2006
3

C3A Wijzerartikel

Dit artikel verscheen in de C3A wijzer

C3A-Jubileum 20 jaar ICC Gent woensdag 10 mei 2006

juli 2006

CAAA vzw en de C3A-Userclub waren in mei 2006 twintig jaar, en dat hebben we niet onopgemerkt laten passeren. Gecombineerd met de lancering van de nieuwe Autodesk software releases én met een E-Building Village werd dit 20-jarig jubileum grandioos gevierd in het ICC te Gent op 10 mei 2006. Uiteraard waren vele C3A-Userclubleden aanwezig, maar ook heel wat (nog-) niet aangeslotenen en C3A-Partners hebben feestelijk meegevierd!

De opkomst zat alvast “boven target”: we mochten terugblikken op bijna 400 deelnemers !  De reacties waren unaniem heel positief; lees maar eens een greep uit de vele spontane reacties (zie onderin dit verslag) die via email de dag erna binnengelopen zijn...


De nieuwste Autodesk-software releases

Dit event was ook gebouwd rond de lancering van de nieuwste Autodesk-software-releases. Ir.arch. Ann Van den Borre van Autodesk startte met een korte Autodesk-introductie, waarbij de strategie en aanpak van Autodesk verduidelijkt werd. Nadruk werd gelegd op het feit dat Autodesk de ideeën van hun klanten helpt realiseren, en dat ze dit niet alleen doen maar vooral gesteund door een wereldwijd vertakt partner-netwerk. Dat C3A, als toonaangevende BSD-partner in Vlaanderen, een unieke situatie gecreëerd heeft met de C3A-Userclub, en met volle inzet en toewijding de bouwprofessionals uitstekend begeleid bij de implementatie in de praktijk van onze CAD-software, werd door Ann eens sterk in de verf gezet.

Jos Vandamme bracht het nieuwe met de Autodesk-software:
voor het eerst werd op een dergelijke manier met Revit uitgepakt in Vlaanderen !

Ann Van den Borre van Autodesk startte met een korte introductie, met o.a. de situering van C3A als Value Added Autodesk Reseller in Vlaanderen

Waarom als ondertitel voor dit event “bereid met Revit” vermeld was, werd snel duidelijk bij de presentaties van Jos Vandamme. Na een beknopte uiteenzetting van de nieuwe ontwerp- en visualisatietechnieken van AutoCAD 2007 en een overzicht van de huidige Architectural Desktop 2007 release, kwam vooral Autodesk Revit aan bod. De korte maar krachtige demo met de 3D Modelling en visualisatietechniek in AutoCAD 2007 deed velen spontaan aan SketchUp denken, alhoewel 3D Studio in AutoCAD 2007 ook niet meer ver weg is.

Danny Plaetinck illustreerde zijn
eerste praktijk-ervaring met Revit

Chris Verhaeghe verduidelijkte de impakt van Buzzsaw én
de C3A-Materials op de Building Village

Voor veel deelnemers aan dit event was vooral Autodesk Revit een echte revelatie. Deze nieuwste architectuuroplossing bij Autodesk is dan ook écht spectaculair: het is inderdaad indrukwekkend hoe eenvoudig en efficiënt Revit ondertussen helpt om onze architectuurprojecten te ontwerpen, technisch uit te werken, te visualiseren en dan nog alle informatie uit onze virtuele maquette laat afleiden. Na een flitsende presentatie van de mogelijkheden en werkwijze door Jos Vandamme kwam nà de pauze architect Danny Plaetinck op een heel rustige maar zo overtuigende wijze illustreren hoe hij ondertussen Revit efficiënt inzet in zijn praktijk.

Zoals we heel goed beseffen was er tijd tekort om al het nieuws in detail te kunnen uiteenzetten. Daarom volgen vanaf de tweede helft mei een reeks C3A-infosessies, workshops en cursussen zodat alle liefhebbers zich verder kunnen informeren en bekwamen in het gebruik van deze software. Hou de up-to-date C3A-cursusagenda op de C3A-Website in de gaten!


