2021
2

C3A Wijzerartikel

Dit artikel verscheen in de C3A wijzer

Autodesk AutoCAD en Revit 2022 update

april 2021

Ieder jaar in maart/april lanceert Autodesk een nieuwe versie van de meeste van hun software-producten. Tot 15 jaar geleden was de focus vooral gericht op CAD met AutoCAD, maar het is zeker al 15 jaar dat we vanuit C3A onze focus verlegd hebben naar BIMmen met Revit. Ook bij deze jaarlijkse update wordt dit duidelijk: AutoCAD evolueert nog wel mee, maar de vernieuwingen en optimalisaties met Revit zijn indrukwekkend uitgebreider.  Nu ja, Revit op zich is ook al heel wat indrukwekkender dan AutoCAD vanuit het standpunt van een bouwkundige. Vandaar ook in dit artikel veel meer aandacht voor de vernieuwingen met Revit dan de paar nieuwe features in AutoCAD.

Voorgaande jaren verzorgden we vanuit C3A steeds een reeks korte maar krachtige update-workshops van een drietal uur rond de nieuwe releases AutoCAD en Revit, maar ook dit voorjaar (net zoals vorig jaar, wegens de Corona-saga) moet dit veel meer dan voorheen digitaal online vanop afstand gebeuren. Vandaar in dit artikel heel wat meer details over de verschillende vernieuwingen, ook bedoeld om die update-workshops met zoveel mogelijk info te kunnen vervangen.  Reserveer gerust een paar uur tijd om de reeks video-filmpjes verder in dit artikel aandachtig door te nemen. Voordeel hiervan is wel dat je sommige aspecten die u meer aanspreken gemakkelijk nog eens kan herbekijken ...



Autodesk 2022 - algemeen nieuws

ivm licentiegebruik

Vanaf begin 2016 spreken we over een Subscription of Abonnement op de Autodesk-software: daarmee beschikt u altijd over de nieuwste versies met een reeks extra voordelen zoals o.a. Thuisgebruik of "Home Use" en blijven gebruiken van voorgaande versies (tot max. vier releases terug). Op de C3A-Website, pagina https://www.c3a.be/autodesk-subscription , staat heel wat uitleg hierover, maar hierbij toch enkele aandachtspunten met enkele opmerkelijke vernieuwingen:

aandachtspunten ivm TERM-based Subscriptions:

  • Bij een TERM-licentie zoals de huur-abonnementen is het toekennen van een "Named User" verplicht, voor een extra licentie en nieuwe activatie moet de Contract Manager een extra User aanmaken via de Autodesk Account. "TERM-licentie" of een termijn-gebaseerd abonnement is typisch voor één of voor drie jaar bij Autodesk ...
  • Een Contract Manager of een Shared User (dit is een user met bv mailadres info@... ) mag NIET meer worden gebruikt bij activatie van een licentie, dit moet een Named User met persoonlijke naam en email-adres zijn.
  • Een toestel met een TERM-licentie moet minstens éénmaal per 30 dagen geconnecteerd zijn met het internet, anders stop de activatie en moet de gebruiker eens heractiveren. 
  • Op geregelde tijdstippen controleert het licentiesysteem ofdat een bepaalde licentie toegekend aan één persoon niet tegelijk op méér dan één toestel gebruikt wordt. ALS dit zo geregistreerd wordt, dan wordt dit meteen vastgesteld als illegaal "overuse" ... en dan reageert Autodesk daar  (automatisch) op.  Maar ... als bij zo'n tussentijdse controles van de licentie vastgesteld wordt dat de Subscription End Date "vervallen" is, dan wordt de licentie gedesactiveerd en stopt ook de software met werken! Vandaar ook best om op tijd, voor de vervaldatum, de licenties te laten hernieuwen of verderzetten.

