2023
3

C3A Wijzerartikel

Dit artikel verscheen in de C3A wijzer

KMO-portefeuille overheidssteun voor de C3A-opleidingen

april 2019 + update 2024

C3A heeft de nodige kwaliteitscertificaten en is erkend voor het systeem van de Vlaamse KMO-portefeuille als dienstverlener voor de pijler Opleiding , waardoor uw opleidingen bij C3A eventueel voor een deel door de Vlaamse Overheid kunnen vergoed worden ! Vanaf jan. 2009 is deze formule met de KMO-portefeuille via C3A van kracht en deze erkenning werd laatst vernieuwd op 12 maart 2024  en is nu geldig voor C3A+Arkance tot maart 2029 Vanaf april 2023 gaan de C3A-opleidingen door in de cursuslokalen van Arkance-Systems in Aalst en/of Lokeren, en vanaf augustus 2023 worden de C3A-opleidingen gefactureerd via Arkance-Systems, zodat bij aanvraag voor de KMO-overheid steun het  erkenningsnummer van Arkance-Systems moet gebruikt worden : DV.O229434 . Ook op de KMO-portefeuille website wordt gepolst naar de ervaringen van de cursisten, en nu en dan wordt ook daar een uitspraak over gedaan.  KLIK HIER voor een reeks recente c3a_kmodienstverlener_beoordelingen_2016a2019.pdf, met op de laatste pagina een overzicht van een aantal citaten.

Dit voordeel voor de meeste C3A-cursisten is er niet zomaar: enkel organisaties die hoog scoren op kwaliteit en klantentevredenheid komen in aanmerking voor de kwaliteitserkenning. Deze klantentevredenheid over de dienstverlening wordt gemeten via telefonisch onderzoek en interviews, en via een audit wordt de interne werking van de organisatie gecontroleerd. Deze erkenning en kwaliteitsaudit wordt regelmatig grondig geëvalueerd. Na de uitstekende resultaten waren we zelf ook tevreden met de zeer sterke waardering van onze cursisten (met scores van 100% op algemene indruk en 96% op tevredenheid aspecten). Uiteraard blijven we ons tenvolle inzetten, want blijkbaar kan alles steeds beter ... 

KMO-Portefeuille ?

De KMO-portefeuille is de subsidie-maatregel van de Vlaamse overheid voor initiatieven rond de pijlers opleiding en advies. Dit is de opvolger van het vroegere BEA "Budget voor opleiding, advies, mentorschap en kennis" of opleidingscheques en is de naam voor de geïntegreerde subsidiemaatregel waarmee kleine en middelgrote ondernemingen met steun van de Vlaamse overheid diensten kunnen betalen die de bedrijfsvoering bevorderen, zoals de C3A-opleidingen. De Vlaamse overheid subsidiëert een deel van de netto factuurkosten voor opleidingen, met een maximum per onderneming en per jaar. Indien beperkte cateringkosten en cursusmateriaal inbegrepen zijn in de kostprijs van de opleiding (wat het geval is bij de C3A-opleidingen) kunnen ze meegenomen worden in de subsidieaanvraag, aldus kan de steun voor 30% van het netto-bedrag excl. BTW (30% = het percentage bij kleine ondernemingen vanaf 1 dec. 2019).

De KMO-portefeuille heeft een toegangsprocedure op het internet waarbij u ofwel een zogenoemd federaal token ofwel een elektronische identiteitskaart nodig hebt om een dossier in te dienen of op te volgen.  De eerste keer moet u een registratieprocedure doorlopen, daarna volstaat het om u opnieuw aan te melden via een eenvoudige login. Zowel KMO’s , vrije beroepen en zelfstandigen komen in aanmerking, zolang ze een van de aanvaardbare hoofdactiviteiten en juridische vormen hebben. Ivm de activiteit dient u ook een referentiecode uit de NACEBEL 2008 lijst op te geven. Hiernaast meteen enkele van deze codes waar de C3A-cursisten meestal onder vallen.


De "vereenvoudigde" KMO-portefeuille vanaf 1 april 2016 en aanpassing vanaf 1 dec. 2019

Rationalisering van de in aanmerking komende diensten

De verscheidende bestaande pijlers, domeinen en afzonderlijke steunplafonds en percentages van de kmo-portefeuille verdwijnen. In het toekomstige systeem krijgt elke kmo jaarlijks één subsidieplafond en één steunpercentage dat die kmo afhankelijk van haar noden en behoeftes kan inzetten voor opleiding en/of advies. Nu wordt onderscheid gemaakt volgens de grootte van de onderneming. Vanaf 1 dec. 2019 : kleine ondernemingen krijgen een jaarlijks steunplafond van 7.500 euro, het steunpercentage bedraagt 30%, voor middelgrote ondernemingen (> 50 VTE of voltijdse equivalenten)  is het steunpercentage vanaf 1 dec. 2019  nog 20%.

Administratief eenvoudig steunverleningsproces

Het aanvragen en toekennen van de subsidies wordt eenvoudiger via een vernieuwde en intuïtief te gebruiken website.  Er wordt gekozen voor een geautomatiseerd proces waarbij de kmo-portefeuille beperkt wordt tot subsidieverstrekking zonder dossierbehandeling door de administratie zoals vandaag al gebeurt in bijv. de pijler opleiding. Vanaf april 2016 zullen dienstverleners niet meer elke steunaanvraag apart moeten bevestigen, maar gaan ze uit van een een automatische goedkeuring. Dienstverleners blijven er wel op toezien dat de steunaanvraag voldoet aan de voorwaarden van de kmo-portefeuille; zo niet kunnen zij de steunaanvraag alsnog weigeren. 