E-Building

Dit event was ook een uitstekende gelegenheid voor een mini “Architect_at_Work” beurs: deze tweejaarlijkse beurs gaat dit jaar niet door (volgend jaar, toevallig op 10 mei 2007, wél !), en de bouwproductfabrikanten nemen stilaan een strategische positie in bij de C3A-Userclub. Tijdens de pauze (maar vooral ook tijdens het walking dinner met receptie tussen 18u en 19u30) werden de deelnemende bouwproductfabrikanten overrompeld door de vele bezoekers: ze stonden heel strategisch opgesteld langsheen de buffettafels, zodat een optimale interactie mogelijk was. Ir. Arch. Chris Verhaeghe kwam na de pauze eerst even de huidige situatie schetsen betreffende de informatie-uitwisseling tussen architect-ontwerper en bouwproduct-fabrikant, waarbij duidelijk de missie en de implementatie van de C3A-Materials uiteen gezet werd. Daarna kwam Leo Anrijs illustreren hoe Betafence in de praktijk architect-voorschrijvers steeds beter begeleid bij de voorbereiding van projecten waar de Betafenca-producten bij kunnen ingeschakeld worden.


Het was ook Chris Verhaeghe die een uiterst verhelderende introductie van Autodesk Buzzsaw kwam schetsen, waarna Wouter Demuynck, project manager bij projectontwikkelaar Vanhaerents NV, een boeiende uiteenzetting gaf waarom groupware als Buzzsaw een logische stap was in de verdere ontplooiing van hun projecten. Aan de hand van enkele praktijkvoorbeelden, waar ook heel wat andere C3A-gebruikers bij betrokken worden (zoals diverse architectenburo’s), kon hij met veel overtuiging aantonen dat Autodesk Buzzsaw een onmisbaar instrument geworden is bij het beheer en coördinatie van hun bouwprojecten.

Mike Hermans of "Maaik" signeerde voor alle bezoekers een Archibald-voorontwerp-stripalbum ...
hij kreeg er zowaar een slap handje van!

Tom Van den Berghe produceerde ter plekke een Maaik-Strip op de nieuwste Océ-plotter met geïntegreerde foto van de deelnemer


StandUp Comedy met Bert Kruismans


De prijzenpot van meer dan 15.000€ die omstreeks 20u30 zou weggeschonken worden zat er misschien wel voor iets tussen, maar de meeste deelnemers bleven ook ’s avonds aanwezig voor het gastoptreden van StandUp Comediant Bert Kruismans. En dat zal niemand zich beklaagd hebben: het werd echt hélemaal leuk met Bert, die een uitstekende interactie met het publiek op gang bracht en mooi inspeelde op het publiek uit onze bouwsector. De zaal ging plat, velen hadden blijkbaar al lang niet meer zo hartig gelachen, en de sfeer tijdens het afsluitende (uiterst lekkere) dessertbuffet was dan ook bijzonder.


Prijzen-winnaars 

Na Bert Kruismans werden nog een hele reeks prijzen verloot. Onder de méér dan 140 aanwezige “Autodesk Subscription” houders werden 10 Autodesk DWF-Composers ter waarde van 200€ elk verloot. Dit zijn de winnaars hiervan:

  • Boone Luk, Kapellen
  • Curias Hedwig, Grimbergen
  • Debusschere Joeri, Roeselare
  • Delameilleure Karolien, Wingene
  • De Muyter Johan, Zottegem
  • De Zitter Rudy, Oudenaarde
  • Willemyns Rudi, Erembodegem
  • Paret Johan, Dadizele
  • Knapen Marc, Diepenbeek
  • Vanbecelaere Dirk, Veurne

Onder de aanwezige nog-niet Userclubleden werd daarna een aansluiting bij de C3A-Userclub verloot. Hier was de gelukkig winnaar Jurgen Pauwels van de firma Fina Antwerp Olefins. Hij zal zeker de C3A-Extensies voor hun Autodesk software heel goed kunnen gebruiken ! Pittig detail: ook vorig jaar, in mei 2005, was Jurgen op de C3A-Autodesk Launch sessies, waarna hij toen via een email na de infosessie nog letterlijk gemeld had: “De presentatie was voor ons een openbaring. Momenteel werken we enkel met AutoCAD; ADT én Revit heeft ons grote ogen doen trekken. Misschien kunnen deze pakketten wel ons werk optimaliseren...”. Niet verwonderlijk dat Jurgen er een jaar later opnieuw bij was, en we zullen hem dus nog wel zien op C3A-sessies.

