2022
2

C3A Wijzerartikel

Dit artikel verscheen in de C3A wijzer

Autodesk AutoCAD en REVIT 2023 update

april 2022

Net zoals afgelopen jaren lanceerde Autodesk  eind maart / begin april de nieuwe versie van de meeste van hun software-producten. Ook bij deze jaarlijkse update is de evolutie bij Revit heel wat sterker dan bij AutoCAD : AutoCAD evolueert nog wel mee, maar de vernieuwingen en optimalisaties met Revit zijn indrukwekkend uitgebreider. En dat gaat over heel wat meer dan de nieuwe logo's die Autodesk vanaf dit jaar toepast !  Nu ja, Revit op zich is ook al heel wat indrukwekkender dan AutoCAD vanuit het standpunt van een bouwkundige. Vandaar ook in dit artikel veel meer aandacht voor de vernieuwingen met Revit dan de paar nieuwe features in AutoCAD.

Bijna 40 jaar geleden (in dec. 1982) is Autodesk gestart met AutoCAD versie 1.0 ... en Autodesk is in de jaren tachtig jarenlang een "one-product: AutoCAD" firma gebleven. Het bekendste en meestgebruikte product van Autodesk is nog steeds AutoCAD.  Begin 1990 startte Autodesk met het ontwikkelen van gespecialiseerde versies van AutoCAD gericht op specifieke disciplines waaronder architectuur, civiel ontwerp en werktuigbouwkunde. Maar ongeveer 20 jaar geleden werd voor deze specifieke disciplines gestart met niet-AutoCAD gebaseerde softwareproducten zoals Revit (een parametrische building modelleringsapplicatie voor de bouwwereld, via een overname in 2002 - zie dit artikel in C3A-Wijzer van 2002), en Inventor (een bij Autodesk intern ontwikkelde parametrische mechanical applicatie voor het maken van digitale 3D-prototypes van producten).  AutoCAD was (en is nog steeds ) de vervanger van de tekentafel ... terwijl met Revit en Inventor nauwkeurige 3D-modellen worden vervaardigd om gebouwen en producten te ontwerpen, te visualiseren, te analyseren vooraleer ze gebouwd of geproduceerd worden. In het hele proces wordt gecoördineerde, betrouwbare informatie gebruikt om innovatieve projecten te ontwerpen, de weergave nauwkeurig te visualiseren voor betere communicatie, en reële prestaties te simuleren om belangrijke kenmerken als kosten, planning en invloed op het milieu beter te begrijpen. Duidelijk een andere ambitie dan het vervangen van de tekentafel ...

Let wel: aanvullend op de basissoftware voor de branches AEC (architectuur, engineering & constructie ) en MFG (machine- en apparatenbouw), heeft Autodesk ook een heel arsenaal software verzameld en uitgebouwd voor de M&E branche (media & entertainment) én de Internet-samenwerkings modaliteiten (zoals de reeks BIM 360 oplossingen), wat ook heel wat impakt heeft op de evolutie van de basissoftware zoals Revit: denk maar aan faciliteiten zoals C4R (collaboration for Revit, wat voorheen BIM 360 Design noemde en nu Autodesk BIM Collaborate PRO ) via de Cloud én de snel evoluerende visualisatiefaciliteiten met "3d Studio MAX"- achtige presentatiemogelijkheden in de basissoftware. Revit is bijv. met deze release 2023 weer eens beter geworden voor real-time realistische weergave van de gebouwen, en aanvullende Render-faciliteiten van externe partijen (zoals Enscape) dringen zich op.

Voorgaande jaren verzorgden we vanuit C3A steeds een reeks korte maar krachtige update-workshops van een drietal uur rond de nieuwe releases AutoCAD en Revit. Ook dit voorjaar (net zoals vorig jaar, wegens de Corona-saga) verzorgen we dit opnieuw via dit uitgebreide C3A-Wijzer artikel, bedoeld om die update-workshops met zoveel mogelijk info te kunnen vervangen.  Zodat iedereen naar wens, wanneer het best uitkomt, dit grondig kan doornemen. Voordeel hiervan is ook dat je sommige aspecten die u niet interesseren gewoon kan overslaan, en dat u andere aspecten die u meer aanspreken gemakkelijk nog eens kan herbekijken ... 



