2008
4

C3A Wijzerartikel

Dit artikel verscheen in de C3A wijzer

C3A-Gebouw met REVIT Architecture

oktober 2008

Als studieproject, test-project voor de C3A-Revit Extensies of de BE-localiser, maar ook als globale oefening voor de C3A-REVIT basiscursus, waren we al vroeger op zoek gegaan naar een goed voorbeeld om de mogelijkheden van REVIT Architecture integraal op toe te passen. Wegens allerlei motivaties kwamen we op ons eigen C3A-gebouw uit, en met de huidige uitbreiding komen meteen nog enkele interessante architectuuringrediënten extra erbij te pas. Denk maar aan Phasing...

In dit artikel worden enkele Revit-ingrediënten geïllustreerd, zodat vooral ook de (nog-) niet REVIT gebruikers zich een beter beeld kunnen vormen van de werkwijze en mogelijkheden die we met deze r e v i t a l i s e r e n d e nieuwe software beschikbaar hebben.

Het bestaande C3A-Gebouw

Het gebouw heeft eigenlijk alle architectuur-ingrediënten die we met Revit in een basiscursus moeten doornemen. Het ontwerp was ooit bedacht met een duidelijk architecturaal concept, met 3D MassModelling uitgewerkt, zit qua structuur goed gebaseerd op stramienlijnen, en heeft een reeks complexere AEC-objecten. Denk maar aan betonnen en stalen niet-standaard trappen, rechte en gebogen vliesgevels, enz. Ook de buitenaanleg werd met zorg ontworpen, wat aanvullend op het gebouw zelf ook wel nuttig is om in het digitaal model uit te werken: de omgeving voor de 3D voorstellingen én voor het inplantingsplan is er toch steeds bij nodig.

Niet onbelangrijk is het fenomeen dat de cursisten die dit gebouw als REVIT-oefening uitwerken in het C3A-cursuslokaal zich een goed ruimtelijk beeld kunnen vormen van het project waaraan gewerkt wordt, én dat we alle cursusoefeningen ook digitaal beschikbaar kunnen stellen aan de C3A-cursisten. De C3A-Revit basiscursus is trouwens niet bedoeld om nieuwe projecten te leren ontwerpen, maar eerder om de technische vaardigheden van de software heel praktisch te kunnen ontdekken en toe te passen. Daarenboven is het project qua omvang nog “net te doen” om volledig en voldoende gedetailleerd op een paar dagen uit te werken.

Wanden en Vloeren

De wanden werden uitgezet op regelmatige stramienlijnen en worden in de ruimte gekoppeld aan de gewenste levels of hoogtes (zoals de dakrand of tot aan een hogerliggende vloer). Heel flexibel kunnen de “profiles” van de wanden naar wens in gevelaanzicht of in 3D bewerkt worden. Ook voor de vloeren is het handig om in planzichten te construeren door reeds getekende wanden of lijnen te selecteren, maar ook deze bouwcomponenten reageren als slimme architectuurobjecten in 3D en connecteren in de doorsneden correct aan de wanden. Het ontwerp, als een groot driehoekig volume met een centrale hal in ‘t midden, vormt zowel in plan, in aanzicht als in doorsnede schuine wanden, wat de oefening nog wat boeiender maakt.


Deuren, Ramen en Vliesgevels

Deuren en ramen nestelen zich automatisch in de wanden, en kunnen in Revit aangepakt worden zoals een architect ontwerpt: ramen worden in een gevelzicht gepositioneerd en gemanipuleerd, en indien er bijv. “bouwtechnische conflicten” met achterliggende wanden optreden, dan helpt Revit dit vloeiend oplossen. Indrukwekkend ook hoe flexibel en gedetailleerd we vliesgevels kunnen opbouwen in Revit: in een mum van tijd kan iedereen de gebogen gordijngevel van het C3A-gebouw tijdens de cursus bouwen in het digitaal model, waaruit volautomatisch door Revit uitstekende plannen en aanzichten gegenereerd worden!


Structurele elementen, trappen en leuningen

De polyvalente hal bij C3A, waar de koffiepauzes tijdens dedivvele cursussen doorgaan, is gebouwd met een reeks kolommen en balken waarin een metalen vloer ophangt. Deze metaalconstructie kunnen we vlot en juist opbouwen in Revit. Trouwens, allerlei metaalprofielen (zoals de HEA’s en de IPE’s) zijn al als Revit Families in de BE-Localiser voorbereid.

Zowel de betonnen gebogen buitentrap, de metalen spiltrap als de gekromde stalen trap in de centrale hal bij C3A, samen met het bijhorende bordes en de leuningen, zijn met enkele muiskliks met Revit te bouwen in het virtuele model.


Daken

Platte daken met minimale hellingen die in specifieke lagen van de daksamenstelling opgevangen worden zijn voorzien in Revit, maar schuine daken op niet haaks op elkaar staande schuine wanden, met dakvlakramen en lichtkoepels, zijn een uitdaging om vlot en automatisch te laten vormen in het C3A-gebouwmodel. En dit lukt met Revit verbluffend handig (met ADT moesten we zelfs niet proberen om een dakvlakraam automatisch in een dakvlak te verankeren …). Uiteraard dat we voor de volledigheid bij zo’n AEC-objecten ook een reeks andere dakvormen en typische architectuur-situaties in de cursus aanhalen en illustreren, zoals zadeldaken, dakkapellen...