en specifiek ivm NLM of MultiUser versies

  • Kort na de software-release 2021 vorig jaar starte Autodesk met het elimineren van serienummers en worden nu stilaan alle licenties gekoppeld aan personen. Dat heeft o.a. voor gevolg dat MultiUser/NetwerkLicenties afgebouwd worden: al vanaf febr. 2020 worden geen nieuwe twee- of driejarige multi-user abonnementen meer aangeboden, en kon een verderzetting of verlenging maar voor één extra jaar meer. 
  • Vanaf augustus 2020 worden geen éénjarige MultiUser/NetwerkLicenties meer verkocht, en ondertussen biedt Autodesk een "tradeIn"-formule aan om nog bestaande MultiUser/NetwerkLicenties te laten switchen naar persoons-gebonden SingleUser licenties.

ivm downloaden en activeren

Ondertussen zijn wel (gratis) viewers voor DWG's en RVT's (ook SKP's !) via webbrowsers beschikbaar (zie o.a. https://viewer.autodesk.com/ ), maar voor het gebruik van de creatie-software AutoCAD en Revit moet men nog steeds de software downloaden en installeren op de lokale werkpost van de gebruiker.  DVD's én USB-sticks met de softare zijn ondertussen voorbij, downloaden via het internet van de Autodesk software gebeurt nu al een paar jaar best via de Autodesk Account. Ook de meeste updates komen “Download-Delivered” toe, en voor updates én nieuwe versies heeft Autodesk sinds v2017 een “Autodesk Desktop App” beschikbaar... veel beter georganiseerd dan voorheen. Belangrijk dat u (of de Autodesk Subscription Contract Manager in uw team) met de juiste login kan inloggen in deze Autodesk Account. De login-id (meestal het email-adres van de Subscription Contract Manager en de gebruikers) wordt vanuit Autodesk via een email toegestuurd waarna u het paswoord zelf moet instellen.  Al vanaf de release 2020 blijken de serienrs. stelselmatig weg te vallen: licenties worden steeds verbonden aan een “Named Account” of persoon, waarbij geen serienr. meer nodig is bij de installatie vanuit de Autodesk Account, en de software wordt nu bijna altijd gedownload via het Internet, via de Autodesk Account voor de nieuwe releases en updates.  Opgelet: via User Management kan (en moet !) een Autodesk Subscription Contract Manager de Users toegang verlenen tot bepaalde software-licenties én services.

ivm de installatie

De 2022-producten bieden een nieuwe, snellere en meer betrouwbare installatie- en implementatie-ervaring. Bij het installeren van het product zijn er minder opties, zodat u sneller aan de slag kunt. Voor een meer aangepaste installatie of implementatie gebruikt u de Custom Install workflows in uw Autodesk Account. Hiermee hebt u volledige controle over de opties die u wilt, zonder dat u het product eerst hoeft te downloaden. Met de Custom Install kunt u meerdere producten in één installatie opnemen, met alle opties, extensies en plugins.

 

ivm Revit Content

Uitgebreide Revit Content wordt niet geïnstalleerd bij de installatie van de software. Alleen de kerninhoud (sjablonen en voorbeeldbestanden) die nodig is om de software te draaien, wordt geïnstalleerd tijdens de software-installatie. Extra Content voor de release 2021 kan worden gedownload via deze Revit 2021 Content Download Page  , en vanaf de release 2022 is men aangewezen op de Autodesk Desktop App om extra content te downloaden.  Bij C3A hebben we al jarenlang de gewoonte van ook de UK Metric, de Franse en de Duitse (German) Content toe te voegen, want daar zitten heel wat goed bruikbare Revit Families in beschikbaar. Vooral de German Content werd al een paar jaren geleden sterk uitgebreid en verfijnd, heel wat bruikbare elementen hebben we trouwens ook (vertaald, en aangepast aan de naamgeving en codering die wij in Vlaanderen conform de Vlaamse Revit Standards ) aan de C3A-Revit-Extensies toegevoegd.  

fig.: Vanaf de release 2022 is de Revit Content NA de installatie toe te voegen via de Autodesk Desktop App …


VOOR Install Revit 2022 German Content:
30 bestanden / 9 mappen / 14Mb 
NA Install Revit 2022 German Content:
5230 bestanden / 438 mappen / 3510 Mb

En uiteraard moeten alle C3A-Userclubleden ook de recentste C3A-Revit-Extensies toevoegen aan Revit voor de beste gelokaliseerde content in Vlaanderen ! 