Autodesk 2023 - algemeen nieuws

ivm licentiegebruik

Toch nog even wat details ivm het licentie-gebruik via Subscription:  vanaf begin 2016 spreken we over een Subscription of Abonnement op de Autodesk-software. Daarmee beschikt u altijd over de nieuwste versies met een reeks extra voordelen zoals o.a. Thuisgebruik of "Home Use" en blijven gebruiken van voorgaande versies (tot max. vier releases terug). Op de C3A-Website, pagina https://www.c3a.be/autodesk-subscription , staat heel wat uitleg hierover, maar hierbij toch enkele aandachtspunten met enkele aspecten om mee rekening te houden:

aandachtspunten ivm TERM-based Subscriptions:

  • Bij een TERM-licentie zoals de huur-abonnementen is het toekennen van een "Named User" verplicht, voor een extra licentie en nieuwe activatie moet de Contract Manager een extra User aanmaken via de Autodesk Account. "TERM-licentie" of een termijn-gebaseerd abonnement is typisch voor één of voor drie jaar bij Autodesk ...
  • Een Contract Manager of een Shared User (dit is een user met bv mailadres info@... ) mag NIET meer worden gebruikt bij activatie van een licentie, dit moet een Named User met persoonlijke naam en email-adres zijn.
  • Een toestel met een TERM-licentie moet minstens éénmaal per 30 dagen geconnecteerd zijn met het internet, anders stop de activatie en moet de gebruiker eens heractiveren. 
  • Op geregelde tijdstippen controleert het licentiesysteem ofdat een bepaalde licentie toegekend aan één persoon niet tegelijk op méér dan één toestel gebruikt wordt. ALS dit zo geregistreerd wordt, dan wordt dit meteen vastgesteld als illegaal "overuse" ... en dan reageert Autodesk daar  (automatisch) op.  Maar ... als bij zo'n tussentijdse controles van de licentie vastgesteld wordt dat de Subscription End Date "vervallen" is, dan wordt de licentie gedesactiveerd en stopt ook de software met werken! Vandaar ook best om op tijd, voor de vervaldatum, de licenties te laten hernieuwen of verderzetten.
  • Heel nuttig om weten is dat een TERM-licentie werkt met uw login en wachtwoord waarbij je eenvoudig kan uitloggen en inloggen op verschillende werkposten en/of locaties.

en specifiek ivm NLM of MultiUser versies

  • Kort na de software-release 2021 starte Autodesk met het elimineren van serienummers en worden nu stilaan alle licenties gekoppeld aan personen. Dat heeft o.a. voor gevolg dat MultiUser/NetwerkLicenties afgebouwd worden: al vanaf febr. 2020 worden geen nieuwe twee- of driejarige multi-user abonnementen meer aangeboden, en nu kan een verderzetting of verlenging maar voor één extra jaar meer. 
  • Vanaf augustus 2020 worden geen éénjarige MultiUser/NetwerkLicenties meer nieuw verkocht, en ondertussen biedt Autodesk een "tradeIn"-formule aan om nog bestaande MultiUser/NetwerkLicenties te laten switchen naar persoons-gebonden SingleUser licenties.
  • Let wel dat bij nog bestaande NetwerkLicenties waarbij de licenties worden gecontroleerd op een license-server, jaarlijks een nieuwe licentiefile dient worden aangevraagd via uw Autodesk portal.  Dit om de nieuwe versies te kunnen gebruiken  en de nieuwe einddatum van het contract actief te plaatsen.

ivm downloaden en activeren

Ondertussen zijn wel (gratis) viewers voor DWG's en RVT's (ook SKP's !) via webbrowsers beschikbaar (zie o.a. https://viewer.autodesk.com/ ), maar voor het gebruik van de creatie-software AutoCAD en Revit moet men nog steeds de software downloaden en installeren op de lokale werkpost van de gebruiker.  DVD's én USB-sticks met de software zijn ondertussen volledig voorbij, downloaden via het internet van de Autodesk software gebeurt nu al een paar jaar best via de Autodesk Account. Ook de meeste updates komen “Download-Delivered” toe, en voor updates én nieuwe versies heeft Autodesk sinds v2017 een “Autodesk Desktop App” beschikbaar... veel beter georganiseerd dan voorheen.


