden (zowel System Families als Standard Model Families) én alle Materials een beter gestructureerde naamgeving gekregen hebben, had meteen diepgaande implicaties op de C3A-Revit Template en de gehele C3A-Revit bibliotheek. Gelegenheid ook om niet enkel de C3A-Doors en Windows te herwerken en aan te vullen met extra BIM-info en extra varianten, en ook om de bibliotheken met sanitair en meubilair verder uit te bouwen. Ook de werkmethodiek voor brand- en evacuatieplannen (via een compleet nieuwe set veiligheidspictogrammen conform de nieuwste normen), de werkmethodiek ter voorbereiding van de nieuwe omgevingsvergunningen en de werkmethodiek ter voorbereiding van de nieuwe S-peil EPB-berekeningen conform VEA werd grondig aangepakt in deze nieuwe set C3A-Revit-Extensies.

Op deze update-workshops was tijd tekort om alle aspecten echt in detail te verduidelijken, maar aanvullend op een snel overzicht van wat er allemaal nieuw uitgewerkt werd, is een uitgebreide en gedetailleerde set documentatie beschikbaar zodat iedereen zich verder kan verdiepen in allerlei details. Een beknopt overzicht:

  • evolutie van de Internationale Revit Standaardisatie en de impact op de C3A-Revit-Extensies
  • volledig vernieuwde en heringerichte C3A-Revit-Template, met nieuwe naamgeving
  • vernieuwde C3A-Revit bibliotheek, met nieuwe Doors en Windows, Furniture, ...
  • uitbreiding C3A-Extensies met veiligheidspictogrammen conform de nieuwste normen
  • specifieke aanpak ter voorbereiding van een digitale bouwaanvraag of omgevingsvergunning
  • specifieke aanpak ter voorbereiding van een S-peil EPB-berekening 
  • de evoluerende BIM-Bouwdata-Extractie (organisatie van de meetstaat-tabellen in Revit en automatische export en de vernieuwde import-faciliteiten in C3Admin om de meettabellen gelinkt in de C3A-Excel-meetstaten te verwerken)
Aan te raden om bij NIEUWE projecten deze nieuwste set C3A-Revit Extensies te gebruiken als basis, want dit geheel vormt ondertussen de beste en meest uitgebreide C3A-Revit Template en bijhorende Revit Familie Bibliotheken die we ooit al gehad hebben,  inclusief een complete voorbereiding voor de automatische Meetstaat-Extractie en import in Excel via de C3Admin- bestek- en meetstaat-werkmethodiek.  Hoe kan het ook anders, als we dit met heel wat feedback en ervaring van steeds meer Revit-users in onze regio blijven optimaliseren. 

Voor heel wat meer details, neem dan eens de infobundel door van deze workshops beschikbaar onderin dit artikel in C3A-Wijzer.


Vervolg via aanvullende workshops en vervolmakings-cursussen:

Voor meer details verwijzen we graag naar de uitgebreidere infobundel van deze reeks update-workshops, onderin dit artikel beschikbaar voor alle geïnteresseerden. Tijdens deze workshops werd via een C3A-Vragenformulier_Revit2019_UpdateWorkshops ook gepolst naar wat iedereen al toepast en vooral ook naar de interesse om meer te weten te komen rond bepaalde thema's. Niettegenstaande de meeste deelnemers aan deze workshops al de C3Admin werkmethodiek voor de meetstaat-extractie al toepassen, en de meeste ook al Family Editing in Revit toepassen, scoorde de vraag naar aanvullende opleidingen rond deze C3A-meetstaat-extractie werkmethodiek in Revit én Family Editing het hoogst. Maar ook thema's zoals Worksharing, Phasing en de nieuwe Revit Structure faciliteiten staan hoog op het verlanglijstje. Thema's zoals BIM 360 "nextgen" en Insight blijken quasi ongekend (en dus ook nog onbemind), maar via enkele aanvullende workshops meteen nà het bouwverlof zullen we daar zeker verandering in brengen. Hieronder enkele nieuwe workshops en vervolmakingscursussen die naar aanleiding van deze reeks workshops nu ook op de C3Agenda staan:


nieuwe C3A-BIM360 NextGen workshops vanaf 29 aug. 2018

nieuwe C3A-BIM360 Insight workshops vanaf 5 sept. 2018


C3A-cursusdag Revit MeetstaatExtractie vanaf 28 aug. 2018

C3A-tweedaagse cursus Revit Structure vanaf 3 sept. 2018

Klik op de figuren hierboven voor de uitgebreidere aankondigingen van deze nieuwe Revit-opleidingen, daar kan u zich ook meteen aanmelden. 



Meer details via de C3A-Workshop-bundel


Klik op de figuur hierboven voor de
uitgebreide C3A_Revit2019_UpdateWorkshop.pdf van 141 pag.

Alle deelnemers hebben een geprinte versie van deze infobundel meegekregen op de workshop zelf, maar alle deelnemers hebben ook nà de workshop deze infobundel digitaal toegestuurd gekregen: in deze infobundel zijn vele hyperlinks voorzien naar meer info op het web, “in the cloud”. Neem zeker de tijd om enkele verwijzingen naar die extra info ook eens te bekijken, uiteraard vooral ivm de thema’s die u interesseren!

Op aanvraag kunnen we deze workshop voor een groep C3A-Userclubleden nog wel herhalen. Laat maar weten of daar interesse voor is !

 

 

De nieuwste set C3A-Revit-Extensies release 2019, met alle bestanden in het release 2019 – formaat (maar ook nog een complete set voor Revit Release 2018) wordt exclusief voor C3A-Userclubleden beschikbaar gesteld via C3A.net .