2013
1

C3A Wijzerartikel

Dit artikel verscheen in de C3A wijzer

Bachelorproef voor HoWest met Revit

januari 2013

Bij de Toegepaste Architectuur aan de Hogeschool West-Vlaanderen is het onderdeel Computer Aided Architectural Design een belangrijk basiselement van de opleiding. In dit onderdeel doceert men o.a. de programma’s AutoCAD en Revit. Gezien de huidige evolutie met de BIM-software is ook Revit niet meer weg te denken in de huidige en toekomstige architectuur omgeving.  

Hierbij het verhaal over het eindwerk van Kobe Weytens, met Revit. Na het succesvol beëindigen van de opleiding Toegepaste architectuur is Kobe nu aan de slag bij C3A als nieuwe support engineer ...

 

Eindwerk rond stedelijk wonen.

Olympisch wonen was het stedelijk concept voor de laatstejaars in de Toegepaste Architectuur. Ieder jaar wordt voor het eindwerk als project een bestaande locatie in een stad gekozen met bestaande stedenbouwkundige ontwikkelingen. Als eindbestemming voor de bachelor proef 2012 werd de site van het Queen Elizabeth Olympic Parc te London uitgekozen. Gelet op de olympische spelen die voor de sociale en economische regeneratie van het oude Industriële Oost-Londen moeten zorgen, werd in groep een visie en masterplan ontwikkeld voor een herwaardering van de omgeving met als einddoel het uitwerken van het uitvoeringsdossier van een bouwproject. 

 

BIM software in de Toegepaste Architectuur.

In het schooljaar 2011-2012 werd het BIM-pakket Revit Architecture aangeleerd in combinatie met 3ds MAX Design voor het maken van de visualisaties.  Bij de studenten was er vrije keuze tot het uitwerken van de bachelorproef in  AutoCAD 2D of meteen in Revit 3D. Waarvoor in dit project geopteerd is voor het volledig uitwerken van het bouwdossier van voor- tot uitvoeringsontwerp in Revit Architecture. Hierbij werden niet enkel plannen gegenereerd maar ook het uitfilteren van de bouwinformatie zoals alle meetstaat-extractie naar goed bruikbare Excel-tabellen werd gerealiseerd.

 

Kennismaking.

fig.: render van het overzicht in Revit

fig.: 3D Section Box over het geheel

In het 2de jaar kwam ik voor het eerst in aanraking met Building Information Modeling software (het nieuwe slim grafisch bouwen), specifiek het programma Revit Architecture wat tekenen in een volledig nieuw 3D perspectief plaatste. Bij een eerste kennismaking met Revit was het potentieel en de vele toepassingsmogelijkheden van deze BIM software snel duidelijk. Voor de uitwerking van de proef was dan ook snel duidelijk dat voor een dergelijk omvangrijk project dit best met Revit kon aangepakt worden. Dit voor het uitwerken van mijn bouwdossier wat zowel voorontwerp als uitvoeringsfase impliceerde. Na een beknopte basisopleiding Revit in Howest is er begonnen met het uitwerken van het voorontwerp in Revit … In een later stadium, met wat meer ervaring, werden als oefening de uitvoeringsplannen en bijhorende detailuitwerking grondig herwerkt.

 

Starten met Revit.

Het opzetten van zo’n 3D BIM model vergde toch enkele belangrijke aanpassingen in het denk- en redeneer patroon in vergelijking met gewoon 2D tekenen in autocad. Het 3D-redeneren had reeds vroeg in het project een grote invloed op de ontwikkeling van de plannen en het ontwerp, waarbij belangrijke bouwknopen vroegtijdig gedetecteerd werden. Door de interactie van alle componenten werd snel duidelijk wat het “slim bouwen” eigenlijk omvat. Het beschikbaar hebben van een virtueel gebouwenmodel waarbij de grondplannen, gevels, sneden en de verschillende elementen gelinkt zijn met elkaar en steeds mee evolueren met het 3D model vanuit een 2D omgeving waarbij we het 3D model zien opbouwen was dan ook een openbaring.