Belangrijk dat u (of de Autodesk Subscription Contract Manager in uw team) met de juiste login kan inloggen in deze Autodesk Account. De login-id (meestal het email-adres van de Subscription Contract Manager en de gebruikers) wordt vanuit Autodesk via een email toegestuurd waarna u het paswoord zelf moet instellen.  Al vanaf de release 2020 blijken de serienrs. stelselmatig weg te vallen: licenties worden steeds verbonden aan een “Named Account” of persoon, waarbij geen serienr. meer nodig is bij de installatie vanuit de Autodesk Account, en de software wordt nu bijna altijd gedownload via het Internet, via de Autodesk Account of de Autodesk App voor de nieuwe releases en updates.  Opgelet: via User Management kan (en moet !) een Autodesk Subscription Contract Manager de Users toegang verlenen tot bepaalde software-licenties én services.

ivm de installatie

De 2023-producten bieden een snellere en meer betrouwbare installatie- en implementatie-ervaring. Bij het installeren van het product zijn er minder opties, zodat u sneller aan de slag kunt. Bij een Full AutoCAD en Full Revit kan u zelfs al de software opstarten tijdens de installatie-procedure !

 


ivm Revit Content

Uitgebreide Revit Content wordt niet geïnstalleerd bij de installatie van de software. Alleen de kerninhoud (sjablonen en voorbeeldbestanden) die nodig is om de software te draaien, wordt geïnstalleerd tijdens de software-installatie. Extra Content voor de release 2023 kan worden gedownload via deze Revit 2023 Content Download Page . 

Klik op de figuur hierboven voor een beter zicht op deze Revit Content Download-pagina.
Let op de omvang van de German/Duitse Library: daar hebben ze bij Autodesk extra werk aan besteed !

Bij C3A hebben we al jarenlang de gewoonte van ook de UK Metric, de Franse en de Duitse (German) Content toe te voegen, want daar zitten heel wat goed bruikbare Revit Families in beschikbaar. Vooral de German Content werd al een paar jaren geleden sterk uitgebreid en verfijnd, heel wat bruikbare elementen hebben we trouwens ook (vertaald, en aangepast aan de naamgeving en codering die wij in Vlaanderen conform de Vlaamse Revit Standards ) aan de C3A-Revit-Extensies toegevoegd.  

En uiteraard moeten alle C3A-Userclubleden ook de recentste C3A-Revit-Extensies toevoegen aan Revit
voor de beste gelokaliseerde content in Vlaanderen !
In afwachting van de nieuwe set C3A-Revit-Extensies release 2023 zijn de C3A-Werkmethodiek, de C3A-Revit-Templates en de C3A-Revit-bibliotheken versie 2022 ook meteen bruikbaar met deze nieuwste Revit (LT) 2023, maar een update met enkele interessante vernieuwingen is op komst ! 

 



AutoCAD 2023 News

Onderstaande video toont de belangrijkste vernieuwingen in deze release 2023:

  • Markup Import en Markup Assist : deze gebruiken machine learning om markups te identificeren en bieden een manier om tekeningrevisies te bekijken en in te voegen met minder handmatige inspanning.
  • My Insights: Macro-adviseur: Macro-inzichten zijn voorgestelde opdrachtmacro's die u helpen productiever te werken.
  • Trace: Voortbouwend op de eerste release van de Trace-functie, kunt u nu traces maken in desktop en bijdragen aan traces die door anderen zijn gemaakt.
  • Count: U kunt nu instanties van een object of blokken binnen een bepaald gebied tellen.
  • Floating Drawing Windows: Verdere verbeteringen aan zwevende tekenvensters zijn opgenomen in deze versie.
  • 3D Graphics: Deze versie bevat het nieuwe cross-platform 3D grafische systeem, dat gebruik maakt van alle kracht van moderne GPU's en multi-core CPU's om een soepele navigatie-ervaring te bieden voor veel grotere tekeningen.
  • 2D Graphics Display: Deze versie van AutoCAD bevat een nieuwe grafische engine, die zorgt voor een beter weergave-effect op sommige high-end GPU's.
  • Sheet Set Manager voor Autodesk Docs: Beheer sheetsets vanuit Autodesk Docs met de nieuwe Sheet Set Manager voor het web.
  • Drawing en Layout Tabs: Wijzigingen aan de tabbladen voor tekenen en opmaken maken het eenvoudiger om te zien welke tekening en opmaak actief is. De wijzigingen maken het ook eenvoudiger om te zien welke tekening actief is in het overloopmenu van het tekentabblad.
  • CUTBASE: Het nieuwe CUTBASE commando kopieert geselecteerde objecten naar het Klembord, samen met een gespecificeerd basispunt, en verwijdert ze uit de tekening.
  • Polyline Extend: Een nieuwe grip-optie, Extend Vertex, voegt een nieuw vertex toe aan uw polyline dat zich uitstrekt vanaf de geselecteerde eindgreep. U moet niet langer de richting van de polylijn omkeren.
  • MLEADER verbetering: Het MLEADER commando heeft nu een optie om een bestaand mtext object te selecteren om te gebruiken voor de nieuwe leader.

