2003
4

C3A Wijzerartikel

Dit artikel verscheen in de C3A wijzer

C3A Afsprakenstelsels

oktober 2003

In oktober en november 2003 organiseerde CAAA vzw een ganse reeks workshops rond de C3A-Afsprakenstelsels Digitale Bouwdata. In een eerste reeks van een vijftal workshops gingen we dieper in op de problematiek van inhoudelijk en structureel goed opgebouwde bestekteksten. Een tweede reeks van 4 workshops vestigde de aandacht op specifieke CAD-afspraken en de beschikbare CAD-tools om deze werkmethodiek te ondersteunen. Deze sessies waren alvast een interessant forum voor bouwprofessionals om hun kijk op de C3A-Afsprakenstelsels te ventileren. Naar aanleiding van deze workshops konden alle aanwezigen trouwens een enquête invullen om hun visie mee te geven omtrent het nut en gebruik van de C3A-Afsprakenstelsels Digitale Bouwdata. Dit artikel wenst dan ook een samenvatting te zijn van de opmerkelijkste resultaten uit deze uitgebreide enquêtes.

Enquête Bestekteksten

Deze eerste paragraaf bevat een analyse van de resultaten n.a.v. onze workshops in oktober betreffende de C3A-Methodiek voor bestek- en meetstaat met MS Office. Op deze 5 sessies waren in totaal 109 bouwprofessionals aanwezig. Wij kregen 92 ingevulde formulieren terug die afkomstig waren uit 81 verschillende organisaties uit onze C3A-Userclub, toch wel een representatief aantal om enkele besluiten te formuleren.

Neutrale Bestekteksten

Een eerste luik vragen betrof de inhoudelijke evaluatie van een aantal beschikbare neutrale bestekteksten. Uit de resultaten blijkt alvast dat de RG900 een gekend en vaak gebruikt referentiewerk is. Het feit dat deze teksten C3A-conform zijn en al jarenlang als voorbeeld in de C3A-opleidingen gebruikt worden, heeft zeker tot het gebruik bijgedragen. Het neutrale bestek CoboNAV is duidelijk minder bekend aangezien 55% van de geënquêteerden geen mening heeft. De teksten van de VHM scoren dan weer beduidend beter. Het feit dat deze gratis downloadbaar zijn van het internet zorgt alvast voor een snelle consultatie. Met 96% ja-antwoorden is het antwoord op de vraag naar C3A-conforme opmaak van deze neutrale bestekteksten overduidelijk.

  • De RG900 voldoet reeds aan deze structuur.
  • CoboNAV release 4 is beschikbaar conform de C3A-bestekmethodiek. CoboNAV was vroeger gebaseerd op een database-systeem, maar met de nieuwste release 5 heeft Cobosystems reeds de stap gezet naar Word. Momenteel wordt eraan gewerkt om ook deze teksten C3A-conform te maken. Met het oog op toekomstige releases doet de werkgroep bij CoboNAV momenteel inspanningen om de C3A-methodiek eigenhandig toe te passen.
  • De teksten van de VHM hebben alvast ook al een aantal belangrijke C3A-principes van outlining gehanteerd in hun teksten. Doordat ze nog niet helemaal conform zijn, is het alvast een heel spijtige zaak dat nu tal van architecten parallel deze teksten aanpassen. Een éénmalige aanpak van de VHM zou alvast het probleem helemaal oplossen. Als een voldoende groot aantal C3A-Userclubleden dit zouden melden aan de VHM kan dit probleem misschien sneller dan verwacht van de baan zijn.

C3A-Bestekmethodiek met C3A-Materials

Een tweede luik van de enquête ging dieper in op het huidige gebruik van de C3A-methodiek. Wie van de zowat 700 aangesloten bureaus maakt gebruik van deze technieken van outlining en stijlen? En wie maakt nu reeds gebruik van beschikbare productteksten van fabrikanten conform de C3A-methodiek?

We stellen vast dat 70 procent van 81 geënquêteerde bureaus gebruik maakt van de C3A-bestekmethodiek. Bijna een kwart van de bureaus maakt ook reeds gebruik van productspecifieke teksten uit de C3A-materialendatabank. De C3A-Userclub antwoordt met 88% ja-stemmen alvast volmondig ja op de vraag naar meer bestekteksten conform hun werkmethodes. Het feit dat nu tal van voorschrijvers hetzelfde werk naast elkaar uitvoeren omdat hun bestekteksten ongestructureerd aangeleverd worden, is alvast een frustrerende vaststelling.

Op deze 5 workshops werd verder stilgestaan bij de beschikbaarheid van productteksten en werd getoond hoe eenvoudig men deze teksten kan invoegen in het eigen bestek. Met het oog op het verder gebruik peilden we ook naar de beweegredenen voor het al dan niet gebruik maken van deze productteksten. Uit deze cijfers blijkt alvast dat er een duidelijke nood is aan verdere communicatie rond het systeem. Het is alvast de taak van CAAA vzw, maar evengoed van de fabrikanten en hun vertegenwoordigers om voorschrijvers te wijzen op deze interessante mogelijkheden. Eenmaal een demo gezien, zijn de resultaten alvast overduidelijk. Na het bijwonen van een infosessie zegt liefst 86% van de aanwezigen dat ze de C3A-Materials zullen gebruiken. Beweegredenen zijn vooral tijdswinst, het gebruiksgemak en het vinden van een correcte productbeschrijving.