 


AutoCAD 2022 News

Onderstaande video toont de balangrijkste verbeteringen in deze release 2022:

  • Herontwerp starttabblad: met dit herontwerp biedt Autodesk een consistente welkomstervaring voor Autodesk-producten.
  • Trace: heeft u ooit behoefte gehad aan een veilige ruimte om in de web- en mobiele apps van AutoCAD samen te werken aan wijzigingen in tekeningen zonder bang te hoeven zijn dat de bestaande tekening wordt gewijzigd? Zie Trace als een virtueel, collaboratief vel overtrekpapier dat over de tekening wordt gelegd, zodat medewerkers direct in de tekening feedback kunnen toevoegen.
  • Share Current Drawing: deel een link naar een kopie van de huidige tekening om te bekijken of te bewerken in de AutoCAD web app. Het gedeelde bestand bevat alle gerelateerde afhankelijke bestanden zoals xrefs en font-bestanden.
  • Push to Autodesk Docs: teams kunnen nu digitale PDF's in het veld bekijken als referentie. Gebruik Push to Autodesk Docs om AutoCAD tekeningen als PDF's te uploaden naar een specifiek project op BIM 360 of Autodesk Docs.
  • Count: een nauwkeurige telling maken van het aantal objecten in uw tekening is eenvoudiger dan ooit. U kunt ook het Count palette gebruiken om de getelde blokken in de huidige tekening weer te geven en te beheren.
  • Zwevende tekenvensters: Sleep een bestandstabblad uit het venster van de AutoCAD-toepassing, waardoor een zwevend venster ontstaat. Dit maakt het gemakkelijk om de tekening naar een andere monitor te verplaatsen.

AutoCAD 2022 Overview: deze video van 5 min. toont de belangrijkste verbeteringen in deze release.

 


Revit 2022 News

Zoals in de introductie van dit artikel al aangegeven, is er bij Revit heel wat meer aan het bewegen dan bij (Auto-) CAD ! Met Revit 2022 mikt Autodesk op het verbeteren van Revit voor alle disciplines, waarbij enkele kernthema's centraal staan: productiviteit & gebruiksgemak, samenwerking & gegevensuitwisseling, en verbeterde visualisatie.

Highlights zijn onder andere een reeks "platform-optimalisaties" geschikt voor àlle disciplines, maar dan ook een aantal heel specifieke vernieuwingen per disciplines Architectuur, Structuur en MEP.  Via onderstaande PDF heb je een beknopte "Whats New Presentation" : 


Klik op de figuur hierboven voor de Revit2022_WhatsNewPresentationOverview.pdf ... 

   

Hieronder volgen een aantal korte video's van Autodesk die een hele reeks vernieuwingen bij Revit 2022 illustreren. Klik op de figuur om de bijhorende Autodesk-video Full Screen te starten in een apart venster ... maar sluit dat venster dan best af vooraleer een volgende video te bekijken zodat er niet méér dan één terzelfdertijd aan het afspelen is. Want ... daar komt ook geluid uit :-)  Onder de figuur staat kort het thema vermeld, en rechtsonder in uw viewer is telkens een tijdsaanduiding vermeld, zodat je weet waar je aan begint. 