AutoCAD 2023 Overview: deze video van 6 min. toont de belangrijkste verbeteringen in deze release.

Bijkomende verbeteringen

  • Blok invoegen: Het dialoogvenster Blok herdefiniëren biedt een optie om een blok te hernoemen wanneer de opgegeven bloknaam reeds bestaat in de tekening.
  • Opties dialoogvenster: Een nieuw taakdialoogvenster vraagt u om de gemaakte wijzigingen op te slaan of te negeren wanneer u probeert het dialoogvenster Opties te sluiten of te annuleren.
  • Isolatiemodus: De objectselectie blijft nu behouden wanneer u de isolatiemodus verlaat.
  • Nieuwe tekening: Als u met de muis over de vervolgkeuzelijst Nieuw op het tabblad Start gaat, wordt een tooltip weergegeven met de naam van het tekensjabloonbestand dat zal worden gebruikt.
  • Customer Error Reporting (CER): Uw e-mailadres wordt nu automatisch ingevuld wanneer een foutenrapport wordt gegenereerd.
  • Publiceren op achtergrond van meerdere vellen: De publicatieoptie "Hyperlinks opnemen" wordt nu ondersteund bij het publiceren van een PDF-bestand met meerdere vellen met behulp van publiceren op achtergrond. 

Revit 2023 News

Zoals in de introductie van dit artikel al aangegeven, is er bij Revit heel wat meer aan het bewegen dan bij (Auto-) CAD ! Met Revit 2023 mikt Autodesk weeral op het verbeteren van Revit voor alle disciplines, waarbij enkele kernthema's centraal staan: productiviteit & gebruiksgemak, samenwerking & gegevensuitwisseling, en verbeterde visualisatie.

Highlights zijn onder andere een reeks "platform-optimalisaties" geschikt voor àlle disciplines, maar dan ook een aantal heel specifieke vernieuwingen per disciplines Architectuur, Structuur en MEP.  Via onderstaande PDF heb je een beknopte "Whats New Presentation" : 


Klik op de figuur hierboven voor de Revit_2023_WhatsNewPresentationOverview.pdf ... 

   

Hieronder volgen een aantal korte video's van Autodesk die een hele reeks vernieuwingen bij Revit 2023 illustreren. Klik op de figuur om de bijhorende Autodesk-video te starten ... maar stop die video vooraleer een volgende video te bekijken zodat er niet méér dan één terzelfdertijd aan het afspelen is. Want ... daar komt ook geluid uit :-)  Linksboven de figuur staat telkens kort het thema vermeld, en linksonder in uw viewer is telkens een tijdsaanduiding vermeld, zodat je weet waar je aan begint. 



