2011
4

C3A Wijzerartikel

Dit artikel verscheen in de C3A wijzer

C3Admin voor Bestek en Meetstaat compleet herbouwd en uitstekend gelanceerd in 2011

december 2011

Het afgelopen jaar 2011 organiseerde C3A een hele reeks workshops waar samen méér dan driehonderd C3A-Userclubleden de nieuwste C3A-Extensies 2011 aan het werk hebben gezien. Deze nieuwste versie van de C3A-Extensies voor Bestek- en Meetstaat werd in een eerste fase trouwens exclusief beschikbaar gesteld aan C3A-Userclubleden die deze introductie-workshop of de tweedaagse basiscursus meevolgen, zodat dit met de nodige uitleg optimaal in gebruik kan genomen worden. 

Zowel de applicatie als de workshop is gratis (inbegrepen in de C3A-lidgeldbijdrage), maar we verwachten dus wel enige inspanning (eens de C3A-workshop meevolgen) om deze tools beschikbaar te krijgen. Na deelname aan deze workshop worden deze C3A-tools via C3A.net downloadbaar beschikbaar gemaakt ! 

Het afgelopen jaar 2011 werden de C3Admin-Extensies voor bestek en Meetstaat integraal sterk herwerkt. In een voorgaande C3A-Wijzer (zie jaargang 20 nr. 2 – artikel C3Admin) werd het concept van deze toepassing nog in detail uiteengezet, en in 2011 hebben ook zo’n vierhonderd C3A-Userclubleden de beknopte update-workshop of de vernieuwde tweedaagse cursus rond deze materie meegevolgd. Deze workshop of de cursus meevolgen was trouwens de vereiste om deze modules (gratis of inbegrepen in de C3A-Userclub-aansluiting) beschikbaar te krijgen, zodat alle C3A-Userclubleden die deze nieuwe modules nu in gebruik hebben toch wel een klare kijk gekregen hebben omtrent het concept én de mogelijkheden van deze modules. 


Succesvolle lancering in 2011

Niettegenstaande de toch wel succesvolle lancering in 2011, met uiterst positieve respons op deze sterk vernieuwde modules, zijn er toch *nog maar* zo’n 10 procent van alle C3A-Userclubleden met deze nieuwste versie aan de slag. Vandaar dat we ook in 2012 doorgaan met de reeks workshops rond deze software zodat allen die ermee aan de slag gaan duidelijk beseffen welk instrument ze precies in handen krijgen én dit optimaal kunnen toepassen. Een volgende gratis workshop, open voor àlle geïnteresseerden, is eind januari 2012 voor de verandering eens voorzien op een zaterdagvoormiddag 28 jan.: zie de aankondiging bij de C3A-Workshops voor alle details. 

C3Admin Bestek- en Meetstaat-tools 

Fig.: bestek en meetstaat als een onderdeel van een ruimer geheel!

De C3A-methodiek bij het opmaken van beschrijvende bestekteksten is vooral gebaseerd op het goed gebruik van Word. Via de C3A-Bestek-Ribbon (in Office 2007/2010) zijn diverse automatismen samengebracht die vaardigheden zoals Stijlen en Outlining efficiënt laten toepassen en allerlei stappen automatiseren. Ook de C3A-Excel-functies via de meetstaat-ribbon maken de werkmethodiek bij meetstaten duidelijk begrijpbaar en efficiënt om te verwerken. Diverse automatismen verzorgen de overdacht van gegevens van de artikellijst naar de detailmeetstaat, en via één knop op de Meetstaat-toolbar wordt volautomatisch een 'gelinkte' samenvatting afgeleid. Aanvullend op de samenvattende meetstaat zijn heel wat voorzieningen getroffen om kostenramingen, prijsvergelijkingen en vorderingstaten sterk geautomatiseerd te kunnen opmaken. Voor meer info betreffende de C3A-lastenboek-methodiek én de vernieuwingen, bekijk dan eens de infobundel van een voorafgaande C3A-workshop (opgelet: PDF van 8Mb) of lees eens het uitgebreide artikel in een vorige C3A-Wijzer.

Integratie van ProjectInfo via XML 

Fig.: projectinfo integratie in alle documenten, niet enkel in bestek en meetstaat !

De ingebouwde techniek om ProjectInfo op een eenvoudige maar efficiënte manier vanuit een Excel .xlsx bestand over te hevelen naar alle project-documenten, niet enkel in de bestekken en meetstaten, maar ook in alle brieven en formulieren … én projectinfo in AutoCAD en REVIT … is uiterst productief en efficiënt. Uitstekend bruikbaar voor àlle project-gebonden documenten !

In een voorgaande C3A-Wijzer (jaargang 20 nr. 2) werd deze nieuwe faciliteit nog in detail uiteengezet, en er zijn ook al enkele workshops heel specifiek rond dit thema verzorgd, maar ook deze workshop zullen we in 2012 ongetwijfeld nog een paar keer herhalen: wat praktische uitleg hierbij blijken vele C3A-Userclubleden toch sterk te appreciëren. 


Integratie met BIM-software 

lees het artikel in C3A-Wijzer ivm dit REVIT-project om te zien hoe ver dit nu al gaat!

Een opmerkelijke evolutie is de wisselwerking met BIM-software zoals REVIT. Meetstaten baseren of aanvullen op Revit-Bouwdata-Extractie is geen fictie meer ! In een verder artikel “project Leiedam met REVIT” in deze C3A-Wijzer kan je heel wat details lezen ivm het praktijkvoorbeeld waarmee we deze aanpak verduidelijken … 


Verdere uitwerking 

Tijdens de vele workshops afgelopen jaar 2011 werd uiteraard ook telkens gepolst naar feedback van onze gebruikers, zodat we ook weer een betere kijk hebben op de optimalisaties die we in de toekomst nog kunnen verder doorvoeren. Dit resulteert alvast in een vernieuwde versie die vanaf begin 2012 beschikbaar gesteld wordt, waar de functionaliteit bij de Bestekopmaak (met de bladwijzers en bestekstructuur) het véél beter doet (véél sneller, en met betere controle op de afsprakenstelsels) dan de eerste versies hiervan die we een jaar geleden gelanceerd hebben. 

Uiteraard blijft één van de aspecten waar we in de (nabije) toekomst verder aan werken, het automatisch overbrengen van alle meetinfo uit onze REVIT BIM-modellen naar onze Excel-meetstaten. Daartoe werden de afgelopen jaren al heel wat voorbereidingen getroffen in de C3A-REVIT-Template, zoals de codering van alle materialen en objecten, én de voorbereide ScheduleViews in Revit. Deze ScheduleViews in REVIT kunnen eenvoudig geëxporteerd worden naar Excel-tabellen, maar enkele automatismen die dit automatischer in de goede structuur van onze Excel-meetstaten inschuiven én eventueel kunnen updaten indien het REVIT-model nog aangepast wordt, zullen ook weer een sprong vooruit zijn. In april 2012 verwachten we trouwens een belangrijke “next REVIT release”, geschikt moment om dan weer vanuit die richting verder te bouwen aan deze oplossing ! 

Wordt dus vervolgd … 



Voor meer info betreffende de C3A-lastenboek-methodiek vernieuwingen, bekijk eens de uitgebreidere infobundel van zo’n C3A-workshop (opgelet: PDF van 8Mb) .

Om de C3A-werkmethodiek én Word en Excel heel wat beter te leren kennen verwijzen we graag naar de regelmatig herhaalde tweedaagse C3A-Cursus Bestek & Meetstaat met Office.