Revit 2022 Platform

 

Revit 2022 - Grids in 3D Views

 

Revit 2022 - Load Autodesk Family

 

Revit 2022 - 2D Shared Views

 

Revit 2022 - Schedule Enhancements

 

Revit 2022 - Split Schedules Across Sheets

 

Revit 2022 - Enable Scheduling of Worksets

 

Revit 2022 - Shared Parameters in Key Schedules

 

Revit 2022 - Shared Parameters In KeySchedules

 

Revit 2022 - Tag Enhancements

 

Revit 2022 - MultiLeader Tags

 

Revit 2022 - Multi-category Tag for All Taggable Categories

 

Revit 2022 - New Family Categories for Equipment and Building Elements

 

Revit 2022 - Link Tag Re-hosting

 

Revit 2022 - Multiple Values Indication

 

Revit 2022 - Improved Default Color Fill Scheme

 

Revit 2022 - Phase Parameters in View Filters

 

Revit 2022 - Preserve Callouts when Deleting Parent Views

 

Revit 2022 - Improved Parameter Identification UI

 

Revit 2022 - Revision Numbering Flexibility Enhancements

 

Revit 2022 - Revision Numbering Enhancements

 

Revit 2022 - Enhanced RPCs in Realistic Views

 

Revit 2022 - Generative Design Enhancements

 

Revit 2022 - Native 2D PDF Export

 

Revit 2022 - PDF export

Revit 2022 Architecture

 

Revit 2022 - Show Wall Core Only in Plan Views

 

Revit 2022 - Edit Wall Profile for Slanted Walls

 

Revit 2022 - Tapered Walls

 

Revit 2022 - Tapered Walls

 

Revit 2022 - Spot Slopes and Elevations on Ramps

 

Revit 2022 - Tag Curtain Wall Mullions

 

Revit 2022 - 3D Sketch and Send to Revit with FormIt Pro

 

Revit 2022 - Import FormIt as a CAD Format

 

Revit 2022 - Link Rhinoceros 3DM Files

Revit 2022 Structure

 

Revit 2022 - Associate Steel Connections with Profile Sizes

 

Revit 2022 - Model Rebar using the Real Bar Diameter

 

Revit 2022 - Move Rebar in a Set

 

Revit 2022 - Rebar Placement by Two Points

 

Revit 2022 - Remember Settings when Placing Rebar

 

Revit 2022 - Select Shape Code for Custom Bent Free Form Rebar

Revit 2022 MEP

 

Revit 2022 - Auto-shading in Two-column Panel Schedule

 

Revit 2022 - MEP Systems Analysis

 

Revit 2022 - Design to Fabrication Improvements

 



C3A-Revit-Extensies 

Aanvullend op de basissoftware gebruiken wij uiteraard ook de C3A-Extensies voor AutoCAD en Revit. Bij de C3A-Extensies gaat het vooral over een werkmethodiek met bijhorende C3A-template en een groeiende set bibliotheken met steeds beter uitgewerkte Revit-families. Bij de release 2019 van Revit, drie jaar geleden, werden de C3A-Revit Extensies compleet en grondig herwerkt, maar ook bij de release 2021 en nu bij deze release 2022 wordt bijgestuurd en aangevuld waar mogelijk. De implementatie van o.a. de nieuwe afspraken conform de Revit Standards, waarbij o.a. ALLE families herbenoemd werden (zowel System Families als Standard Model Families) én alle Materials een beter gestructureerde naamgeving gekregen hebben, had een diepgaande implicaties op de C3A-Revit Template en de gehele C3A-Revit bibliotheek. Dat was ook een gelegenheid ook om niet enkel de C3A-Doors en Windows te herwerken en aan te vullen met extra BIM-info en extra varianten, en ook om de bibliotheken met sanitair en meubilair verder uit te bouwen. Ook de werkmethodiek voor brand- en evacuatieplannen (via een compleet nieuwe set veiligheidspictogrammen conform de nieuwste normen), de werkmethodiek ter voorbereiding van de nieuwe omgevingsvergunningen en de werkmethodiek ter voorbereiding van de S-peil EPB-berekeningen conform VEA werd grondig aangepakt in de recentste set C3A-Revit-Extensies.