Hoe verloopt dit nu praktisch ?

Praktisch voorbeeld met een cursus van één cursusdag: 

  • U schrijft zich in voor een C3A-cursus via onze website. De verminderde prijs voor C3A-Userclubleden bedraagt 240 euro excl. 21 % btw (€290.40 incl. BTW) , voor niet-aangeslotenen is dit 340 euro excl. 21 % btw (€411,40 incl. BTW)
  • U vraagt subsidie aan voor de prijs van de opleiding excl. het btw-bedrag (= 240 euro of 340 euro), hierbij hebt u het Arkance-Systems-erkenningsnummer nodig: DV.O229434 . Als kleine onderneming betaalt zelf slechts 70% van het bedrag (= 168 euro of 238 euro) aan KMO-portefeuilledienst (indien bescheiden cateringkosten en cursusmateriaal inbegrepen zijn in de kostprijs van de opleiding kunnen ze meegenomen worden in de subsidieaanvraag).
  • Na ontvangst van onze factuur betaalt u aan Arkance-Systems het btw-bedrag én vergeet niet om dan ook nog eens in te loggen om via de betaalknop van de kmo-portefeuille het overgebleven verschuldigde totaalbedrag aan Arkance-Systems te laten betalen door de KMO-portefeuilledienstverlener  (Sodexo). 

Theoretisch hebt u tot uiterlijk 14 kalenderdagen na aanvang van de opleiding de tijd om uw subsidie aan te vragen, maar praktisch gebeurt dit best voor de aanvang van de opleiding. 

Hoe vraagt u nu een subsidie aan?

U vraagt de subsidie aan via een interactieve webtoepassing ; klik op de links hieronder voor meer details : 

Voor meer info kunt u terecht op de website  http://www.kmo-portefeuille.be/ of belt u het gratis nummer 1700. 


Kwaliteitslabel voor de C3A-opleidingen 

Van opleidings- of consultingorganisaties worden steeds hogere kwaliteitseisen en meer garanties inzake professionalisme geëist. Qfor is een kwaliteitslabel dat gebaseerd is op klantentevredenheid over opleidingen en bijhorende dienstverlening. Het Qfor kwaliteitslabel is een Europees label dat enkel wordt toegekend aan training- en consultingorganisaties die aan strikte kwaliteitsnormen voldoen. Het Qfor-model biedt kwaliteitserkenning door een onafhankelijke derde partij, via de ClientScan methode met de focus op klantenperceptie. Aanvullend wordt ook het profiel en de activiteiten van de opleidingsorganisatie in kaart gebracht en gevalideerd door de auditor. 

De module ClientScan meet via een klantentevredenheidsonderzoek de kwaliteit van de dienstverlening zoals deze wordt ervaren door de klanten. Dit onderzoek wordt telefonisch uitgevoerd door de auditor op basis van een steekproefsgewijze selectie uit de volledige klantenlijst van de organisatie. Tijdens de interviews bevraagt de auditor de klanten over hun perceptie over de organisatie en de ontvangen dienstverlening. Tegelijkertijd peilt hij naar de tevredenheidsgraad van de klanten volgens een beproefde interviewmethodologie. 

Bij deze nogal uitgebreide bevragingen komen allerlei aspecten aan bod, waaronder het voortraject, de uitvoering, de trainers, het natraject, relatiemanagement, administratie & logistiek, prijs-kwaliteitverhouding en algemene indruk. 

Uitstekend resultaat : score 96% à 100%

C3A werd aanvankelijk met de Qfor Clientscan doorgelicht, we waren zelf ook tevreden met de sterke waardering van onze cursisten. Met een score van 96 % op tevredenheid en 100 % op algemene indruk, haalde ons opleidingscentrum met de beste cijfers opnieuw dit Qfor-certificaat. 

De reacties van de geïnterviewde C3A-cursisten én het syntheseverslag van de auditor waren uiterst positief over allerlei aspecten van onze werking, vanaf het voortraject, de verzorgde uitvoering van onze opleidingen én de nazorg. Via ons specifieke C3A-model via de C3A-Userclub met de diverse C3A-Services, bieden we echte toegevoegde waarde voor onze sterk gespecialiseerde sector, wat blijkbaar ook gewaardeerd wordt. 

Nog bedankt aan de C3A-cursisten die allen zo positief gereageerd hebben op het uitgebreide interview van de auditor ! 


Volledig Q-For verslag:

Deze C3A-cursussen lopen al vele jaren ... Download hier het Qfor kwaliteitslabel audit-verslag van 2008 en 2011 met betrekking tot de C3A-Opleidingen in PDF-formaat : 

Ook op de KMO-portefeuille website wordt gepolst naar de ervaringen van de cursisten, en nu en dan wordt ook daar een uitspraak over gedaan.  KLIK HIER voor een reeks recente c3a_kmodienstverlener_beoordelingen_2016a2019.pdfmet op de laatste pagina een overzicht van een aantal citaten.