Afwerking met componenten

Tekst en dimensioneringen zijn in de recentste Revit-versies steeds beter geworden, maar hebben nog niet de (overvloedige) mogelijkheden die we van AutoCAD kennen. Voor extra componenten bedoeld voor de afwerking van de tekeningen met sanitair, keukenmateriaal, meubilair en opsmuk zijn vele Revit-componenten beschikbaar: deze elementen worden naargelang het zicht gepast in plan- , aanzicht- of 3D-weergave afgebeeld, en zijn met allerlei truken te verankeren aan bijv. wanden, vloeren of plafonds. Ook alle AutoCAD-DWG-gebaseerde bibliotheken (zoals de C3ACAD grafische dwg-bibliotheek) kunnen hierbij gebruikt worden, als 2D of als 3D-grafiek in een bepaalde view. Ook de ruim beschikbare SketchUp skp-componenten zijn zomaar in REVIT te gebruiken!

Extractie van alle data

Figuur: alle info die in het BIM-model opgebouwd is kan perfect in meettabellen up-to-date gehouden worden, om verder door te sturen naar Excel.

Bij het cursusonderdeel waar we de meettabellen genereren van de getekende elementen worden we nogmaals aangenaam verrast door Revit. Het blijkt kinderspel om alle soorten Schedule Views als interactief te bewerken data-tabellen in Revit te genereren. Ook de vlekkenplannen met de oppervlakteberekeningen die in tabelvorm geëxtraheerd worden zijn indrukwekkend efficiënt in Revit aan te pakken. Op een sterk geautomatiseerde manier zijn de verschillende ruimtes gemakkelijk af te bakenen en met specifieke voorstellingswijzen visueel te verduidelijken. Vanzelf worden ook de legendes erbij geplaatst en de data-tabellen zijn naar wens te configureren en te detailleren, tot en met alle bijhorende berekeningen. 


Renderings met Mental Ray in r2009

Automatisch krijg je ook je 3D visualisaties en gerenderde beelden in Revit. Vanaf de release REVIT 2009 is Mental Ray ingebouwd (i.p.v. de vroegere Accurender), en met de veel betere ProMaterials, Lights zoals in 3ds MAX en volautamatische daglichtberekeningen zijn echt goede 3D presentaties zomaar in REVIT te genereren. En voor wie verder wil, kan zo’n REVIT project met behoud van alle geometrie, materialen en belichting overgenomen worden in 3ds MAX Design om de beste renderings t.e.m. complete animaties te genereren (zie verder).


Plotvoorbereiding

Voor de te plotten plannen zijn al Revit-tekenbladen met titelblokken in onze C3A-Extensies voorbereid. Het blijkt kinderspel om de verschillende zichten op enkele bladen te schikken. De plannen, gevels en doorsnedes aligneren zich automatisch waar mogelijk, en ook de aangemaakte details, meettabellen en 3D-Renderings zijn zomaar op enkele bladen te schikken. Verbluffend eenvoudig en efficiënt, als we dit met PaperSpaces in AutoCAD vergelijken.


Detailing

Ook voor alle verdere detaillering is geen AutoCAD meer nodig, eens men weet hoe REVIT met heel wat meer mogelijkheden dan AutoCAD technische details kan opbouwen...


Doorsturen naar DWG’s en DWF’s

Het eindresultaat kan vanuit Revit uiteraard geplot worden naar printers en plotters, maar ook naar PDF’s en 2D/3D-DWF’s. Heel nuttig is ook het exporteren van het project naar “gewone” AutoCAD-tekeningen, die er fantastisch goed uitkomen: dankzij de goed vooringestelde LayerTranslator worden alle Revit-objecten met de gepaste voorstelling netjes op de juiste layers geplaatst, volledig conform ons C3ACAD-Afsprakenstelsel voor DWG’s.

Vanaf Revit 2009 is ook een Export naar 3D DWFx beschikbaar: met één commando wordt snel een digitaal, heel compact resultaat afgeleverd, die met de gratis Autodesk Viewer maar ook zomaar in je Internet Explorer kan bekeken en geanalyseerd worden.

Als je zo’n 3D-DWF’s aan je bouwheer bezorgt, dan is hij daar een ganse avond zoet mee!

C3A-Gebouw Uitbreiding met REVIT Architecture

Niet enkel voor het bouwaanvraagdossier, maar ook voor de uitvoeringstekeningen van de gebouw-uitbreiding werd uiteraard REVIT Architecture toegepast. Op de volgende pagina’s kan je nog zien hoe Phasing in Revit kan helpen om de bestaande toestand, af te breken delen en nieuw te bouwen constructie perfect te controleren.

Het gemak waarmee volautomatisch goed gedetailleerde doorsnedes gegenereerd worden is werkelijk fantastisch.

Enkele extra doorsnedes of 3D-zichten (die er toch vanzelf uitkomen) zijn voor alle bouwpartners heel nuttig!

Ondertussen, tijdens de uitvoering van de werken, worden meteen de as-built plannen up-to-date bijgewerkt waar nodig. Want één van de mooiste aspecten van Revit is toch wel dat je waar en wanneer dan ook kan wijzigen, Revit zorgt vanzelf voor alle aanpassingen in alle zichten.



C3A-Gebouw Phasing met REVIT Architecture

Zie voor het vervolg het volgende verhaal in deze C3A-Wijzer ivm REVIT Phasing...