2009
2

C3A Wijzerartikel

Dit artikel verscheen in de C3A wijzer

C3A-Praktijkvoorbeeld met REVIT, 3ds MAX Design en Photoshop

april 2009

In een vorige wijzer (nog te lezen op de C3A-Website) werd al duidelijk gemaakt dat REVIT Arch. dé beste oplossing geworden is om snel en efficiënt een Building Information Model op te bouwen. Uit dit BIM model kan allerlei documentatie zoals de beste 2D plannen, doorsnedes en gevels, alle mogelijke 3D zichten maar ook steeds meer meetinformatie afgeleid worden. Maar dit 3D Model is meteen ook de beste basis om dit in een beter Rendering-systeem zoals 3ds MAX Design binnen te nemen én de beste renderings te produceren. Maar ook dan blijkt een extra instrument zoals Photoshop (voor de Final Touch) niet onbelangrijk. Cfr. de voorbeelden op deze pagina. Vandaar dat we bij C3A nu ook een regelmatig herhaalde tweedaagse cursus Photoshop aanbieden!

Autodesk 3ds MAX Design is REVIT Architecture’s new best friend

Dit was de titel van ons artikel in C3A-Wijzer bij de aankondiging van 3ds MAX Design een jaar geleden. De opvallenste vernieuwing in Revit Architecture 2009 was het vervangen van AccuRender door de 3D Studio Mental Ray Rendering techniek. Dit begint met de materiaalopbouw voor de render-weergave analoog met 3D Studio. Ook de photometrische, fysisch nauwkeurige belichting en de Mental Ray Rendering Engine zorgt voor snellere én veel betere resultaten dan voorheen.

Bovendien kan de complete nauwkeurige geometrie van het REVIT Architecture model via het nieuwe FBX-formaat inclusief alle Mental Ray instellingen (ProMaterials, Lights, Render settings) rechtstreeks naar 3ds MAX Design overgebracht worden. Om daar dan nog wat te fine-tunen qua matariaal en belichting, en minstens dubbel zo snel dan in REVIT te renderen.

rendering in Revit Arch. 2009 (niet verder gemanipuleerd, met de materiaalinstellingen voor het BIM-model, en standaard zonnebelichting) ...

... en hetzelfde REVIT model gerenderd in 3ds MAX Design, maar afgewerkt (vooral de groenaanleg rond het gebouw) met Photoshop.


met Photoshop voor de Final Touch

Na zo’n betere en snellere rendering in 3ds MAX Design blijkt een extra instrument zoals Photoshop voor de Final Touch heel interessant: Figuur: C3A-Gebouw vernieuwing en uitbreiding. Boven een rendering van het in REVIT opgemaakte architectuurmodel in 3ds MAX (met bijgewerkte materiaalinstellingen en RPC-entourage), en onderin identiek dezelfde rendering, maar verder afgewerkt met Photoshop (o.a. extra bomen, mensen én aanpassing lichtintensiteit).

C3A-Gebouw vernieuwing en uitbreiding. Boven een rendering van het in REVIT opgemaakte architectuurmodel in 3ds MAX (met bijgewerkte materiaalinstellingen en RPC-entourage) ...

... en hierboven identiek dezelfde rendering, maar verder afgewerkt met Photoshop (o.a. extra bomen, mensen én aanpassing lichtintensiteit).


Tweedaagse cursus Photoshop bij C3A

In onze tweedaagse C3A-cursus Photoshop voor bouwprofessionals wordt uiteraard extra aandacht besteed aan deze technieken.

Interesse ? Aarzel dan niet u meteen aan te melden via de website van C3A.