2021
1

C3A Wijzerartikel

Dit artikel verscheen in de C3A wijzer

Circulaire Bestekteksten

januari 2021

CircuBestek is één van de 29 projecten die Vlaanderen Circulair subsidieert om de circulaire bouweconomie te stimuleren. Doel van Circubestek is dat voorschrijvers gemakkelijk hun weg zullen vinden naar bestekteksten van circulaire materialen en technieken. Hoofdindieners van het project zijn Redactiebureau Palindroom (beheerder van de website circubuild.be), VIBE en BLIEBERG A.C.E die voor dit project ook kunnen rekenen op de steun van VMSW, C3A, Tender Expert en een expertenpanel van 10 fabrikanten en 11 architecten.


Circulair Bouwen

Circulair bouwen is één van de belangrijke pijlers van het Vlaamse circulaire economiebeleid. Gebouwen worden niet meer louter tegen de vlakte gegooid, maar glas, beton en staal worden gebruikt om nieuwe gebouwen mee op te trekken en bouwwerken worden fundamenteel herdacht om de afvalberg minimaal te houden. Op initiatief van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir, Vlaanderen Circulair en de OVAM werd in de zomer van 2020 een subsidieoproep gelanceerd voor innovatieve bouwprojecten die de principes van circulair bouwen toepassen. In dec. 2020 werden 29 projecten van diverse partnerschappen geselecteerd die in totaal kunnen rekenen op 2,8 miljoen euro steun.  Zie dit artikel zuhal-demir-maakt-2-8-miljoen-euro-vrij om-vlaanderen-te-laten-versnellen-in-circulair-bouwen  met een overzicht van de 29 geselecteerde projecten.


CircuBestek

Uiteraard vormt het gebruik van circulaire materialen geen garantie voor een circulair gebouw, de ontwerpaanpak is zeker zo belangrijk. Maar anderzijds vormt de materiaalkeuze een niet te onderschatten sluitstuk van een circulair project. Door een platform uit te werken voor het bundelen van circulaire bestekteksten én door integratie met bestaande structuren (VMSW en C3A) kunnen we op dit vlak wel degelijk een verschil maken.

Vandaag worden in bestekken nog maar zelden circulaire materialen voorgeschreven. Daardoor is het moeilijker om die te laten toepassen in een bouwproject. Momenteel is het nog niet eenvoudig om bestekteksten van circulaire materialen en technieken terug te vinden, laat staan dat ze samen op één platform staan. Voorschrijvers die overtuigd zijn van circulair bouwen, moeten ze nu dus vaak zelf opstellen. Dit vraagt echter tijd en ervaring die ze nauwelijks hebben en daardoor haken ze af. Dit zijn één voor één gemiste kansen.

Door bestekteksten van circulaire oplossingen vlot toegankelijk te maken voor voorschrijvers, zullen die materialen meer voorgeschreven worden wat zal leiden tot meer circulaire gebouwen. Fabrikanten zullen hierdoor ook de vraag naar hun circulaire oplossingen zien toenemen. Het project wil niet enkel de overtuigde voorschrijvers helpen, maar ook een breed publiek van bouwprofessionals aanspreken. Door de circulaire bestekteksten ook via de meer traditionele kanalen voor bestekteksten te verspreiden, zoals bijvoorbeeld VMSW en C3A, komen ook andere voorschrijvers met circulair bouwen in contact. Daardoor kan circulair bouwen ingang krijgen bij een breed publiek van bouwprofessionals.


Wie doet wat in dit project ?

Met VIBE en Blieberg beschikken we in ons team over specialisten met veel kennis over circulair bouwen met veel ervaring in het opstellen van bestekteksten. VIBE en Blieberg zullen focussen op de inhoudelijke aspecten en op de circulariteit. Criteria worden vastgelegd en bestekteksten zullen worden uitgewerkt. 

Redactiebureau Palindroom staat in voor de coördinatie en de communicatie van het project en zorgt ervoor dat het initiatief via circubuild.be en architectura.be (de meest bezochte architectuursite van België, zoals ze zelf aangeven) goed bekend geraakt bij de voorschrijvers. 

Dankzij de integratie met de meest gebruikte platformen van bestekteksten zijn de initiatiefnemers ervan overtuigd dat ze het voorschrijven van circulaire materialen een boost kunnen geven. Qua structuur, codering en inhoud is de VMSW dé referentie in Vlaanderen, toegepast bij méér dan 70% van de projecten (volgens marktonderzoek Cluster BIM/WTCB). C3A kan erop toezien dat de bestekteksten conform de C3A-standaard opgebouwd worden zodat die meteen te integreren zijn in de referentie-modelteksten bij de meeste architect-voorschrijvers conform de meest toegepaste C3A-werkmethodiek. De integratie via de C3A-Extensies voor de C3A-Userclub zal meteen ook zorgen voor een snelle verspreiding in Vlaanderen. Zie dit artikel C3Admin voor meer details i.v.m. deze werkmethodiek.

Tender Expert staat in voor advies inzake juridische aspecten.


Klankbord via een expertenpanel van architecten en fabrikanten.

Om te garanderen dat de aanpak aansluit bij de wensen van het werkveld werd ook een panel samengesteld van architecten, ingenieurs, fabrikanten en juristen die input zullen geven over de gewenste aanpak en opbouw en het platform zullen uittesten. Deze experten hebben reeds hun sporen verdiend op een bepaald domein van circulair bouwen.

Volgende architecten maken deel uit van het panel: Bart Hoylaerts (a2o), Joost Declercq (archipelago), Ruben Braeken (B+ architecten), Stéphanie Collier (B-architecten), Lode Goethals (BAST architects & engineers), Ken De Cooman (BC architects and studies), Matthias Mattelaer (DMOA architecten), Bart Verheyen (Stramien), Wim Boydens (boydens engineering) en Lieven De Groote (maker architecten).

Het panel van de fabrikanten zal bestaan uit Anton Maertens (BC materials), Michael Joris (ETAP Lighting International NV)  Herman Van der Schoepen (Gyproc), Steffert Vanneste (Jaga), Chris van de Voorde (JuuNoo), Lieven Smeyers (LITO), Ron Jacobs (Jansen by ods), Kurt Van den Bergh (Reynaers Aluminium), Roel Van den Bergh (SOPREMA) en Thomas Dox (DOX Group). 


Project voor dit jaar 2021

Het project gaat begin 2021 van start en wordt afgerond in december 2021. Op 21 januari ging een kennismakingsmoment door voor alle projecten van deze "Gerichte Call Circulaire Bouweconomie".  Onderlinge samenwerking en het delen van leerlessen staan hierbij centraal. Het project kan rekenen op een subsidie van 100.000 euro van Vlaanderen Circulair ...



Meer weten over circulair bouwen?

 

 

Meer weten over de C3Admin-Werkmethodiek bij de opmaak van bestek en meetstaat ?

zie dit artikel c3a-wijzer/c3admin-met-office-nieuwe-release en

zie deze regelmatig herhaalde c3a-tweeweekse-cursus-bestek-en-meetstaat