Enquête CAD-Afspraken

In de volgende paragraaf gaan we dieper in op de resultaten van onze workshops in november rond CAD-afspraken. Via deze 4 sessies kregen we opnieuw 61 formulieren binnen rond de aandachtspunten en gebruik van de C3A-CAD-afspraken. We organiseerden trouwens ook een speciale extra sessie voor gebouwenbeheerders die frequent CAD-afspraken opleggen aan de partners waar ze mee samenwerken: diverse openbare diensten (waaronder de Regie der Gebouwen, de provinciebesturen, diverse stadsbesturen, dienst der gebouwen van een aantal banken, enz.).

Het bleek duidelijk dat digitale CAD-bestanden heel frequent worden uitgewisseld. Liefst 75% van onze aanwezigen zegt dat ze minstens wekelijks CAD-data digitaal verspreiden. Deze cijfers tonen alvast duidelijk de noodzaak aan om plannen conform duidelijk opgestelde regels op te bouwen. Immers, wat is de betekenis van een digitaal plan in je mailbox of op een online projectfolder zoals Buzzsaw als layers, blocks, tekststijlen volledig onherkenbaar en onbruikbaar zijn voor de ontvangende partij?

Bij het uitwisselen van CAD-tekeningen schuiven onze C3A-Userleden als voornaamste probleem het inconsequent gebruik van layers naar voren. Andere veel voorkomende problemen zijn geëxplodeerde blocks en het gebruik van verschillende CAD-software. Het gebruik van verschillende kleuren, lijntypes, dimstijlen, tekststijlen en eenheden veroorzaken relatief minder problemen. De vraag naar hoeverre de C3A-layeropbouw conform de internationale ISO-norm 13567 gevolgd wordt, levert ook enkele interessante resultaten op. Ongeveer twee derde van onze geënquêteerden volgt volledig of in heel grote lijnen de vooropgestelde C3A-layeropbouw. Een goeie 15% van de bureaus tekent volgens een intern ontwikkelende standaard. Een even groot aantal organisaties zegt echter nog steeds zonder ook maar welke afspraak in groep plannen op te leveren. Het gebruik van de C3A-CAD-afspraken die trouwens als freeware vrij beschikbaar is op de C3A-Website, kan alvast dit euvel oplossen. Zoals bijna 90% van onze evaluatieformulieren bevestigen, vervullen de C3A-Extensies bovenop Autocad immers een sterk ondersteunende functie bij het naleven van de vooropgestelde CAD-afspraken.

Besluit

Uit deze enquête bij bouwprofessionals uit de C3A-Userclub, blijkt de nood aan goed gestructureerde bestekteksten en CAD-details. Deze behoefte betreft zowel neutrale bestekteksten als fabrikant-typische productspecificaties en CAD-tekeningen. Momenteel gebruiken een kwart van de C3A-Userclubleden de C3A-Materials online. Redenen om dit in het verleden niet te doen, komen vooral voort uit onwetendheid. Eenmaal men echter op de hoogte is van de mogelijkheden, is zowat elke gebruiker ronduit enthousiast over het systeem. De voordelen voor de gebruiker zijn vooral tijdswinst, gebruiksvriendelijkheid en het vinden van een correcte productbeschrijving.


In de marge

Op de C3A-website kan je onder het luik ‘materials’ zien welke fabrikanten reeds productdata beschikbaar stellen conform de C3A-werkmethodiek. Met deze enquête peilden we echter ook in onze C3A-Userclub welke fabrikanten we voor hen actief moeten stimuleren om teksten conform de C3A-methodiek beschikbaar te stellen. CAAA is alvast deze firma’s verder aan het informeren en aan het overtuigen om hun productdata conform de C3A-Afsprakenstelsels aan te leveren.

Dankzij internet wisselen bouwpartners steeds frequenter digitale bouwdata uit.

Uitwisselingsproblemen met layers, blocks en CAD-software leiden tot een verhoogde nood om conform duidelijk overeengekomen CAD-afspraken tekeningen op te leveren. De C3A-CAD-afspraken die nu reeds door de grootste groep van onze ontwerpers gebruikt worden, bevatten alvast duidelijk uitgewerkte richtlijnen die door eenieder vrij toepasbaar zijn. Met meer dan 3000 aangesloten bouwprofessionals (architecten-, studie- en tekenbureau’s, projectontwikkelaars, diensten der gebouwen uit diverse privé- en overheidsorganisaties,...) vormt de werkmethode bij de C3A-Userclub als dusdanig alvast een dankbare “standaard” waar de bouwsector zich kan naar richten.