Revit 2023 ONTWERPPRODUCTIVITEIT EN OPTIMALISATIE

 

Revit 2023: Meten in 3D



Revit 2023: Project Browser-pictogram voor weergaven op bladen


Revit 2023: Filterverbeteringen bekijken


Revit 2023: Verbeteringen werkvlak


Revit 2023: Extra snijbare categorieën


Revit 2023: CAD-bestandsverbeteringen


Revit 2023: controle gevulde regiopatronen met familiepatronen


Revit 2023: Elevation base-opties en parameterverbeteringen


Revit 2023: Flip- en elevatiebedieningen voor fabricageonderdelen


Revit 2023: Generative Design en Dynamo Player-updates


Revit 2023: op bibliotheek gebaseerde ontwerpautomatisering voor verbindingen


Revit 2023: Onderhoud systeem van gesloopte elementen


Revit 2023: Adaptieve propagatie voor wapening


Aanvullende productiviteitsverbeteringen zijn onder meer:

  • Prestatieverbeteringen met grote selecties, in vorm bewerkte platen, items laden in typeselector, grote aantallen elementen kopiëren, DWG-bestanden koppelen, in de cloud gehoste wapeningsstaafweergave, geoptimaliseerde kamerprestaties en weergaveprestaties
  • Tijdelijke afmetingen voor gedeelde geneste gezinnen
  • Bijgewerkte AISC-typetabellen
  • MEP-connectoren opnieuw hosten
  • Referentie zoeken bekijken
  • Duplicaat materiaal en zijn activa
  • Update Britse wapeningvormen
  • Niet-dragende scheidingswanden van gewapend beton
  • Lijn koppelingen uit om naspanankers te maken

Revit 2023 DOCUMENTATIE-EFFICIËNTIE

 

Revit 2023: Filter op blad in schema's


Revit 2023: Vloervouwlijnen en splitlijnen


Revit 2023: verbeterde oriëntatie voor generieke annotaties


Revit 2023: verbeteringen aan MultiLeader tags


Revit 2023: weergaven op een blad wisselen


Revit 2023: tag alle verplaatste elementen in 3D-weergaven


Revit 2023: Voorwaardelijke opmaak voor familie en type schema's


Revit 2023: elementen verplaatsen in 2D-weergaven


Revit 2023: weergave van verplaatste wapening


Revit 2023: Effectieve visualisatie van massieve wapeningsstaven in 3D-weergaven


Aanvullende documentatieverbeteringen zijn onder meer:

  • Extra tagbare categorieën
  • Paginavolgorde in PDF-export en afdrukuitvoer
  • Prestaties bij afdrukken, publiceren en exporteren
  • Bekijk/Blad-API
  • Verbetering van het dialoogvenster Label bewerken
  • Gemeenschappelijke eigenschap voor Model Group en RVT Link
  • Circuitnummerinformatie voor elektrische apparatuur
  • Gebieds- en kamerwaarden behouden in belangrijke schema's
  • Wapeningsafdekking in schema's en tags

Revit 2023 SIMULATIE EN ANALYSE

 

Revit 2023: Elektrische analyse


Revit 2023: Nieuwe workflow voor structurele analyse


Revit 2023: Interactieve zonne-studies



Revit 2023 INTEROPERABILITEIT

 

Revit 2023: interoperabiliteit met FormIt Pro


Revit 2023: verbeterde mesh-mogelijkheden


Revit 2023: dialoogvenster IFC-parameters en exporttoewijzing



Revit 2023 CLOUD EN GEGEVENS

 

Revit 2023: gegevensuitwisseling | Technology Preview (Microsoft-integratie komt eraan)


Revit 2023: serverpad naar materiaalstructuren en emblemen


Revit 2023: Parameterservice [Technologiepreview]


Revit 2023: niet-destructief terugdraaien van modellen



C3A-Revit-Extensies 

Aanvullend op de basissoftware gebruiken wij uiteraard ook de C3A-Extensies voor AutoCAD en Revit. Bij de C3A-Extensies gaat het vooral over een werkmethodiek met bijhorende C3A-template en een groeiende set bibliotheken met steeds beter uitgewerkte Revit-families. Bij de release 2019 van Revit, enkele jaren geleden, werden de C3A-Revit Extensies compleet en grondig herwerkt, maar ook bij de release 2021, 2021, 2022 en nu bij deze release 2023 wordt bijgestuurd en aangevuld waar mogelijk. De implementatie van o.a. de nieuwe afspraken conform de Revit Standards, waarbij o.a. ALLE families herbenoemd werden (zowel System Families als Standard Model Families) én alle Materials een beter gestructureerde naamgeving gekregen hebben, had een diepgaande implicaties op de C3A-Revit Template en de gehele C3A-Revit bibliotheek. Dat was ook een gelegenheid ook om niet enkel de C3A-Doors en Windows te herwerken en aan te vullen met extra BIM-info en extra varianten, en ook om de bibliotheken met sanitair en meubilair verder uit te bouwen. Ook de werkmethodiek voor brand- en evacuatieplannen (via een compleet nieuwe set veiligheidspictogrammen conform de nieuwste normen), de werkmethodiek ter voorbereiding van de nieuwe omgevingsvergunningen en de werkmethodiek ter voorbereiding van de S-peil EPB-berekeningen conform VEA werd grondig aangepakt in de recentste set C3A-Revit-Extensies.