Voor de C3A-Userclubleden die een collega meegebracht hadden én dat ook vooraf gemeld hadden, had C3A-Partner NEC Display Solutions een prachtige 20” TFT-monitor beschikbaar gesteld. Jan Van Sichem van het Tekenhuis in Brasschaat, die zelf ook nog maar onlangs bij de C3A-Userclub aansloot, was de gelukkig winnaar. Hij schreef trouwens de dag erna: “Het was zéér de moeite, heb er echt van genoten en weer veel bijgeleerd, (het eten was er goed! zou Bert Kruismans zeggen). Trouwens de collega/klant die ik bijhad is nu ook volledig overtuigd”. Dat onze C3A-Userclub blijft groeien is wel duidelijk, na zo’n acties...

Daarna kwam een Fujitsu-Siemens Lifebook E aan bod. Arch. Chris Matthijs van Lo-Reninge was de overgelukkige winnaar van deze krachtige CAD-portable, ter waarde van méér dan 2500€. Hij was net toe aan een nieuwe portable, zei hij na afloop. En om de prijzenvloed af te sluiten hadden we van Autodesk een full Autodesk Revit Series 9 inclusief Subscription beschikbaar gekregen die we vanuit C3A nog aanvulden met een vijfdaagse cursusreeks Revit. Een échte hoofdprijs ter waarde van ong. 7500€. Arch. Roan Vercammen, nu nog stagiair bij arch.buro A2D te Tervuren, vertelde ”dat hij pas de dag erna écht besefte wat hij gewonnen had”. Hij was al tijdens de Revit-presentaties onder de indruk van deze nieuwste software, en zo’n software voor een jonge, pas startende architect is uiteraard een heel waardevol geschenk.


Geschenk voor iedereen

Niemand ging met lege handen naar huis. Na afloop kreeg iedereen nog een gepersonaliseerd leuke stripalbum “Archibald’s Tweede Voorontwerp” van Maaik. Op de koop toe zat Maaik iedereen op te wachten om deze strip wat te personaliseren én te signeren... hij kreeg er zowaar een slap handje van!

Dit 20-jarig Jubilee van C3A was er een om niet te vergeten. Alle deelnemers kunnen vanaf deze webpagina via de vele links nog de presentaties eens herbekijken, alle anderen kunnen vanaf deze webpagina zien wat ze gemist hebben. Onze fotograaf van dienst is er in geslaagd toch ongeveer de helft van de deelnemers scherp in beeld te brengen, deze foto’s werden trouwens ter plekke ingepast in een leuke Archibald-cartoon én heel mooi geprint op de nieuwste Océ plotter. Bekijk ze maar eens in ons fotoalbum. En... ook de inspirerende cartoons die we bij de voorbereiding van dit event ingezet hebben blijven via deze link nag vele jaren op onze website als archiefmateriaal beschikbaar.



Nog een bloemlezing van een aantal email-reacties naar aanleiding van het C3A-20-jarig Event op 10 mei 2006:

Door ziekte heb ik helaas jullie verjaardagsfeest van gisteren gemist... j.v.r., Dendermonde

Het spijt mij u te moeten melden  dat ik, ondanks mijn inschrijving, moet afzien van deelname aan uw ‘viering’ wegens gezondheidsredenen. Proficiat met uw volharding en uw manier waarop u uw kennis overdraagt naar de collega’s; ook de samenwerking met NAV heb ik naar waarde geschat. Ook alle lof voor uw medewerkers (dicht bij het hart en andere).  j.p.g. , Kortrijk

Hierbij willen we u even melden dat door onvoorziene omstandigheden, we enkel vanaf 19u aanwezig zullen zijn... w.d.h., Berchem

Hey, Gisteren was echt the max... een goede presentatie en lekker eten hé. En dan de introductie van Revit is ook in orde hé... n.m. Aalst

Bedankt voor het mooie ontvangst gisteren in ICC . T’ was leerzaam , lekker en leuk! - j.h., Maldegem

In bijlage nog het treinticket ter staving terugbetaling. ’t was dik in orde... f.v.h., Gistel

Met dank voor het schitterende feest van eergisteren ! De demo heeft me overtuigd dat Revit de toekomst is, eerder dan ADT. Het sluit m.i. beter aan bij het denken en ontwerpen in vlakken en volumes zoals ik gewoon ben te doen. k.w., Damme