Hierbij een beknopt overzicht van wat er allemaal recent vernieuwd werd:

  • evolutie van de Internationale Revit Standaardisatie en de impact op de C3A-Revit-Extensies
  • volledig vernieuwde en heringerichte C3A-Revit-Template, met nieuwe naamgeving
  • vernieuwde C3A-Revit bibliotheek, met nieuwe Doors en Windows, Furniture, ...
  • uitbreiding C3A-Extensies met veiligheidspictogrammen conform de nieuwste normen
  • specifieke aanpak ter voorbereiding van een digitale bouwaanvraag of omgevingsvergunning
  • specifieke aanpak ter voorbereiding van een S-peil EPB-berekening 
  • de evoluerende BIM-Bouwdata-Extractie (organisatie van de meetstaat-tabellen in Revit en automatische export en de vernieuwde import-faciliteiten in C3Admin om de meettabellen gelinkt in de C3A-Excel-meetstaten te verwerken)
  • een belangrijk aandachtspunt bij de release 2021 zijn allerlei voorinstellingen ivm IFC. Zie o.a. deze C3A-Revit IFC webinar van woensdag 22 april voor meer details.
Aan te raden om bij NIEUWE projecten de nieuwste set C3A-Revit Extensies release 2022 te gebruiken als basis, want de recentste versie vormt ondertussen de beste en meest uitgebreide C3A-Revit Template en bijhorende Revit Familie Bibliotheken die we ooit al gehad hebben,  inclusief een complete voorbereiding voor de automatische Meetstaat-Extractie en import in Excel via de C3Admin- bestek- en meetstaat-werkmethodiek.  Hoe kan het ook anders, als we dit met heel wat feedback en ervaring van steeds meer Revit-users in onze regio blijven optimaliseren. 


Meer details via de C3A-Workshop-bundel


Klik op de figuur hierboven voor de
recentste C3A_Revit2022_UpdateWorkshop.pdf . 

In de recentste C3A_Revit_UpdateWorkshop infobundel zijn vele hyperlinks voorzien naar meer info op het web, “in the cloud”. Neem zeker de tijd om enkele verwijzingen naar die extra info ook eens te bekijken, uiteraard vooral ivm de thema’s die u interesseren! Op de eerste pagina's staat heel wat uitleg over het downloaden en installeren van de software, middenin vooral veel info ivm het nieuws bij de recentste releases, en achterin staat meer specifieke info over de aanvullende C3A-Extensies.

De nieuwste set C3A-Revit-Extensies release 2022, met alle bestanden in het release 2022 – formaat wordt exclusief voor C3A-Userclubleden beschikbaar gesteld via C3A.net. Een notificatie via email volgt zodra dit beschikbaar komt bij de C3A-Extensies op deze C3A-Website. Ondertussen is er geen enkel probleem om de release 2021 nog te blijven gebruiken, en ondertussen al eens de release 2022 van AutoCAD en Revit te installeren en in te kijken en u wat in te leven in de vernieuwingen ... vooraleer hiermee aan lopende projecten verder te werken.

 



Vervangen van workshops en cursussen door Online sessies ?

Opgelet: dit artikel biedt wel héél wat info ivm de nieuwste releases van AutoCAD en Revit ... maar dit vervangt toch niet helemaal onze LIVE-C3A-update-workshops. Wegens de Corona-saga zullen in deze periode april/mei 2021 zeker geen Live-workshops in het C3A-cursuslokaal georganiseerd worden, begrijpelijk. Maar ... we kijken al uit naar onze live-contacten, meetings en cursussen: op allerlei vlak zullen de persoonlijke interactieve ontmoetingen altijd van een andere dimensie blijven. Ook onze "klassieke" lesvorm, samen met beperkte groep in het C3A-cursuslokaal ipv elk vanuit hun eigen kot, komt zeker terug.