Hierbij een beknopt overzicht van wat er allemaal recent vernieuwd werd:

  • evolutie van de Internationale Revit Standaardisatie en de impact op de C3A-Revit-Extensies
  • volledig vernieuwde en heringerichte C3A-Revit-Template, met nieuwe naamgeving
  • vernieuwde C3A-Revit bibliotheek, met nieuwe Doors en Windows, Furniture, ...
  • uitbreiding C3A-Extensies met veiligheidspictogrammen conform de nieuwste normen
  • specifieke aanpak ter voorbereiding van een digitale bouwaanvraag of omgevingsvergunning
  • specifieke aanpak ter voorbereiding van een S-peil EPB-berekening 
  • de evoluerende BIM-Bouwdata-Extractie (organisatie van de meetstaat-tabellen in Revit en automatische export en de vernieuwde import-faciliteiten in C3Admin om de meettabellen gelinkt in de C3A-Excel-meetstaten te verwerken)
  • een belangrijk aandachtspunt zijn allerlei voorinstellingen ivm IFC. Zie o.a. deze C3A-Revit IFC webinar voor meer details.
Aan te raden om bij NIEUWE projecten de nieuwste set C3A-Revit Extensies te gebruiken als basis, want de recentste versie vormt de beste en meest uitgebreide C3A-Revit Template en bijhorende Revit Familie Bibliotheken die we ooit al gehad hebben,  inclusief een complete voorbereiding voor de automatische Meetstaat-Extractie en import in Excel via de C3Admin- bestek- en meetstaat-werkmethodiek.  Hoe kan het ook anders, als we dit met heel wat feedback en ervaring van steeds meer Revit-users in onze regio blijven optimaliseren. 


Meer details via de C3A-Workshop-bundel


Klik op de figuur hierboven voor de
recentste C3A_Revit2023_UpdateWorkshop.pdf 
 

In de recentste C3A_Revit_UpdateWorkshop infobundel zijn vele hyperlinks voorzien naar meer info op het web, “in the cloud”. Neem zeker de tijd om enkele verwijzingen naar die extra info ook eens te bekijken, uiteraard vooral ivm de thema’s die u interesseren! Op de eerste pagina's staat heel wat uitleg over het downloaden en installeren van de software, middenin vooral veel info ivm het nieuws bij de recentste releases, en achterin staat meer specifieke info over de aanvullende C3A-Extensies.

De nieuwste set C3A-Revit-Extensies release 2023, met alle bestanden in het release 2023 – formaat wordt exclusief voor C3A-Userclubleden beschikbaar gesteld via C3A.net. Een notificatie via email volgt zodra dit beschikbaar komt bij de C3A-Extensies op deze C3A-Website. Ondertussen is er geen enkel probleem om de release 2022 nog te blijven gebruiken, en ondertussen al eens de release 2023 van AutoCAD en Revit te installeren en in te kijken en u wat in te leven in de vernieuwingen ... vooraleer hiermee aan lopende projecten verder te werken.

 



Vervangen van workshops en cursussen door Online sessies ?

Opgelet: dit artikel biedt wel héél wat info ivm de nieuwste releases van AutoCAD en Revit ... maar dit vervangt toch niet helemaal onze LIVE-C3A-update-workshops. We voorzien vanuit C3A ook nog een aantal update-webinars waar we specifieke thema's apart willen toelichten. Uitnodigingen hiervoor volgen naar de C3A-Userclubleden !