In navolging van het interessante en amusante 20 jarig jubileum had ik volgende vraag:... bestaat er een testversie van Revit of is het nuttiger om een voorstelling te krijgen met onze architecten om te zien welke meerwaarde Revit kan bieden? l.v.r., Temse

Een goed contact gelegd met iemand die Buzzsaw Professional al gebruikt. Ook goed genoten van Kruismans, en het eten ... Een goed geslaagd jubileum! To be continued... e.l., Brussel

Hierbij wil ik het ganse CAAA-team proficiat wensen met jullie jubilee en je tevens bedanken om het mooie, informatieve en volgens Bert Kruismans voornaamste dus het lekkere evenement te mogen bijwonen. Bedankt. p.e. Baaigem

Bij deze nog de complimenten over de goeie organisatie en voordrachten van het C3A-Event, spijtig genoeg kon ik niet blijven tot het optreden van Bert Kruismans. p.a., Antwerpen

Het einde van Kruismans nog gezien, en nog even blijven babbelen aan de printer, maar dan was ook mijn pijp op... t.v., Oudenaarde

Een vraagje: Heb je soms foto’s van het event gisteren waar wij opstaan? Ook van de opzet met de plots van Océ? e.k., Zandhoven

Het was zéér de moeite, heb er echt van genoten en weer veel bijgeleerd, (het eten was er goed! zou Bert Kruismans zeggen). Trouwens de collega/klant die ik bijhad is ook volledig overtuigd nu. j.v.s, Brasschaat

Bij deze wou ik jullie en Autodesk zeer hartelijk bedanken voor de prijs die ik heb gewonnen. Wij waren zeer onder de indruk van Revit bij de voorstelling die u gaf. r.v., Tervuren

Die 20 jaar méér op de ladder van de tijd heeft blijkbaar geen rimpels nagelaten want C3A getuigt nog steeds van dat onbegrend dynamisme dat enkel mogelijk blijft met een jong hart. Hartelijk gefeliciteerd met die succesvolle eerste 20 jaren. De verstrekte opleidingen waren vanaf de startperiode uitzonderlijk accuraat en buitengewoon interessant voor de leek die zijn eerste stappen leerde zetten in die toch gans nieuwe technologie. U had de ook de kunst de JUISTE software te kiezen en die aan te passen aan ons mooi beroep dat er een stuk minder arbeidsintensief door werd. Alles was passionant en is het gebleven onder uw kundige leiding. MS-DOS leek het eerste toverwoord om minder te struikelen over die eentjes en nulletjes; gelukkig dat Brigitte ons wist te vergasten op haar zeer goeie koffie (ik heb het haar dikwijls gezegd) om onze aandacht op peil te houden. Dank voor alles en nog vele malen 20 erbij. j.c., De Panne

Nogmaals dank voor de uitnodiging en proficiat voor de zeer verzorgde en originele daginvulling afgelopen woensdag. Voor mij persoonlijk was het in ieder geval bijzonder nuttig om de activiteiten van C3A in haar geheel beter te kunnen positioneren, inclusief alle groeiende successen en dito zorgen. r.f. , Mariakerke

Wij danken u hartelijk voor de gastvrijheid genoten tijdens dit evenement. Het was uitstekend georganiseerd, smakelijk en inhoudelijk interessante en ook nog humoristische bijeenkomst. l.v.r., Wommelgem

Bedankt voor de vlekkeloze organisatie ! Nogmaals gefeliciteerd! i.l., Zwevegem

Voor ons was het ook plezant om zoveel positieve reacties te horen. Ik denk dat bijna elke aanwezige architect zijn boekje is komen laten signeren. m.h., Pulle

Het was een geslaagd event, uitstekend voorbereid, en met een indrukwekkende opkomst. Binnen 5 jaar een nationaal Userclub event, met C3A en Tase? m.b., Brussel


Met dank aan allen die dit event mogelijk gemaakt hebben: uiteraard het C3A-Team zelf en de C3A-Partners die via sponsoring en eigen inzet voor de nodige steun gezorgd hebben, samen met de groep deelnemende bouwproduct-fabrikanten. Natuurlijk zijn we ook de overweldigende groep enthousiaste deelnemers dankbaar voor hun komst, en kunnen we de vele reacties achteraf sterk appreciëren.