Het aanleren van het programma en ontwikkelen van een werkmethodiek vergde uiteraard wel wat  inspanning maar naarmate het project evolueerde verhoogde de efficiëntie wat op het einde resulteerde in zeer duidelijke toegevoegde waarde. Eén aspect was het generen van een goede meetstaat met VMSW-codering van de materialen voor de verwerking in de bestek en meetstaten (conform de C3A-werkmethodiek, vooringesteld bij de recentste Revit-template). Voor het opmaken van gedetailleerde uitvoeringsplannen of het tekenen van details werd gewoon overgeschakeld naar 2D tekenen in Revit. Maar ook voor de details biedt zo’n 3D-model heel wat voordeel voor het verduidelijken naar externe partijen waarbij een onderdelen via een section-box als 3D detail kon uitgewerkt worden.

 

Revit vernieuwingen.

Het creëren van goede uitvoeringsplannen in Revit vergt een goede kennis van hoe alles wordt aangepakt binnen de software. Daartoe werden toch enkele aanpassingen aan specifieke Revit-elementen uitgewerkt om een gewenste planweergave conform de opleidingsvoorschriften te bekomen. Eén van deze aspecten is de weergave van balken en kolommen waarbij een Revit-floor normaal een Revit-beam gaat wegsnijden of waarbij in het grondplan die balk niet zichtbaar is, wat niet gewenst is voor een juiste weergave in de uitvoeringsplannen. Daarom heb ik in het kader van mijn stage nieuwe Revit Families gemaakt waarbij de balk het vloerpakket weghaalt en op het grondplan automatisch een streeplijn zichtbaar komt wat dan ook de mogelijkheid geeft om aan deze een label toe te kennen. Ook de funderingen zijn aangepakt met het ontwikkelen van paal- en put-funderingen met balken, om hiervoor de correcte afmetingen en weergave te verkrijgen en een meetstaat en legplan te laten genereren.

fig.: kelderplan

fig.: funderingen

 

 

Revit en C3A

Door mijn sterke  interesse in deze softwareaanpak en op aanraden van twee lectoren ben ik terecht gekomen bij de Computer Assisted Arts Association, beter bekend als C3A. Na contact met zaakvoerder Jos Vandamme en een positief onthaal van beide partijen heb ik een paar maanden stage gelopen bij C3A. In dit kader heb ik nog enkele basiscursus en vervolmakingscursussen kunnen meevolgen, en met deze betere kennis en het gebruik van de C3A-Revit extensies heb ik een zeer goede interactie stage- eindwerk kunnen ontplooien. Wat tot een goed opgebouwd uitvoeringsdossier als eindresultaat heeft geleid met een hoge graad van goede planopbouw en BIM gerelateerde aspecten. Na het succesvol beëindigen van mijn opleiding Toegepaste architectuur ben ik nu aan de slag bij C3A als nieuwe support engineer ...

fig.: gevel en doorsnede

fig.: langse doorsnede en details

 

No program is worth a damm unless someone makes it work.

Een zeer aangename ervaring met hele reeks extra bouwinformatie was het gevolg van het uitwerken van mijn eindwerk in Revit Architecture. Waarbij ik constateer dat een goede opleiding en goed voorbereide template voor een beginner essentieel is om dergelijke software meteen volwaardig en efficiënt te kunnen toepassen. Ook de vernieuwde workflow via de Building Design Suite, waarbij vanuit Revit het virtueel gebouwmodel gelinkt wordt met 3ds MAX Design voor nog betere presentaties, vraagt wat extra 3ds MAX Render knowhow maar dat heb ik bij C3A ondertussen ook kunnen opsteken.

De extra tijd die in dit eerste project gespendeerd werd komt achteraf ruim ten goede ! 

door Kobe Weytens

 

Kobe Weytens - pas afgestudeerd ... en nu aan de slag bij C3A.

Kobe Weytens heeft net de opleiding  Bachelor in de toegepaste architectuur Hogeschool West-Vlaanderen Brugge achter de rug, en volgt nu nog het Keuzetraject Bouwmanagement, ook aan HoWest. Zijn uitgebreide stage in het laatste jaar werd gevolgd bij C3A, waar Kobe nog tijdens zijn stage zowat alle C3A-opleidingen meegevolgd heeft zodat hij all-round de diverse C3A-toepassingen grondig heeft leren kennen. Aanvullende opleidingen rond technische installaties gebouwen helpen Kobe alvast om rond de mogelijkheden van Revit Systems een en ander specifiek verder te uit te werken.


Vanaf 2013 is Kobe als support-engineer bij C3A aan de slag,
vele C3A-Userclubleden zullen Kobe ook wel eens horen via de C3A-Hotline of de C3A-Websupport …